Rusko naoruzanje

АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛИ УЗНЕМИРЕНИ: Ново руско оружје нерешива енигма за Пентагон
21-06-2019 05:56
Кинески медији преносе да руска технологија представља”главобољу” за Пентагон. Према недавно објављеном чланку, руски уређаји за ометање могу да неутралишу америчке ГПС пријемнике онеспособљавајући их.

Су 57 (Фото: РИА)
Према кинеском порталу Сина, ови ометачи су постали права “главобоља” за САД. Руски гаџети могу да парализују Пентагонове ГПС системе, тако да САД трпе “пораз након пораза”. Недостатак ГПС сигнала значајно смањује ефикасност оружја и резултира губитком муниције, објашњава аутор чланка.
Због тога је Вашингтон почео да разрађује ГПС опрему отпорну на сметње. Тренутно се производи прва генерација ове опреме, али Оружане снаге САД већ инсистирају на модернизацији друге или треће генерације. Разлог за то је руски развој, који све више ствара претње Пентагону.
“Међутим, како је ГПС систем подложан сметњама, лажним сигналима и кваровима, могуће је да ће САД одустати од овог система јер само слаби оружане снаге”, наводи се у чланку.
Према аутору, забринутост САД изазвана је употребом ГПС блокера у Сирији, северној Европи и скандинавским земљама, који су ставили ван употребе пријемнике навигационог система земаља чланица НАТО-а.
“Ово је био велики успех за руске војне навигационе технологије”, рекао је Сина.
Аутор наглашава да Русија “не седи беспослена” и да је посвећена унапређењу технологија у области ГПС-а. “Неопходно је имати напредне електронске комуникационе технологије и одлично знање из области математике, а Руси су познати по томе”, закључио је аутор.
У међувремену, сви Су-57 борци ће бити опремљени супериорним наоружањем према карактеристикама својих страних колега, изјавио је за “Красну звезду” Анатолиј Гуљајев, шеф главних оружаних руских снага.
Гуљајев је у интервјуу за новине подсетио да је Владимир Путин у мају поставио циљ да се потпуно обнове три пука руских ваздухопловних снага са борцима Су-57 до 2028. године.
“Важно је напоменути да су од појављивања борца Су-57 многи страни стручњаци већ ценили јединствене способности руског авиона, који надмашује западне аналоге који су промовисани”, рекао је војни званичник.
Руски борац пете генерације Су-57 први пут је полетео 2010. године. Комбинација високих маневарских способности са могућношћу обављања суперсоничних летова, као и модеран комплекс опреме на летелици и ниска видљивост, даје му надмоћ над конкуренцијом.
Како Вашингтон планира да победи у нуклеарном рату прочитајте ОВДЕ.
Извор:

http://www.pravda.rs/2019/6/21/amer...ovo-rusko-oruzje-neresiva-enigma-za-pentagon/
 
"
ЛАСЕРИ И ХИПЕРЗВУК ЧУВАЈУ РУСИЈУ: Сергеј Шојгу први пут проговорио о новом оружју које нема премца (ВИДЕО)
24-06-2019 09:42 Ратни извештаји Наоружање Издвојено Свет Планета Видео
Руски министар одбране Сергеј Шојгу је најавио да ће руска војска и флота у скорије време добити ново оружје, које нема пандан у свету и које је засновано на хиперзвучним и ласерским технологијама. Према његовим речима, нови типови су већ у стању огледно-борбене дужности.

