Ruma

Културно лето 2019 - Ју група

kcruma2019j.jpg


Петак, 2. август - Градски трг у 21.00 час
РУМФЕСТ
Концерт
- ЈУ ГРУПА
Организатори програма су Туристичка организација Општине Рума и Културни центар "Брана Црнчевић" Рума.
Покровитељ програма су: Општина Рума и Министарство трговине, туризма и телекомуникација.
ЈУ група је основана у јесен далеке 1970. године. Од тога дана па све до данас, оставили су снажан, богат и неизбрисив траг на музичкој рок сцени на овим просторима. ЈУ група је најстарији српски рок бенд, прави пионири рок музике на Балкану. Након вишегодишње паузе, изашао је и њихов дванаести албум под називом "Ево стојим ту". Аутори текстова су Никола Чутурило, Бора Ђорђевић, Бобан Јанковић, Петар Јелић, а композиције су шаренолике – од блуза и балада, преко рокенрола, до народних мотива који Ју групи нису страни. Постава Ју групе кроз своју историју пролазила је кроз ситне промене, али окосница и стуб групе одувек су чинили Жика и Драги Јелић, као њени оснивачи и активни чланови до дан данас.
 
Шест румских савате бораца изборило пласман у јуниорску репрезентацију Србије

sbkruma2019.jpg


Јуниорску репрезентацију Србије на предстојећем Светском првенству, које се одржава у Будимпешти од 25. до 29. јула 2019. године, представљаће и шест спортиста Савате бокс клуба "Рума".
Репрезентацију Србије водиће Миодраг Ракић и она укупно броји 26 чланова тима, од којих 11 спортиста јуниора, 5 кадета, 5 тренера и 5 судија.
"Ово је велики успех чланова Савате бокс клуба "Рума" који на званичномјуниорском Светском првенству имају чак шест представника од 11 чланова репрезентације. Kао државни прваци трећу годину за редом ови спортисти већ имају запажене резултате на међународним такмичењима и надамо се да ће се и са Светског првенства вратити са најсјајнијим одличјима", изјавио је Ракић, тренер СБК "Рума" и репрезентације Србије.
 
Неколико успешних планинарских акција ПК "Борковац"

PKBorkovac19jul.jpg


Јуниори ПК "Борковца" учествовали су у суботу 13. јула на републичкој акцији за младе "Сусрет младих планинара на Ртњу", у оквиру које су се Јован, Миа и Ленка Малешевић попели на највиши врх ове планине - Шиљак (1.565 метара надморске висине).
Такође у суботу, више чланова "Борковца" попело се на највиши врх Балкана - Мусалу (2.925м.н.в.), на планини Рили у Бугарској, док су у недељу чланови клуба учествовали на планинској трци "Островица 2019" у Сићевачкој клисури, која се бодује у склопу Лиге планинског трчања Планинарског савеза Србије.
 
66768534_459011064882692_4124040916312784896_n.jpg



ЗА малог Стефана -мала деца-великог срца !!!
Деца из ОШ ,,Иво Лола Рибар" , улице Књаза Милоша у Руми су се досетила до сада невиђеног начина за помоћ током трајања наших хуманитарних акција.
Њих петоро је решило да сакупљају папир, картон и лим по граду и да све прикупљене сировине продају и средства предају породици Гончин за лечење малог Стефана. Касније им се придружило још десет другара!

Све комшије су са задовољством отварале своје капије и дозвољавале овим малим, хуманитарним еколозима да им очисте дворишта због неког вишег циља- Стефиног излечења!
На крају су сакупили преко 170 килограма картона и 40 килограма флаша и лименки. Продали су све то, додали мало свог новца и сакупили цифру од 4.000 динара! А да би се акција привела крају укључио се и дека Лале Шаламон, који је организовао превоз секундарних сировина.
Тај хумани гест је привукао пажњу и дечијег радија ,,Бродић-паркић", па су данас иницијатори те акције дали и интервју.
Захваљујемо се :Елени Џамбас,Александри Мајсторовић, Драгани Нинковић, Михајлу Јелићу, Анђели Јелићу, Милићу Јелићу, Вуку Рогићу, Данијелу Шаламон као и деки Лалету Шаламон.
CAK_2133.jpg
 
Десети ФоамФест - Субота, 20. јул

FoamFestXFINAL.jpg


Највећи фестивал пене на Балкану - ФоамФест, који сваког лета у Руми окупља најзначајнија имена електронске музике на једном месту, прославља деценију постојања. Ове године фестивал ће се одржати 20. јула, а поред познатих ди-џејева наступиће и све популарнија певачица Ангелина.
Јубиларно фестивалско издање обележиће наступи светски познатог DJ-a Matrode,дуа Vantiz, као и познатог новосадског DJ-a Ra5tik.
 
