Rupa V

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam uvek protiv nasilja i za razgovor. Mnogo je lose kad je citava nacija isprogramirana od malih nogu da slusa samo na silu.

- - - - - - - - - -

udare dete a ovamo se čude što države udaraju na države.

Dokle god ideja o upotrebi batina ne iščili iz ljudskih mozgova, dotle ćemo se ubijati u ratovima

Great minds think alike:aha:
Bas se vec neko vreme mislim da li da pominjem uranijumom osiromasene bombe i kako do toga nije trebalo nikada da dodje.

Zato su Djokovica, retko normalnog i zdravorazumnog coveka krenuli da lincuju i nazivaju sektasem kada je doneo mind up program u skole.
Eee Srbijo medju sljivama, ostace nas jedan pod sljivom koga majka i otac nisu tukli ko govedo.
Odoh, ne mogu da se nerviram.

Stoka se bije jer ništa ne razume, to je logika seljačka.
Dete nije stoka i ne bije se pod uslovom da možeš nešto da mu dokažeš.

Mene su istukli (i mog brata) kad smo krali lubenice.
Posle me je majka istukla jer sam opasno lagala iako me je upozoravala da prestanem sa lažima.

A da nas nisu istukli, možda bismo bili patološki lažovi, lopovi i huligani.

Posle me je majka istukla jer sam opasno lagala iako me je upozoravala da prestanem sa lažima.

Bravo.:ok:

tvojom logikom dolazimo do zaključka da ozloglašeni krimosi, siledžije i ubice nisu dobijali batine

jer da jesu, bili bi kao ti?

Bravo što su nas istukli.:D

Ne bih se ja zaklela da su deca anđelčići koje roditelji vremenom iskvare.
Kad se među decom javi ljubomora, rivalstvo, to bude tako snažno osećanje da ih vodi do međusobnog fizičkog obračuna.
Ne moraju roditelji da ih uče nasilju, oni se snađu i pesniče se međusobno, pa ti probaj da ih razdvojiš ili ne, daj Bože, staneš na nečiju stranu u toj tuči.

tvojom logikom dolazimo do zaključka da ozloglašeni krimosi, siledžije i ubice nisu dobijali batine

jer da jesu, bili bi kao ti?

Ni tvoja teza da fizičko nenasilje u detinjstvu daje miroljubive ljude, ne može da se dokaže.
Imamo primere psihičkog zastrašivanja i psihičkog zanemarivanja koji mogu dati mnogo opasnije rezultate po razvoj ličnosti.

Ni tvoja teza da fizičko nenasilje u detinjstvu daje miroljubive ljude, ne može da se dokaže.
Imamo primere psihičkog zastrašivanja i psihičkog zanemarivanja koji mogu dati mnogo opasnije rezultate po razvoj ličnosti.

Pa zapravo može. Pogledaj zemlje Skandinavije i pogledaj zemlje Balkana, pa izvuci zaključke o tome kako vaspitanje dece utiče na društvo.

Psihičko zastrašivanje je sestra fizičkog kažnjavanja.
Da ti nisi bila zastrašivana od svoje majke ne bi imala potrebe da lažeš, na prvom mestu.

See?

Tako nastaje uslovno posledični kompleks igara-laži i kazni u koju deca upadaju bez svoje volje.

Rečenice tipa "volim svoju majku, trebalo je da me tuče i više" ne bih komentarisao kao što ne bih komentarisao ni izjave ljudi koji tvrde da "roditelje uvek treba poštovati" pa makar oni bili serijske ubice, kockari ili hitleri.

tvoja reč protiv moje
izvoli prosvetli me
kakav ce neko biti zavisi od mnogo faktora, a ne samo prutica i roditeljskih uzora
po udzbenicima genetike od genetike zavisi oko 75% osobina, a ostalih 25% od vaspitanja i zivotnih okolnosti itd itd

a posto se verovatno ne razumes ni u genetiku, odmah da ti kazem da se oko 12% gena nasledjuje od roditelja dok ostalo ide ko zna kako rekombinovanjem od predaka itd itd, ne znam detaljno, tako da kakav ce ko biti to je vise lutrija, a ne tvoja naivna decija bajka da se svo zlo moze iskoreniti ako se batina iskoreni u decijem uzrastu...

glupo se osecam sto uopste ovo pisem, prosto mi neverovatno da neko krece sa ovakvim naivnim pricama, ko da si sa planine siso i pricas o vesticama i vampirima, tako mi izgleda, nemoj se ljutis...

:lol:
Dozvoljavam?! :lol:
Mislis da treba da me pita? :lol:

Ona je pala onaj dan i tacno na vrhu cela se malo udarila,
A medo je iz sve snage poceo udarati po glavi...
Muz ga je mahinalno dohvatio, sigurno mu je guza bridela.
I neka je...