Шојгу (Фото: РИА)
Тренутно се авионски ракетни комплекс „Кинџал“ и ласерски систем „Пересвет“ тестирају у војсци, а до краја године на борбено дежурство стиже хиперсонични ракетни систем „Авангард“. Војни експерти кажу да хиперсонично и ласерско оружје даје руској војсци изразиту предност у односу на високотехнолошког противника.
Прошлог месеца је о ласерском оружју говорио и председник Русије Владимир Путин, који је рекао да ће ове врсте оружја одређивати борбени потенцијал руске војске и морнарице у наредним деценијама и читавом 21. веку.
Путин је подсетио да је у експлоатацији ласерско оружје „Пересвет“, о коме је јавност први пут чула прошле зиме, када се руски лидер обраћао Федералној скупштини. Он је тада рекао да је Русија свесна чињенице да одређени број држава ради на стварању напредног оружја заснованог на новим физичким принципима, али да има разлога да верује да је Русија један корак испред, у сваком случају, тамо „где је најпотребније“.
Напредни ласерски систем „Пересвет“ ушао је у употребу крајем прошле године, а припадници руске војске који су добили овај комплекс прошли су обуку у бази Војно-космичке академије „Можајски“, као и у индустријским предузећима.
Систем је назван по Александру Пересвету, великом руском хероју, монаху и ратнику, који је канонизован, а који се посебно прославио у Бици на Куликовом пољу, једној од најзначајнијих битака у руској историји, која се одиграла 8. септембра 1380. године против татарске златне хорде.
Иако су техничке спецификације овог оружја тајне, војни стручњаци кажу да оно може да се искористи против дронова, пројектила и летелица.
„У Русији се ради на стварању ласерских система за уништавање ваздушних објеката. Већ је у руску војску стигао ласерски систем ’Пересвет‘. Детаљи о њему се држе у тајности, али је апсолутно сигурно да се он може искористити против ваздушних објеката типа беспилотних летелица и, вероватно, крстарећих ракета. Овај комплекс је већ распоређен барем на неколико база тј. он је већ у руској војсци. То није огледни, него реални борбени образац. Нема отворених информација о томе да ли смо оборили одређене ракете уз помоћ тог ласера или нисмо, али се рад у овом правцу дефинитивно одвија. Русија је један од светских лидера у системима ласерског оружја“, рекао је војни експерт Дмитриј Корњев.
Државни програм наоружања за период 2018–2027. ставља акценат на испоруку војне опреме нове генерације. Највећи успех Руске Федерације је постигнут у сфери војног хиперсоничног оружја, и Русија је данас једина земља на свету која серијски производи хиперсонично оружје.
Руски суперсонични авијациони ракетни комплекс „Кинџал“ нема пандана у свету, с обзиром на то да нико други нема балистичку ракету која се лансира из ваздуха.
„Кинџал“, у преводу „бодеж“, направљен је на основу ракета „Искандер“ које могу да маневришу током лета и да лете по непредвидљивој трајекторији, а од децембра 2017. се налази у руској војсци. То је систем високе прецизности, који развија брзине и изнад 10 маха и потпуно је неухватљив за било који противракетни систем. Суперсонична ракета има домет од 2.000 километара и може да нанесе ударе без уласка у зону ПВО и ПРО противника. „Кинџал“ је намењен за уништавање великих надводних и копнених циљева.
Као носач тих ракетних комплекса изабран је суперсонични ловац-пресретач МиГ-31, који важи за најбржи савремени борбени авион на свету. Писало се о томе и да опремање МиГ-31 хиперсоничним системом „Кинџал“ представља озбиљну претњу за потенцијалне противнике Москве. Наоружавање суперсоничног авиона хиперзвучном ракетом „Кинџал“ значајно је побољшало борбене могућности авиона, што га је учинило „убојитим“.
Стратосферски пресретач МиГ-31 развија брзину до 2,8 маха, а очекује се да би као носачи суперсоничног ракетног комплекса могли да послуже и бомбардери Ту-22М3М и Су-34, као и ловац пете генерације Су-57.
Руске ракетне јединице за стратешке намене почеле су да добијају системе „Авангард“, који ће крајем године ући у службу.
Руске ракетне трупе налазе се у одређеној историјској фази када се из борбеног састава повлаче последњи совјетски ракетни системи, те се наставља увођење у арсенал стационарних и мобилних ракетних система пете генерације „Јарс“ и „Авангард“.
У ракетној јединици у Оренбуршкој области већ је распоређена инфраструктура за постављање ракетног пука са системом „Авангард“. Према плану, пук ће преузети борбену дужност до краја ове године.
Путин је раније „Авангард“ назвао „адекватним и асиметричним“ одговором на амерички систем противракетне одбране.
„Авангард“ може да носи нуклеарне и конвенционалне бојеве главе, има интерконтинентални домет и може да лети у густим слојевима атмосфере, на граници са стратосфером, а у стању је да развије брзину од 27 маха. У овом тренутку, то је најбржи објекат на свету. При таквој брзини практично ниједан противракетни систем неће бити у могућности да га заустави.
Комплекс ће бити инсталиран на интерконтиненталним балистичким ракетама УР-100Н УТТХ „Стилет“ (РС-18А), а у будућности носач „Авангарда“ могла би да буде и нова балистичка ракета РС-28 „Сармат“, која представља ракетни систем подземног базирања у силосима.
Русија модернизује своје нуклеарне ракетне снаге полазећи од сопствене безбедности, каже војни експерт Борис Рожин.
„Развој тог система је логичан корак и повезан је са растом стратешких претњи нуклеарном паритету, када САД распоређују систем противракетне одбране у Европи и баве се модернизацијом својих нуклеарних ракетних система, због чега се и повлаче из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета. С тим у вези, Русија се, наравно, бави модернизацијом својих ракетно-нуклеарних снага ради сопствене безбедности“, каже Рожин.
Војни експерт напомиње да ће то бити највећа интерконтинентална балистичка ракета на свету. Очекује се да ће домет „Сатане 2“, како је зову у НАТО круговима, бити 9.500 километара и да ће до 2021. ући у употребу.
„’Сармат‘ представља даљи развој домаћих тешких ракета, које су првенствено намењене за употребу у условима нуклеарног рата и то као контраудар у случају да САД или њени савезници изврше превентивни напад на нашу земљу. Ракете „Сармат“ могу да гарантују уништење оних циљева које војска одреди. Предности ове ракете су повећана прецизност, ефективан домет и радијус уништења циља“, навео је Рожин.
Када је реч о руској Ратној морнарици, у првом плану је хиперзвучна ракета „Циркон“, која је у стању да лети брзином од девет махова. Њен домет биће већи од 1.000 километара, а том ракетом биће наоружане подморнице и најновији војни бродови. Пројектил ће моћи да погађа морске и копнене циљеве.
Руски војни експерти наводе да ракета „Циркон“ са бродова Ратне морнарице Русије гарантовано може да погоди циљ за пет минута са растојања од 500 километара од обале и да такав суперсонични систем као што је „Циркон“ практично пробија сваки систем ПВО и ПРО. Од њега, како тврде, нема заштите.
За тих пет минута може се открити ракета која лети ка циљу, али је пресретање немогуће.
Руски експерти наводе да хиперсонично и ласерско оружје даје руској војсци предност у односу на високотехнолошког противника, али истовремено истичу да се Русија придржава одбрамбене стратегије. Најновије оружје, упркос његовој моћи, ствара се за обуздавање евентуалног противника. Наравно, овај задатак није решен са неколико врста оружја, па руско Министарство одбране спроводи читав низ активности за укључивање хиперсоничних и ласерских комплекса у систем одбране земље, чиме се повећава борбена готовост трупа.".

