Quantcast

Rusko naoruzanje

bakonja

Buduća legenda
Poruka
43.552
"Руски „Пеницилин“ ефикасно чисти фронт од непријатељске артиљерије


У току су завршна испитивања комплекса специјализованог за муњевито контрабатирање по артиљеријско-ракетним системима непријатеља. У његовој разради примењена су најновија техничка достигнућа руске војне науке.

Служба за односе са јавношћу холдинга „Роселектроника“, саопштила је да је завршено са испитивањем новог аутоматизованог комплекса артиљеријског извиђања „Пеницилин“, који је развијен у петербуршком заводу НИИ „Вектор“.

Комплекс је намењен за откривање ватрених позиција непријатеља, који користи цевну, али и реактивну артиљерију. Поред овога, комплекс може да открије и позиције ракетних система против-ваздухопловне одбране као и положаје одакле се лансирају тактичке ракете земља-земља. Оперативни домет који покрива „Пеницилин“ износи до 25км у дубину непријатељског фронта.

Комплекс „Пеницилин“ представља специјални вид борбене технике која се искључиво користи за откривање ватрених артиљеријских тачака непријатеља, тј. идеалан је за тзв „контрабатирање“. За откривање непријатељских позиција, овакав вид технике углавном користи звучне, визуелне информације, као и радарске системе. Чини се, да су конкретно код комплекса „Пеницилин“ инжењери НИИ „Вектор“ отишли корак даље. Наиме, начелник Михајловске артиљеријске академије, генерал-пуковник Сергеј Бакањев, истакао је да је овај комплекс у односу на претходне системе ефикаснији за чак 2-2.5 х пута.

Он је способан да у зони свог оперативног домета, без обзира на интензитет дејстава, региструје и обради чак 90% непријатељских ватрених позиција које се налазе у растреситом тачкастом распореду, по ширини и дубини фронта.

„Пеницилин“ се састоји из звучног 1Б75 и звукометријског комплекса 1Б76. У борбеном комплету се налази неколико ултра-осетљивих пријемника звука, распоређених по површини земље, као и електро-оптички модул који ради у видном и инфрацрвеном спектру. Овај модул се налази на вертикалном телескопском носачу и састоји се од 12 камера (6/тв, 6/иц). Интегрисана опрема му омогућава ефикасан рад , дан/ноћ, без обзира на метео услове. Уз помоћ аутоматизованог система чије језгро чини компјутерски процесор велике брзине, комплетан поступак који се састоји од пријема спољне информације, њене математичке обраде и дефинитивног резултата који се приказује на дисплеју оператера, не траје дуже од пар секунди. Цела ова опрема се налази на шасији камиона КамАЗ-6350.

Комплексна мрежа алгоритама која се користи за израчунавање целог овог процеса је слична концепцији коју користе рачунари на истраживачким станицама у потрази за подземним налазиштима нафте и гаса.

Развој овог комплекса започео је још 2006. године. Комплетан завршетак опитног модела и почетак етапе његовог тестирања био је планиран за 2013. годину. Међутим, услед читавог низа разлога, динамика рада на овом пројекту је каснила, тако да је у коначном збиру рок пробијен за готово 18 месеци.

Бројна прелиминарна испитивања су показала високу осетљивост опреме која је интегрални део овог комплекса. Ова испитивања, која су се одржала на полигону Донгуз у Оренбуршкој области, забележила је и камера руске телевизије „Звезда“. Том приликом је утврђено, да је опрема која је на њега интегрисана толико осетљива, да може успешно да детектује звук који је еквивалентан децибелажи која се ствара приликом затварања кућних врата. Истовремено је високо оцењена и брзина процеса обраде сигнала, и његова тачна локализација која се графички приказује на електронским војним картама, и као готова информација предаје оператеру. Цео процес не траје дуже од 5 секунди! Дакле више него довољно, да се муњевито изврши „контрабатирање“ и уништи непријатељска позиција, без обзира на степен њене мобилности. У ту сврху „Пеницилин“ може да буде комуникационо увезан са артиљеријским јединицама ранга батерије или дивизиона у радијусу и до 40км.

Још једна предност комплекса „Пеницилин“ у односу на технику сличне намене је да он функционише у тзв. пасивном режиму рада тј. да приликом употребе не емитује никакве радио-таласе који су карактеристични за радаре. Ово му омогућава висок степен заштите од откривања уређајима за осматрање, пре свега када су у питању непријатељски радари. Укратко, против-радарске ракете које масовно користе земље НАТО, конкретно авијација САД, немају никакву функцију у борби против овог комплекса. Огромни депои ракета овог типа, у случају евентуалне борбе против руског „Пеницилина“ немају никакву вредност.".


