Quantcast
  • Dragi prijatelji, forum "Hobi" smo prebacili u kategoriju "Zabava" i pripojili smo mu teme iz foruma "Аlbumi sa sličicama" i "Strip i Anime".

Rusko naoruzanje

bakonja

Buduća legenda
Poruka
43.548
ПРОЈЕКАТ "ПАКЛЕНИ ПРЕСРЕТАЧ":
Упознајте МиГ 41, најбржи војни авион на свету! (ВИДЕО)

20-07-2019 20:33 Ратни извештаји Наоружање Издвојено Свет Планета Видео
Руска ваздухопловна корпорација МиГ развија нови борбени авион пете генерације МиГ-41, каже извршни директор компаније Иља Тарасенко, преноси руски ТАСС.

Миг 41 (Фото: Јутјуб)
Реч је о авиону који би требало да наследи пресретача МиГ 31, а који је познат под радним називима МиГ-41 или ПАК ДП.
Још прошле године Тарасенко је рекао да ће МиГ-41 имати два мотора, смањену видљивост за радаре и можда најважније, да ће бити бржи од његовог претходника који према званичним спецификацијама може летети брзином и до 3.000 км/х. То би уједно значило и да ће нови пресретач бити најбржи авион на свету.
https://www.pravda.rs/2019/7/20/pro...te-mig-41-najbrzi-vojni-avion-na-svetu-video/
 

bakonja

Buduća legenda
Poruka
43.548
https://www.pravda.rs/2019/7/23/ste...ti-haos-na-svetskom-trzistu-naoruzanja-video/

STERN: Ево зашто ће Су-57 направити хаос на светском тржишту наоружања! (ВИДЕО)
23-07-2019 17:57 Ратни извештаји Наоружање Издвојено Свет Планета Видео
Уколико руски вишенаменски ловци пете генерације Су-57 буду коштали 31 милион евра по једном авиону, западна конкуренција ће веома тешко конкурисати тој цени на међународној пијаци наоружања и војне опреме. Ову прогнозу је објавила велика немачка медијска кућа Stern.

Су-57 (Фото: Јутјуб)
Посебна пажња новинара се фокусирала на чињеницу, да Европа касни за Русијом када је у питању освајање технологије ловца пете генерације. Када Су-57 дефинитивно ступи у наоружање руске војске, европски аналог ове летелице ће бити још у стању пројектног развоја. Струка сматра, да су произвођачи из ЕУ заостали у односу на САД и Русију (па и Кину примедба преводиоца) када је у питању ова област.
Западни медији прогнозирају да ће Русија произвести велики потрес на међунардном тржишту наоружања и војне опреме, уколико се у перспективи одлучи да крене са експортом нових авиона пете генерације Су-57. Публикацују која поткрепљује ове тврдње је објавио немачки новински лист Stern- преноси интернет портал РТ.
Причу је покренула изјава руског министра науке Дениса Мантурова на великом сајму наоружања у војне опреме „Армија-2019“. Тада је руски министар рекао да је Министарство одбране РФ потписало уговор са холдингом „Объединённой авиастроительной корпорацией“ (ОАК) око набавке 76 авиона овог типа.Пре њега. исту цифру ових авиона са којим ће се опремити руске ВКС, споменуо је и руски председник Владимир Путин, приликом састанка са главним људима руске војне индустрије. Он је том приликом јасно нагласио да је од посебног интереса преоружавање три руска ваздухопловна пука авионима нове генерације Су-57. Цела ова операција треба да се заврши најкасније до 2028.године.
Ослањајући се на податке из руских медија, који пишу да ће цена једног ловца пете генерације износити 31 милион евра (око 34 милиона америчких долара), немачки новинари су дошли до закључка да ће овај авион направити хаос на међународном тржишту наоружања и војне опреме, јер његов први конкурент (амерички ловац пете генерације F-35 кошта 85 милиона америчких долара, или чак 2,5х више.
При томе, како одговарају новинари листа Stern, сличан пројекат француско-немачког невидљивог авиона ће тек за десетак година бити у оптино-конструктоској фази развоја. У том моменту ће нпр. немачко ратно ваздухопловство у свом наоуружању и даље имати авионе Eurofighter Typhoon који припадају генерацији 4, и који ће тада бити прилично застарели у односу на ваздухопловства водећих земаља света.
„На овај начин, ће се у неким не дај Боже ситуацијама, нашим ловцима Eurofighter Typhoon супротставити руски авиони Су-57, који ће их значајно премашивати у техничким карактеристикама“- забринуто констатују немачки новинари.
Немачки новински лист Stern има тираж од 740 025 примерака, и да се његова читалачка публика састоји од 7 милиона људи. Према мишљењу војних експерата, на страницама овог медија се често нађу веома популарни и прилично поуздани текстови из сфере наоружања и укупне војно-политичке ситуације.
„Међу западним војним експертима се овако размишљање све чешће може чути, јер је Русија у стању да производе најсавременије наоружање, које по јединачној цени нема конкуренцију на светском тржишту“- рекао је у интервјуу за RT шеф катедре за политологију и социологију Руског економског универзитета Андреј Кошкин.
Атрактивно тржиште
О пројекту ловца пете генерације се у бившем СССР/Русији говори још од краја 80-их година прошлог века. У том моменту совјетско ратно ваздухопловство је размишљало о наследнику основних ловачких авиона МиГ-29 и Су-27. Међутим, распад СССР-а и каснија катастрофална социо-економска криза су довели до тога да се ови планови одгоде на неодређено време.
Поновна разматрања конструисања ловца пете генерације су започела почетком прве деценије 21.века. Пројекат развоја ловца пете генерације је стартовао 2001.године под окриљем ГУП „Сухој“. Овај пројекат је носио име „перспективный авиационный комплекс фронтовой авиации“ (ПАК ФА). Нешто касније је овај пројекат преименован у Т-50, а затим у Су-57. За две године је направљена и његова макета. Први његов лет је реализован 2010.године.
Први серијски борбени авион Су-57 ће званично ући у наоружање руских Ваздушно-космичких снага 2019.године, а други 2020.године.
Основна намена овог авиона је борба против читавог спектра различитих циљева у ваздуху, копну и на води. Он ће имати изузетно малу радарску рефлективност-видљивост захваљујући примени стелт-технологије.
У првом моменту је предвиђено да се руске ВКС до 2027.године опреме са највише 16 авиона Су-57. Међутим, како је на скупу посвећеном даљем развоју борбене авијације објаснио први човек Русије В.В.Путин, укупна цена појединачног авиона се у међувремену значајно умањила, што је омогућило готово петоструко увећање иницијалне набавке.
Тада је председник РФ најавио да је Министарство одбране спремно да са произвођачима потпише уговор за набавку 76 авиона овог типа, који је и закључен на недавно завршеном сајму наоружања и војне технике „Армија-2019“.Начелник Главне управе за наоружање руске армије генерал-потпуковник Анатолиј Гуљајев, је у интервјуу руском медијском порталу „Красная звезда“ рекао, да ће руски авиони Су-57 по својим параметрима надмашити иностране аналоге.Поред тога, огласио се и заменик министра одбране Алексеј Криворучко који је за руске медије рекао, да се специјално за ове авионе ради противбродска ракета нове генерације.
Иако већ постоји одређен број земаља које желе да набаве новог руског ловца, Моска не жури са његовом продајом. Руски вице-премијер др Јуриј Борисов је прошлог месеца рекао, да се овај авион планира за извоз али тек након што уђе у оперативно наоружање руске армије. „Продаја Су-35 иде сасвим добро, тако да нема потребе да у овом часу преоптерећујемо своје тржиште. Уколико буде неопходно ми ћемо увек моћи да у продају убацимо свој нови адут“ – преноси његове речи интернет портал „Интерфакс“.
Недавно је британски интернет портал Jane’s објавио текст у коме се позива на извор из руске корпорације „Ростех“, а у којем је директор одсека за међународну војну сарадњу и регионалну политику Виктор Кладов рекао да ће извозна верзија авиона Су-57 бити представљена на ваздухопловном сајму у Дубаију који се одржава новембра ове године. „Ми верујемо да ће земље Блиског Истока привући појава експортне верзије овог авиона“- рекао је Кладов. Поред земаља из ове регије потенцијални купци најсавременије руске ваздухопловне борбене технике су Индија, Кина и Турска.
Виктор Кладов је почетком ове године рекао да је Њу Делхи показао озбиљан интерес ка руском авиону пете генерације. Према речима представника „Ростеха“ индијским партнерима може бити предложена варијанта наставка куповине руских борбених апарата 4+ и 4++ генерације, или заједничког учешћа у развоју ловца пете генерације. Напомињемо, да су јођ 2007.године Русија и Индија потписале споразум о још једном крупном пројекту развоја и производње вишенаменских ловца пете генерације FGFA (Fifth Generation Fighter Aircraft), који у основи представља авион направљен на бази руског Су-57.
У последње време и Турска показује појачан интерес за набавком авиона Су-57. Како је недавно изјавио турски министар спољних послова Мевлуд Чавушоглу, уколико Вашингтон прекине уговор са Анкаром око испоруке америчких ловаца F-35, његова земља ће наћи алтернативу за овај авион. Последњим потезима врха америчке администрације, Турска је принуђена да се за даљи развој ратног ваздухопловства обрати Русији- закључак је војних експерата.