http://www.pravda.rs/2019/6/24/lase...ovorio-o-novom-oruzju-koje-nema-premca-video/
 
СВЕТСКА ПРЕМИЈЕРА: „Калашњиков“ представио први патролни дрон-камиказу! (ВИДЕО)
25-06-2019 09:40 Ратни извештаји Наоружање Фокус 6 Свет Планета Видео
Концерн „Калашњиков“ је произвео први у Русији патролни дрон камиказу „Ланцет“, изјавио је генерални директор концерна Владимир Дмитриев.

Калашњиков дрон (Фото: Јутјуб)
„Након представљања првог производа, добили смо много молби у којима је тражено да дрон не изгуби видео-контакт са оператором пре него што дође у контакт са метом. Данас вршимо светску премијеру. Други производ у линији ударних беспилотних летелица је ‘Зала Ланцет’“, рекао је Дмитриев на традиционалној годишњој презентацији концерна уочи форума „Армија 2019“.
Према речима генералног директора „Ростеха“ Сергеја Чемезова, нови интелектуални систем „Зала Ланцет“ укључује извиђачки, комуникациони, навигациони и високопрецизни ударни елеменат.

„У условима нових борбених дејстава он је способан да напада у ваздуху, на земљи у води, без копнене или морске инфраструктуре. У погледу ефикасности тај систем превазилази стандардене врсте наоружања, али кошта много мање“, рекао је Чемезов.
Подсетимо, претходник „Ланцета“, дрон „Куб БЛА“, како су писали медији, може да развија брзину од 80 до 130 километара на сат и да се налази на небу до 30 минута, док његова носивост износи око три килограма.
Новинска агенција „Русија севодња“ званична је информативна агенција форума, а међународна агенција и радио Спутњик је међународни информативни партнер „Армије 2019“.
https://www.pravda.rs/2019/6/25/sve...predstavio-prvi-patrolni-dron-kamikazu-video/
 
СНАЈПЕРИСТИМА ОДЗВОНИЛО: Руски холдинг "Швабе" представио уређај за откривање снајперских гнезда!
30-06-2019 11:57 Ратни извештаји Наоружање Свет Планета
Антиснајперски уређај „Сосна“ који је произвео руски ходлинг „Швабе“ у аутоматском режиму рада детектује позиције снајпериста који користе оптичке нишане или опто-електронске уређаје на даљинама и до 2,500 метара.

Снајпериста (Фото: јутјуб)
Руски холдинг „Швабе“ је на међународном војно-техничком сајму наоружања и војне опреме „Армија-2019“ представио модификовану верзију прибора за скенирање терена „Сосна“ који је специјализован за детекцију оптичких нишана које углавном користе непријатељских снајперисти. Ово је за интернет портал ТАСС пренела служба за информисање која је интегрални део овог холдинга.
„Уређај омогућава откривање и одређивање прецизних координата оптичких и опто-електронских нишана и система, које непријатељ користи за извиђање и нишањење. „Сосна“ омогућава аутоматски режим претраживања простора на даљинама до 2,500 метара“- прецизирао је произвођач.
Како су појаснили у холдингу, за разлику од базичне верзије, модификовани систем поседује бежични систем управљања, а такође је значајно смањена његова тежина и укупни габарити што се тиче димензија. Управљање „Сосном“ се изводи преко таблет рачунара.
Целокупан прибор се може монтирати на склопиви троножац, или на различите типове војних транспортних средстава.
„У овом моменту „Сосна“ нема адекватног аналога како на домаћем, тако и на страном тржишту“- пренели су у информативној служби холдинга „Швабе“.
Овај уређај се може употребити за заштиту објеката од изузетног значаја. Међутим, један од кључних његових задатака је откривање противничких снајпериста за време извођења противтерористичких операција.
Цео уређај „Сосна“ је развила и направила компанија НИИ „Пољус“ М.Ф.Стељамаха који је саставни део холдинга „Швабе“
“Армија-2019”
Међународни војно-технички сајам наоружања и војне опреме „Армија-2019“ ће трајати у периоду 25-30.јуна. Манифестација ће се одржати на површини конгресно-изложбеног центра „Патриот“ који се налази у Московској области. Планирано је да се сајмови са сличном тематиком одрже и у другим градовима Русије. Према прелиминарним резултатима, на сајму ће учествовати преко 1,500 предузећа и организација, које ће представити више од 27 хиљада различитих производа и пројеката који се налазе у фази развоја.
https://www.pravda.rs/2019/6/30/sna...vio-uredjaj-za-otkrivanje-snajperskih-gnezda/
 
