Rusofobija kod Srba

Rusofobija se razvila uglavnom kod NVO i Nato stipendista a i šire......
pogledati pod @komšija srbijanac :lol:

money dollar GIF

Razvila se uglavnom kod NVO i Nato stipendista a i šire......

money dollar GIF
To stoji, ali kako se razvila kod jednostavnog građanstva?
Znam da se kod mojih razvila iz priča moje babe koja je bila specifična žena, a ona je čula od neke žene da je ova čula od neke pete žene da su se Nemci bolje ophodili prema njoj nego Rusi u WW2?
Kontam da ovde mediji imaju dosta uticaja, ali da baš toliko?

To stoji, ali kako se razvila kod jednostavnog građanstva?
Znam da se kod mojih razvila iz priča moje babe koja je bila specifična žena, a ona je čula od neke žene da je ova čula od neke pete žene da su se Nemci bolje ophodili prema njoj nego Rusi u WW2?
Kontam da ovde mediji imaju dosta uticaja, ali da baš toliko?
pa NVO tvrde da su ukrajinci oslobodili Srbiju...
verovatno su tada kao i sada većina pričali ruski pa se baba zbunila :ok:

Ovo podebljano je zanimljiv momenat, u osnovi je to i jedan od razloga kako mi je ova tema pala na pamet.
Ako si rusofob ili bilo kakav fob/anti - izražavaš negativnost prema nekom narodu/državi zar time ne ispoljavaš fašističke poglede/tendencije?
Ради се о људима који су каријеристи и опортунисти, као и онима који имају интерес да говоре против Руса.

1948. године политички врх Југославије је био против Резолуције Информбиора, али већина народа, поготово у Србији и Црној Гори, није. Томе у прилог говори број голооточких логораша из Србије и ЦГ. Процентуално у Црној Гори је била највећа подршка СССР-у и Стаљину.

На почетку устанка против окупатора у Србији, већина људи се прикључивала партизанима не зато што су за братство и јединство или за Тита, већ зато што су били за Русију и Стаљина. Флоскуле које данас просипају су дошле након завршетка рата. Борци из 1941. године нису ни знали ко је Тито. Знали су за Стаљина и СССР. У Црној Гори су се на оружје 13. јула дигли заједно и партизани и четници, а о Титу нико ништа није ни знао. Најтврдокорнији стаљинисти и русофили долазе из Црне Горе и Херцеговине.

Да би задржали положаје и привилегије, након рата су морали да стану уз Тита и да се одрекну Русије и Стаљина. Ти који су предњачили у томе, данас причају приче о руској губернији и руској окупацији.

Без Црвене армије и СССР-а не би било ослобођења Београда, не би било пробоја Сремског фронта и не би било победе у Батинској бици. Они данас могу да причају шта хоће, али зна се ко је поразио Трећи рајх и где је била највећа концентрација немачких снага током рата и ко је највише страдао у борби против Хитлера. Све остало су лажи и прање нечисте савести.

Kada/kako se razvila rusofobija u srpskom narodu? 🤔
Iz priče moje babe, koja je u to vreme imala 15,16, god. kraj 2. sv rata, Rusi su oslobađali delove Pomoravlja, ali su usput činili i poneka zlodela, silovali meštanke, pa su nju sklanjali i ostale žene kada čuju da su ruske jedinice u blizini. S druge strane, lekar iz Rusije koji je ostao da živi u jednom selu, bio je upamćen kao neprevaziđen stručnjak i divan čovek. To su ona iskustva iz kojih se donesu predrasude o nekoj grupi naroda. Kasnije, Rusija i Staljin, kao prvi veći sukob sa ruskim vladarima je kod naroda izazvao takođe rusofobiju. Poređenje Staljina sa Hitlerom, ali u njegovom slučaju je strahote počinio svom narodu, takođe su uticale na jednu vrstu rusofobije. Malo dalje u istoriju, mnogi istoričari se slažu da Rusi nikada u suštini nisu pomagali Srbiji osim ako to nije u njihovu korist.
@doppler nisam ni NVO ni ostali navedeni ;)

Iz priče moje babe, koja je u to vreme imala 15,16, god. kraj 2. sv rata, Rusi su oslobađali delove Pomoravlja, ali su usput činili i poneka zlodela, silovali meštanke, pa su nju sklanjali i ostale žene kada čuju da su ruske jedinice u blizini. S druge strane, lekar iz Rusije koji je ostao da živi u jednom selu, bio je upamćen kao neprevaziđen stručnjak i divan čovek. To su ona iskustva iz kojih se donesu predrasude o nekoj grupi naroda. Kasnije, Rusija i Staljin, kao prvi veći sukob sa ruskim vladarima je kod naroda izazvao takođe rusofobiju. Poređenje Staljina sa Hitlerom, ali u njegovom slučaju je strahote počinio svom narodu, takođe su uticale na jednu vrstu rusofobije. Malo dalje u istoriju, mnogi istoričari se slažu da Rusi nikada u suštini nisu pomagali Srbiji osim ako to nije u njihovu korist.
То никада у већинском делу српског народа није могло да прође.