...

Nastavak na datome linku ...
 

bakonja

Buduća legenda
Poruka
43.548
СА ОВИМ НИКО НЕМА ШАНСЕ ПРОТИВ РУСА:
Открива непријатеља по електронском трагу!
Зашто је модернизовани "Овод" постао тако убојит?


23-07-2019 18:33 Ратни извештаји Наоружање Фокус 4 Свет Планета
Модернизовани мали ракетни бродови (МРК) класе 1234 „Овод“ могу да детектују позиције непријатеља на основу озрачења које емитују његови осматрачки радари. „Ракетни малишани“ како их још називају у руској флоти, добили су способност да открију непријатељске бродове на основу таласа који емитују радари непријатељских бродова, сигнала њихових комуникационих уређаја и емисије осталих електронских уређаја који се налазе и опреми брода.

Руски ратни брод (Фото: РИА)
Овакве способности малих ракетних бродова класе 1234 „Овод“ су заслуга уградње савремене пасивне станице радиоелектронског извиђања. Истовремено, „малиша“ који је опремљен овим „свевидећим оком“ остаје невидљив за непријатеља, што је од изузетне важности за савремени ратни брод.
Прва таква пасивна станица за радиелектронско извиђање је већ интегрисана на палубу малог ракетног брода „Смерч“. Она је заменила старији комплекс „Титан“- рекли су официри из Главне команде руске РМ. Извесно је да је нова радиоелектронска станица прошла сет практичних тестирања пре њеног дефинитивног усвајања у наоружање руске ратне морнарице, као што је то уосталом пракса са свим типовима новог наоружања и борбене технике. Међутим, њено право име и прецизне техничко-тактичке карактеристике за сада нису познате, тачније држе се у строгој тајности.
Прикривено прилажење у зону ефективног удара
Нова станица ради без емитовања радио-таласа.Она просто прати ситуацију у радиоелектронском пољу и бележи сваку измену у његовом спектру. Специјални високоосетљиви пријемник анализира сигнале, који се одбијају од других објеката.
Конфигурација сигнала већине савремених ратних бродова је данас врло добро позната, на основу чега савремена апаратура лако може да установи о коме се броду тачно ради, без да укључује основни осматрачки радар.
Овај систем бродовима класе „Овод“ даје низ предности у борби против потенцијалног непријатеља. Захваљујући овим новинама руски мали ракетни бродови могу у потпуно неприметном (пасивном) режиму рада да открију, прате и нападну најсложеније површинске циљеве на води- рекао је бивши начелник Главног штаба ратне морнарице адмирал Валентин Селиванов.
„Тајновитост је једна од најважнијих борбених карактеристика савременог ратног брода. За време извођења поморских борбених операција, непријатељ се тражи помоћу специјалних уређаја за осматрање.Они „лове“ различите типове демаскирајућих ефеката, приликом чега се највише ослањају на своје осматрачке радаре. Онај брод који има мању радарску рефлективност-видљивост, имаће већу шансу да се примакне на раздаљину са које може ефективно да удари по непријатељу. Употреба пасивног радара ће омогућити малим ракетним бродовима да први добију потпуну информацију о непријатељу, и открију његову тачну позицију“- рекао је руски војни експерт.
Теоретски, мали ракетни бродови класе 1234 „Овод“ код којих је радарска рефлективност значајно смањена, могу се приближити и борбеним објектима од стратешког значаја какви су нпр. носачи авиона, и ударом противбродских ракета избацити из строја пловила великог депласмана. Како наводи Виктор Саливаном, ови бродови у свом наоружању имају савремене противбродске ракете Х-35 домета и до 260км.
При томе мали ракетни брод уопште не мора знати тачне координате непријатеља. Довољно је само да се ракета Х-35 лансира у шири рејон у коме је високосетљиви пријемник пасивне радиоелектронске станице фиксирао активност непријатељских радара или његових бродских електронских система који такође емитују одређено зрачење. Ракета Х-35, која је опремљена активом радарском главом за самонавођење ће самостално открити и погодити свој циљ.
Успешан пројекат
Мали ракетни бродови класе 1234 „Овод“ су конструисани 60-их година прошлог века у лењинградском поморском конструкторском бироу „Алмаз“.
Совјетска флота је од својих бродограђевинских фабрика тражила јефтин и компактан, али за то време и покретљив брод, који ће бити опремљен снажним ракетним противбродским наоружањем.
Идеја стварања ових бродова, као и њена материјализација кроз добро осмишљен и избалансиран пројекат, показала се као веома успешна. Изузетно мали ратни брод (дужина од свега 57 метара и ширина до 12 метара) је презасићен различитим наоружањем. Базичне верзије класе „Овод“ у свом наоружању су имале два одвојена лансирна пакета у коме се налазило укупно шест противбродских ракета „Малахит“ (2х3 ракете са обе стране). Ту се још нашло места и за противваздухопловни ракетни систем „Оса-М“ и брзометни артиљеријски топ АК-176 у калибру 76мм ( или уместо њега два модула АК-725 са топовима калибра 57мм)
На касније модификације овог брода постављени су и допунски модули опремљени ротационим топовима АК-630М калибра 30мм- који се захваљујући својој импресивној густини ватре ефикасно могу употребити и за обарање ваздушних циљева.
Совјетска ратна морнарица је специјално за бродове класе „Овод“, увела у категоризацију борбених пловила нови израз – мали ракетни брод. У земљама које су чланице НАТО савеза ову класу совјетских/руских бродова називају ракетним корветама и према њима се односе са великим респектом. Иначе у поморској класификацији, корвета представља ратни брод који има знатно веће димензије и укупни депласман у односу на мале ракетне бродове који су направљени у СССР.
Подизање “Овода” на још већи ниво
У овом моменту су за бродове класе 1234 „Овод“ направљени озбиљни пројекти модернизације. На њих се интегрише савремена електроника и мотори, а такође се преоружавају новим противбродским ракетама увећаног домета Х-35 „Уран“. Теоретски, на мале ракетне бродове могу да буду интегрисане и изузетно опасне суперсоничне ракете типа „Оникс“, који су пре свега намењене за борбу против појединачних и групних поморских циљева непријатеља, који су ешелонски заштићени снажним противракетним и противелектронским системима (читај ударне поморске групе које предводе носачи авиона на атомски погон)
До сада је произведено нешто мање од 50 бродова класе 1234 „Овод“ у свим његовим верзијама, укључујући и експортне модификације. Ови мали ракетни бродови се не налазе само у наоружању ратне морнарице СССР а касније Русије. Њих су купиле и земље попут Алжира, Либије и Индије.
У овом моменту руска ратна морнарице располаже са 12 малих ракетних бродова класе 1234.1 „Овод“ који су у међувремену прошли пуни циклус модернизације. Њихова највећа концентрација се налази у саставу Тихоокеанске флоте, где се налазе четири брода ове класе (МРК „Смерч“ „Мороз“ „Иней“ и “Разлив”). Ови бродови су изграђени у периоду 1985-1991. година, и сведени су на један дивизион који обезбеђује руске територијалне воде на далеком Истоку. Као што смо рекли, мали ракетни брод „Смерч“ је први у флоти опремљен пасивном станицом за радиоелектронско извиђање.
Ватрено крштење
Руски мали ракетни бродови класе 1234.1 „Овод“ су стекли своје прво борбено искуство приликом операције руске војске у Јужниј Осетији, августа 2008.године. Тада су бродови ове класе „Мираж“ и „Суздалец“ извели операцију обезбеђења два велика десантна брода ( „Цезар Куњиков“ и „Саратов“) који су пролазили кроз територијалне воде Републике Абхазије. У ширем рејону обезбеђења ове групе бродова, примећена је активност пет неидентификованих чамаца који су се кретали великом брзином, а који су својом агресивном пловидбом нарушили безбедну зону око десантних бродова.
После упозорења које није испоштовано од стране противничких чамаца, мали ракетни брод „Мираж“ је лансирао две противбродске ракете „Малахит“ које су погодиле главно непријатељско пловило. Удар је био прецизан. Циљ је убрзо исчезао са радара. Затим је по још једном из групе ових чамаца лансирана ракета, која је такође погодила свој циљ од чијих последица је исти убрзо потонуо.
У овом часу руска ратна морнарица изводи велике радове на пројектима модернизације бродова специјализованих за покривање ближе приобалне зоне. Конкретно, на малим противподморничким бродовима класе 1124М „Албатрос“, који су направљени још за време СССР-а, се уграђују дигиталазивани хидроакустични комплекси и нови типови противподморничког наоружања. Овај пакет модернизације ће значајно подићи борбене способности ових бродова.
Сазнајте ОВДЕ зашто ће Су-57 направити хаос на светском тржишту наоружања.
Извор: bog-rata. com