РУСКА ЗВЕР: Објављен снимак пливајућег оклопног возила! (ВИДЕО)
30-06-2019 14:17 Ратни извештаји Наоружање Фокус 2 Свет Планета Видео
Фабрика за машиноградњу у Курганску објавила је снимак тренинга пливајућег оклопног возила БТ-3Ф, које је представљено на Међународном војно-техничком форуму „Армија 2019“.

Пливајуће оклопно возило БТ-3Ф (Фото: јутјуб)
Руски гусенични оклопни транспортер предвиђен је за транспорт маринаца, припадника обалске страже и копнене војске.
БТ-3Ф је изграђен на основи БМП-3. Тај оклопни транспортер предвиђен је за превоз до 17 особа, укључујући чланове посаде, као и за ватрену подршку. Возило је тешко више од 18 тона, а оклоп обезбеђује потпуну заштиту од митраљеза великог калибра.
Оклопни транспортер је опремљен митраљезом на даљинско управљање калибра 7,62 мм. Друга варијанта транспортера је борбени модул са митраљезом „Корд“ калибра 12,7 мм.
БТ-3Ф има мотор УТД-29 од 500 коњских снага, захваљујући којем може да развије брзину до 70 километара на сат. Брзина на води износи десет километара на сат. Домет вожње на копну је 600 километара, а на води возило може да проведе седам сати без допуне горива.
Међународни војно-технички форум „Армија 2019“ одржава се од 25. до 30. јуна у подмосковском парку „Патриот“, на аеродрому „Кубинка“ и полигону „Алабино“.

http://www.pravda.rs/2019/6/30/ruska-zver-objavljen-snimak-plivajuceg-oklopnog-vozila-video/
 
СТИЖЕ ТОСОЧКА! Руси открили ново оружје: Имаће елементе вештачке интелигенције!
07-07-2019 18:09
Нови руски тешки вишецевни бацач ракета „Тосочка“ (руска класификација „пламенобацач“) ће имати елементе вештачке интелигенције и биће знатно компактнији-мањих димензија у односу на своје претходнике ТОС-1А „Солнцепeк“/ „Буратино“.Ово је за интернет портал ТАСС рекао извор из руске војне индустрије.

Тосочка (Фото: јутјуб)
„Ми у овом часу тестирамо ТОС „Тосочка“ коју ће се од ранијих верзија одликовати имплементација елемената вештачке интелигенције, као и повећан ефективни домет оруђа. Овај систем је претрпео и одређене дизајнерске измене, тако да сада изгледа доста лепше: побољшана је његова ергономика, тако да овај систем тренутно нема конкуренцију у свету“- рекао је неименовани извор који долази из руске војне индустрије
Недавно је генерални директор компаније „Техмаш“ која се бави развојем овог система рекао да ће наредне године бити завршен блок тестирања за нови тешки ВЛР „Тосочка“. Данас је постало извесно да ће основна платформа на којој ће се базирати овај систем бити на точковима, за разлику од претходника ТОС-1А „Солнцепек“/ „Буратино“, који су били на гусеницама.
“Платформа-точкаш је изабрана на основу борбених искустава из Сирије и Ирака. Пнеуматици обезбеђују извођење брзог оперативно-тактичког маневра на великим удаљеностима. За разлику од гусеничара, ово возило неће захтевати ширу логистику за своје транспортовање, као што су то разне приколице и тегљачи који се користе у циљу очувања ресурса погонског мотора, али и заштите путне комуникације од оштећења које праве тешке гусенице. Једноставно, платформа на точковима има далеко дужи употребни ресурс, и свуда стиже на време, без претходне припреме”-недавно је истакао војни експерт Алексај Леонков.
О ново ракетном бацачу је писао и немачки лист „Штерн“. Они си саопштили да се у Русији ради на модификацији ТОС-2 која ће бити инсталирана на платформи „Армате“ или на јединственој борбеној платфори „Бумеранг“ с тим што се прототип већ налази у производњи. Часопис пише да такав бацач пламена више нико нема осим Русије и регуларне сиријске војске.

https://www.pravda.rs/2019/7/7/stiz...oruzje-imace-elemente-vestacke-inteligencije/
 
САДА СУ СПРЕМНИ НА СВЕ: Руска армија добила 6000 ових моћних пушака! А недавно су виђене у Србији! (ВИДЕО)
08-07-2019 19:38
Контингент од 6 хиљада аутоматских пушака последње модификације АК-74М "Обвес" испоручен је јединицама Централног војног округа, рекао је начелник службе ракетно-артиљеријског наоружања Михаил Кузин. Цео пројекат је део Државног програма опремања руске армије савременим видовима наоружања и војне опреме.

