Quantcast
  • Dragi prijatelji, obaveštavamo vas da je forum Hronika izdvojen iz foruma Politika i sada je poseban forum u kategoriji "Društvo".

Ruma

Мишкони

Legenda
Poruka
56.339


Храбри ученици Основне школе „Иво лола Рибар“ Рума, брат и сестра, Стефан (2006.) и Сара Евђенић (2005.), пливали су 19. јануара 2019. са још 30 учесника у леденом језеру Борковац. До Часног крста је прва стигла Сара.

Саро, честитају ти сви ученици наше школе, као и учитељи и наставници.

Бравоооо!

Поред свих успеха наших ученика, морамо да закључимо да ученици који заврше школовање у нашој школи поседују многе квалитете којима свој печат дају њихови учитељи и наставници.

Настављамо даље…

Саро, жива и здрава нам била!
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.339
Промоција књиге Боре Отића
Завичајни музеј Рума, у петак 22. фебруара 2019. године, у 19 часова, у сали Легата Романа Соретића приређује промоцију књиге "Шором средом дваред" аутора Боре Отића.

Ово је друга књига прича насталих из пера аутора једне од најгледанијих емисија Радио телевизије Војводине, "5Казање" Боре Отића.
Приче о обичним људима, њиховим шоровима и сокацима, кућама и буџацима, о њиви и шерму, о ономе шта су чинили и оставили чинећи....
Уз аутора, наступиће и млади тамбураши румске Гимназије.
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.339
Пријава за 6. РУФИзложба уметничке фотографије румских фотографа

Формат радова треба да буде 20x30 и 25x38 центиметра. Може се послати до 3 рада максимално, а избор теме је слободан. Радове је неопходно најпре послати до петка, 22. фебруара у дигиталној форми, на адресу:vukelic.nenad@gmail.com.

Након консултација са селектором, аутори чије фотографије буду одабране, морају их доставити најкасније до уторка 26. фебруара са јасно назначеним називом фотографије и аутора.

Отварање изложбе, 6. РУФ, одржаће се у четвртак, 28. фебруар у 20.00 часова у Великом холу Културног центра "Брана Црнчевић".
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.339


Šesti mirni protest građana Rume, kojima je dosta terora i diktature i koji žele da pokažu da neće dozvoliti da ih niko ponižava. Ovo je građanski protest, gde mi kao gradjani zastupamo sami sebe.
Hoćemo uređeni sistem i zakone koji važe za sve jednako!

Gost govornici na sestom protestu 22.02. bice Dragan Murar i Dejan Djukic.

Dragan Murar, covek koji je organizovao prvi protest protiv diktature 2015.godine i koji je razotkrio kompletan BOT tim SNSa. Covek koji je bio fizicki napadan, a takodje mu je i zapaljen automobil. Covek koji svojim savetima pruza ogromnu podrsku gradjanskim protestima i koji je i sam jedan od nas 5 miliona.

Dejan Djukic je predsednik sindikata zaposlenih policije. Pored podrske ucesnicima protesta protiv diktature,dao je i podršku građanima koji se bore protiv izgradnje mini-hidroelektrana.
Sindikat zaposlenih policije predao je Tuzilastvu dokumenta, na 1600 strana, koja dokazuju da SNS krade izbore svake godine, jer se u birackim spiskovima i dalje nalaze imena preminulih lica ili onih koji ne zive na teritoriji Srbije. Protesti sindikata se odrzavaju ispred zgrade suda u Katanicevoj ulici, u Beogradu. I pored mnogih pritisaka koje trpi, Dejan Djukic porucuje da od svoje borbe i podrske nece oodustati, cak ni po cenu zivota.
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.339
Туристичка оргнаизација општине Рума на 41. Међународном сајаму туризмаТуристичка организација општине Рума узела је учешће на 41. Међународном сајаму туризма у Београду, који траје од 21. до 24. фебруара 2019. године, где се са још седам туристичких организација из Срема представља на штанду „Диван је кићени Срем“.
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.339
Изложба уметничке фотографије румских фотографа - 6. РУФЧетвртак, 28. фебруар, Велики хол Културног центра у 20.00 часова
Улаз је слободан

На овогодишњој шестој по реду изложби уметничке фотографије, РУФ (Румска Уметничка Фотографија ), која има за циљ промовисање рада најталентованијих ауторе из румске општине, било да се они аматерски или професионално баве фотографијом, учествује 14 аутора који ће бити заступљени са 40 радова.