https://www.pravda.rs/2019/7/23/sa-...sto-je-modernizovani-ovod-postao-tako-ubojit/
 

bakonja

Buduća legenda
Poruka
43.548
Su-57

Kremlj:
Ruska vojska će umesto 16 nabaviti 76 lovaca Su-57

© Sputnik / Vladimir Sergeev
RUSIJA
13:05 16.05.201
Ruska vojska će umesto 16 planiranih lovaca Su-57 nabaviti 75 novih zahvaljujući smanjenju cene tih aviona, ali i zbog unutrašnje preraspodele budžetskih sredstava, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Višenamenski lovci Su-57 na demontracionom letu u okviru aero-mitinga Armija 2018 na aerodromu Kubinka
© SPUTNIK / ALEKSEЙ FILIPPOV
Ruski lovac Su-57 ima novo oružje
Kako je istakao, reč je o komplikovanoj matematičkoj formuli, na osnovu koje će se stvoriti višak sredstava za nabavku ovih aviona.
„Radi se ne samo o smanjenju cene aviona, već i o unutrašnjoj preraspodeli budžetskih sredstava“, ukazao je on, pokušavajući da objasni kako je moguće smanjiti cenu aviona za 20 odsto, a povećati broj letelica koje će biti kupljene sa 16 na 76.
Prethodno je i ruski predsednik Vladimir Putin rekao da računa na to da će ruska vojska nabaviti 76 ovih novih letelica, iako je u planu bilo svega 16.
Su-57 je ruski lovac pete generacije, prvi put je poleteo 2010. godine. Prva serijski proizvedena letelica biće isporučena ruskoj vojsci već ove godine.
https://rs-lat.sputniknews.com/rusija/201905161119814591-rusija-nabavlja-76-lovaca-su-57/
 

bakonja

Buduća legenda
Poruka
43.548
Trening predstave naoružanja na forumu Armija

Rusija predstavlja 12 novih vojnih aduta koje svet nije video
© Sputnik / Sergeй Pivovarov
ANALIZE I MIŠLJENJA
07:46 25.06.2019(osveženo 13:42 25.06.2019)
Olivera Ikodinović

Jubilarni, peti po redu forum „Armija“ održava se od danas do 30. juna u Rusiji. Na forumu će tradicionalno biti prikazan potencijal ruske namenske industrije i najbolji primerci vojne tehnike.
To je najveća izložba oružja, municije, vojne i specijalne tehnike i opreme u Rusiji i jedna od najvećih u svetu.
Novinska agencija „Rusija sevodnja“ zvanična je informativna agencija foruma, a međunarodna agencija i radio Sputnjik je međunarodni informativni partner „Armije 2019“.
Spremno 27 hiljada vojnih proizvoda
Platforma foruma se koristi i za potpisivanje velikih ugovora, a takođe i za održavanje zatvorenih savetovanja sa namenskom industrijom u vezi sa vojno-tehničkim pitanjima.
Za sada je 120 delegacija iz stranih zemalja potvrdilo svoje učešće na ovogodišnjem forumu, u okviru koga će biti održano više od 170 događaja: okruglih stolova, panelnih sesija i brifinga posvećenih najaktuelnijim pitanjima koja se tiču razvoja u vojno-tehničkoj sferi.
Prema preliminarnim procenama, na forumu će učestvovati više od 1.500 koncerna, kompanija i konstruktorskih biroa, koji će predstaviti najsavremeniju i najperspektivniju vojnu i specijalnu tehniku, oružje i opremu. Biće prikazano preko 27 hiljada vojnih proizvoda, a očekuje se da će forum, kao i prošle godine, posetiti više od milion ljudi.
Izložba na 250 hiljada kvadrata
Glavno mesto dešavanja su park „Patriot“, aerodrom „Kubinka“ i vojni poligon „Alabino“ nedaleko od Moskve, a forum će takođe paralelno biti održan i u svim vojnim okruzima i u Severnoj floti.
Statička postavka najsavremenijeg naoružanja, vojne i specijalne tehnike biće razmeštena u paviljonima i pod otvorenim nebom na površini većoj od 250 hiljada kvadratnih metara.
Tri dana obilaska
Eksperti uveravaju — da bi se videla sva vojna tehnika postavljena u parku „Patriot“, potrebno je najmanje tri dana — ta količina oružja i tehnike koja će ovde biti predstavljena ne može se videti nigde u svetu.
Ruski eksperti ističu da je forum „Armija“ pravi „izlog dostignuća ruske odbrambene industrije“, koji omogućava da se prate najnoviji trendovi u oblasti vojnih tehnologija, a takođe i da je reč o neprocenjivoj platformi za razmenu mišljenja, dok organizatori obećavaju da će to biti parada inovacija u oblasti odbrane.
Premijera „Ohotnika“
Prvi put biće predstavljen ruski teški udarni dron „Ohotnik“ sa stelt tehnologijom, koji se početkom proleća prvi put vinuo u nebo. Rad na ovoj najnovijoj bespilotnoj letelici još je u toku.
Među mnogim novim proizvodima, vojni stručnjaci izdvajaju modernizovani protivvazdušni raketni sistem „Pancir-SM“, protivvazdušni raketni sistem „Vitez S-350“, samohodni minobacač „Drok“ i samohodno artiljerijsko oruđe „Lotos“, koje se specijalno pravi za elitne vazdušno-desantne jedinice ruske vojske i čija bi serijska proizvodnja trebalo da počne 2020. godine.
Osnovna namena „Lotosa“ je vatrena podrška padobranskim jedinicama na zemlji, koji će se kao i ostala vazdušno-desantna borbena tehnika desantirati padobranima.
Ministarstvo odbrane Rusije je najavilo da će ukupno 12 najnovijih primeraka naoružanja i vojne tehnike, koji ranije nisu nigde prikazani, biti predstavljeni na forumu „Armija 2019“.
Takođe, na forumu će biti prikazana i prva u istoriji ekspozicija eksperimentalnog oružja koje nije ušlo u serijsku proizvodnju, kao što su automatske puške AO-34, AO-38M, AO-40, kao i tzv. „pištolj kosmonauta“ — TP-82.
Spektakl na nebu
Pored statičke postavke, tradicionalno će biti održani i dinamički prikazi, što je prava poslastica za posetioce, a prvi put u dinamičkom pokazu foruma biće korićšen tenk T-72B3.
Pravi spektakl na nebu prirediće i pilotske akrobatske grupe „Striži“ i „Ruski vitezovi“, kao i letački sastav „Berkuti“.