Аутоматска пушка АК-74М "Обвес" (Фото: јутјуб)
Модернизовану аутоматску пушку ће добити мотострељачке и извиђачке јединице. Ради се о модификацији аутоматске пушке АК-74 калибра 5,45мм која носи име „Обвес“.
Пројекат модернизације аутоматске пушке Ак-74М „Обвес“ је пре свега усмерен на повећање прецизности приликом ватреног дејства, као и на унапређење комплетне ергономичности оружја. Ова модернизације је посебно употребљива код борбено најексплоатисанијих јединица руске армије, какве су мотострељачке и ваздушно-десантне јединице.
Пушка је опремљена савременим нишанским комплексом који за 1,5 x повећава борбену ефикасност оружја. На врху пушчане цеви се налази унапређени разбијач ватре који далеко квалитетније прикрива борца приликом борбе у ноћним условима.
На пушку је монтирана пикатини шина на коју се могу додати различити тактички додаци, као што су предњи рукохват, тактичка батерија, ласерски индикатор, инфрацрвени осветител.

Дужа пикатини шина се налази се горње стране оружја, док су две краће монтиране бочно, са обе стране.
На дужу шину се може интегрисати различити модели колиматорских и оптичких нишана.
Пушка има могућности интеграције савремених подцевних бацача граната, а компатибилна је и са провидним оквирима помоћу којих стрелац има визуелно контролу над бројем преосталих метака.
Специјална верзија аутоматске пушке АК-74М „Обвес“ са којим ће се опремити извиђачке групе спецназа, имаће у свом комплету и пригушиваче.
Ову пушку су на вежби „Словенско братство-2019“ која је недавно одржана у Републици Србији, користиле ваздушно-десантне једнинице руске војске. Са квалитетима ове пушке су се упознали припадници Специјалне бригаде Војске Србије, ако и белоруски ваздушно-десантни контингент.

https://www.pravda.rs/2019/7/8/sada...h-pusaka-a-nedavno-su-vidjene-u-srbiji-video/
 
САДА СУ СПРЕМНИ НА СВЕ: Руска армија добила 6000 ових моћних пушака! А недавно су виђене у Србији! (ВИДЕО)
08-07-2019 19:38
Контингент од 6 хиљада аутоматских пушака последње модификације АК-74М "Обвес" испоручен је јединицама Централног војног округа, рекао је начелник службе ракетно-артиљеријског наоружања Михаил Кузин. Цео пројекат је део Државног програма опремања руске армије савременим видовима наоружања и војне опреме.

Аутоматска пушка АК-74М "Обвес" (Фото: јутјуб)
Модернизовану аутоматску пушку ће добити мотострељачке и извиђачке јединице. Ради се о модификацији аутоматске пушке АК-74 калибра 5,45мм која носи име „Обвес“.
Пројекат модернизације аутоматске пушке Ак-74М „Обвес“ је пре свега усмерен на повећање прецизности приликом ватреног дејства, као и на унапређење комплетне ергономичности оружја. Ова модернизације је посебно употребљива код борбено најексплоатисанијих јединица руске армије, какве су мотострељачке и ваздушно-десантне јединице.
Пушка је опремљена савременим нишанским комплексом који за 1,5 x повећава борбену ефикасност оружја. На врху пушчане цеви се налази унапређени разбијач ватре који далеко квалитетније прикрива борца приликом борбе у ноћним условима.
На пушку је монтирана пикатини шина на коју се могу додати различити тактички додаци, као што су предњи рукохват, тактичка батерија, ласерски индикатор, инфрацрвени осветител.

Дужа пикатини шина се налази се горње стране оружја, док су две краће монтиране бочно, са обе стране.
На дужу шину се може интегрисати различити модели колиматорских и оптичких нишана.
Пушка има могућности интеграције савремених подцевних бацача граната, а компатибилна је и са провидним оквирима помоћу којих стрелац има визуелно контролу над бројем преосталих метака.
Специјална верзија аутоматске пушке АК-74М „Обвес“ са којим ће се опремити извиђачке групе спецназа, имаће у свом комплету и пригушиваче.
Ову пушку су на вежби „Словенско братство-2019“ која је недавно одржана у Републици Србији, користиле ваздушно-десантне једнинице руске војске. Са квалитетима ове пушке су се упознали припадници Специјалне бригаде Војске Србије, ако и белоруски ваздушно-десантни контингент.

https://www.pravda.rs/2019/7/8/sada...h-pusaka-a-nedavno-su-vidjene-u-srbiji-video/
Још да на сликама није приказан модификован АК 47 (постоји доста фирми које се баве изменом основне верзије АК47 по принципу измене дрвених делова и кундака) а не АК74 ОБВЕС...
Разлика између АК47 и АК 74 је између одређених техничких решења и у калибру. АК 47 је у калибру 7,62*39 док је АК 74 у калибру 5,45*39...

