Quantcast
  • Dragi prijatelji, obaveštavamo vas da je forum Hronika izdvojen iz foruma Politika i sada je poseban forum u kategoriji "Društvo".

Ruma

Мишкони

Legenda
Poruka
56.348
Henry Kemboi и Теодора Симовић победници 3. Румског полумаратона


У организацији Спортског савеза Рума, а под покровитељством Општине Рума,данас је у Руми одржан 3. Румски полумаратон.
Најбољи у мушкој конкуренцији био је Кенијац Henry Kemboi(1:12:39) који је за само једну секунду био бржи од Stanly Kiprutoa(1:12:40), док је треће место заузео Марко Ранковић(1:13:28). У женској конкренцији најбоља је билаТеодора Симовић(1:17:41), другопласирана је била Gladys Biwott(1:21:20), а трећа је на циљ стигла Невена Јовановић(1:27:22).
Победник трке, Henry Kemboi је изјавио да је трка била добра, али да је због топлог времена било тешко трчати.


Свиђа ми се, ово је први полумаратон који трчим у Србији, можда ћу учествовати на још неком, не знам. Ја сам из Кеније, али сада живим у Мађарској и трчим за њихов тим Бенедек“, рекао је Kemboi.
Теодора Симовић, победница у женској категорији са обореним рекордом Румског полумаратона који је на првом поставила Оливера Јефтић, каже да је ове године конкуренција била јача него прошле јер је Рума окупила крем српске атлетике у дугом трчању.„Ја сам овде од почетка и прилично добро знам стазу што ми је олакшало трку, јер сам данас имала две такмичарке из Кеније које су заиста добре. Температура је висока за овај вид такмичења, али сам ја задовољна, ја сам данас бранила титулу првакиње, поготово што мој резултат 1:17:41 је сада и најбољи резултат. Драго ми је што сам постигла тај резултат овде, дугујем велику захвалност организаторима Румског полумаратона Бундалу и Мићи Марковићу јер су то моји пријатељи још из репрезентације, када сам правила прве кораке и драго ми је што сам овде, лепа је атмосфера и пуно ми је срце што сам овако срдачно примљена. Ја се надам да се видимо и следеће године да померимо границе, бар у женском трчању“, изјавила је Теодора Симовић.
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.348
Почела 47. Ликовна колонија "Борковац"
Тема овогодишње Ликовне колоније „Борковац“ је „Идејна решења израде накита, самосталног накита или накита као апликације за одећу“. Ове године учесници су ученици Школе за дизајн „Богдан Шупут“ из Новог Сада,Школе примењених уметности из Шапца, ССШ „Бранко Радичевић“ из Руме и Гимназије „Стеван Пузић“ из Руме. Са ученицима ће бити и њихови професори Лидија Станковић из Новог Сада, Анђелка Стојаковић из Гимназије,Жељко Радић и Оливера Амиџић из „Бранкове“ школе.
„Ове године су учесници колоније ученици са својим професорима, али акценат овог пута стављамо на ученике“, рекла је Бранислава Коњевић, директорка Завичајног музеја „Рума“.

„Од трикотаже „Беић“ добили смо 30 женских мајица које ће ученици украшавати. Сваки ученик ће Музеју оставити своја четири идејна цртежа, једну мајицу и комад накита који ће направити. Стручни жири ће одредити најбољег. Биће три оцене: оцена за идејни цртеж, оцена за мајицу и оцена за комад накита. Када се те оцене саберу добиће се победник овогодишње Ликовне колоније“, казала је директорка Музеја.
Лидија Станковић, професорка у уметничкој школи „Богдан Шупут“ у Новом Саду учествује на Колонији са своја два ученика, Радославом и Аном.
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.348
Представа "Петријин венац"
Понедељак, 16. септембар у 20.00 часова
Велика дворана Културног центра

Атеље 212 Београд, Петријин венац, Драгослав Михаиловић
Режија: Бобан Скерлић
Играју: Јована Гавриловић, Марта Бјелица, Милица Михајловић, Тихомир Станић, Игор Ђорђевић, Иван Марковић, Исидора Минић,Бранислав Зеремски, Владислав Михаиловић и Јелена Ракочевић
У овом читању Петрију играју три глумице, три лица жене у друштву, а да је кроз њих жена сваки пут маргинализована, али у новом контексту.
Цена улазнице је 800 динара.
Радно време билетарнице: сваки дан од 10.00 до 12.00 и од 18.00 до 21.00 час, сем недеље када билетарница не ради.
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.348
Шахисти "Словена" прваци СрбијеШахисти румског ШК "Словен"поново су прваци Србије и ово им је друга титула у последње три године. Државно првенство Србије се играло у Суботици, од 22. августа до 1. септембра, а румски "Словен" је у 11 одиграних кола остварио осам победа, два ремија и један пораз.
Шампионе Србије данас су у Градској кући угостили начелник Општинске управе Душан Љубишић и члан Општинског већа задужен за спорт Александар Бундало. Они су у име Општине Рума честитали "Словену"на великом успеху, клубу који је и овог пута, као и 2017. године, до пехара стигао тријумфима против свих највећих ривала.