Изложба ће моћи да се погледа до 10. марта ове године.

Радно време Галерије: сваки дан од 10.00 до 12.00 и од 18.00 до 21.00 час, осим недеље.
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.339
Изложба слика Димитрија КоларевићаЗавичајни музеј Рума, у четвратак 7. марта 2019. године, у 19 часова у сали Легата Романа Соретића, приређује отварање изложбе слика "Непролазна тајанствена лепота" академског сликара Димитрија Коларевића.

Академију уметности - одсек сликарство завршио је у Новом Саду. Током свог вишегодишњег стваралаштва, аутор је бројних самосталних изложби. Учесник је многих ликовних колонија и добитник многих награда. Члан је Удружења ликовних уметника Војводине.

Коларевићев неисцрпан избор мотива права је ризница богатства духа пониклог из мноштва успомена, што говори о суптилности његовог поимања света. Путем својих акварела предочава непролазну тајанствену лепоту боје и светлости, сједињене у драгоценој вредности аутентичног ликовног израза.
Изложба је отворена до 28. марта. Улаз је слободан.
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.339
ПРОГРАМ "ЧАЈ У 8"
Четвртак, 14. март у 20.00 часова

Трио хармоника "Арс Футура"

Улаз је слободанСавремен и модеран трио хармоника чине Василије Стаменковић, Марко Дражић

и Дамир Васиљевић Тоскић. Од 2013. године, трио активно наступа и осваја значајне

награде у Србији и иностранству на међународним фестивалима и такмичењима.

Концертна динамика триа се огледа у наступима и концертима широм Србије, на

престижним концертним подијумима, свакако најзначајнији је наступ у задужбини

Илије М. Коларца. Запажени су и наступи у емисијама РТС – а, као и сарадња са

телевизијом „Храм“, у виду културно – уметничке емисије "Стубови културе".

Целовечерњи концерт триа на јубиларном десетом музичком фестивалу

„ЛЕДАМУС“ у Лесковцу, донео је реверзибилну синергију публике и извођача,

звука хармонике и експресивног музичког тока. Интенција деловања триа је активна

популаризација хармонике, музике за хармонику и естетских уметничких вредности

са јасном гравитацијом ка високим уметничким и професионалним достигнућима.

Чланови триа су носиоци бројних признања и победници такмичења из различитих

музичких дисциплина. Активно делују и као солисти у разлицитим музичким

инструменталним инвенцијама, али и као успешни педагози у срединама у којима

живе и раде (Лесковац, Лазаревац и Рума) и заједно са својим ученицима освајају

престижне награде и постижу запажене разултате у нашој земљи и иностранству.

Репертоар триа, који се резонује кроз аутентичан и продоран звук хармонике чине

композиције различитих музичких епоха, модерне композиције за трио хармоника,

али и бројне транскрипције и обраде популарних композиција.
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.339
Представа "Врат од стакла"
Среда, 20. март у 20.00 часова

Велика дворана Културног центра "Брана Црнчевић"

Југословенско драмско позориште, Београд, Биљана Србљановић

Режија: Јагош Марковић

Играју: Јелисавета Сека Саблић, Весна Тривалић, Драган Мићановић, Анита Манчић, Ирфан Менсур, Милица Гојковић, Марко Јанкетић, Милош Самолов, Слободан Тешић, Бојан Лазаров и Ана Чарман

Цена улазнице је 1000 динара.

Радно време билетарнице: сваки дан од 10.00 до 12.00 и од 18.00 до 21.00 час, сем недеље када билетарница не ради.
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.339
Румски планинари започели нову сезону

.


Планинарски клуб Борковац из Руме учествовао је протеклог викенда на маратону у Делиблатској пешчари, којим је званично отворена овогодишња трекинг сезона. На трци која се бодује као заједничко коло Војвођанске трекинг лиге и Трекинг лиге Србије учествовало је 17 чланова румског клуба, од којих је осморо успешно завршило најдужу стазу од 42 километра.