Иначе у наоружање је већ уведена нова основна пушка АК 12 (5,45*39) и АК 15 (7,62*39 и 5,56*45) планирана за извоз...
АК 74 ОБВЕС представља измену одређених делова на основној пушку АК74 и довођењу исте на приближни ниво АК12.
 
ЗВЕЗДА САЈМА У САНКТ ПЕТЕРБУРГУ: Руси представили нови ракетни систем!
10-07-2019 18:30 Ратни извештаји Наоружање Фокус 5 Свет Планета
Обалски ракетни систем „Рубеж-МE“ је направљен на мобилној платформи повећане проходности КамАЗ-6560. На камиону-платформи се налази лансирна јединица која се састоји од модула са четири противбродске ракете Х-35УЕ, као и радарска станица захоризонталног откривања површинских бродова

Руско наоружање (Фото: јутјуб)
Обалски ракетни систем тактичке намене „Рубеж-МЕ“ представља један од најважнијих експоната који су изложени на деветом Међународном војно-поморском сајму (МВМС-2019), који се одржава у Санкт-Петербургу.
„Ми смо иницирали развој овог система. Он је намењен за државе које излазе на море, а које немају довољну количину новца да купују аналогне системе западног порекла, који су далеко скупљи“- рекао је представник компаније „Тајфун“ (Концерн „Моринформсистема-Агат“) која је развила и направила овај комплекс.
Обалски ракетни систем „Рубеж-МЕ“ је направљен на мобилној платформи повећане проходности КамАЗ-6560. На камиону-платформи се налази лансирна јединица која се састоји од модула са четири противбродске ракете Х-35УЕ, као и радарска станица захоризонталног откривања површинских бродова. На њој се још налази и апаратура за управљање ватром као и посебна апаратура за управљање у бојевим условима.
Комплекс је компактан и довољно аутономан да му нису му потребна допунска средства за добијање неопходних информација из спољних извора, које су неопходне пред сам процес гађања.
„Рубеж-МЕ“ користи ракете Х-35УЕ које представљају експортну модификацију ракете Х-35У, ефективног домета и до 260км. Покреће је турбо-млазни мотор ТРДД-50 потиска 450 кгс, што је сасвим довољно да се обезбеди дозвучна брзина лета до 0,85М.. Способна је да уништи пловила депласмана до 5,000 тона. Наводи се помоћу активне главе за самонавођење (систем испали и заборави).
Према речима представника компаније „Тајфун“ нови ракетни систем је способан дан обезбеди пуну контролу над воденим пространством које се налази у зони његовог ефективног домета, што укључује покривање територијалних вода једне државе, заштиту обале од непријатељског десанта, покривање важних војних и цивилних лука, заштиту важних поморских комуникација, као и остваривање ватрене премоћи у зонама где се очекују поморске снаге непријатеља. Иако је пре свега намењен за уништавање површинских поморских објеката, „Рубеж-МЕ“ се једнако ефикасно може употребити и против земаљских циљева.
https://www.pravda.rs/2019/7/10/zve...erburgu-rusi-predstavili-novi-raketni-sistem/
 
РУСКИ СТРЕЛАЦ ОБЈАСНИО:
Обе ове пушке су врхунске а ево која је разлика између њих!

11-07-2019 14:22
Специјалиста компаније, и мајстор практичног стрељаштва светске класе Георги Хубич, веома је сликовито објаснио у чему је разлика између наизглед, потпуно истих аутоматских пушака: војне аутоматске пушке АК-12 и њене цивилне верзије TR3.