Milion puta im pricas pricas pricas...
Kao pas i macka...

I jel vi stvarno mislite da mi roditelji ne znamo razne nacine za vaspitanje dece?
I da nismo procitali 123345 knjiga na tu temu.
Praksa i teorija u odgoju dece su nebo i zemlja.

Jedva cekam da vas vidim u roditeljskoj ulozi najmanje dvoje male dece... :lol:

ja ne pricam o procitanim kjigama, vec o muskoj jakoj ruci i detetu od par kilca, nespojivo
briga mene sta ti jedva cekas, ja sam rekla sta sam imala, da mi muz sutra zvizne dete poslednje bi mu bilo, isto ko kad bi mene zviznuo
i ja jedva cekam tebe da zvizne pa da vidim sta bi onda radila...il je tvoja guza vrednija od detetove

tvoja reč protiv moje
izvoli prosvetli me

Deca ispipavaju granice roditeljskog strpljenja i time se bore za dokaze ljubavi.
Dešava se da deca rade potpuno suprotno od onog čemu su ih učili roditelji.
Neka deca to rade da bi skrenula pažnju na sebe jer su zanemarena, a neka, iako su voljena, žele još ljubavi.

Dakle, ako detetu kažeš, nemoj da bacaš, lomiš, udaraš ili šta god, ono će raditi sasvim suprotno, u inat.
Ako mu kažeš volim te takvog kakav si, nastaviće da lomi...
Ako mu kažeš, ne volim takvog kakav sada jesi, opet će iz inata da lomi...

I sad će neko reći, to što lomi nije vredno da se dete izbatina.
A šta ako radi nešto ozbiljnije, sa 15 godina?

I tuku li se deca kad imaju 15 godina.

Dete mora da ima neke granice, a retko koje dete ume da ih postavi kad je malo.

kakav ce neko biti zavisi od mnogo faktora, a ne samo prutica i roditeljskih uzora
po udzbenicima genetike od genetike zavisi oko 75% osobina, a ostalih 25% od vaspitanja i zivotnih okolnosti itd itd

a posto se verovatno ne razumes ni u genetiku, odmah da ti kazem da se oko 12% gena nasledjuje od roditelja dok ostalo ide ko zna kako rekombinovanjem od predaka itd itd, ne znam detaljno, tako da kakav ce ko biti to je vise lutrija, a ne tvoja naivna decija bajka da se svo zlo moze iskoreniti ako se batina iskoreni u decijem uzrastu...

glupo se osecam sto uopste ovo pisem, prosto mi neverovatno da neko krece sa ovakvim naivnim pricama, ko da si sa planine siso i pricas o vesticama i vampirima, tako mi izgleda, nemoj se ljutis...

aha, a eto udžbenici koji forsiraju fenotip kažu da su geni samo predispozicija i sve zavisi šta ćeš u njih da staviš.
U prevodu za tebe, ako ti je deda bio muzičar, ili hemičar, ili atletičar..a ti se kao beba nađeš u džungli, od svega napred navedenog bićeš? Eto pogodi sam..

I nemoj da se osećaš glupo šte nešto pišeš, nije sramota pisati, sramota je još uvek glumiti majmuna

Pa zapravo može. Pogledaj zemlje Skandinavije i pogledaj zemlje Balkana, pa izvuci zaključke o tome kako vaspitanje dece utiče na društvo.

Psihičko zastrašivanje je sestra fizičkog kažnjavanja.
Da ti nisi bila zastrašivana od svoje majke ne bi imala potrebe da lažeš, na prvom mestu.

See?

Tako nastaje uslovno posledični kompleks igara-laži i kazni u koju deca upadaju bez svoje volje.

Rečenice tipa "volim svoju majku, trebalo je da me tuče i više" ne bih komentarisao kao što ne bih komentarisao ni izjave ljudi koji tvrde da "roditelje uvek treba poštovati" pa makar oni bili serijske ubice, kockari ili hitleri.

Skoro je bio neki članak o vaspitavanju dece u skandinavskim zemljama i baš su me neki podaci začudili.

Sad, pošto je vreme ručka, ne bih da u ovom trenutku pišem o tome, ali ne znači da to neću kasnije.

Ja recimo tokm svog rada (koji je ukljucivao u najvecem procentu decu sa nekom vrstom poremecaja u ponasanju) nisam priemtila da deca koja su imala stroge roditelje i dobila batine zapravo ili po doopetu su izrasla u serijske ubice, niti su ona koja su imala liberlane roditelje izrasla u cvecke. Ali ono sto jesam primetila jeste cinjenica da ovi drugi su nogo cesce upadali u problematicne situacije jer upravo nisu znala za granicu.