https://rs-lat.sputniknews.com/anal...-12-novih-vojnih-aduta-koje-svet-nije-video-/
 

bakonja

Buduća legenda
Poruka
43.548
Demonstracija rakete 9M729 za strane vojne atašee u Moskovskoj oblasti

„Pojava ruske rakete SSC-8 je ozbiljna tema“ — NATO sprema mere u slučaju prekida Sporazuma
© Sputnik / Vladimir Astapkovič
RUSIJA
19:11 26.06.2019(osveženo 19:51 26.06.2019)
NATO namerava da usvoji političke i vojne mere za povećanje svog potencijala obuzdavanja, posebno u slučaju eventualnog prekida Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.
„Danas ćemo se dogovoriti o nizu političkih i vojnih mera, kako bismo obezbedili očuvanje efikasnosti našeg potencijala obuzdavanja i odbrane, posebno u slučaju da Rusija ne ispuni svoje međunarodne obaveze“, rekao je Stoltenberg otvarajući radnu sednicu ministarskog saveta.
Ranije je generalni sekretar NATO-a izjavio da ove mere neće biti sprovedene do isteka polugodišnjeg perioda, koji će uslediti 2. avgusta, a to je datum koji su Sjedinjene Američke Države odredile za povlačenje iz Sporazuma. Prema njegovim rečima, deo mera mogao bi se provesti u kratkom roku, a za druge će biti potrebno više vremena.
On je dodao i da NATO ima širok spektar alata za odgovor na neispunjavanje Sporazuma od strane Rusije.
„Pojava ruske rakete SSC-8 je veoma ozbiljna tema. Zato što ove rakete mogu da nose nuklearne bojeve glave, mogu da dođu do evropskih gradova za nekoliko minuta, teško ih je pratiti, pokretne su i snižavaju prag potencijalne upotrebe nuklearnog oružja u oružanom sukobu“, istakao je Stoltenberg pre početka razgovora.
„Još uvek postoji mogućnost da se spasi sporazum, jer je krajnji rok 2. avgust. Ali, verovatnoća da će se Rusija vratiti na ispunjenje sporazuma, naravno, smanjuje se svaki dan“, dodao je Stoltenberg.
On je naveo da, za sada, NATO nije video „nikakve promene u ponašanju Rusije“.
„Ako se ne vrate na realizaciju, moraćemo da odgovorimo. Razmotrićemo potencijalne mere NATO-a na ovim pregovorima. Ali, naravno, nećemo početi da ih sprovodimo do 2. avgusta. Pripremamo se, razmatramo različite mere“, precizirao je generalni sekretar NATO-a.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
© AP PHOTO / GEERT VANDEN WIJNGAERT
Stoltenberg zapretio Rusiji: Imate pet nedelja
Američki predsednik Donald Tramp ranije je saopštio da Vašington 2. februara počinje proceduru za povlačenje iz Sporazuma o likvidaciji raketa. Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je u vezi sa tom procedurom da će sporazum biti raskinut, ako se Rusija u roku od šest meseci ne vrati na potpuno i proverljivo poštovanje Sporazuma.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je na to izjavio da će Rusija recipročno odgovoriti na odluku SAD o povlačenju iz Sporazuma i da će takođe obustaviti učešće u Sporazumu. On je rekao i da Moskva neće dopustiti da bude uvučena u skupu trku u naoružanju. Pri tome je Putin dodao da svi predlozi Rusije o razoružanju „ostaju na stolu, a vrata ostaju otvorena“, ali je i naredio da ruski zvaničnici ne iniciraju nikakve pregovore o tom pitanju. Ruski lider je 4. marta potpisao ukaz po kome Rusija prekida ispunjavanje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.
https://rs-lat.sputniknews.com/rusi...nato-sprema-mere-u-slucaju-prekida-sporazuma/
 

bakonja

Buduća legenda
Poruka
43.548
Okeanski višenamenski sistem Posejdon

Objavljeno kada će „Posejdon“ zaploviti
© Sputnik / The Ministry of Defence of the Russian Federation
RUSIJA
11:21 27.07.201
Nuklearna podmornica za specijalne namene „Habarovsk“ (Projekat 09851), koja će nositi bespilotni aparat „Posejdon“, biće porinuta u vodu u brodogradilištu „Sevmaš“ do kraja godine, izjavio je za Sputnjik izvor u vojnoj industriji.
U brodogradilištu „Sevmaš“ u aprilu je održana ceremonija porinuća podmornice „Belgorod“ — eksperimentalnog nosača tih podvodnih bespilotnih sistema.
„Podmornica ’Belgorod‘ je nosač za testiranje ’Posejdona‘, dok će u budućnosti biti nosač podvodnog drona biti podmornica Projekta 09851 ’Habarovsk‘, koja treba da bude spuštena u vodu ove godine. Radovi na njoj će se izvoditi na površini“, rekao je sagovornik agencije.
„Posejdon“ ima interkontinentalni domet, a njegova radna dubina premašuje jedan kilometar.
U naredne dve godine, podmornica i sistem „Posejdon“ će biti zajedno testirani. Krajem 2020. ili početkom 2021. godine sistem će biti predat vojsci.