Изложба слика шесторо уметника

izlozbasestoroumetnika.jpg


Петак, 26. јул у 19.00 часова
Галерија Културног центра "Брана Црнчевић"
Аутори: Момир Кнежевић, Миодраг Зубац, Веселин Рајовић, Снежана Гроздановић, Жарко Вучковић, Зоран Тодор
Више информација о ауторима можете прочитати на сајту Културног центра.
Изложба ће моћи да се погледа до 4. августа 2019. године.
Радно време Галерије: сваки дан од 10.00 до 12.00 и од 18.00 до 21.00 час, осим недеље.
 
Добродошли на „Румфест“!

rumfest2019plakat1.jpg


Девети по реду „Румфест“ одржаће се на Градском тргу у Руми 2. и 3. августа (петак и субота). Фестивал финих укуса, добре капљице, а надасве гостопримљивих и расположених људи залази сад већ у оне препознатљиве и традиционалне манифестације којима се радује и које се редовно посећују. Богатом програму „Културног лета“ који намени за сваког понешто, манифестација „Румфест“ дода ону шарену, разигранију ноту и претвори Градски трг у стециште разноврсне музике, укуса, боја и добре енергије. Дводневни и динамични садржаји на располагању су од јутарњих часова када се у такозваној Винској улици могу пазарити производи вредних људи ових наших крајева – од вина, меда и колача, па до рукотворина. Како је већ опште познато, 2. и 3. у месецу су и дани када се у Руми одржава Вашар, па није на одмет посетити и ову вишевековну манифестацију. Предвече атмосфера поприма фестивалски карактер и као и претходних година, посетиоце „Румфеста“ очекују концерти домаћих извођача. Ове године, заједничким напорима Туристичке организације општине Рума и Културног центра “Брана Црнчевић“ Рума, обезбеђена судва извођача. Прве вечери ће се за добро расположење побринути ЈУ-ГРУПА (21.00 час), док је за друго вече планиран наступ групе ВАН ГОГ (21.00 час).
Туристичка организација општине Рума наставља са промовисањем културних и природних вредности Руме, али и сремског региона. Захваљујући Министарству трговине, туризма и телекомуникација реализоваће се пројекат „Рума - Срем, спој традиционалог и модерног“ - промоција туристичког простора подножја Фрушке Горе кроз организовану промо туру за медије.
 
Културно лето 2019 - Представа "Откачене"

otkacene5avgruma.jpg


Богат позоришни програм очекује Румљане у оквиру манифестације Културно лето 2019. У организацији Културног центра "Брана Црнчевић" у августу ће у нашем граду бити одигране три атрактивне представе, које су одушевиле и засмејале публику широм Србије.
Прва је на репертоару представа "Откачене" београдске трупе "MoniCart" и она ће се играти у Великој дворани Културног центра "Брана Црнчевић", у понедељак, 5. августа, са почетком у 20.00 часова. Улаз је бесплатан.
“Откачене” је нови домаћи позоришни комад који говори о времену у ком живимо, као и о стању друштва које се налази на тешком испиту састављеном од најразличитијих питања.
 
Културно лето - Занимљиве митололошке приче у Завичајном музеју Рума


moramuzejpredavanj21.jpg


Љубитељи старословенске митологије, народног предања и традиције, уживали су у Завичајном музеју Рума, где је предавање на тему „Мора, вештица и чума“, одржала кустос - етнолог Јелена Арсеновић.Предавање се односило на митске приче о злом бићу Мора из старословенске митологије које је било слично вештици, док је Чума митско биће које је доносило кугу, за то време велику пошаст за коју није било лека.
Управо у старим митолошким причама се најбоље може сагледати сва наша специфичност и повезаност хришћанске и паганске свести, каже Јелена Арсеновић.
„Нарочито је занимљиво то што се појаве митских бића и обредне радње које се врше, и веровања кад се они појављују и када чине зло или добро, везују за циклус годишњих празника и црквени календар. Ја се увек позивам на Владету Јеротића који прича да је мало 2.000 година хришћанства, и хришћанске свести у односу 100.000 година паганства и то се баш лепо илуструје кроз ту нашу традицију и народну религију Срба“, закључује Јелена Арсеновић.
 