Румљани су били убедљиво најуспешнији у јуниорским категоријама, где је у мушкој конкуренцији најбољи био дебитант Никола Секулић, док је прошлогодишњи јуниорски шампион Војводине и вицешампион Србије у трекингу Јован Малешевић освојио сребро. У женској јуниорској конкуренцији прво и друго место освојиле су Јованове сестре близнакиње Миа и Ленка Малешевић, и тако најавиле још једну успешну сезону за румске јуниоре.
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.339
22. Арт Трема Фест - Уручене награде најбољимаСтручни жири у саставу театролог мр Радослав Радоњић, драмски уметник Зијах Соколовић и драматуршкиња и редитељка Нина Хорват доделио је Златну маску 22. Арт Трема Феста представи „Јами дистрикт“, док је Кокан Младеновић за тај комад награђен Златном Тремином маском за режију.

Сребрна маска је додељена представи „Загонетка револуције", а бронзана представи „Стриптиз“.

По оцени жирија публике, такође је за најбољу, проглашена представа „Јами дистрикт“.

Најбољу мушку улогу је на овогодишњој Треми остварио Дражен Шивак у представи „Мистеро Буфо“. Златна маска у женској конкуренцији уручена је Ники Иванчић за глуму у представи „Кабаре Валеска“.

Специјална награда за текст драме додељена је Мињи Богавац за „Јами дистрикт“, док је плакету за најбољу костимнографију добила представа „Загонетка револуције“.

Жири је уручио и специјална признања, па су тако за партнерску игру у представи "Стриптиз" награђени Радослав Миленковић и Милош Самолов.

Специјална глумачка награда је додељена Исидори Симијоновић, Нини Нешковић и Вањи Ненадић које су играле у представи „Јами дистрикт“.
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.339
Изложба "Математика није баук"Завичајни музеј Рума у сарадњи са Педагошким музејем у Београду, у уторак 9. априла 2019. године, у 13 часова у сали Легата Романа Соретића, приређује отварање изложбе "Математика није баук". Изложба је интерактивна, а занимљива је за све узрасте од 7 до 77 година, јер разбија предрасуде о математици као компликованом предмету у школи.

 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.339
32. Београдски маратон - Бесплатан превоз за Румљане

IJoFnoQ - Imgur.jpg


Спортски савез уз подршку Општине Рума и ове године организује бесплатан превоз за све заинтересоване Румљане који желе да учествују у маратону, полумаратону, трци задовољства, или само присуствују 32. Београдском маратону.

Маратон се одржава у недељу 14. априла.

Пријаве и више информација на број телефона Спортског савеза: 022/474-972 или путем ФБ странице: Румски полумаратон.

Организатори 32. Београдског маратона очекују да ће овог пута бити надмашен прошлогодишњи рекорд од 7.000 маратонаца и полумаратонаца из 70 земаља.
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.339
Београдски маратон и учешће наших Румљана

[video]https://www.facebook.com/goca.obradovic.39/videos/pcb.1066920473491195/1066920260157883/?type=3&theater[/video]

 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.339
Чај у 8 - Далида Грмуша и квартет "Coelum"

Cho7u2L - Imgur.jpg


Четвртак, 18. април у 20.00 часова
Велики хол Културног центра
Улаз је слободан

Музика Далиде Грмуше настаје као природни уметнички израз, из жеље да је подели и проживи са другим људима. Не настаје само као потреба изражавања у одређеном жанру, већ као музика тренутка и доживљене инспирације, тако да има карактер импровизације и слободну форму. У тренутку извођења, неке композиције имају свој коначан облик, а неке настају на лицу места, као одраз тренутне атмосфере и инспирације. Музика је за Далиду највећа вредност, јер кроз њу успева да, на емотивном нивоу, комуницира са својом публиком. Далида Грмуша је рођена у Сремској Митровици. Нижу музичку школу завршила је у класи проф. Гордане Малиновић, средњу у класи проф. Злате Малеш, а ФМУ је студирала на одсеку за клавир у класи проф. Ненада Радића.
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.339
Две награде за Српско певачко друштво

Kv5v9M2 - Imgur.jpg


Српско певачко друштво у Руми имало је надахнут наступ на 4. "ХорФесту" који је одржан протеклог викенда у Ваљеву.

Одличном изведбом репертоара који је садржао ренесансне и световне композиције, са етно призвуком, Румљани су освојили другу награду у категорији мешовитих хорова одраслих.

Румски хор, основан давне 1862. године, је добио и специјалну награду у Ваљеву за најбољи сценски наступ и то за песму венецуеланских племена "Entre pemones waraos" - Ане Марие Раге.