https://rs-lat.sputniknews.com/rusija/201907271120472156-objavljeno-kada-ce-posejdon-zaploviti/
 

bakonja

Buduća legenda
Poruka
43.548
Leteći avion A-100

Rusija testirala najnoviji „leteći radar“ A-100

RUSIJA
10:17 27.07.2019
Program testiranja ruskog aviona za radiolokciona osmatranja nove generacije A-100 „Premijer“ ide po planu, rekao je za Sputnjik generalni direktor koncerna „Vega“ Vjačeslav Mihejev.
„Program testiranja ide po planu. Nastavljamo da dobijamo potrebne rezultate i karakteristike“, rekao je Mihejev.
Avion je već izveo nekoliko probnih letova u okviru letačko-konstruktorskih ispitivanja.
Avion A-100 izgrađen je na osnovu vojno-transportnog aviona Il-76MD-90A. On omogućava da se brzo poveća radiolokaciono polje u zadatom smeru, otkrivaju i prate vazdušni i drugi ciljevi, pomaže lovcima i udarnoj avijaciji u pilotiranju prilikom njihovog navođenja na vazdušne, kopnene i morske ciljeve.
Kompanija je ranije saopštila da su tokom probnog letenja proverene pilotsko-navigacione karakteristike baznog aviona, rad sistema za automatsko upravljanje, procenjene su karakteristike aerodinamične izdržljivosti letelice, a provereni su i algoritmi za komunikaciju pilotske posade i kopnene uprave.
Višenamenski avijacioni kompleks A-100 proizveden je kako bi se suprotstavio novoj klasi ciljeva i borbenoj avijaciji nove generacije. Njegove mogućnosti znatno prevazilaze kako postojeće domaće tako i strane pandane.

https://rs-lat.sputniknews.com/rusi...usija-testirala-najnoviji-leteci-radar-a-100/
 

bakonja

Buduća legenda
Poruka
43.548
РУСКО ОРУЖЈЕ БЕЗ ПРЕМЦА: Преносни ракетни систем „Верба“ ће бити још убојити
01-08-2019 11:18 Ратни извештаји Наоружање Издвојено Свет Планета
Руски лаки преноси ракетни систем (ЛПРС) 9К333 „Верба“ ће бити опремљен новим нишанским уређајем који ће у себи имати елементе проширене реалности, док ће све његове лансирне јединице у оквиру јединице бити обједињене у јединствену бојеву мрежу, са којом ће њен командир управљати у реалном времену. Ово је позивајући се на изворе у руском Министарству одбране, пренео интернет портал „Известија“.

Верба (Фото: mil.ru)
Према овим изворима, информације о ситуацији у ваздушном простору и откривеним циљевима преносиће се од стране преносне радарске станице директно на дисплеј нишанске апаратуре које се налази на ЛПРС, а које ће бити обрађиване захваљујући систему проширене реалности. Ракеташ који је опремљен ЛПРС 9К333 „Верба“ ће на овај начин добити прецизне информације о захваћеном ваздушном циљу, далеко пре него што он уђе у зону коју ефективно покрива његов систем.
Како преноси руски интернет портал ТАСС, нови систем управљања ће омогућити обједињавање свих ватрених позиција опремљених ЛПРС 9К333 „Верба“ у јединствен мрежни систем, преко којег ће командовати у режиму реалног времена. Тако ће на пример командир ракеташког вода или батерије моћи са свог радног места директно да распоређује циљеве у односу на тактички распоред своје јединице, где ће ватрене посаде моћи директно на екрану да прате све параметре везане за додељен циљ. Такође, јединице ПВО које ће бити опремљене „Вербама“ ће добити специјално возило за командовање на формацијском нивоу ракетног вода и одељенско борбено возило ракеташа-стрелаца, која су способна да изводе активности осматрања ваздушних циљева и њиховог уништења.
У Министарству одбране су саопштили, да ће испорука бригадног комплета обновљених ЛПРС 9К333 „Верба“ бити испоручена до краја овог лета. Ова средства ће заменити комплексе који су базирани на породици ЛПРС 9К38 „Игла“.
Нешто више о ЛПРС 9К333 “Верба”
Руски конструктори из научно-опитног центра „КБ машиностроения“ успели су да развију нови ЛПРС који је по својим укупним карактеристикама представља дефинитвно најбољи систем таквог типа на свету. Ради се о ЛПРС 9К333 „Верба“, која је опремљена и новом ПА ракетом 9М336.
Основни задатак „Вербе“ је борба против широког спектра ваздушних циљева, који масовно примењују средства за избегавање ракета опремљених ИЦ бојевих трагачима. Ово ће јој омогућити изузетно савремена мултиспектрална ИЦ самоновађена бојева глава која ради у три режима, ултраљибичастом и два инфрацрвена. Овакав самонавођени управљачки блок ће врло ефикасно распознавати лажне мамце и усмерити ракету ка правом циљу, и то у свим временским условима без обзира на прозрачност неба. Њена бојева глава се одликује изузетном разорном снагом, чију ударну моћ ће појачати и активација горива која се налази у телу ракете. Овакву експлозију ће тешко моћи да преживе и најжилавији ваздушни циљеви.
Значајно су повећани хоризонтални и вертикални домети оружја у односу на претходне моделе. ЛПРС „Верба“ је способна да обори циљ на даљини и до 6400 метара, док је максимална висина примене увећана за читавих 1000 метара, и сада износи респектабилних 4500 метара.
Овакве карактеристике ЛПРС „Верба“ ће практично у потпуности онемогућити употребу тзв. фронтовске јуришне авијације и борбених хеликоптера, што до крајњих граница усложњава ефикасно извођење ваздушно-копнене борбене операције. Поред свега овога у комплету са „Вербом“ долази и компактни радар који у условима снажног против-електронског ометања може да открије ваздушне циљеве на даљинама и до 80км. На десетине оваквих радара и ватрених јединица могу да буду увезани у тактички управљачки пункт „Барнаул-Т“, што ће у огромној мери да повећа ефикасност ових састава.Ово је од изузетне важности јер су се до сада јединице наоружане ЛПРС, ослањале искључиво на своје очи. Поред њих је могло да прође „свашта“, а да они то и не примете. Сада то више неће бити случај. Сва заседна места ће да буду покривена минијатурним радарима који су преко „Барнатул-Т“ увезана са средствима ПВО средњег и великог домета. Сада ће оператери на ЛПРС имате знатно веће могућности када је у питању припрема за дејство по циљу који тек надолази. Ово је нпр. од изузетног значаја за ефективно формирање заседа и затварања ваздушних коридора када непријатељ у својој тактици масовно примењује крстареће ракете као своје основно средство у првој фази напада.
Америка би Србији морала да донира Калифорнију да би надокнадила део уништеног. Више о томе читајте ОВДЕ.

https://www.pravda.rs/2019/8/1/rusk...sni-raketni-sistem-verba-ce-biti-jos-ubojiti/
 

bakonja

Buduća legenda
Poruka
43.548
МАЉ У РУКАМА СПЕЦНАЗА: Демонстрирано оружје које се прославило на Кавказу (ВИДЕО)
01-08-2019 09:11 Ратни извештаји Наоружање Свет Планета Видео
На интернету се појавио видео материјал који је посвећен већ чувеном оружју Спецназа, без којег се не могу замислити савремене противтерористичке операције. Оружје о коме је реч спада у категорију ручних бацача граната ГМ-94 калибра 43мм, којег је направио чувени произвођач из Туле.

Спецназ (Фото: Јутјуб)
Видео материјал на коме је ово оружје представљено и практично демонстрирано, налази се на youtube-каналу Lazarev Tactical.
На видео клипу се може видети, да по својој конструкцији овај бацач граната представља „набилдовану пумпарицу“, која веома ефикасно може да уништи терористе који се крију у стамбеним објектима. За ову намену бацач граната ГМ-94 употребљава термобаричну гранату, која приликом своје експлозије генерише огромну силу која је у равни са гранатом испаљеном из ручног ракетног бацача-преноси интернет портал РГ.

