Ruma

Наступи румских хориста и фолклораша
spdbijeljina.jpg

Српско певачко друштво учествовало је у недељу, 12. маја 2019. године натрадиционалним Мајским музичким свечаностима у Бијељини. Тог такмичарског дана учествовало је преко 20 хорова из Србије, Републике Српске, Словеније, Хрватске... Српско певачко друштво је са 85 бодова освојило сребрну медаљу у категорији Мешовитих камерних хорова.
Румљани су се представили са четири композиције различитих епоха и карактера.
Наредно такмичење очекује их почетком јуна у Тузли, где ће поред такмичарског дела учествовати и у концерту духовне музике који ће бити одржан у Храму Успења Пресвете Богородице у Тузли.

anipbrankoradicevicumitrovici19.jpg

У недељу 12. маја на сцени Високе школе струковних студија за васпитаче и пословне информатичаре - Сирмијум одржана је зонска смотра музичког стваралаштва Срема за хорове, оркесте и фолклорне ансамбле.
Припремни састав Ансамбла народних игара и песама „Бранко Радичевић" се представио новом кореографијом уметничког руководиоца Петра Поповића - „Пој славују гору ми распојуј“ – игре Ниша. Коначни резултати свих зонских смотри ће бити објављени 21. маја, а потом ће селектоване групе учествовати на Музичком фестивалу деце Војводине, који ће се одржати у Бачкој Тополи 2. јуна 2019. године.
 
9. Дани словенске писмености и културе - О бесмртним Његошевим стихов

danislovenskepredavanjegvijenac.jpg

"Нека буде што бити не може" - кључном стиху Његошевог "Горског вијенца" и једном од најимпресивнијих стихова наше и светске књижевности, било је посвећено предавање у оквиру манифестације "Дани словенске писмености и културе".

У читаоници Градске библиотеке "Атанасије Стојковић" чувене речи, које изговара Владика Данило у "Горском вијенцу", је анализирала др Јасмина Ахметагић,књижевна критичарка, теоретичарка и библиотекарка.
Нека буде борба непрестана,
нека буде што бити не може -
нек ад прождре, покоси сатана!
На гробљу ће изнићи цвијеће
за далеко неко покољење.

Она је истакла да је у стиху "нека буде што бити не може" сажета сва филозофска суштина Његошевог дела, а да се у размишљањима Владике Данила уочава не само владарска, већ и људска одговорност.
 
6. Фестивал Мистер Ворки - О природи и филму

JTuAJHy - Imgur.jpg


Међународни фестивал једноминутног филма „Мистер Ворки" биће одржанод 29. маја до 2. јуна у Завичајном музеју Рума и Kултурном центру „Брана Црнчевић“ у Руми. У два такмичарска програма, према избору селектора фестивала, филмског редитеља Марка Kостића, биће приказано 120 најкраћих светских филмских остварења из 40 земаља света. За награду за најбољи домаћи филм, такмичиће се 11 остварења. О наградама фестивала одлучиваћерегионални трочлани жири у саставу: Иван Рамљак, аутор документарних филмова и програмски уредник загребачког Тушканца, Гоце Цветановски, редитељ и продуцент из Скопља и Драган Димчић, монтажер и предавач на Факултету драмских уметности у Београду.
Главна тема овогодишњег фестивала је „Природа и филм“, којој су посвећени филмови у такмичарском али и пратећем делу фестивала. Поред пројекција кратких, документарних и анимираних филмова на споменуту тему биће уприличена и дискусија о проблемима и тренутној ситуацији са водним ресурсима на територији Републике Србије у сарадњи са организацијама које су део кампање Спасимо плаво срце Европе и мреже Право на воду. Тему ће пратити изложба „Воркапић – Природа на филму“, о којој ће говорити Драгомир Јанковић, историчар уметности.
 
Хуманитарне акције за Стефино здравље
BYapYBa - Imgur.jpg



Више од 30 екипа учествало је протеклог викенда на хуманитарном турниру у Спортском центру „Рума“, на коме су се прикупљала средства за лечењеСтефана Гончина из Руме, малишана од годину дана, оболелог од ретке болести туберозне склерозе мозга.
Прикупљено је укупно 152.510 динара и 250 евра, али борба за Стефаново здравље наставиће се акцијама и у наредном периоду, јер је лечење дуго и изискује велика материјална средства.
Драган Гончин, Стефанов отац, истиче да је на месечном нивоу за куповину лекова потребно обезбедити и до 300.000 динара.
 