Српско певачко друштво у Руми је од стране стручног жирија похваљено и за велики напредак који је направљен у односу на прошлогодишњи наступ на фестивалу.
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.339
Нове награде младих румских хармоникаша

bAQSi9V - Imgur.jpg


У веома озбиљној и јакој конкуренцији такмичара из једанаест земаља (Русија, Литванија, Белорусија, Аустрија, Словенија, Црна Гора, БиХ, Кина, Вијетнам, Немачка и Србија), ученици ОМШ „Теодор Тоша Андрејевић“ класе проф. Дамира Васиљевића Тоскића су наступили на „Мехфесту“, 7. интернационалном фестивалу хармонике у Београду и освојили следеће награде:

1) Стефан Чортановачки, 4. разред - 1. награда
2) Милош Симетић, 4. разред - 1. награда
3) Михајло Јанић, 6. разред - 1. награда

Овим резултатима, румска музичка школа је показала да стоји раме уз раме са престижним светским хармоникашким центрима, који имају веома дугу традицију и углед, који након сјајних интерпретација и постигнућа наведених ученика красе и Руму, односно ОМШ „Теодор Тоша Андрејевић“.
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.339
Организован превоз на 42. Планинарски маратон на Фрушкој гори

1ViwTNo - Imgur.jpg


Планинарски клуб Борковац Рума организује превоз на 42. Планинарски маратон на Фрушкој гори, који ће се одржати 4. и 5. маја на Фрушкој гори, са стартом и циљем у излетишту Поповица.

Полазак аутобуса до Иришког венца је из центра Руме (са стајалишта у Орловићевој улици) у суботу 4. маја у 6:30 часова, а организован повратак са Иришког венца је у 16:00 и 19:00. Од Иришког венца до старта маратона има око 4,5 км, што ће бити урачунато у прелазак маратонске стазе по избору.

Цена организованог превоза је укупно 300 динара (200 динара котизација за учешће на маратону преко групне пријаве и 100 динара повратна карта за аутобус). За групну пријаву је потребно доставити име, презиме и датум рођења. Пријаве и уплате се могу извршити у среду 24. априла у улици ЈНА бр. 181 у Руми, од 18 до 20 часова.
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.339
Завичајни музеј учествује у манифестацији "Музеји Србије за 10"
  • ПлакатЗавичајни музеј Рума, пету годину заредом учествује у манифестацији "Музеји Србије за 10". Ове године манифестација траје од 13. до 19. маја 2019. године. Током седам дана програма у 46 градова Србије, 76 музеја и сродних институција културе припремају се бројни програми. Манифестација обухвата Међународни дан музеја (18. мај), Европску ноћ музеја (19. мај) и Националну недељу музеја. Централна тема манифестације „Музеји као средишта културе: будућност традиције"- фокусираће се на нову улогу музеја као активних учесника у својим срединама. Манифестација се одржава под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије.
    Завичајни музеј Рума ће током трајања манифестације приредити четири програма. Први програм је изложба Завичајног музеја Рума „Више од игре"- Спортски живот у Руми од почетка XX века до краја седамдесетих година. Други програм је изложба „Сеоско и градско, женско и мушко - универзално", прегаче и кецеље из збирки Етнографског музеја у Београду. Трећи програм је „Мала олимпијада старих игара", учествују ђаци нижих разреда Основних школа. Четврти програм је „Уметнички перформанс" аутора Јовице Панића.
    Улаз на све програме је бесплатан.
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.339
9. Дани словенске писмености и културе

14. мај 2019.
LogoДевета по реду манифестација Дани словенске писмености и културе одржаће се ове године у периоду од 14. до 25. маја.
Дани словенске писмености и културе је манифестација коју организује Градска библиотека ''Атанасије Стојковић'' са идејом да представи најзначајније сегменте традиционалног и савременог стваралаштва словенских народа.
Манифестација ће бити свечано отворена 17. маја, а библиотека ће, у сарадњи са осталим установама културе и посленицима у култури, организовати читав низ занимљивих и поучних програма.
Уводно предавање, пре свечаног отварања манифестације 17. маја, одржаће се вечерас у читаоници библиотеке, а проф. др Корнелија Ичин ће говорити на тему "Ударници и отпадници у делу Андреја Платонова".
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.