 

bakonja

Buduća legenda
Poruka
43.552
"Зашто амерички савезник купује руски С-400 ?Русија и Саудијска Арабија ускоро ће потписати споразум о испоруци лансирних противракетних система С-400, изјавио је помоћник председника Русије за војно-техничку сарадњу Владимир Кожин.

Чувени руски ПВО систем С-400 у бази у Латакији.
© SPUTNIK/ DMITRY VINOGRADOV
Руски ракетни системи С 300 и С 400 инсталирани у новим областима (видео)
Медији преносе да би Саудијска Арабија могла да купи четири или више дивизија ПВО система С-400 „Тријумф“, који представља изузетно прецизан систем за одбрану од стратешке и тактичке авијације, балистичких ракета и хиперсоничних објеката.

Јуриј Почта, професор на руском Универзитету пријатељства народа, за Спутњик каже да су Русија и Саудијска Арабија десет година покушавале да се договоре о војној сарадњи.

„То је, међутим, било тешко оствариво због веома добрих и развијених односа између Ријада и Вашингтона у сферама попут економије, регионалне безбедности и испоруке наоружања. Војно-техничка сарадња подразумева ремонт и техничко одржавање наоружања, тако да се овакви споразуми склапају на дуге стазе и по правилу земље врло ретко мењају добављаче наоружања. Међутим, Саудијска Арабија се ипак одлучила за диверсификацију извора и на тај начин не само што купује модерне системе, него и признаје улогу Русије на Блиском истоку, између осталог улогу посредника у односима између Ријада и Техерана“, објашњава Почта.

Како каже, Саудијска Арабија је озбиљно уплашена доласком Доналда Трампа на власт.

Полк ЗРС С-400 Триумф заступил на боевое дежурство в Подмосковье
© SPUTNIK/ MIKHAIL VOSKRESENSKIY
Русија припремила споразум о продаји С–400 Индији
„Блиски исток захтева веома деликатан, одмерен приступ. Нови амерички председник, који има поједностављен приступ решавању проблема и озбиљан мањак искуства, шокирао је Саудијце јер је, на неки начин. провоцирао заоштравање ситуације у Персијском заливу. Мислим да Ријад сада почиње да схвата да ослањање искључиво на САД може да буде ризично“, напомиње Почта.

Иначе, шеф дипломатије Саудијске Арабије Адел ел Џубеир је у интервјуу за лист „Известија“ након посете краља Москви рекао да је војна сарадња између две државе подигнута на већи ниво, потписани споразуми су дугорочни и партнерство има стабилну тенденцију развоја.

Поред испорука противваздушних ракетних система С-400, Саудијска Арабија намерава да купи од Русије и противтенковске ракетне системе „Корнет ЕМ“, тешке ракетне системе ТОС-1А „Буратино“, бацаче граната АГС-30 и аутомате „Калашњиков АК-103“.

Sa:
https://rs.sputniknews.com/analize/201710131113044120-americki-savznik-S-400-Arabija/
 

bakonja

Buduća legenda
Poruka
43.552
http://www.pravda.rs/2018/01/18/kak...a-sve-ruska-vojska-dobija-u-2018-godini-foto/

"КАКВО КРУПНО ОРУЖЈЕ ЗА 46 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА: Ево шта све руска војска добија у 2018. години! (ФОТО)
01/18/2018 09:33 Фокус 5 Свет

У овој години је планирано да Русија уложи 46 милијарди долара у своју армију и да добије читав низ високотехнолошких система наоружања међу којима су ловци пете генерације, па чак и први примерци система ПВО-ПРО С-500.

Економске кризе су негативно утицале на финансијске могућности Министарства одбране Русије, тако да ће до 2025. године у војску бити уложено само 300 милијарди долара, уместо раније очекиваних 900 милијарди долара. Овај новац ће бити утрошен за куповину борбених машина нове генеарације.

Међу њима су и нови системи наоружања попут тенкова Т-14 „Армата“, ловаца пете генерације Су-57, интерконтиненталних балистичких ракета РС-24 „Јарс“. Део новца ће бити искоришћен за инвестирање у конструисање нових врста оружја – хиперсоничних ракета и аутономних роботизованих система, па чак и ласерског оружја.

Крајем 2018. године ће најмодернији системи наоружања и високотехнолошка опрема чинити 61% укупног наоружања, што значи да ће све мање бити застарелог оружја и оружја направљеног крајем 20. века.

Највећа пажња се и даље посвећује стратешким ракетним системима јер је нуклеарно оружје главни фактор којим Русија одвраћа сваки потенцијални конфликт.