Стрелац Георги Хубич (Фото: јутјуб)
Највеће разлике се налазе на десној страни оружја. Код војне верзије аутоматске пушке АК-12 и његовог цивилног „близанца“ TR3, значајно се разликује регулатор паљбе, тачније његов механизам.
Војна верзија АП АК-12 има чак четири функције/степена на оружју који се подешава регулатором паљбе:
АК-12 је закочен,
АК-12 се налази у аутоматском режиму рада/рафална паљба,
АК-12 дејствује са по два метка,
АК-12 дејствује јединачном паљбом.
Цивилна верзија TR3 има само две функције на регулатору паљбе, а то су:
TR3 је закочен,
TR3 је откочен, и може да дејствује искључиво јединачном паљбом.
Код цивилне верзије аутоматске пушке TR3 је присутна још једна карактеристична разлика у односу на АК-12, а то је тастер са којим се блокира оса телескопског кундака.Он не дозвољава да се пушка помоћу механизма за регулацију паљбе откочи, док је кундак у склопивом/маршевском положају.
На левој страни измене се своде на тип обележавања војне и цивилне верзије нове пушке концерна „Калашњиков“. Код војне верзије АП АК-12 је урезан натпис 6П70. Док се код цивилног карабина налази званични лого произвођача пушке, њена ознака TR3 и натпис Made in Russia.
Уопштено о TR3
Полуатоматска пушка TR3 је први пут представљена 2017.године. Њена серијска производња је започела ове године. Оружје је максимално унифицирано са војном верзијом АП АК-12 и визуелно практично да и не постоје разлике између ове две пушке. Разлике сте могли да прочитате у гоњем делу текста. Сама пушка ће се производиту у два калибра: 5,45мм и 7,62мм.
Капацитет оквира ће износити 10 метака, На врх цеви оружја је стављен компензатор трзаја са назубљеним врхом, као и шине Пикатини за качење великог броја тактичких додатака укључујући рефлексне и оптичке нишане. Ова шина се налази и са горње стране поклопца затварача. Нови оквири су делимично провидни што омогућава визуелно контролу количине преостале муниције од стране стрелца.

https://www.pravda.rs/ratni-izvesta...-vrhunske-a-evo-koja-je-razlika-izmedju-njih/
 
РУСКИ СТРЕЛАЦ ОБЈАСНИО:
Обе ове пушке су врхунске а ево која је разлика између њих!

11-07-2019 14:22
Специјалиста компаније, и мајстор практичног стрељаштва светске класе Георги Хубич, веома је сликовито објаснио у чему је разлика између наизглед, потпуно истих аутоматских пушака: војне аутоматске пушке АК-12 и њене цивилне верзије TR3.

Стрелац Георги Хубич (Фото: јутјуб)
Највеће разлике се налазе на десној страни оружја. Код војне верзије аутоматске пушке АК-12 и његовог цивилног „близанца“ TR3, значајно се разликује регулатор паљбе, тачније његов механизам.
Војна верзија АП АК-12 има чак четири функције/степена на оружју који се подешава регулатором паљбе:
АК-12 је закочен,
АК-12 се налази у аутоматском режиму рада/рафална паљба,
АК-12 дејствује са по два метка,
АК-12 дејствује јединачном паљбом.
Цивилна верзија TR3 има само две функције на регулатору паљбе, а то су:
TR3 је закочен,
TR3 је откочен, и може да дејствује искључиво јединачном паљбом.
Код цивилне верзије аутоматске пушке TR3 је присутна још једна карактеристична разлика у односу на АК-12, а то је тастер са којим се блокира оса телескопског кундака.Он не дозвољава да се пушка помоћу механизма за регулацију паљбе откочи, док је кундак у склопивом/маршевском положају.
На левој страни измене се своде на тип обележавања војне и цивилне верзије нове пушке концерна „Калашњиков“. Код војне верзије АП АК-12 је урезан натпис 6П70. Док се код цивилног карабина налази званични лого произвођача пушке, њена ознака TR3 и натпис Made in Russia.
Уопштено о TR3
Полуатоматска пушка TR3 је први пут представљена 2017.године. Њена серијска производња је започела ове године. Оружје је максимално унифицирано са војном верзијом АП АК-12 и визуелно практично да и не постоје разлике између ове две пушке. Разлике сте могли да прочитате у гоњем делу текста. Сама пушка ће се производиту у два калибра: 5,45мм и 7,62мм.
Капацитет оквира ће износити 10 метака, На врх цеви оружја је стављен компензатор трзаја са назубљеним врхом, као и шине Пикатини за качење великог броја тактичких додатака укључујући рефлексне и оптичке нишане. Ова шина се налази и са горње стране поклопца затварача. Нови оквири су делимично провидни што омогућава визуелно контролу количине преостале муниције од стране стрелца.

https://www.pravda.rs/ratni-izvesta...-vrhunske-a-evo-koja-je-razlika-izmedju-njih/
Занимљиво је да је као модел за АК12 посужила старија верзија. Верзија која је на крају усвојена за оновну верзију претрпела је одређене измене па је тако враћен стари препознатљив регулатор паљбе са АК 47/74 (уместо кратке полуге која се налазила изнад обараче и личила на оне са аутомата (пушака у пиштољским калибрима) али је и избачена могућност дејства са по два метка... У реалним условима (у Сирији) испоставило се да је та опција непотребна...
 
Mozda je to pokusaj kopiranja skinut sa one americke ili su uvideli da im to komplikuje i proizvodnju , ali i upotrebu kod krajnih korisnika koji nisu navikli na taj nacin koriscneja ruskog naoruzanja ?
 
