Rusofobija kod Srba

Na našu nesreću, mi smo im poslužili kao pokazna vežba šta NATO može usred EU da uradi sa nekom zemljom. Na žalost, oni su na nama učili, al pomoć, konkretna je izostala...
Što se te situacije tiče vodim se logikom da nisu hteli/mogli da intervenišu jer kao država nisu bili spremni za to (rat sa Evropom+Amerikom), niti su hteli da rizikuju svoje stanovništvo koje je bilo u rasulu. Više se se okrenuli razvoju privrede i sl, no ratnim dešavanjima.
Kontam da bi i mi slično postupili da smo na njihovom mestu?

To mi je nekako čudno? Ja ih imam poveći broj u svom društvu, a i ovako ih relativno često srećem kada se krećem među ljudima, nekada mogu da se čuju dobacivanja i sl. na ulici.

Zaista mi nije jasno gde je to.

Svuda u BG kada idu autobusom ljudi su baš predusretljivi, recimo idu par sa bebom u kolicima, ljudi pomažu na stanici, čuju da su rusi, ne vidim zaista nikakvih problema da imaju bilo gde. Čak, to je jedina zajednica došljaka koju ljudi prihvataju za razliku od migranata npr.

A ko bi tada mogao i pomisliti da će nas neko napasti i bombardovati? Raspad SRJ, haos u najavi, Srbi svud po bivšoj SFRJ a mi sigurni u JNA.
Тад су помишљали људи који су то пратили по службеној дужности и чији посао је био да припреме земљу за одбрану од агресије споља. Њихова предвиђања су се обистинила у мањој или већој мери када се НАТО умешао отворено на страни Хрватске и БиХ још 1992. године.

Što se te situacije tiče vodim se logikom da nisu hteli/mogli da intervenišu jer kao država nisu bili spremni za to (rat sa Evropom+Amerikom), niti su hteli da rizikuju svoje stanovništvo koje je bilo u rasulu. Više se se okrenuli razvoju privrede i sl, no ratnim dešavanjima.
Kontam da bi i mi slično postupili da smo na njihovom mestu?
Normalno. Zato sam i rekla da su mnogi istoričari mišljenja da nam je Rusija pomagala ali samo u slučajevima kada je to koristilo njihovoj državi, što je i logično. Ne razumem veličanje navodnog ''bratstva i jedinstva'' između nas i Rusa, jer ga nema. Ima samo politički korektnih odnosa. Uzrok rusofobije kod pojedinih ima u osnovi strah od komunizma, strah od autorkatskih vladara a ruska istorija ih je prepuna takvih..

U centru grada ih ima dosta, poneki su zanimljivo obučeni, mlađi, mada viđam razne po centru, juče neke koreanke mislim? 5 devojaka obučenih potpuno čudno i fensi čekaju bus... Ko to još gleda i kod koga postoji rusofobija to je vrlo teška reč

Postoje ljudi koje nervira okrenutost Srbije kao države Rusiji i žele da budemo tamo gde geografski pripadamo, sa ostalim narodima recimo u EU... ali daleko je to od rusofobije.

Тад су помишљали људи који су то пратили по службеној дужности и чији посао је био да припреме земљу за одбрану од агресије споља. Њихова предвиђања су се обистинила у мањој или већој мери када се НАТО умешао отворено на страни Хрватске и БиХ још 1992. године.
Ti pominješ sredinu 80-tih?

Pazite, vidim da na temi pričate o poliici.. Politika nema veze sa fobijom... Recimo mene je iznendila fobija prema Izraelcima.. toga ima jer je to svetski popularno, ali prema Rusima kod nas to ne postoji. Čak i ovde ljudi na forumu koji su extra protiv Ruske politike uopšte nisu mrzitelji Rusije ili Rusa, ne viim to tako. Zašto bi imao fobiju od nekog naroda? Kod nas to pre postoji prema Nemcima recimo, čak i Englezima nego prema Rusima.

Срби не воле Русију, не воле ни Путина, колико воле да мрзе запад, а ту мржњу им храни Путин који им је отворено ставио до знања да га Србија не занима, али заправо злоупотребљавају њега како би добили то гориво за своју мржњу.

Да та мржња може да производи струју, па да сви мрзимо на макс ... овако само оптерећују своје здравље и своју заједницу.

Сетимо се како је Путин издао Србе, када је направио са Британцима Спутњик ковид вакцину.

Посебно стање ума су наши хејтери, који мрзе и запад и Вучића, док ови ћаци хејтери поред заједничке мржње према западу, мрзе и ове што такође мрзе запад + Вучића.

Ti pominješ sredinu 80-tih?
Да.

Југославија се спремала за одбрану све време иако се то теби чини као нека бајка. Постојали су планови и процене како би напад могао да изгледа. Ја сам читао део војних уџбеника који се бави том проблематиком и рецимо оно што су предвидели везано за напад из ваздуха се обистинило 1999. године. 80-90% онога што сам прочитао у одређеном уџбенику се остварило када је кренула НАТО агресија.