Руска војска ће 2018. године добити 11 интерконтиненталних балистичких ракетних система РС-24 „Јарс“, а још 12 ракета „Јарс“ планира да тестира у циљу провере свих техничких модификација у системима за навигацију овог оружја.

Шта добијају копнене трупе?
Копнене трупе ће добити око 3.500 нових лаких и тешких оклопних возила, међу њима и тенкове нове генерације Т-14 „Армата“.

Основна верзија овог тенка користи топ калибра 125 мм и у минуту може да испали 10 пројектила чији је домет 7 километара. Ради поређења, амерички тенк Abrams испаљује само три пројектила у минуту, а њихов домет је само 4,6 км.

Поред тога, сваки нови руски тенк има сопствени радар, што му пружа велике могућности у погледу нишањења и управљања гађањем. Т-14 може да обара непријатељске авионе и ракете.

Међутим, како је рекао извор портала Russia Beyond у војноиндустријском сектору, наручено је мање тенкова Т-14 него што се очекивало. Поменути извор је истакао да је разлог смањења економска криза, али није могао да прецизира колико ће тачно тенкова нове генерације добити руска армија.

Шта ће добити ваздушно-космичке снаге?
Ратно ваздухопловство ће добити шест модификованих стратешких бомбардера Ту-160 и Ту-95МС, а уз њих и шест бомбардера Су-34 и 30 ловаца Су-30СМ. Поред тога, у 2018. години ће бити започето тестирање новог ловца генерације 4++ МиГ-35 и биће потписан први уговор о испоруци ловаца пете генерације Су-57 (армија ће га добити 2019. године).

Наредне године ће руско ратно ваздухопловство добити 203 авиона и хеликоптера, укључујући борбене хеликоптере Ка-52 „Алигатор“ и Ми-28.

Уједно ће ваздушно-космичке снаге добити и четири дивизиона чувених система ПВО „Панцир-С1“ и десет дивизиона система ПВО-ПРО С-400 „Тријумф“. Нешто од овог оружја ће бити размештено на Кримском полуострву.

Према подацима које износе руске информативне агенције, Министарство одбране Русије почетком 2018. године може потписати и уговор о куповини машина за утовар ракета на систему ПВО-ПРО С-500 „Прометеј“. Треба истаћи да та потенцијална наруџбина неће подразумевати лансере за тај систем који су тренутно у фази фабричког тестирања.

Судећи по саопштењима медија, систем С-500 ће први пут бити представљен јавности 2020. године.".
 

Saliva

Poznat
Poruka
9.475
bilo kakav rat u kome ucestvuju amerika i rusija, protiv trecih zemalja resava nadmoc avijacije, a ta nadmoc je ogromna u njihovu korist, njima niko ne moze da parira, cak ni cela evropa zajedno da skupi sve sto ima, ne moze ni da prismrdi, pojeli bi ih za dorucak. Kinu nisam naveo, jer Kina, bar za sada, ne vodi nikakve ratove sa nikim, nigde, niti ima takvih najava. sta ce biti u buducnosti videcemo kada jos ojacaju vojnu moc i naprave jos nosaca aviona, ali za sada, ne vrse agresije na nikoga.

znaci za takve ratove, nikakvi drugi sistemi nisu narocito potrebni, sve je to samo sminka. avijacija Rusije i Amerike sve sravnjuje sa zemljom nista ne ostaje posle njih. to smo videli mnogo puta vec. tenkovi, artiljerija, i sve ostalo, dodju na vec preorane terene i kao nesto ratuju.

ostaje jos samo opcija za medjusobni rat, ali bilo kakav rat izmedju pomenutih sila, koji je gotovo nemoguc da se desi ikada, bice iskljucivo termonuklearni.

tu nikakvi sistemi nisu potrebni, samo lansiraju i to je to, kraj ljudske rase.
 

bakonja

Buduća legenda
Poruka
43.552
Koliko znam ni jedna zemlja koja ima s - 300 nije napadnuta od strane ovih dveju koje Si napomenuo , tako da valja i to imati u vidu ...

Pre svakog napada , "pametni napadac" se dooobro preracuna o svojim eventualnim stetama i ako proceni da su mu iznad zeljenih ili "pozeljnih" , odustaje od te opcije i ide sa nekom alternativnom , ako je proceni kao izvodljivu ...