Стижу интерактивне табле у "Лолину" школу

ministarstvopravdelola.JPG



Министарка правде Нела Кубуровић уручила је у понедељак, 29. јула, у Народном музеју Србије уговоре о додели средстава прикупљених на основу одлагања кривичног гоњења – опортунитета, за 150 пројеката од јавног интереса из области здравља, културе, просвете и социјалне заштите у укупној вредности од450 милиона динара.

Основној школи "Иво Лола Рибар" у Руми су на овом конкурсу, у складу са пројектом, додељена средства за набавку интерактивних табли.

Опрема која ће бити набављена допринеће модернизацији наставе и подизању квалитета рада, истичу у ОШ "Иво Лола Рибар".
 
Румфест – Рокенрол фешта на Градском тргу

aaaaaaa_590_393_100.jpg


Спектакуларним концертом легендарног рок састава Ван Гог свечано је спуштена завеса на девети по реду "Румфест“. У сјајној атмосфери, са препознатљивом енергијом и врхунским музичким наступом, Ван Гог је одушевио румску публику, баш као и пре четири године, када је последњи пут свирао у нашем граду. Искреним и непосредним контактом са публиком, између осталог, и извођењем на бину наших најмлађих суграђана, фронтмен бенда – Ђуле, још једном је показао зашто је Ван Гог један од највољенијих, али сигурно и један од најхаризматичнијих бендова, не само у Србији, већ и у региону.
Велике хитове, старе и преко три деценије, као и најновије песме румска публика је хорски отпевала са Ван Гогом, учинивши ово вече више него посебним.
Покровитељи манифестације су били Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Општина Рума и Покрајински секретаријат за пољопривреду, шумарство и водопривреду.
 
3. Румски полумаратон - најбржи полумаратонци и ове године трче у нашем граду

polumaratonruma2019najava.jpg


У организацији Спортског савеза Општине Рума, а под покровитељством Општине Рума, у суботу 24. августа, одржаће се 3. Румски полумаратон.Најбољи српски и атлетичари из региона већ су потврдили своје учешће на највећој спортској манифестацији у Руми, те се и у мушкој и у женској конкуренцији очекују неизвесне трке.
Титулу прошлогодишње победнице у женској конкуренцији браниће сјајна репрезентативка Србије Теодора Симовић, а поред ње ће у Руми трчати и бивша словеначка олимпијка Хелена Јаворник, чији лични рекорд у полумаратону износи 1:09:22, а у маратону невероватних 2:27:32, Македонка Биљана Кираџиев(маратон 2:58:13) и друге врхунске спортисткиње. Кенијац Стенли Кипрути, који је својевремено спасио живот нашој најбољој атлетичарки Оливери Јевтић, и због тога остао без четири прста, трчаће такође у Руми.
Прво учешће на Румском полумаратону забележиће ове године Дејан Богићевић - државни првак на 3000 метара стипл 10 година за редом од 1997 - 2006! Дугогодишњи репрезентативац СР Југославије, СЦГ и Србије. Носилац одличија са балканских првенстава и купова Европе.
 
Kомична монодрама за децу и целу породицу "Невидљива прича"

nevidljivaprica.jpg


Субота, 10. август у 19.00 часова
Велики хол Културног центра
Улаз је слободан


Аутор и извођач: Санела Милошевић
Композиција, дизајн звука, фотографија: Корнел Папишта
Списатељица Мери путује по свету, сакупља приче и записује их у своју Златну књигу. Овог пута је закаснила на воз, те у времену док чекамо следећи, прича приче које је сакупила. Њен мото је "Приче се не пишу оловком, већ срцем".
 
Културно лето 2019 – Осврт на индустријско наслеђе Руме и градове и утврђења у околини

starigrbRume-200x267.jpg


У уторак, 13. августа, у дворишту Завичајног музеја Рума, у оквиру Музејских вечери манифестације Културно лето 2019. биће приређена два излагања на теме: "Градови и утврђења у околини Руме на старим мапама" и "Индустријско наслеђе Руме", кустоса историчара Завичајног музеја Рума Ђорђа Бошковића и Снежане Јанковић.
Почетак програма је у 19.30 часова, а улаз је слободан.
 
