Rupa V

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
E pa vidiš, ja lepo živim od svog posla koji mi nije dala ni stranka ni muž, nego moja pametna glava udružena sa osamnaest godina žuljanja klupe u struci koja je i sada deficitarna, a kamo li pre 25 godina. Ako ja treba svoju platu da dam nekom sa dva razreda škole i velikim odmorom, žalim slučaj, Tito je davno umro, sad imamo tržište rada pa ko se bolje proda.

opet masis poentu nije poenta u razlici primanja, nego u tome sto su cesto u srbiji platre tolike da nisu dovoljne za prezivljavanje porodice, a ti smatras da je to ok.

inace, nisi jedina koja je zuljala klupu 18 godina. :roll:

Ne smatram ja da je to OK, para uvek treba, ali ako čoveku, porodici treba da preživi, zašto je u Srbiji sramota kositi travu,čistiti, čuvati decu ili babe, to je pitanje? Ja bih volela da minimalac bude 500 eura, ali nije i neće skoro. Onaj koji stvarno nema boriće se i radiće bilo šta zbog svoje dece, od kuknjave nema leba.

Ne smatram ja da je to OK, para uvek treba, ali ako čoveku, porodici treba da preživi, zašto je u Srbiji sramota kositi travu,čistiti, čuvati decu ili babe, to je pitanje? Ja bih volela da minimalac bude 500 eura, ali nije i neće skoro. Onaj koji stvarno nema boriće se i radiće bilo šta zbog svoje dece, od kuknjave nema leba.

stavr je u tome da bi covek trebalo da pristojno zivi od tog jednog osnovnog posla koji radi bez obzira dal je to posao sobarice ili generalnog direktora.

a drzava je dozvolila da u srbiji minimalac bude sramotno i bezobrazno mali, sto vecina poslodavaca koristi, a onda kada nemaju radnike onda oni quqju kako je njima eto tesko ne mogu da nadju dobrog radnika, niko nece da radi.

ukoliko je covek primoran da dodatno zaradjuje drugim poslom taj covek nema svoje SLOBODNO vreme tjah nema vremena ni za porodicu, ni za sebe...tako nastaje bolesno drustvo sto psihicki, sto fizicki.

Do juče si se hvalila kratkim radnim vremenom i kako tvoja deca nisu lišena majčinske figure tokom odrastanja kako to jesu majke sa punim radnim vremenom.
Promenila si stavove?
Da da.
Kratko a mogu i od kuce.
Pa uz posao obavim kucne obaveze i onda sam free za decu muza i sebe.
Uglavnom kampanjski rad.
Ja kad radim radim, nema praznog hoda.
Ali ti svakako zamisli kako je tebi lakse. :zag:

I?
Kad si privatnik radis 31 dan mesecno. Pa sta je problem?

Naravno, nije to lako. Stalna ulaganja, stalno ti za vratom i država i inspekcije, kazne nenormalno visoke... Pogotovo u Srbiji baviti se privatnim biznisom, ako nemaš jaku "zaleđinu", je jako teško i rizično. E sad, može i dobro da se zaradi pa onda povremeno ubereš plodove, kupiš dobar auto, letovanja, zimovanja, lepa garderoba...

Upravo kao što su ljudi već pisali, nije isto ako od tebe niko ne zavisi i ako imaš porodicu koju moraš da prehraniš od tih para. I ja sam volontirala za 75 EUR mjesečno, ali sam živjela kod roditelja, dakle imala hranu i smještaj. Koga bih ja mogla izdržavati od tog? I ne znam zašto se spominje da ljudi ne žele da radi iz poniženja. Da su ti poslovi plaćeni mnogo više ljudi bi se otimali da ih rade, ne bi tu bilo nikakvog poniženja.
Ako ti je sve u životu riješeno, imaš stan, imaš druge izvore prihoda, pa onda možeš da radiš neki posao iz zezancije, čisto da ne sjediš kući i da doneseš 100-200 EUR mjesečno. Ako ništa od tog nemaš riješeno i plus imaš porodicu koju moraš da izdržavaš, onda nemaš "privilegiju" da radiš za 100-200 EUR.