У великом спортском успеху су учествовали: Сергеј Рубљевски, Игор Миладиновић, Драган Косић, Иван Иванишевић, Мирољуб Лазић, Мирослав Миљковић, Гојко Лакетић, Горан Косановић и капитен Драган Тешић.
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.348
Репрезентaција Кувајта се у Руми спрема за Азијски куп
Мушка одбојкашка репрезентација Кувајта од прошле седмице борави у Руми где обавља припреме за предстојећи Азијски куп, који се од 13. до 21. септембра игра у Ирану.
Кувајтска репрезентација тренира два пута дневно у Спортском центру "Рума" и у припремном периоду ће одиграти четири пријатељске утакмице.
Помоћни тренер Кувајта Калед Ал Мутаири сматра да је Рума одлично место за обављање врхунских припрема и наглашава да је сам долазак у Србију, земљу одбојке, велика ствар за његову репрезентацију.
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.348


Očistimo svet15. septembra je svetska akcija „Očistimo svet“ koja svake godine angažuje preko 35 miliona volontera u 130 zemalja, što je jedna od najvećih zajednica iz oblasti očuvanja životne sredine. Ovi ljudi, okupljeni oko jednog cilja, bave se motivacijom običnih ljudi, grupa, škola, kompanija i lokalnih samouprava da im se pridruže u sprovođenju aktivnosti koje se bave očuvanjem planete. Njihova glavna ideja je da svako u svojoj sredini može da učini mali korak, čija je veličina u tome što će inspirisati još nekog iz svoje okoline da učini to isto!
Opština Ruma će se priključiti ovoj svetskoj akciji i zajedno sa Udruženjem roditelja i dece Brodić Parkić Ruma će od danas pa do ponedeljka srediti objekat za igru dece.Pozivamo sve roditelje da se priključe i da zajednro sredimo ovo lepo mesto koje okuplja naše najmlađe sugrađane.OU Ruma će odvojiti sredstva za saniranje oštećenja u Brodić Parkiću,kao i majstore da zamene oštećene delove,a Udruženje roditelja i dece poziva sve roditelje da od petka;13.09 do Nedelje 15.09. se odazovu i učeštvuju u sređivanju,krečenje,farbanje i doterivanje dečijeg igrališta kako bi sledeće Nedelje 22.septembra organizovali dečije druženje uz neke naše drugare.
Po zakonu o javnim prostorima građani imaju pravo da se brinu i staraju o ovakvim objektima,Brodić Parkić pripada svim građanima Rume.U nedelju 15 septembra ćwmo na kraju ove akcije napraviti druženje roditelja i dece uz kotlić i osveženje.Ovu akciju podržali su i pridružili se kao partneri Savez Izviđači Ruma kao i Zelena Iskra iz Rume.
Zaboravimo na trenutak na sve nesuglasice u interesu naših malih sugrađana .Svako ko želi da se uključi može se javiti u inbox.Vaš Brodić Parkić.
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.348
Трећа књижевна колонија "Рума 2019"У организацији Градске библиотеке "Атанасије Стојковић", а уз подршку Општине Рума и Народне библиотеке Србије, у Руми ће се наредне седмице одржати Tрећа књижевна колонија "Рума 2019".
Од 9. до 13. септембра у Руми ће боравити и стварати угледни српски писци, а књижевним вечерима биће покривен готово цео Срем.
"Циљ нам је био да то постане једна манифеста која ће окупљати не тренутно популарне писце, већ оне који су доказани и афирмисани, са делима трајне вредности – то је наш концепт. За ову Колонију је владало велико интересовање писаца, заиста неки изузетно угледни писци ће морати да сачекају наредну колонију, јер су се касније пријавили. Одштампали смо до сада и два зборника радова аутора, један по избору, један на задату тему и то нас разликује од других, то је сведочанство које остаје у времену о овој колонији и то је интересантно и самим учесницима", изјавио је Жељко Стојановић, директор румске Градске библиотеке "Атанасије Стојковић".
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.348