Bar je do sada tako bilo ...
 

bakonja

Buduća legenda
Poruka
43.552
https://rs.sputniknews.com/rusija/2...i-pinokio-novo-rusko-raketno-oruzje-analiza-/

"Пaклени Пинокио: Руска „мајка свих ракета“ колосално разара све пред собом © Sputnik/ Евгений Биятов
РУСИЈА
22:35 23.01.2018(освежено 22:39 23.01.2018)
0 610
Новој модификацији једног од најјачих руских оружја — тешком ракетном лансерном систему ТОС 1, нема пандана у свету, будући да је ефекат овог оружја максималан и уништава све циљеве који му се нађу под ударом захваљујући термобаричким ракетама, сматрају аналитичари.

Паљба лансирног система ТОС-1 на војним вежбама у Саратовској области

Немачки медији: Русија има „паклено оружје“
Наиме, „ТОС 1“, у руској војсци познатији под надимком „Буратино“ („Пинокио“), јесте вишецевни ракетни лансер са ракетама опремљеним аеросолним бојевим главама, произведен још у Совјетском Савезу. То је модернизована варијанта популарних „Каћуша“.

Идеја је да ово „паклено оружје“, како га зову у иностранству, након испаљивања гранате створи ефекат „аеросолне бомбе“ са колосалним експлозивним таласом, како би се уништили сви циљеви и остварила ефикасна офанзива.

Међутим, ако „ТОС 1“ испаљује 24 ракете калибра 220 милиметара релативно кратког домета од око 3.500 метара, очекује се да ће „ТОС 2“ имати могућност да лансира укупно 30 ракета на удаљеност од око шест километара.

Реч је, дакле, о оружју огромне снаге, толико моћном да само једним ударом може да уништи до осам градских четврти, а када се испале термобаричке ракете, испуштају над метом облак запаљиве течности који се затим пали и достиже температуре од неколико хиљада степени.

ТОС-1А, варијанта ТОС-1 Пинокио, совјетског вишецевног ракетног лансера

ТОС-1А, варијанта ТОС-1 "Пинокио", совјетског вишецевног ракетног лансера
Поред тога, снага експлозивног таласа је толико јака да у радијусу од сто метара од епицентра експлозије не могу опстати никакве чак ни додатно ојачане грађевинске конструкције.

Војни аналитичар Виктор Мураховски тврди да иако се ово наоружање сврстава у категорију „АБХО“, односно у оружје због којег се издаје упозорење од атомско-биолошко-хемијског напада, оно нема хемијско или биолошко пуњење и користе се искључиво обичне или модификоване термобаричке ракете.

Према његовим речима, није Русија једина која користи термобаричко оружје, САД га и те како радо користе, додуше у виду авио-бомби које они поносито називају „мајком свих бомби“, а понајвише су га користили током Вијетнамског рата како би чистили терен у џунгли за деловање хеликоптера против вијетнамских партизана.

„Овде нема места оптужбама да Русија користи ’паклене направе‘. Није Русија прва измислила овакав вид наоружања, али јесте направила модификације које су ефикасније. Ово јесте заиста застрашујуће оружје, али уосталом, као и сваки рат сам по себи. Овакав вид оружја користи не само америчка, већ, рецимо, и израелска војска“, напомиње Мураховски.


ТОС

„Ватрени ефекти“ руског ракетног лансера ТОС-1
Корпус новог оружја ће уместо досадашњег тенка Т-72 бити недавно лансирана „Армата“, а сва усмеравања и припреме за паљбу, као и досад, обављаће се у возилу како се посада не би излагала непријатељској ватри. Возило ће моћи да се заустави и пуца на видљиве мете у року од максималних 90 секунди од тренутка кочења, а њиме управљају три члана посаде.

Када је реч о употреби, треба истаћи да су пређашне варијанте ТОС 1 први пут употребљаване у Авганистану, а касније и у биткама за Грозни. Модификација ТОС 1А је своју прву борбену употребу имала у Ираку приликом ослобађања града Јурф ел Шахара од терористичке групе ДАЕШ, а после и у Сирији приликом антитерористичке операције у граду Хама.

Према речима Алексеј Леонков, представника популарног руског часописа „Арсенал отечества“, у Сирији се ово оружје показало као изузетно корисно, имајући у виду да је било примењивано у оним деловима где су терористи били изузетно добро утврђени, а резултати који су постигнути високо су оцењени од стране руских, али и иностраних стручњака који су били на лицу места.

Дакле, ако је познато да ватрена моћ модификације ТОС 1А превазилази све постојеће артиљеријске системе који се у овом тренутку користе у редовима руске војске и који за разлику од овог система користе обичну муницију, нови ТОС 2 ће моћи да се зове и „супероружјем“.

