Сабазиос - Саваот - Рука Божија

Агарта

Poznat
Poruka
8.355
Било је већ питања одакле рука с мога аватара, па ево одговора.

Сабазиос (Σαβάζιος) - Бог Отац номадских коњаника и бог неба Фригијаца и Трачана. У индоевропским језицима, какав је фригијски елеменат -зиос је заједнички предак латинском деус или грчком Зеус (такође Диас, како се каже на новогрчком). Дјус Патер = Јупитер = Бог Отац. Стари Грци су Сабазиоса интерпретила као Зевса или као Диониса.
Изгледа да су Фригијци донели култ овог бога у Малу Азију. Код Хомера имамо назнаке раног сукоба следбеника Сабазиоса и Богиње Мајке Кибеле. Оба божанства касније су значајна у мистеријама.

Занимљиво је да су први Јевреји у Риму били оптужени за "кварење култа Јупитера Сабазиуса". И то нас доводи до контраверзне теме конекције са јеврејским култом.
Сада "званична" верзија, какву можемо наћи на Вики, каже да је то просто била забуна због сличности имена Сабазиос и Саваот. Саваот је једно од имена Тетраграматона, јеврејског "јединог" бога. Имајмо у виду да он, као оличење Бога, предводи коњицу, што је веома занимљиво. (Узгред, ти различити аспекти Бога, тешко да ће ме неко уверити да нису политеистички).
О вези између хеленизованог јудејства и Сабазиоса доста је речено у другим изворима, који нису Вики.
Осим тога, сама сличност имена доста говори, и не може се потпуно објаснити као "случајна" код географски блиских народа. Као када би (што неки раде) рекли да су алански Сербои имали случајно име као данашњи Срби, па још случајно друго аланско племе има слично име Хрватима...
За пред крај, истакнимо саму Божију руку - зашто би се античко божанство тако представљало? Да није можда зато што је сазрело (или поново сазрело - сетимо се старих Индоевропљана који су обожавали директно природне силе) уверење да се божанство не може приказати као антропоморфни кип, да га човек најзад не може спознати, осим кроз деловање - а то је управо Рука Бога.

Најзад, шта знамо о Трачанима и Фригијцима. Да нису повезани са Пелазгима и Сарматима, за које данас знамо да су преци Срба. То нас све доводи до питања - да нам нису Јевреји украли Бога?! :per:

Ће нађемо.
Еве још једна са три прста :)

handofsabazius_800.jpg

Ево једног литералног покушаја. Замислимо да су археолозима постали доступни стратуми који се налазе испод Куполе над Стеном, односно Ал Акса џамије, што ће рећи места где је некад био Јерусалимски Храм. Како? Па рецимо, исту је срушио земљотрес...

Убрзано су ишли према северу обилазећи гомиле срушеног грађевинског материјала. Иако нико није то рекао, нешто их је терало да се журе. Поново су били код полусрушеног улаза, овог пута се осмелише да уђу. Џориг је укључио приручни рефлектор који је носио са собом. Пролазили су поред једног чудног кипа од бронзе. Изненађујуће, пошто је стриктни монотеизам обе завађене стране забрањивао чињење идола.
- Могуће да је ово стратум из периода Јулијанове обнове Храма, односно покушаја – рече Марковна.
- Откуд то? – упита Џориг. – Није ли император Јулијан био борац за обнову политеизма? Што би помагао обнову једног Храма једном Богу.
- Јулијан је прихватао Стари Завет и тумачио тако да је његов бог говорио само јеврејском народу. Истина љубоморни бог, али не искључује потпуно постојање других. Део више реалности, како су је видели неоплатоничари – рече Анушка. – Они су прихватали мисао о врховном богу Теосу Хипистосу, бићу без облика и имена, скупу сажимања свих облика, имена и појмова. Бог Јевреја и хришћана би био његов део.
- Претпостављам да ово није Хипистос – рече Џориг показавши на статуу. – Ако то божанство нема облик...
- Заправо јесте! – одговори Олга. – То је изгледа Сабазиос, један од облика тог божанства. Код Јевреја познат и као Јахве Саваот. Овде нема ликовне представе, већ је ово Божија рука.
Кип је, заиста, био веома чудан. У свој својој величини од скоро два метра представљао је једну полуотворену шаку, са три испружена прста. Између средњег и домалог била је глава орла. На длану је био рељеф који је представљао пехаре и винову лозу.

Кад смо већ код уметности, зна се које у савременом свету једини "La mano de dios"

Има ту један проблем. Одавно три прста не диже само Драшковић.
А симболи мењају своје значење, временом.

novak-djokovic-tri-prsta-498.jpg

Толико о томе, ово није тема само о три прста.

пре драшковића нико није дизао никакве прсте, завукао нам вук само тако

СРБИ
triprsta04.jpg

СС јединице
triprsta03.gif

:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

надам се једног дана да ће се то исправити код народа, само нам треба један харизматичан, популаран политичар да потенцира (мало:))

Рекох већ, симболи мењају значење.
Једно време је крст био симбол мучења (без икакве друге димензије, једноставно справа за мучење и прва асоцијација), што не значи да пре или после тога не може имати друго значење.

Три растављена прста су измислили усташе и есесовци
ДА / НЕ
Надам се одговору НЕ, као једином разумном, али код некога ме ништа не би изненадило - па ни "НЕ ЗНАМ".

http://3.***************/_z3EEyEeUE_0/TKAW4u1mZ8I/AAAAAAAAAlo/OvHnbYdjmM0/s320/gospod_isus_hristos.jpg
Ево доказа да је Исус Христ био Србин :)

У међувремену, рекох да је доста тога. Ако будем нерасположен, не одбацујем могућност да даљу дискусију на ову тему пријавим као спам.
Имате доста тема где можете о томе говорити, овде неко рече да је већ рекао, па бујрум! Можете ширити свој визуелни идентитет на другим местима, ја већ имам свој.
Признајем једино ако ми неко овде подастре доказе да је лично, у лице, борцу ВРС рекао да је усташа зато што је дизао три прста ;)

Рекох већ, симболи мењају значење.
Једно време је крст био симбол мучења (без икакве друге димензије, једноставно справа за мучење и прва асоцијација), што не значи да пре или после тога не може имати друго значење.

Три растављена прста су измислили усташе и есесовци
ДА / НЕ
Надам се одговору НЕ, као једином разумном, али код некога ме ништа не би изненадило - па ни "НЕ ЗНАМ".

http://3.***************/_z3EEyEeUE_0/TKAW4u1mZ8I/AAAAAAAAAlo/OvHnbYdjmM0/s320/gospod_isus_hristos.jpg
Ево доказа да је Исус Христ био Србин :)

У међувремену, рекох да је доста тога. Ако будем нерасположен, не одбацујем могућност да даљу дискусију на ову тему пријавим као спам.
Имате доста тема где можете о томе говорити, овде неко рече да је већ рекао, па бујрум! Можете ширити свој визуелни идентитет на другим местима, ја већ имам свој.
Признајем једино ако ми неко овде подастре доказе да је лично, у лице, борцу ВРС рекао да је усташа зато што је дизао три прста ;)

да нису ромуланци?

Back