Треба напоменути да се бацач ГМ-94, може употребљавати са веома блиског одстојања. Стрелац нпр. може да дејствује непосредно испред противтерористичке групе за упад (даљина и до 10 метара), без последица по себе, или своје саборце.
За ручни бацач граната ГМ-94 је развијена широка лепеза различитих типова муниције. Ту се могу наћи пројектили са парчадном, разорно-парчадном, шок, димном, запаљивом и светлећом бојевом главом.Ефективни домет оружја је до 600 метара. За ово оружје је карактеристично, да се веома једноставно користи приликом употребе. Карактерише га и јак трзај. Међутим, при правилном ставу за гађање ГМ-94 је веома комфоран за употребу и самим тим ефикасан приликом свог дејства.
Током извођења класичних противтерористичких операција у којима учествују јуришни тимови спецназа, уобичајено је да се непосредној у акцији користе најмање два бацача ГМ-94. Том приликом, стрелци наоружани овим бацачима раде у пару, где у брзом темпу (ротацији) испаљују по једну гранату. Они су све време заштићени челом групе, испред којег се налази балистички штит. На овај начин се за веома кратко време циљани објекат „избомбардује“ са осам термобаричних или разорно-парчадних граната што гарантује уништење веће терористичке групе која је добро утврђена.
Бацач граната ГМ-94 се уобичајено пуни са три гранате. Међутим , током извођења противтерористичке операције (посебно када је непријатељ добро забаракадиран), могуће је у цев оружја убацити додатну гранату.
Војислав Коштуница иде у затвор?! Више о томе читајте ОВДЕ.
https://www.pravda.rs/2019/8/1/malj...o-oruzje-koje-se-proslavilo-na-kavkazu-video/
 

bakonja

Buduća legenda
Poruka
43.548
ПУТИНОВО МОЋНО ОРУЖЈЕ: Осврт на нову генерацију топова за руска оклопна возила
01-08-2019 07:46 Ратни извештаји Наоружање Издвојено Свет Планета
Велика брзина гађања, ефективни домет и одлична пробојност су својства новог аутоматског топа калибра 57мм који ће заменити поуздане топове калибра 30мм који се налазе у наоружању борбених возила пешадије и оклопних транспортера руске армије. Варијанте различитих бојевих модула/купола који ће се монтирати на оклопна возила, представљене су на тек завршеном међународном сајму наоружања и борбене технике „Армија-2019“. О томе какав ће нови квалитет донети топ у калибру 57мм, прочитајте у наставку текста.

Армата (Фото: mil.ru)
Бивши СССР је оклопну коппоненту својих јединица (оклопна возила) из састава Копнене војске и ВДВ опремао са три модела аутоматских топова. Од 80-их година прошлог века оклопна борбена техника као што су БМП-2, БМД-2, БМД-3, БМПТ, а такође и ударни борбени хеликоптери Ка-50, Ка-52 и Ми-28Н, наоружани су аутоматским топом 2А42 у калибру 30мм. Овај топ је најмасовније оружје те категорије у јединицама руске армије. Даље, што се тиче оклопне борбене технике БМП-3, БМД-4, БТР-80А, БТР-82А, она је такође наоружана аутоматским топом у калибру 30мм који носи ознаку 2А72. И трећа варијанта аутоматског топа у калибру 30мм који носи ознаку 2А38 налази се у наоружању хибридних ракетно-артиљеријских ПВО система „Тунгуска“ и „Панцир-С1“.
Током 80-их и 90-их година прошлог века, ови топови су демонстрирали висок степен употребљивости, посебно када су у питању поузданост и прецизност. Међутим, како сада ствари стоје, борбена техника нове генерације ће највероватније бити опремљена новим оруђима у калибру 57мм.
„Постоји тенденција ка повећању ватрене моћи аутоматских топова“- рекао је за РИА Новости главни уредник часописа „Арсенал Отаџбине“ Виктор Мураховски. Како време иде, тако и потребе унапређења борбене технике линеарно расту. И потенцијални противник такође не стоји у месту. Повећава се оклопна заштита циљева који се могу наћи на ратном пољу. Жива сила се опрема новим комплетима борбене опреме која је у себи садржи балистичку заштиту способну да заустави фрагменте граната калибра 30мм. Оклопна возила лаке и средње категорије се све више ојачавају допунском заштитом која се састоји од плоча са динамичким оклопом. И дебљина оклопа се повећава, посебно у фронталној пројекцији.Средња и тешка борбена техника је данас постала имуна на поготке граната калибра 30мм, практично из свих углова дејства, и без обзира на раздаљину од циља.
„Кинжал“ за „Армату“ али и за „Бумеранг“
На сајму наоружања и војне технике „Армија-2019“ приказано је неколико типова нових борбених купола/модула на којима је интегрисан нови 57-милиметарски аутоматски топ. Тако је на пример тешко борбено возило пешадије на платформи „Армата“ наоружано новим топом у калибру 57мм. Његова брзина гађања прелази 80 граната у минути, са почетном брином гранате на устима цеви од чак 1,500 м/сек. Борбени комплет у једном оваквом модулу се састоји од 80 граната калибра 57мм.
Балистичка својства овог топа су таква да на даљини од 500 метара гранате испаљене из његове цеви могу да пробију 120 милиметара оклопа под углом од 60 степени.
Са овим топом је спрегнут митраљез ПКТМ у калибру 7,62мм, који у борбеном комплету има око 1,000 метака. На телу борбене куполе је монтирано неколико лансера за димне кутије које се налазе у саставу комплекса „Туча“. Поред тога, на десној страни куполе се налази лансер у коме се налазе два контејнера са суперсоничним противтенковским ракетама 9М120 „Атака“. Лево од топа као и на врху куполе су видљива два блока опто-електронске апаратуре. Борбена купола је безпосадна и са њом се директно управља из високозаштићеног сектора возила (оклопна капсула) помоћу специјалног пулта.
У априлу ове године, генерални директор предузећа „Военно-промышленная компания“ Александар Красовицки је у интервјуу руским медијима рекао, да се бојеви модул „Кинжал“ разматра и за уградњу на перспективни оклопни транспортер – точкаш „Бумеранг“, на основу чега ће и ова категорија возила радикално унапредити фактор ватрене моћи. Према његовим речима, ова техничка операција ће бити могућа, јер је бојеви модул „Кинжал“ по својим габаритима и другим карактеристикама веома погодан за интеграцију са различитим платформама.
По ваздуху и по земљи
Такође, на сајму наоружања у војне технике је представљен борбени модул/купола АУ-220М „Бајкал“ на бази борбеног возила пешадије БМП-3, чија модификација носи ознаку „Деривација-ПВО“. Ради се о самоходном ПВО артиљеријском комплексу-гусеничару који је намењен за подршку јединицама Копнене војске.
Темпо гађања топа који је монтиран на модул АУ-220М „Бајкал“ износи 120 граната у минути. Почетна брзина гранате на устима цеви достиже 1,000 м/сек. Ефективни домет овог топа је 12,000 метара, а борбени комплет се састоји од 80 граната. Топ је спарен са митраљезом у калибру 7,62мм ПКТМ, који у борбеном комплету има 500 метака. Његов основни топ представља дубоку модернизацију противавионског топа АЗП-57, који је направљен 40-их година прошлог века. Његова намена није искључиво борба против ваздушних циљева. Захваљујући снази али и брзини гранате, ово оруђе је изузетно ефикасно и против читавог спектра земаљских циљева.
„Могућности ових топова су такве да они знатно повећавају ефикасност противваздухопловне одбране, нарочито у борби против ударних хеликоптера који су иначе веома добро оклопљени“- напомиње Мураховски. “На бази гранате кал. 57мм је могуће направити навођену муницији, која ће бити способна да промени трајекторију свог лета, и обезбеди прецизан погодак директно у циљ или његову непосредну близину, што технички није могуће извести са гранатама калибра 30мм. Даље, муниција у калибру 57мм приликом своје експолозије покрива далеко шири простор са својим фрагментима, што је изузетно ефикасно у борби против минијатурних ваздушних циљева какви су нпр. дронови. У целини гледано, ови проблеми се веома ефикасно могу решити са топовима високе балистике који употребљавају гранате овог калибра“.
У фебруару ове године генерални директор компаније ЦНИИ
„Буревестник“ Георги Закамени која ради на пројекту „Деривација-ПВО“ је изјавио, да њихов модул АУ-220М „Бајкал“ се успешно може интегрисати и на ваздухопловну и поморску борбену технику. Његова примена на перспективној и модернизованој оклопној борбеној техници ће повећати укупну ватрену моћ мотострељачких јединица. У овом часу не постоји оклопно борбено средство као што је оклопни транспортер или борбено возило пешадије, које може да преживи удар гранате калибра 57мм испаљене из топа АУ-220М.
Нејасна судбина модернизоване куполе „Епоха“
Трећи бојеви модул наоружан аутоматским топом калибра 57мм, један је од варијанти безпосадних купола „Епоха“. Када се по први пут појавио, овај модул је био опремљен аутоматским топом 2А42 у калибру 30мм, међутим на сајму „Армија“ је ускоро представљен са новом конфигурацијом лаког јуришног возила опремљеног јачим топом (ЛШО-57).
Пројекат ЛШО-57 је испрва био замишљен као лаки вучни аутоматски бацач граната за јединице ВДВ-а. Међутим, његова серијска производња са том специфичном наменом никада није започела, а пројекат се трансформисао у израду аутоматског артиљеријског система који ће се монтирати на оклопну технику. На сајму „Армија-2017“ представљена је макета модернизоване борбене куполе „Епоха“ на шасији борбеног возила пешадије БМП-3. Поред аутоматског топа, даљински управљана купола је наоружана и са лансерима вођеног противтенковског ракетног система „Корнет“.
„Развојни конструктори виде ЛШО-57 као артиљеријски комплекс умерене балистике – рекао је војни експерт Виктор Мураховски. „Ово оруђе је пре свега намењено за борбу против непријатељске живе силе, док против оклопне технике није тако ефикасно. Међутим, питање је шта ће се на крају са овим пројектом десити, пошто је прошло већ дуго времена од када се појавио, а и даље је његова судбина нејасна.“

