Ja recimo tokm svog rada (koji je ukljucivao u najvecem procentu decu sa nekom vrstom poremecaja u ponosanju) nisam priemtila da deca koja su imala stroge roditelje i dobila batine zapravo ili po doopetu su izrasla u serijske ubice, niti su ona koja su imala liberlane roditelje izrasla u cvecke. Ali ono sto jesam primetila jeste cinjenica da ovi drugi su nogo cesce upadali u problematicne situacije jer upravo nisu znala za granicu.
ti pričaš o radu sa decom, a ne znaš šta je NLP.
Say no more bre
taj metod rasprave koji počinje sa "ja sam primetio.." je u startu glup. Zašto?
Zato što je vaspitavanje dece oblast. Naučna oblast kojoj neki ljudi decenijama posvećuju svoje živote.
Milioni dece, roditelja, njihovih odnosa isl se prate, ispituju, stavljaju pod uslove ovakve i onakve, beleže se ponavljanja i pravilnosti i odstupanja.
I ljudi donesu neke zaključke koji su stabilni isto kao i u svakoj nauci.
Znači naučnik koji npr posmatra uzročno posledične veze između bakterija koje novorođenče dobije od svoje majke koja se porodila prirodnim putem, i novorođenčeta koje se rodilo carskim rezom i pruži neke podatke na osnovu nekoliko hiljada slučajeva - IMA nešto zančajno da kaže, right?
A ti radiš sa decom u 21 veku i nisi čula za NLP. Disciplinu koja je se bavi formiranjem uslovnih ponašanja kako kod dece tako i kod odraslih.
I tvoji argumenti su "ja sam primetila"
Šta ti znaš kakva se mikro-psihologija odvija u domovima te dece, na kakve gestove, mimike, boje glasa i tonove, reaguju i kako se to sve beleži u mozgu?
Šta ti znaš o toj vrsti programiranja?
Kako se dete programira kada posmatra odnos majke i oca? Šta ako se svađaju? Šta ako paniče nekad i kada i zašto? Šta ako su dosadni?
Znaš li išta o tome.
Imaš mozak prosečne balkanske majke, "čuvara zatvora" koji zna samo da zatvorenik (dete) mora da zna za granicu, ogradu. kaznu?
Pa makar saslušaj one koji se bave ovom materijom nekoliko decenija.