За одбрану од таквих ствари војска се редовно увежбавала, а то је морала да прати и набавка нове технике и опреме. С-300 је само део онога што нам је требало за тако нешто.

kakvi spinovi.....
pa ne mogu Rusi da budu gori od Nemaca u WW2......

pod jedan sve vojske u ratovima prave zločine nad civilima to je jednostavno tako a
jedni su imali koncetracione logore na našem prostoru a i šire u koijma su masovno ubijali sve živo, žene, decu , starce - Srbe , Jevreje i Rome uglavnom,
a pre streljanja i klanja su ih silovali.....

a drugi koji su nas oslobodili od nacista su imali par trulih jabuka koji su napravili x silovanja.

Срби не воле Русију, не воле ни Путина, колико воле да мрзе запад, а ту мржњу им храни Путин који им је отворено ставио до знања да га Србија не занима, али заправо злоупотребљавају њега како би добили то гориво за своју мржњу.

ovo.

Да.

Југославија се спремала за одбрану све време иако се то теби чини као нека бајка. Постојали су планови и процене како би напад могао да изгледа. Ја сам читао део војних уџбеника који се бави том проблематиком и рецимо оно што су предвидели везано за напад из ваздуха се обистинило 1999. године. 80-90% онога што сам прочитао у одређеном уџбенику се остварило када је кренула НАТО агресија.

За одбрану од таквих ствари војска се редовно увежбавала, а то је морала да прати и набавка нове технике и опреме. С-300 је само део онога што нам је требало за тако нешто.
Ali tada smo imali JNA, o tome ti pričam i svi su se kleli u tu JNA. Ne znam koliko ljudi je tada moglo da se zakune da ćemo međusobno da se pobijemo? Za tako nešto nam nije bilo potrebno rusko naoružanje. Oni politički pismeniji u tom periodu su mogli to da zaključe i shodno tome porade na sosptvenoj odbrani a ne odbrani od NATO il neke strane vojske.

Normalno. Zato sam i rekla da su mnogi istoričari mišljenja da nam je Rusija pomagala ali samo u slučajevima kada je to koristilo njihovoj državi, što je i logično.
To sa političkog aspekta ima smisla, ali ima i protiv-teža koja mora da se uračuna. Koliko su takve akcije pomoći štetne državama kojima se pomaže?
Tipa nije isto kada ti Amerika, Rusija, Kina pomažu? Za očekivati je da će ti tražiti nešto zauzvrat i u dobroj si situaciji ako ostaneš na pozitivnoj nuli, što se Amera tiče kome su oni pomagali ti su baš dobro prošli ...
Ne razumem veličanje navodnog ''bratstva i jedinstva'' između nas i Rusa, jer ga nema.
Pa nema ga, kontam da se to prenosi kao "folklore" i spada u onu grupu nacionalnih mitova. Moguće je da kod nas neka ekipa nije bila zadovoljna Titom ili nekim režimom i da su priželjkivali nešto bolje pa je nastalo to sa Rusima.
Ima samo politički korektnih odnosa. Uzrok rusofobije kod pojedinih ima u osnovi strah od komunizma, strah od autorkatskih vladara a ruska istorija ih je prepuna takvih..
Pa bilo je dosta kontroverzi sa tim. Šta znam možda nas je i "bratstvo i jednisntvo" navelo da tražimo bolju braću?

Да та мржња може да производи струју, па да сви мрзимо на макс ... овако само оптерећују своје здравље и своју заједницу.

Сетимо се како је Путин издао Србе, када је направио са Британцима Спутњик ковид вакцину.

Посебно стање ума су наши хејтери, који мрзе и запад и Вучића, док ови ћаци хејтери поред заједничке мржње према западу, мрзе и ове што такође мрзе запад + Вучића.
Setimo se samo kako su amerikanci bombardovali i ubijali srbe :kafa:

1000012996.jpg

Ali tada smo imali JNA, o tome ti pričam i svi su se kleli u tu JNA. Ne znam koliko ljudi je tada moglo da se zakune da ćemo međusobno da se pobijemo? Za tako nešto nam nije bilo potrebno rusko naoružanje. Oni politički pismeniji u tom periodu su mogli to da zaključe i shodno tome porade na sosptvenoj odbrani a ne odbrani od NATO il neke strane vojske.
Ни то није било искључено, али за одбрану од унутрашњег непријатеља прво треба да раде органи јавне и државне безбедности, а тек на крају ЈНА: Прича да ЈНА није била обучена и спремна за борбу против унутрашњег непријатеља је лажна. Напад споља креће у синхронизацији са петом колоном.

Од средине 1992. године имаш поморску блокаду на Јадрану, а за њом иде и зона забрањеног лета изнад БиХ. НАТО довлачи дронове и др. ваздухоплове у околне земље. Крећу летове изнад СРЈ. Авакси круже около и снимају нас.

Back