Poslednja izmena:

To opravdavanje roditelja sto su te tukli kad si bila mala ima starucan naziv, ne secam se of the top of my head kako se zove, ali nesto slicno Stocholm sindromu gde zrtva razvija ljubav prema ugnjetivacu. Jednostavno osoba razvija psiholoski odbrambeni sistem da bi prezivela.To sto su te roditelji tukli kad si krala bostan ili legala je verovatno zato sto nisu znali za bolje, tako su naucili od svojih roditelja. Ali danas kada su nam je literatura pristupna i kada informaciju mozemo da dobijemo u par sekundi nema razloga da primenjujemo stare metode koje nisu zdrave.

Deca ispipavaju granice roditeljskog strpljenja i time se bore za dokaze ljubavi.
Neka deca to rade da bi skrenula pažnju na sebe jer su zanemarena, a neka, iako su voljena, žele još ljubavi.

ti dete vidiš kao malo zlo biće koje "ispipava" koje "traži dokaze" koje "tera inat"
a roditelja kao većeg koji treba da pokaže detetu ko je gazda i da ne može dete da radi šta hoće.

I ako dete slomi neku stvar, moraš da mu pokažeš da od malih nogu vrednuje i ceni materijalne vrednosti (čitaj novac i tvoj trud i žrtvu)

sad zamisli..da li bi neko dete, da je moglo da se pita, poželelo da mu ti budeš majka?

Dakle, ako detetu kažeš, nemoj da bacaš, lomiš, udaraš ili šta god, ono će raditi sasvim suprotno, u inat.
Ako mu kažeš volim te takvog kakav si, nastaviće da lomi...
Ako mu kažeš, ne volim takvog kakav sada jesi, opet će iz inata da Lomi

Ali u tome i jeste problem, ne treba detetu nikada reci ne volim te takvog kakav si sad, nego ne volim to sto radis, takvo ponasanje.
Razlika je ogromna jer ukazujes da odredjeno ponasanje nije prihvatljivo, i da dete nije isto sto i ponasanje.
Onda mu objasniti zasto lomljenje nije u redu. Pruziti detetu alternativu za igru. Ne mozes da drzis staklene vazne na stolu kad dete ima 2-3 godine I da ocekujes da ce da sedi mirno sa tobom i da pije kafu. Detetu trebaju igracke i priroda,ono voli da istrazuje svet oko sebe.

Ja recimo tokm svog rada (koji je ukljucivao u najvecem procentu decu sa nekom vrstom poremecaja u ponosanju) nisam priemtila da deca koja su imala stroge roditelje i dobila batine zapravo ili po doopetu su izrasla u serijske ubice, niti su ona koja su imala liberlane roditelje izrasla u cvecke. Ali ono sto jesam primetila jeste cinjenica da ovi drugi su nogo cesce upadali u problematicne situacije jer upravo nisu znala za granicu.

ti pričaš o radu sa decom, a ne znaš šta je NLP.
Say no more bre

taj metod rasprave koji počinje sa "ja sam primetio.." je u startu glup. Zašto?
Zato što je vaspitavanje dece oblast. Naučna oblast kojoj neki ljudi decenijama posvećuju svoje živote.
Milioni dece, roditelja, njihovih odnosa isl se prate, ispituju, stavljaju pod uslove ovakve i onakve, beleže se ponavljanja i pravilnosti i odstupanja.
I ljudi donesu neke zaključke koji su stabilni isto kao i u svakoj nauci.
Znači naučnik koji npr posmatra uzročno posledične veze između bakterija koje novorođenče dobije od svoje majke koja se porodila prirodnim putem, i novorođenčeta koje se rodilo carskim rezom i pruži neke podatke na osnovu nekoliko hiljada slučajeva - IMA nešto zančajno da kaže, right?

A ti radiš sa decom u 21 veku i nisi čula za NLP. Disciplinu koja je se bavi formiranjem uslovnih ponašanja kako kod dece tako i kod odraslih.
I tvoji argumenti su "ja sam primetila"
Šta ti znaš kakva se mikro-psihologija odvija u domovima te dece, na kakve gestove, mimike, boje glasa i tonove, reaguju i kako se to sve beleži u mozgu?
Šta ti znaš o toj vrsti programiranja?
Kako se dete programira kada posmatra odnos majke i oca? Šta ako se svađaju? Šta ako paniče nekad i kada i zašto? Šta ako su dosadni?
Znaš li išta o tome.
Imaš mozak prosečne balkanske majke, "čuvara zatvora" koji zna samo da zatvorenik (dete) mora da zna za granicu, ogradu. kaznu?

Pa makar saslušaj one koji se bave ovom materijom nekoliko decenija.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back