I zato sedis kod kuce?
Ja sam konkretno pisala o grupi novosadjanke na fejsu.poslovi se stalno nude i zene stalno pisu,za te pare cu radije sedeti kod kuce.
Sedi ko moze,ko mora ide pa radi
Vecina vas pise sramota je kako su male plate.sramota jeste,al to je nasa stvarnost.trenutno je tako.pa onda ili kukati,ili ici napolje,ili jednostavno od limuna napraviti limunadu

Ne, već tražiš nešto plaćenije. Uglavnom ljudi koji su ponudili te male plate pričaju kako posla ima, a ljudi neće da rade. Ima i takvih, ali većina ljudi hoće da radi, ali i da živi od svog rada.
Nekima se možda i više isplati da sjede kući. Recimo, muž radi za neku platu, žena kući s djecom i dobije ponudu da nekom očisti stan ili nešto drugo za male pare, a ona nema gdje s djecom za to vrijeme i mora platiti vrtić ili ženu, a to možda košta i više nego što će ona da zaradi. Drugo je ako žena radi na nekom boljem mjestu, gdje joj znači za struku, pa sve što zaradi da za čuvanje djece, ali misli proći će i to jednom, a do tad sam stekla iskustvo, zadržala posao i sl. Za posao čišćenja ako sve pare samo proslijedi dalje ona nema baš nikakvu korist, tako da - da, nekim se više isplati biti kod kuće.

Ženama kojima su djeca velika, muž radi, ali hoće i one nešto da zarade ili koje su u penziji, a to im dođe kao dodatni izvor prihoda, njima se isplati da čiste. Ili studentima koji zarade nešto, ali i dalje imaju vremena za učenje. Dok sam studirala i ja sam nekoliko puta čistila preko studentske.

Smokvo, ti možeš da se zajebava*š za te pare, jer ne živiš od njih.

Raditi bilo šta jer možaš živeti od nečega te ubije u pojam. Ja sam tu fazu morala da prodjem i neponovilo se.

Što kaže Stela, ako imaš gladna usta koja moraš da nahraniš, nemaš privilegiju da radiš za 200 evra.

I nije hir birati poslove. Ja u životu ne bih mogla da radim kao kasirka, ubila bih nekoga. Tim ženama se iskreno divim. Ali bih recimo mogla da čuvam neku babu ili dedu ili decu. Ima sa druge strane ljudi kojima je to gadno i to je ok.

Da se ne nastavljam.

Ne, već tražiš nešto plaćenije. Uglavnom ljudi koji su ponudili te male plate pričaju kako posla ima, a ljudi neće da rade. Ima i takvih, ali većina ljudi hoće da radi, ali i da živi od svog rada.
Nekima se možda i više isplati da sjede kući. Recimo, muž radi za neku platu, žena kući s djecom i dobije ponudu da nekom očisti stan ili nešto drugo za male pare, a ona nema gdje s djecom za to vrijeme i mora platiti vrtić ili ženu, a to možda košta i više nego što će ona da zaradi. Drugo je ako žena radi na nekom boljem mjestu, gdje joj znači za struku, pa sve što zaradi da za čuvanje djece, ali misli proći će i to jednom, a do tad sam stekla iskustvo, zadržala posao i sl. Za posao čišćenja ako sve pare samo proslijedi dalje ona nema baš nikakvu korist, tako da - da, nekim se više isplati biti kod kuće.

Da, pitanje je da li je veća dara nego mera. Ako radiš fizički težak posao i sav zaradjeni novac moraš da proslediš bebi-siterki, koja je poenta? Bolje da gajiš ti sopstveno dete. Veća korist i za tebe i za dete i za društvo.

Управо много зависи од околности, ситуације и стартне позиције.
Маса људи се буса како су све сами, нико им не оспорава рад и труд, али заборављају подршку и темељ који су имали. Имам око себе неколико младих особа које су далеко догурале у приватном послу, али су сви тај посао наследили од родитеља, значи утабан пут, пренешено искуство и даља подршка ако/ када зашкрипи, већ обезбеђен животни простор од тог посла, наслеђени стални сарадници које је уз већ створену репутацију много лакше ширити, и бирати. Не кажем да је лако ни оправдати ни истрајати, неко би други то профућкао, ако гураш и траје и сам вредиш. Све је то у реду и за поштовање.
Али ниси пао с Марса, без икога и ичега, па се уздигао. Има ко јесте, наклон до пода. Али је јако ретко.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back