Одличан наступ Румљана на интернационалном фестивалу фолклора у Португалу

ANIPPortugal2019_08_590_393_100.jpg


Извођачки састав АНИП-а „Бранко Радичевић“ из Руме је од 22. јула до 6. августа гостовао на интернационалном фестивалу фолклора у Португалу. У оквиру своје посете учествовали су и на више мањих локалних фолклорних фестивала.
Румљани су били смештени у месту Сао Педро да Кова заједно са групама из Бразила, Колумбије, Пољске, Мексика, Шпаније (Канарских Острва) и Литваније. Централни фестивал, на коме су Румљани наступили, је носио назив „MUND ART" а по завршетку тог уследила су гостовања на мањим фестивалима у местима: Pevidem, Vila Nova de Sande, Barcelinhos, Povoa de Lanheses, Forjaes, Viana de Castelo...
АНИП „Бранко Радичевић" се представио са играма Срема, Баната, Топлице, Ниша и Пирота. Целокупну слику употпунили су Народни оркестар као и женска певачка група.
 
Културно лето - Популаризација завичајне историје



Са намером да се популаризује завичајна историја, у Завичајном музеју Рума, у оквиру манифестације Културно лето 2019, одржана предавања која су се односила на значајне аспекте развоја нашег града и историјског наслеђа не само Руме, већ и Срема.

Кустоси историчари Завичајног музеја Рума Ђорђе Бошковић и СнежанаЈанковић говорили су на теме: "Градови и утврђења у околини Руме на старим мапама" и "Индустријско наслеђе Руме".
"Сведоци смо да долазе нове теме и нова сазнања, пред којима завичајна историја пада у заборав. Управо због тога ми желимо да приближимо људима, па и популаризујемо, нашу богату завичајну историју и наслеђе", рекао је Бошковић.
Ruma

У првом делу предавања било је речи о старим античким и средњовековним градовима и утврђењима на територији Срема, широј и ближој околини Руме, а све је то поткрепљено старим мапама и плановима на којима су та утврђења уцртана.
"Неколико насеља, утврђења и градова, су познати, попут Купиника, Врдника, Врдничке куле, док је рецимо град Франка Вила, мало познат широј јавности, а следеће утврђење, Арпатаро (у неким изворима Арпатарло), можемо рећи да је потпуно непознато са становишта његове локације, чак и стручној јавности", каже Бошковић.
"Град Франка Вила налазио се на месту данашњег села Манђелос, иако тачна локација са становишта археолошких остатака није званично утврђена, док се утврђење Арпатаро, за које су раније историчари говорили, а и данас у неким стручним текстовима кажу, да је било на месту Руме, ми смо утврдили да се налазило на другој локацији, ван Руме, између Ирига, Марадика и Љукова, више села Добродола. За припрему предавања коришћене су старе мапе и планови, мало познати у широј јавности, као и грађу из документације на више угарских повеља, које су публиковале имена ових насеља. Наравно, ништа није сасвим екслузивно, али ово је једно предавање или излагање намештено тако да буде питко за ову сезону и публику", закључује Бошковић.
Mlin
Ништа мање занимљиво није било предавање на тему зачетка индустрије у Руми.
Кустоскиња Снежана Јанковић је публици сликовито приближила седму, осму и девету деценију 19. века, када се појављују значајна индустријска постројења у Руми.
"Рума је специфична зато што се због вашара развијају трговина и занатство, а управо су велике земљорадничке и трговачке породице носиоци капитала из ког долази до развоја првих индустријских постројења. Податак да се у то време 70 одсто становништва бавило пољопривредом, у Руми је то 60 одсто и то је управо довело до прве појаве индустријских постројења, јер Рума је већ почетком седамдесетих година 19. века отворила први паромлин, одмах после Панчева", напоменула је Снежана Јанковић и истакла да је осамдесетих година 19. века Рума имала велику сирћетану, фабрику ножева, фабрику плавог камена, прву те врсте у Срему, а пред Први светски рат у граду ради велика ливница, постојење за производњу привредних машина и још много тога.
У Завичајном музеју Рума у уторак, 20. августа(19 часова), биће уприличена изложба Јана Агарског прошлогодишњег победника Ликовне колоније "Борковац".
Ciglana
 
f153d4bdecccd697588de1fa597fb4d4585ee591312eb7ad5a.jpg




Понедељак, 19. август у 20.00 часова

Велика дворана

Улаз је слободан

"ВЕЛИКИ ТАЛАС"

Аутор: Игор Амадеи

Режија: Ненад Гвозденовић

Улоге: Љиљана Стјепановић, Тања Бошковић, Лана Караклајић, Павле Пекић, Раде Марковић, Стеван Пиале

РЕЧ РЕДИТЕЉА:

