Rupa V

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pre dva meseca kupila 4 nove gume...150 evrića. Danas prilikom parkiranja u jednom selu, u cilju izbegavanja oglasne table, približim se znaku koji je klinovima fiksiran za beton...al smo eksplodirali (mislim guma). Bio siroma vulkanizer, pokušavao da je vulkanizira, ali ne može, pukla je sa strane. Namontirao mi neku polovnu za crvenu, a mene čeka kupovina nove po 4500...

Bio sam u petak sa poznanicom u kafiću. Sedaju za susedni sto tri pripita balvana sa dve relativno pristojne devojke - naši ljudi. Krenuli da lupetaju gluposti, da dobacuju konobaricama. Jedan od njih, lik mojih godina, napada jednu od te dve devojke, može ćera da mu bude, ljubi joj ruku, prosipa neke pajserske fazone... :bljak:
Ona prevrće očima, a pajser, valjda da bi istakao kako super izgleda za svoje godine, počne da zajebava svog drugara što je ćelav. Pri tom pajser ima 4-8 dlaka na glavi, pa ih prebacio od uveta do uveta. :roll:
Onda je krenuo da komentariše moju ćelu i kako je ova riba što je sa mnom sponzoruša koja pojma nema šta su pravi muškarci itd itd
Ja pričam sa drugaricom dalje nemački, pravim se lud, medjutim oni kreću sad nas da uvlače u razgovor, kao žale se kako nema ovde gde da se izadje, kako je nekad bilo puno bolje, oni su već po 30 godina ovde, znaju oni sve i svakog, a sve na jedva razumljivom auslenderskom nemačkom, ma ni jednu rečenicu nisu izgovorili bez da je ukrase sa bar dve gramatičke greške...
I ova moja se zajebe i obrati mi se imenom :fdlan:
Njihova reakcija: pa ti si naš!? :eek:
Moja: naš sam :neutral:
"Pa što ne kažeš?!" :D
"Pa interesantno mi da vas slušam" :kez:

Ne htedoh im reći da me je blam zbog njihovog proseravanja, da me je sramota jer moju naciju brukaju i da sam ćutao uzalud se nadajući da moja poznanica neće ukapirati da pored nas sede Srbi. Ebga.
Posle su nas zvali da menjamo lokal, da idemo dalje s njima... Mislim se - idite kući, spavajte, pa sutra upišite kurs jezika, po 30 godina ste ovde a ne znate pravilno da izgovorite ime mesta u kom živite.

golube, koliko si dugo i de? koliko si dugo ucio jezik?
nazalost bas je retkost da nasi ljud znaju jezik i uglavnom brukaju i sebe i celu naciju ponasanjem
ja sam upozlana u becu lika, nas covek, prof na univezitetu tamo koji odbija da prica srpski na ulici, prica samo engleski i nemacki i ma koliko rigrozno zvucalo razumem ga dobrim delom

golube, koliko si dugo i de? koliko si dugo ucio jezik?
nazalost bas je retkost da nasi ljud znaju jezik i uglavnom brukaju i sebe i celu naciju ponasanjem
ja sam upozlana u becu lika, nas covek, prof na univezitetu tamo koji odbija da prica srpski na ulici, prica samo engleski i nemacki i ma koliko rigrozno zvucalo razumem ga dobrim delom
Malo više od 11 godina sam u DE, pričam sa jakim stranim naglaskom, tako će i ostati, ali se trudim da pričam ispravno, čitam na nemačkom, slušam radio. Nemački jezik sam počeo da učim dva meseca pre odlaska u Nemačku. Nisam talentovan za jezike, ali se trudim.
Ima puno naših koji perfektno govore, ali ih ima puno koji su mnogo duže od mene u DE i pojma nemaju, niti ih interesuje, a takvi su najglasniji i u kafani i na ulici.

procvetale su nam tri ogromne lipe u sumi pored kuce :heart:
kako divno mirise, kakav opojan miris vazduha..ovo je raj :heart:
posle nekoliko sparnih dana, budim se jednog vrelog ujutra sva otecena kao da sam citave noci spavala u solji ustajalog caja od lipe.treba mi pola sata da se konektujem sa sobom
za par dana zatvaramo sve prozore i vrata.. kakvo crno uzivanje u sumskom vazduhu nocu, polen lipe u vazduhu ostavlja tezak miris prevrelog polena..jos jedan dan i moze rakija da se pravi od njega..opojan miris se pretvorio u tezak lepljiv miris koji ispustaju biljke mesozderke
u kraju svi vozimo automobile istog dezena - osnovna boja + zute lepljive tufne
svako vece jakim smrkom mora svaki cosak dvorista da se opere
svako jutro lopatama mora da se pokupi polen koji se magijom tu stvori ponovo do jutra
magicna lipa

Ми смо преко пута куће имали огромну липу, али огромну, баш испред једне чувене кафане, испод ње су били столови са карираним столњацима, и памтим детињство по том предивном мирису :heart:
Испод прозора канцеларије исто имам липу и уживам у мирису...
Ништа од овога о чему ти причаш.
Можда је проблем шумска влага?