Тактички систем Буратино

Руски „Буратино“ без премца на Западу
Наиме, технолошка решења омогућаваће високопрецизну паљбу по циљевима који се налазе како на малим, тако и на великим растојањима – од 400 метара до шест километара, што омогућава велику предност у односу на системе „Град”, „Ураган”, „Смерч”, али и западне верзије — МЛРС (САД), ЛАПС (Немачка), „Рафал” (Француска).".
 

bakonja

Buduća legenda
Poruka
43.552
" (VIDEO) RUSI TESTIRALI ZASTRAŠUJUĆE VIŠENAMENSKO VOJNO VOZILO: Aleut je nešto do sada neviđeno!
Motorizovana brigada Severne flote testirala je novo višenamensko amfibijsko vozilo "Aleut", koje vozilo se može koristiti na temperaturi od minus do plus 50 stepeni Celzijusa"Aleut" ima dva dela. U prednjem delu nalazi energetski modul, u koji se može smestiti pet osoba, uključujući vozača. Zadnji deo se može koristiti kao zapovedni punkt, kao spavaći ili medicinski blok. U njega se može smestiti do 15 vojnika. Vozilo može nositi do 2,5 tona korisnog tereta.

GAZ-3344-20 "Aleut" ima dizel-motor, automatski menjač i sistem za grejanje. Amfibijsko vozilo se može koristiti na temperaturi od minus do plus 50 sttepeni Celzijusa.

Gusenična vozilo je namenjeno za svladavanje neprohodnog terena u teškim klimatskim uslovima, a pritom ne vrši veliki pritisak na tlo. Može svladavati uspon do 35 stepeni.
http://informer.rs/vesti/svet/37063...-vojno-vozilo-aleut-je-nesto-do-sada-nevideno
 

bakonja

Buduća legenda
Poruka
43.552
https://polit.info/388982-v-rossii-...kotoraya-budet-sbivat-yadernye-rakety-lazerom

"В России строят летающую пушку, которая будет сбивать ядерные ракеты лазером

Специалисты задумались о создании принципиально нового самолета для боевого лазера. Военный эксперт объяснил, в чем преимущество нового оружия.

В истории с созданием российского летающего противоракетного лазерного комплекса появились новые детали. Источник «Интерфакса» 25 февраля сообщил о завершении работ над агрегатом-излучателем. Теперь конструкторам предстоит выбрать для его установки самолет-носитель, но от первоначального варианта – Ил-76 – специалисты решили отказаться. Источник объясняет, что, скорее всего, это будет принципиально новый самолет.

Строительство воздушной лаборатории на базе транспортного самолета Ил-76 началось еще в начале 80-х годов прошлого века. В 2011 году проект пришлось заморозить из-за нехватки финансирования, но спустя пять лет в ряде СМИ прошла информация, что Россия возобновила разработки комплекса. Как гласят открытые источники, экспериментальная крылатая лаборатория известна под кодовым обозначением А-60 и может противодействовать космическому эшелону национальной ПРО США. За подробностями корреспондент ИА «Политика Сегодня» обратился к военному эксперту, редактору журнала «Арсенал Отечества» Алексею Леонкову.
«Здесь используется основное свойство лазера – высокое излучение, концентрация света на определенной точке на определенную дальность. – объясняет Алексей Леонков. – У многих средств наведения, в основной или вспомогательной боеголовке, используется оптико-электронное устройство. Если на такое устройство подать короткий лазерный импульс с достаточно мощным излучением, то оно фактически ослепнет».

Какая именно машина сможет разместить на борту лазерную установку – вопрос пока открытый. Технологии за несколько десятилетий шагнули вперед, что позволило уменьшить габариты агрегата, который ранее помещался в грузовой отсек транспортника Ил-76. Сейчас, по словам Леонкова, иные требования: помимо способности ослеплять высокоточное оружие потенциального противника, самолет должен уметь «выживать» в зоне боевых действий.

«Соответственно нужно будет делать ставку на носителях, которые могут находиться в зоне боевых действий, либо рядом с ними. Все строится от задачи: от мощности лазера и мощности установки, которая будет запитывать лазер. Исходя из этого и выяснится, какой из самолетов будет обладать таким оружием. Возможно, это будет контейнерное исполнение, и тогда его смогут взять самолеты фронтовой авиации, или это будет более мощная установка, которая будет размещаться на стратегических бомбардировщиках», - сообщил Леонков.

Схожий по функционалу американский экспериментальный боевой самолет Boeing YAL-1, способный уничтожать ракеты на старте, в ВВС США не прижился. Программу разработки летающего лазера Пентагон закрыл в 2011 году в связи с сокращением военного бюджета.".
 
Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.