Руси развили систем „Сервал“ који за 7х повећава ефикасност пешадијског оружја
URAN 18/07/2019 LEAVE A COMMENT
СервалРуски војни инжењери су развили компактан систем управљања стрељачким оружјем „Сервал“. Овај модул који функционише у аутоматизованом режиму рада способан је да се ефикасно бори против беспилотних летелица, а такође и „сићушних“ циљева на морској пучини.
Овај модул је могуће интегрисати на стационарним и мобилним платформама, на пример, на теренске аутомобиле УАЗ или на брзе чамце. За управљање системом „Сервал“ потребан је један оператор који даје команде помоћу даљинског пулта.
Како је сопштио интернет медиј РИА Новости, ефикасност уништења циља (максимална даљина) зависи од типа стрељачког оружја које користи систем „Сервал“.
СервалСНАЈПЕРСКА ПУШКА “ФЛОМАСТЕР”: КБП из Туле развија роботизовани нишан за перспективно оружје
Уопштено говорећи максимална даљина ватреног дејства која се налази у спецификацији овог система је до 1,000 метара, за циљ који у пречнику достиже 30цм и креће се брзином од око 130 км/час.
Поред аутоматских пушака развијених на бази система Калашњиков, „Сервал“ је могуће поставити и на митраљезе различитог калибра. Овај систем могу користити и нишанџије на лаком митраљезу Печенег, као и на тешким митраљезима (12,7мм) „Утес“ и „Корд“. Такође се нуди опција интеграција са ватреним оружјем стране производње-преносиинтернет портал РГ.
СервалРУСКА АРМИЈА У 2018.ГОДИНИ: Топ-10 најупечатљивијих догађаја у прошлој години
Према речима конструктора који су развили овај систем, обављена су и његова практична тестирања у јединицама Тихоокеанске флоте. Посебно се истакао у уништавању минијатурних поморских циљева на великим даљинама, где се систем „Сервал“ показао супериорним у односу стандардне показатеље.
Реда величине, оружје опремљено овим системом је са три метка успело да неутралише свој циљ, док је раније било потребно најмање 20 метака за извршење истог задатака. Модул је опремљен са жиростабилисаном опто-електронском јединицом.

http://www.bog-rata.com/2019/07/18/serval-sistem-pesadijsko-oruzje/
 
POSTED INРУСИЈА
Руски тенкисти на Т-72Б3 примећени са новим заштитним комплетом „Ратник“ компаније „Армоком“
URAN 18/07/2019 LEAVE A COMMENT
АрмокомРади се о продукту компаније „Армоком“ који носи ознаку 6Б48 „Ратник-ЗК“. Његова основна намена је повећање балистичке заштите тенковске посаде од фрагмената експлозије унутар оклопног возила, затим од отвореног пламена, изузетно високе температуре, као и за заштиту зглобова ногу и руку од механичких оштећења.
Систем заштите 6Б48 „Ратник-ЗК“, је за тенкисте развио Центар за развој специјалних супер-отпорних материјала „Армоком“. Комплет је намењен заштити посаде од фрагмената експлозије унутар оклопног возила, затим од отвореног пламена, изузетно високе температуре, као и заштиту зглобова ногу и руку од механичких оштећења. У заштитној структури панцира се налази хибридни слој који се састоји од традиционалне балистичке тканине у комбинацији са полимерским арамидним влакнима.
⇒Можете нас пратити и на потпуно аутономној платформи Телеграм адреса > https://t.me/bograta
У састав комлета 6Б48 „Ратник-ЗК“ улази :
  • Против-парчадна заштита за тело – Панцир
  • Балистички заштитни шлемафон
  • Ватроотпорни комбинезон (летњи и зимски)
АрмокомСистем заштите 6Б48 „Ратник-ЗК“,
Балистичке карактеристике панцира су такве да он може да задржи фрагменте експлозије које лете брзином од 550 м/сек. Његова површина се распростире на 45 дм2,а укупна маса не прелази 3,20 кг. Поред њега ту се налази и балистички заштитни шлемафон. Он штити главу од фрагмената експлозије који лете брзином од 630 м/сек. Његова маса не прелази 1,92 кг. И на крају ту се налази комбинезон који у потпуности покрива тело тенкисте. Његове карактеристике су такве да може да издржи отворен пламен у трајању од 15 секунди, а који се јавља услед пробоја оклопа (кумулативни млаз) и пожара унутар тенка. Ово време је сасвим довољно да се посада прибере од удара, и да напусти уништено борбено возило.
Битка оклопа-ПрохоровкаБИТКА ОКЛОПА: Ко је победио у тенковском судару код Прохоровке
По мишљењу војних експерата, масовна примена ове униформе ће у даљој експлоатацији открити њене евентуалне недостатке који ће се у ходу исправљати, чиме ће се добити једна савршена заштитна униформа која ће драматично повећати степен преживљања тенковских посада.
http://www.bog-rata.com/2019/07/18/nova-oprema-ruski-tenkisti/
 

Back
Top