„Дуња и Марко су, после дугогодишњег забављања, одлучили да започну заједнички живот али су запели код питања ГДЕ. Дуња живи са баком у стану од 150 квадрата. Ове комедије не би ни било да се Марко свиђа баки Наталији… али, авај! Ни бака (Наталија), ни њена ћерка Даша (Дуњина тетка) не могу Марка „очима да виде“! На Дуњин предлог да се Марко, ипак, досели код њих, Наталијин одговор је више него јасан: „Само преко мене мртве!“ Да се не би „венчали у старачком дому“, Дуња смишља план како да приволи баку и тетку да прихвате Марка као изабраника њеног срца! Да ли ће, или још боље, како ће реализовати свој план, сазнаћете у неких сат и по, уживајући у представи Велики талас!“
 
Повратак природи - Дечији летњи камп на Борковцу

povratakprirodi2019a.jpg


Овог викенда на Борковцу се одржао други летњи камп „Повратак природи“, намењен деци старости до 15 година из Руме. Летњи кампорганизује Спортски савез Општине Рума, уз логистичку подршку Црвеног крста Рума.
Идеја је да се млади окупе у Борковачкој шуми, да читав викенд бораве на отвореном и у природи проведу квалитетно време. Са њима раде тренериМилан Смиљанић и Дејан Ловчанин, који децу, полазнике летњих спортских школица, анимирају различитим садржајима.
Смисао свега је да се деца бар на кратко врате у природу и у контролисаним условима проведу у Борковачкој шуми неколико дана. Организовали смо имзанимљиве активности, пливање на градском базену, вожњу кајаком на језеру, стреличарство, скакање у џаковима, полигоне спретности и све оне заборављене дечије игре за које ова деца ни не знају. Обилазимо шуму, сакупљамо грање, ложимо логорску ватру, печемо кукурузе, а читамо и неке загонетне приче познатог педагога Уроша Петровића“, каже Дејан Ловчанин и напомиње да су родитељи радо прихватили идеју летњег кампа, јер им деца имају квалитетан боравак у природи, а притом су у непосредној близини куће.
А услови у Борковцу су, како кажу тренери, идеални за учење практичних знања за боравак у природи. У групи је преко 20 деце узраста од шест до 15 година.
„Борковац је идеално место да се деца изведу из куће, да на кратко забораве на мобилне телефоне и да бораве у природи где им је и место. Поред дружења, спортских активности, кроз обилазак излетишта Борковац деца стичу и знања о очувању животне средине. Тако да се надамо да ће овај камп постати редовна летња активност Спортског савеза Општине Рума уз подршку Црвеног крста“, рекао је Милош Марковић, генерални секретар Спортског савеза Општине Рума.
 
Трећи Румски полумаратон - субота у 17 часова

3.polumaraton-konferencija.JPG


На трећем Румском полумаратону који ће бити одржан у суботу, 24. августа, учествоваће око 300 такмичара.
“Оно што можемо са поносом истаћи је да ћемо ове године имати најквалитетнију трку и уједно се надамо обарању рекорда стазе Румског полумаратона“, рекао је председник Организационог одбора, Александар Бундало.
Ове године главни фаворити за победнике у мушкој конкуренцији биће гости из Кеније Henry Kemoboi и Stanly Kipruto.
Титулу прошлогодишње победнице у женској конкуренцији браниће сјајна репрезентативка Србије Теодора Симовић, а поред ње ће у Руми трчати и бивша словеначка олимпијка Хелена Јаворник, као и гошће из Кеније Emily Jemutai Cheruyot и Gladys Jepkurui Biwott.
Осим главне полумаратонске трке од 21.1км, која стартује у 17 часова, биће организован и пратећи програм. ДДОР Трка задовољства биће дуга седам километра и почеће у 17.05 часова(трчи се у истом смеру као и полумаратон), пузећа Неон Бамбини трка за децу млађу од две године одржаће се у 19 сати на Градском тргу, а полумаратонску стазу од 21 километар представници фирми моћи ће да савладају по штафетном систему: три пута по седам километара(стартује кад и полумаратон).
„Позвао бих све наше суграђане да узму учешће у ДДОР трци задовољства и бар један круг трче уз велике шампионе. Та трка је бесплатна и сви учесници ће добити стартни број. Одзив из године у годину расте, тако да и ту очекујемо око 200 учесника, а надамо се укупно да ће бити око 500 стартера“, рекао је Бундало.

“Општина Рума је и ове године обезбедила вредне новчане награде“, рекао је Милош Марковић, генерални секретар Спортског савеза Општине Рума.
 

Back
Top