https://www.pravda.rs/2019/8/1/puti...vu-generaciju-topova-za-ruska-oklopna-vozila/
 

bakonja

Buduća legenda
Poruka
43.548
Ruska raketa „cirkon“

Rusko i kinesko oružje od koga Amerikanci nemaju nikakvu odbranu
© Foto : Jutjub/BORЯ
SVET
19:27 01.08.2019
SAD trenutno ne raspolažu nikakvom odbranom od hiperzvučnog oružja koje paralelno razvijaju Rusija i Kina, a uprkos ogromnim sredstvima koje Pentagon izdvaja u te svrhe, prvi sistemi odbrane od takvih raketa u arsenalu američke vojske mogli bi da se pojave tek sredinom 2020. godine, piše list „Forbs“.
Kako navodi autor članka, u stalnoj konkurenciji između ofanzivnog i defanzivnog naoružanja, sa ciljem da se ostvari vojna dominacija, primat uvek ima napadačko oružje, a trenutno i Rusija i Kina razvijaju upravo takvo naoružanje koje Amerika — nema.
Primera radi, navodi list, Rusija trenutno testira najnoviju hiperzvučnu krstareću raketu „cirkon“, koja je u stanju da razvije brzinu od čak 9.500 kilometara na čas, a pored toga testira se još jedna raketa dalekog dometa koja je u stanju da razvije brzinu od 1,6 kilometara u sekundi. Oba ta projektila u stanju su da nose nuklearne bojeve glave.
Pored neverovatne brzine koju može da razvije nakon lansiranja, postoji još jedan „detalj“ koji tu raketu svrstava u jedno od najopasnijih naoružanja — u stanju je da leti na takvoj visini, da nijedan aktuelni PVO sistem nije u stanju da je otkrije.
Pored toga, ta raketa, za razliku od klasičnih balističkih projektila, ima mogućnost manevrisanja, samim tim nije moguće predvideti njenu trajektoriju leta, a pored toga, tokom leta okružena je vrućom plazmom koja upija sve radio talase i čini je nevidljivom za radare, te ju je moguće primetiti isključivo infracrvenim senzorima.

RUSSIAN DEFENCE MINISTRY
Raketa "avangard"
Prema saznanjima američkih obaveštajnih službi, „cirkon“ bi trebalo da se pojavi u arsenalu ruske mornarice u bliskoj budućnosti, upravo zato hiperzvučno oružje i predstavlja najveći izazov u mandatu američkog predsednika Donalda Trampa, ocenjuje autor.
S tim u vezi, predstavnici vodeće američke kompanije koja se bavi razvojem protivvazdušnih sistema „Lokid Martin“ tvrde da je moguće modernizovati postojeće sisteme kako bi se osigurala zaštita od hiperzvučnog oružja, ali za te svrhe još nisu izdvojena nikakva sredstva, objašnjava „Forbs“, .
Međutim, ni to nije dovoljno, upozorava autor članka, jer da bi se osigurala odbrana od takvih raketa neophodno je da komanda tačno zna trajektoriju leta rakete, u suprotnom bilo kakva odbrana postaje beskorisna. A pored tradicionalnih satelitskih sistema, Americi će biti potrebna i nova generacija raketa-presretača, kao i potpuno automatizovani sistem vođenja borbi, jer u slučaju napada hiperzvučnim raketama odgovor mora biti munjevit.
Američki list dodaje i da je rad u tom pravcu već pokrenut, doduše u tajnosti, a pored „Lokid Martina“ u razvoj tih odbrambenih sistema naoružanja uključen je i „Rajtion“.

https://rs-lat.sputniknews.com/svet...je-od-koga-amerikanci-nemaju-nikakvu-odbranu/
 

Schrodinger

Ističe se
Poruka
2.497
Amerikanci u STRAHU: Rusija pravi nove „UBICE satelita“
https://www.novosti.rs/vesti/planet...nci-u-STRAHU-Rusija-pravi-nove-UBICE-satelita
Rusija pravi novu vrstu protivsatelitskog oružja, koje uključuje sitne naoružane satelite, mali motor i presretač MiG-31
Kako se navodi u članku, Bart Hendriks, koga je portal „Spejs rivju“ okarakterisao kao osobu koja „dugo prati ruski svemirski program“, smatra da se protivsatelitski sistem pravi u okviru programa „Burevestnik“. Ističe se da se Rusija opredelila za „mikrosatelite, koji izvode manevre u pravcu svojih meta u niskim Zemljinim orbitama i onesposobljavaju ih“.
Američki list ističe da su Hedriksovi dokazi „veoma ubedljivi“ i podseća na fotografiju iz 2018. godine, na kojoj se nalazi ruski „MiG-31 sa velikom crnom raketom, smeštenom ispod trupa“.
Kako se navodi, fotografija je nastala tokom praćenja „aktivnosti Instituta za aero-nautiku 'Gromov' u Žukovskom kod Moskve“. U članku se ističe da je raketa „prilično velika“ za klasu „vazduh-vazduh“ ili „vazduh-zemlja“, ali zato njena veličina odgovara „protivsatelitskom oružju“.
Prema mišljenju autora članka, „najubedljivija činjenica koja govori u prilog tome je da Rusija od 2013. godine sprovodi orbitalna testiranja tzv. satelita-inspektora“.
https://www.novosti.rs/vesti/planet...evesnik?utm_source=alo.rs&utm_medium=exchange
Ubica satelita koga se Zapad plaši: Tajne novog ruskog protivsatelitskog kompleksa „Burevesnik“
Zbog tajnosti, o ovom sistemu se gotovo nikada ne piše u zvaničnim medijima. Uprkos tome, on bi u budućnosti trebalo da postane jedan od ešalona ruske odbrane protiv svemirskog „oka“ potencijalnog protivnika
SAD SU OBJAVILE RAT SATELITIMA
Počnimo od toga da je smanjenje protivsatelitskog oružja postalo masovno 1980-ih godina kada su u SAD počeli sa testiranjem protivsatelitske rakete ASM-135 koja je lansirana prema ciljevima u svemiru sa aviona-nosača F-15. Princip rada vazduhoplovnog sistema protivsatelitskog oružja je jednostavan: avion-nosač podiže raketu na visinu od oko 20 kilometara, ubrzava, pravi zaokret pilotaža i lansira raketu u svemir. U stvari, avion-nosač obavlja ulogu prve faze svemirske rakete-nosača. Putanja leta rakete dalje je konstruisana tako da se njen put seče sa putanjom leta ciljanog satelita. Borbena faza protivsatelitskog oružja je manevarski presretač malih dimenzija, koji rasprsnim nabojem ili direktnim sudarom uništava svemirski cilj, na primer, izviđački satelit. Brzine približavanja presretačkih uređaja i ciljanih satelita na pravcima presecanja i prilaska biće ogromne — nekoliko kilometara u sekundi. U takvim uslovima, čak i običan mehanički sudar neizbežno će prekinuti funkcionisanje veštačkog Zemljinog satelita.