Jasna Đuričić, prvakinja Drame Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, rođena u Rumi 1966. Mnoštvo uloga u pozorištu i filmu donelo joj je višestruke nagrade, između ostalih i najprestižniju nagradu "Žanka Stokić" koja ju je svrstala u grupu sa prethodnim lauratima: Milena Dravić, Svetlana Bojković, Radmila Živković, Đurđija Cvijetić, Ružica Sokić, Seka Sabljić, Gordana Đurđević, Dara Džokić, Anita Mančić, Mirjana Karanović, Ljiljana Blagojević, Ljiljana Stjepanović, Mira Banjac, Olga Odanović.
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.348
Планинари успешни на Буковачком маратонуУчешћем на 17. Буковачком маратону на Фрушкој гори, који је одржан у суботу 6. септембра 2019. године, чланови планинарског клуба "Борковац" из Руме наставили су успешну сезону у Војвођанској трекинг лиги. За румски клуб наступило је 17 такмичара, од којих је шесторо успело да у предвиђеном временском лимиту пређе велику стазу дужине 46 километара, која важи за најдужу и најтежу у календару Војвођанске трекинг лиге.
Најуспешнији у редовима "Борковца" и овог пута су били јуниори: Миа и Ленка Малешевић освојиле су златну и сребрну медаљу на малој стази у конкуренцији јуниорки, Јован Малешевић је био најбржи јуниор на истој стази, док је Никола Секулић освојио злато на великој стази, чиме је задржао прво место у генералном пласману јуниора. У сениорској конкуренцији, Јелена Радосављевић је освојила бронзану медаљу на великој стази, а успешни су били и ветерани: Дубравка Иванић је била најбржа у конкуренцији ветеранки на средњој стази, док је у конкуренцији ветерана бронзану медаљу на средњој стази освојио Зоран Држаић.
До краја сезоне Војвођанске трекинг лиге остала су још два кола, а пред завршницу сезоне "Борковац" задржава високе пласмане и у мушкој и у женској екипној конкуренцији.
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.348


Najstariji kućerak u Sremu, u Šumarskom šoru broj 20 u selu Ogar kraj Obedske bare, podignut u prvoj polovini 18.veka. Kuća porodice Stojšić doseljene u taj kraj u Velikoj seobi Srba 1690. imala je prednju gostinsku i sobu za slavlje, srednju za svakodnevni boravak i zadnju spavaću sobu.
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.348
Subota 14.09.2019,god. u 17 h Dom Omladine....ulaz slobodan i svi ste pozvani...Regionalna izlozba za zastitu nase Fruske Gore od neselektivne sece....Vidimo se 😉


U petak 13.09 2019. članovi Zelenog odreda u sastavu :Vesna Grgić, Gordana Pasanec, Iskra Kojić Mandarić i Tomislav Vukoja kreću na put u susjedu Srbiju, točnije u Rumu na poziv Čuvara/ki Fruške gore na
MEĐUNARODNU EKOLOŠKU IZLOŽBU "Od Fruške gore do Fruške gole", u Rumi 14.9.2019.

Planirana je postavka fotografija Fruške gore, nekad i sad, umjetničkih slika na ovu temu, a takođe i dječijih likovnih radova na temu ekologije i značaja šuma za opstanak na Zemlji.

"Na dan otvaranja izložbe biće održan i kratki performans kojim će se takođe skrenuti pažnju na nekontrolisanu sječu drveća."
Osim Zelenog odreda iz Hrvatske, dolaze predstavnici iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

HVALA PRIJATELJIMA IZ SRBIJE NA OVOM PREDIVNOM PLAKATU.
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.348
Изложба слика Татјане Пировић "Очарана душа пева"Петак,13. септембар у 19.00 часова
Галерија Културног центра “Брана Црнчевић"

Татјана Пировић је рођена 28. децембра 1964. године у Земуну. Завршила је Факултет ликовних уметности у Београду 1989. године, у класи професора Мирјане Михић и Чедомира Крстића. Постдипломске студије завршила је код професора Јована Сивачког 1992. године. Члан је УЛУС-а од 1990. У периоду од 1988. до 2000. године доминантно је сликала пејзаже. На позив галерије „Миро" 1998. године боравила је у Прагу. До сада је имала преко 90 групних изложби. Слике јој се налазе у многим приватним колекцијама у земљи и иностранству. Учествовала је у бројним хуманитарним акцијама, ликовним колонијама и на аукцијама слика. Бави се цртежом, акварелом, сликом и иконописом. Живи и ради у Београду.
Изложба је отворена до 20. септембра 2019. године.
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.348Планинарски клуб "Борковац" Рума учествује у републичкој планинарској акцији "Дан пешачења у Србији", која се организује под покровитељством Планинарског савеза Србије уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Поводом "Дана пешачења" планинарски клуб "Борковац" ће у суботу 14. септембра 2019. године организовати пешачење Борковачком шумом и око Борковачког језера, са поласком са Градског трга у Руми у 9 часова. Предвиђена стаза је дугачка око 11 километара и примерена је свима, без обзира на узраст, физичку спремност и претходно искуство, а учествовање у акцији је слободно и бесплатно.
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.348
15. септембар,, Очистимо планету" 😉
Свој допринос акцији
,, ОЧИСТИМО И СРЕДИМО БРОДИЋ ПАРКИЋ", дали су и ученици четвртог разреда, наше школе ,, Иво Лола Рибар" 👍

70606852_3554596111232438_7848840209868259328_n.jpg
70186671_3554593631232686_144685886150279168_n.jpg
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.