Sa svima dobar

"Volim sve što je dobro." :mrgreen:
"Volim SVE što vole mladi"
(Sex, drogu, i tako dalje) ljupka1.gif

Po meni -ne možeš biti sa svima dobar.
Neko ti jednostavno ne odgovara, nervira te ili ne možeš da ga smisliš.
Pre svega, ne razumem sa kojim "svima" treba da budemo dobri?
Ne živimo dovoljno dugo da bi sve ljude čak i jednog omanjeg grada upoznali, a kamoli bili dobri sa svima. Nismo "dobri sa svima" ako se na ulici javljamo jedni drugima i obavimo neku kupoprodaju kao ljudi, izvoli-hvala, pripomognemo nekom ko je zanemogao, pao;
Ok, možda nisam prava osoba za pitanje jer nemam veliko, široko i raznoliko društvo. Moji dobri prijatelji jedni druge zapravo i ne poznaju, a kad krene zanovetanje o nekim trećim ljudima u razgovoru, ne plašim se da kažem da me takve priče uopšte ne zanimaju.

Ako mi se nečije ponašanje u mom bliskom krugu ljudi ne dopada i nakon mnogo ukazivanja na uzaludnost i jer mi uvek dolazi sa istim problemima i čak istim mentalnim sklopom... tu više nemam ni vremena, ni saveta, dižem ruke i ograđujem se na svaki način, pa neka se lomata i lupeta šta hoće.
Možemo da sedimo zajedno, da jedemo i pijemo... ali ako sam se ogradila, to je nevidljivo ali osetno.
Moje nije ni da se ugledam, niti da osuđujem.
Biti dobar sa svima u smislu da imamo kredita da se javimo i osmehnemo jedni drugima-podržavam.
Biti dobar sa svima u smislu da se dodvoravamo, podržavamo ogovaranja, klimamo glavom samo da bi se ostalo u dobrim odnosima-to je toksuično i vodi u veće i veće zavrzlame, a za to sebi moramo objasniti da nemamo vremena, a ni aktivne moždane ćelije viška koje bismo podredili takvim radnjama.

Mnogo nezadovoljstva sobom ljudi projektuju na druge iz osećanja nemoći... sad ću verovatno da loše upotrebim neke termine iz psihologije jer mi je to znanje iz srednje škole. Postoji kompenzacija... u smislu da se ljudi na nepravilan način osećaju bolje, a uglavnom samo na određeno vreme, ako se pronađe neko, bilo ko, čak i prema neproverenim informacijama, da verbalno ponese teret momentalnog krivca, goreg, nekog ko je iracionalno, potpuno bezveze, odgovoran za to kako se osećaju.
Osoba pomišlja da joj je praktično svanulo jer nekog, često nasumično, ocrnuje.
Voli da sluša priče o ljudima koji su naopaki-manje se naopakim oseća.
Kad bi samo znali koliko smo kao ljudska bića jaki i moćni... ne bi nam više bio potreban niko kao dežurni krivac.
Pogledati u sebe i biti iskren sa sobom je biti dobar sa sobom, a to je temelj priče o tome kako da budemo dobri i sa svima ostalima.

Back