Malo više od 11 godina sam u DE, pričam sa jakim stranim naglaskom, tako će i ostati, ali se trudim da pričam ispravno, čitam na nemačkom, slušam radio. Nemački jezik sam počeo da učim dva meseca pre odlaska u Nemačku. Nisam talentovan za jezike, ali se trudim.
Ima puno naših koji perfektno govore, ali ih ima puno koji su mnogo duže od mene u DE i pojma nemaju, niti ih interesuje, a takvi su najglasniji i u kafani i na ulici.
e super, dosta si tamo, ja sam, ne znam zasto, mislila da je mnogo krace : )
i svaka cast za jezik, akcenat je drugi par gaca, bitna je gramatika

Tako i mene cesto bude blam nasih neadertalaca...
Mladji ljudi, koji su ovde dosli poslednjih 10tak godina su jedna prica - oni uce nemacki i potpuno su drugaciji od tih nasih ranijih generacija koje jedva da ispravno sastavljaju najprostije recenice. Padeze ne koriste i sve govore u infinitivu. A nije im strano ni da mesaju dva jezika. Stvorili su neku cudnu tvorevinu, pa mi je tako jednom vozac taksija rekao:“Da zavorim prozorEN?“ :D
Najgore je sto im cesto i deca tako govore i zive istim zivotom kao roditelji. Retko ko uspe da izadje iz tog naseg „geta“.

procvetale su nam tri ogromne lipe u sumi pored kuce :heart:
kako divno mirise, kakav opojan miris vazduha..ovo je raj :heart:
posle nekoliko sparnih dana, budim se jednog vrelog ujutra sva otecena kao da sam citave noci spavala u solji ustajalog caja od lipe.treba mi pola sata da se konektujem sa sobom
za par dana zatvaramo sve prozore i vrata.. kakvo crno uzivanje u sumskom vazduhu nocu, polen lipe u vazduhu ostavlja tezak miris prevrelog polena..jos jedan dan i moze rakija da se pravi od njega..opojan miris se pretvorio u tezak lepljiv miris koji ispustaju biljke mesozderke
u kraju svi vozimo automobile istog dezena - osnovna boja + zute lepljive tufne
svako vece jakim smrkom mora svaki cosak dvorista da se opere
svako jutro lopatama mora da se pokupi polen koji se magijom tu stvori ponovo do jutra
magicna lipa
Ti i margo ruku pod ruku :lol:
I mi u dvoristu zgrade imamo nekoliko ogromnih lipa,meni je samo uzivanje

569029

569030

Tako i mene cesto bude blam nasih neadertalaca...
Mladji ljudi, koji su ovde dosli poslednjih 10tak godina su jedna prica - oni uce nemacki i potpuno su drugaciji od tih nasih ranijih generacija koje jedva da ispravno sastavljaju najprostije recenice. Padeze ne koriste i sve govore u infinitivu. A nije im strano ni da mesaju dva jezika. Stvorili su neku cudnu tvorevinu, pa mi je tako jednom vozac taksija rekao:“Da zavorim prozorEN?“ :D
Najgore je sto im cesto i deca tako govore i zive istim zivotom kao roditelji. Retko ko uspe da izadje iz tog naseg „geta“.
da, mladi ljudi koji dolaze poslednjih desetak godina u pozitivnom smislu znacajno menjaju sliku o zemlji porekla. i to ne samo kod nas, u austiji, nego u celoj evropi akademci sa diplomama BU docekuju se sa postovanjem, i to sa razlogom.

Stvarno je smesno kad je nekog sramota sopstvenog porekla zbog drugih...mssm, sta ja imam s tim?
Nije nikog od nas sramota sopstvenog porekla, nego nas je sramota kad naidjemo na balvane koji imaju isto poreklo.
Nadobudni, neotesani, iskompleksirani, infantilni, misle da će svi da popadaju u nesvest od divljenja što oni smeju da se deru tamo gde svi tiho pričaju. Lepo im što su u centru pažnje, ne vide da ih ljudi gledaju isto kao što bi gledali ludu babu koja se skinula gola, ili nekog jadnika što je otkačio od kreka.
Svi mi koji živimo preko smo ambasadori svoje zemlje i ljudi na osnovu kontakta s nama stvaraju mišljenje o našoj zemlji i narodu, a pošto smo u medijima ili omraženi, ili izignorisani, tim pre je odgovornost svakog od nas veća.

Ali naravno da je nekim velikim patriotima bitnije da maltretiranjem konobarice pokažu kako su oni baje do yaya, sve će se srediti kad ostave 100€ u crkvi, to je velikosrpstvo koje se može meriti (tj. prebrojati).

Navedeno nema nikakve veze s nacijom i poreklom...niti treba da te cudi kad srbe smatraju genocidnim zbog jednog milosevica, jer polaze od istog razmisljanja...
Nisam ni napisao da to ima veze sa nacijom i poreklom, napisao sam da se neki naši ljudi tako ponašaju.
Ima i Turaka i Hrvata koji se tako ponašaju, ali kad naši prave sranje onda okolina dobija potvrdu svojih predrasuda usadjenih putem medija.
Kad se grupa Hrvata dere u kafani komentar je u stilu "ma da, oni su glasni, seti se kako su se drali u finalu SP"
Kad grupa Srba to isto radi komentar je "ma da, to su oni genocidni divljaci".
A Srbe ne smatraju genocidnim zbog Miloševića, nego zbog propagande. Jednog stranca možeš ubediti da te sasluša i dokazati mu suprotno, ali sigurno ne dranjem, urlanjem i bahatošću.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back