SSSR JE PRIHVATIO IZAZOV

U SSSR-u je 1980-ih godina projektovan sličan vazduhoplovni protivsatelitski kompleks „Kontakt“, gde se kao avion-nosač koristio u to vreme najmoderniji supersonični presretač dugog dometa MiG-31. Avion nosač MiG-31D bio je spreman do kraja 1986. godine i 1987. je poslat na testiranja. Na avionu je postavljen centralni pokretni pilon, sa koga je visila ogromna (do 10 tona) protivsatelitska raketa. Mig-31D je bio opremljen velikim trouglastim površinama na krajevima krila („perajima“), sličnim onima koji su stajali na prototipu Mig-25P. „Peraja“ su služila za povećanje stabilnosti u letu, kada su veliku raketu kačili pod avion. Početkom 1990-ih konstruktorska faza testiranja leta aviona Mig-31D je završena, i on je bio premešten radi daljeg testiranja na vojnom poligonu „Sari-Šagan“ u Kazahstanu. Ali ubrzo je sav posao na projektu sveden na minimum i avioni su ostali u hangaru na poligonu.

OŽIVLjAVANjE PROJEKTA

U avgustu 2009. godine, glavni komandant ruskih vazduhoplovnih snaga, general pukovnik Aleksandar Zelin podsetio je da je u sovjetsko vreme za zadatke protivsvemirske odbrane projektovan upravo Mig-31 i izjavio je da se ovaj sistem „reanimira za rešavanje tih zadataka“. Tako smo prvi put saznali za obnavljanje radova u savremenoj Rusiji koji obuhvataju novu generaciju vazduhoplovnog protivsatelitskog sistema.

Osnova „Burevesnika“ je ažurirani sistem kontrole svemira koji omogućava momentalnu razmenu informacija o nastaloj svemirskoj situaciji između različitih svemirskih struktura — sistema protivraketne, protivvazdušne i protivsvemirske odbrane. Avion nosač je Mig-31, ali sada već „proizvodnja 8“. Avion je dorađen i sada se pod trupom može okačiti teška raketa. Verovatno je sve suvišno demontirano sa mašine kako bi se olakšala masa aviona, kao i zbog činjenice da upotreba nosača aviona protivsatelitskog oružja kao lovca jednostavno nema smisla.

Novu raketu („proizvodnja 293“) za kompleks „Burevesnik“ konstruiše naučno-proizvodna organizacija „Mašinogradnja“.

Ova organizacija je konstruisala i raketni kompleks „Iskander“ i još nekoliko vrsta raketnih sistema različite namene. Poznato je da je raketa na čvrsto gorivo i da je dvostepena, ona u svemir prebacuje aparat presretač koji je opremljen sopstvenim manevrisanim pogonskim sistemom. Zasad nije jasno kako se presretač usmerava na satelit. Postoje dve opcije: po komandama kopnene službe nadgledanja svemira i samostalno u režimu samonavođenja. Najverovatnije će se ove dve opije usmeravanja na cilj spojiti, što će povećati efikasnost sistema.

ZAKONI FIZIKE I ZAKONI POLITIKE

Koje veštačke satelite Zemlje može pogoditi ovakav borbeni sistem? Ovde postoje tehnička ograničenja. Nema potrebe da stvarate fantastične slike u glavi o tome kako rakete prodiru u svemir i uništavaju sve što se kreće. Još niko nije „izbrisao“ silu gravitacije i, na primer, takav raketno-svemirski sistem neće moći da pogodi metu u geostacionarnoj orbiti (to jest, na nadmorskoj visini od 35 hiljada kilometara). Ali ciljevi u bliskom svemiru (100-500 kilometara), koji se kreću na udaljenosti, recimo, ne više od 1000 kilometara od aerodroma aviona nosača kompleksa, mogu biti uništeni. Upravo se takvi ciljevi mogu pripisati većini Zemljinih veštačkih satelita obaveštajnog izviđanja, koji će u pretećem vremenskom periodu pružiti usmeravanje visoko preciznog oružja na posebno zaštićene objekte, kao što su komandni centar i beze strateških raketnih snaga.

Pored fizičkih, postoje i politička ograničenja — pojava protivsatelitskog borbenog sistema u jednoj od strana može izazvati novi krug trke u naoružanju. Ali treba istaći da SAD, Kina i Indija sada testiraju svoje protivsatelitske sisteme. Raketa RIM-161 SM-3 sistema protivvazdušnoraketne odbrane „Aegis“, 2008. godine je pogodila veštački satelit Zemlje u orbiti visine 250 kilometara. Rakete novih generacija američkog sistema „Aegis“ imaće još imresivnije mogućnosti. Dakle, u ovoj trci, Rusija sustiže konkurenta.

Takođe napominjemo da je izbor konfiguracije sistema, uzimajući u obzir geopolitički položaj zemlje, logičan — u SAD protivsatelitski sistem nosi mornarica, a u Rusiji sa svojim neograničenim kopnenim prostorima nose avioni sa dugim dometom leta.

AKO NE UNIŠTITI, ONDA MAKAR „OSLEPETI“

U 2018-2019. godini avioni nosači novog protivsatelitskog kompleksa „Burevesnik“ izvršili su probne letove sa maketama raketa. Za sada se ništa ne zna o lansiranju novog vazduhoplovnog raketnog kompleksa. Naravno, bilo kakva slična testiranja sa stvarnim lansiranjem u svemir ne bi prošla nezapaženo kod međunarodnih nadzornih sredstava. Verovatno će već 2020. godine radovi na stvaranju protivsatelitskog kompleksa biti pri kraju.

Ne zaboravimo da „Burevesnik“ nije jedini ruski projekat na polju protivsatelitskog oružja. Kopneni mobilni protivsatelitski kompleks je „Nudolj“. Možda će, u okviru ujedinjenog svemirskog sistema odbrane, on funkcionisati u saradnji sa „Burevesnikom“ i „Peresvetom“ — laserskim kompleksom koji bi trebalo da pogađa opremu satelita koji se nalaze u visokim orbitama (više od 500 kilometara). Reč je o satelitskim sistemima upozoravanja protiv raketnih napada i komunikacijskim satelita, koje ako ne budu pogođeni, biće makar „oslepljeni“.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.