Pa pođi malo niže od BG pa ako nađeš nekogo starijeg ti pitaj.
Прош'о сам. Нико никада није рекао тако нешто. Русофобија је најјача међу "урбанима", "антифашистима" и "интелектуалцима", а неретко и међу студентима.

Мени дође лик коме је деда био носилац споменице и крене да прича о борби против окупатора, партизанима, Титу, чудима, а онда када се помене Русија, крене да прича како је то пропала, недемократска и фашистичка земља. Отишао да живи на запад.

I to je tema po sebi ...
Da li su tada uopšte bili u stanju da deluju?
A i otkud to očekivanje da bi trebali/hoće da deluju?
Русија је након укидања санкција нудила СРЈ да прода С-300. Одбили смо.

2001. године у СРЈ је дошао Путин и нудио је ближу војну сарадњу. Нисмо прихватили.

Прош'о сам. Нико никада није рекао тако нешто. Русофобија је најјача међу "урбанима", "антифашистима" и "интелектуалцима", а неретко и међу студентима.

Мени дође лик коме је деда био носилац споменице и крене да прича о борби против окупатора, партизанима, Титу, чудима, а онда када се помене Русија, крене да прича како је то пропала, недемократска и фашистичка земља. Отишао да живи на запад.
Primetio sam da toga ima kod svih i kod urbanih i kod onih na selima, i kod blokadera i kod ćacija ... Samo kod nekih toga ima manje, a kod nekih više ...

Русија је након укидања санкција нудила СРЈ да прода С-300. Одбили смо.

2001. године у СРЈ је дошао Путин и нудио је ближу војну сарадњу. Нисмо прихватили.
Ja pričam o 1999. tada nam niko ništa nije nudio. Lako je nuditi posle. To mi liči na dobar trgovački potez il starteški: pustiš da neku zemlju sa kojom si ''blizak'' bombarduju a onda im ukažeš da uđu savez za slučaj da ih opet ne bombarduju.

To da, ali kažem, ubeđenje u narodu je bilo takvo, da Rusi neće dozvoliti da nas Ameri bombarduju. Kada su uvideli da Rusi osim diplomatskih protsetnih nota ništa nisu uradili, izgubili su poverenje u tu ''rusku pravoslavnu braću''.
Pa i to bombardovanje je bila specifična stvar, kako kontam dosta je uticalo na neke stvari u Rusiji. Tipa ako su nas male Ruse bombardovali sledeći su oni? Mislim da je tada negde Rusija počela da se nacionalizuje i stabilizuje baš da ne bi dobila po tamburi kao mi.

Realno gledano velika je razlika za Rusiji od kada je Putin na čelu nje u odnosu na svoje prethodnike.
Јељцин је умео да заштити руске савезнике на простору ЗНД. Осим тога, он није предао неке базе, које је касније Путин угасио. Нпр. док је Јељцин владао, Русија је имала сталну базу на Куби. Путин је то расформирао. Поред тога, Путин је предао базу у Јерменији и још неким бившим совјетским републикама. Исто тако, Јељцин је испословао да Нагорно Карабах остане под контролом Јермена. Путин се није померио у последњем рату.

Нама је нуђена сарадња и продаја авиона. Ђинђић, Мило и Коштуница то нису прихватили. Поред тога су нудили и базе.

Pa i to bombardovanje je bila specifična stvar, kako kontam dosta je uticalo na neke stvari u Rusiji. Tipa ako su nas male Ruse bombardovali sledeći su oni? Mislim da je tada negde Rusija počela da se nacionalizuje i stabilizuje baš da ne bi dobila po tamburi kao mi.
Na našu nesreću, mi smo im poslužili kao pokazna vežba šta NATO može usred EU da uradi sa nekom zemljom. Na žalost, oni su na nama učili, al pomoć, konkretna je izostala...

Back