Музичке победе младих Румљана


harmonikasi-maj2019.jpg




Претходних дана одржана су два престижна међународна музичка такмичења у Бечеју и Новом Саду. Ученици хармонике, који похађају наставу у ОМШ „Теодор Тоша Андрејевић“у Руми, наставили су традицију успеха коју граде заједно са ментором, Васиљевић Тоскић Дамиром.​
8. Међународно такмичење "Фантаст" – 22.05.2019. (Бечеј)

1. Милош Митровић, припремни разред - 1. награда (97,67)
2. Урош Мандић, припремни разред - 1. награда (98)
3. Емилија Гавриловић, први разред - 1. награда (95,67)
4. Михајло Повић, други разред - 2. награда (88,33)
5. Душан Тубић, други разред - 1. награда (100) – Лауреат
4. Међународно такмичење "Еуфонија" – 26.05.2019. (Нови Сад)

1. Милош Митровић, припремни разред - 1. награда
2. Емилија Гавриловић, први разред - 1. награда
3. Душан Тубић, други разред - 1. награда
4. Лука Балог, други разред – 1. награда
На Фестивалу "Исидор Бајић" - "Распеване струне", одржаном 11-28.05.2019. године у Новом Саду, ученици виолине и њихова наставница Милица Огњановић остварили су фантастичне резултате!
  1. Миа Бомештар, 3. разред виолине – 1. награда
  2. Михајло Шикић, 1. разред виолине - 1. награда - Лауреат фестивала "Исидор Бајић".
 
Пикадо клуб „Харолд“ прославио трогодишњицу рада и улазак Немање Смолића у репрезентацију Србије

harolds33.jpg


Пријатељским турниром, на којем је учествовало петнаестак екипа из целе Србије,Пикадо клуб „Харолд“ из Руме прославио је данас трогодишњицу клуба. За нешто свечаније обeлежавање рођендана и те како је било повода, јер румски клуб по први пут у својим редовима има репрезентативца Србије.
Немања Смолић ће од 7. до 12. октобра ове године на Светском првенству у румунском граду Клуж бранити боје Србије, али и репрезентовати град, клуб и цео Срем, с обзиром да је једини српски репрезентативац из нашег региона.

У четворочланој репрезентацији Србије осим Немање су још три члана ПК „Јунаковић“ из Апатина, а Румљанин је до најбоље селекције стигао овогодишњим изванредним издањима у појединачној конкуренцији Првесавезне лиге.
„Прошле године сам био првак Друге лиге Србије и ове године ми је био циљ да се опробам у најбољој конкуренцији од 64 играча, а следеће године да пробам да нападнем улазак у репрезентацију. Ипак до циља сам стигао пре него што сам очекивао и драго ми је да је тако испало. Играти за своју државу на највећој међународној сцени мотивише само по себи и сигуран сам да ћу дати све од себе да направимо бољи резултат него на Европском првенству, где смо заузели 16. место“, каже новопечени репрезентативац Србије и открива будуће планове.
 
Манифестација "Ноћ српског филма 2019." у румском биоскопу


bL5br0h - Imgur.jpg


Традиционална једнодневна манифестација "Ноћ српског филма", одржаће се под покровитељством Филмског центра Србије у више од тридест градова и четрдесетак Културних центара и биоскопа широм Србије, међу којима је и Културни центар "Брана Црнчевић" Рума.
Током манифестације ће бити приказани најгледанији домаћи играни филмови, али и краткометражни анимирани, играни и документарни филмови подржани на конкурсима Филмског центра Србије. Циљ манифестације је популаризација српског филма, са акцентом на оне који су подржани на конкурсима Филмског центра Србије, као и жеља да се савремена српска продукција учини инспиративном и приступачном што већем броју заинтересованих гледалаца, посебно младима.
Среда, 5. јун - Мала дворана:
"ЗЛОГОЊЕ"
16.00 часова
"ТАКСИ БЛУЗ" 18.00 часова
"КРАЉ ПЕТАР ПРВИ" 20.00 часова
"ЈУЖНИ ВЕТАР" 22.15 часова
Цена улазнице је 100 динара, осим за филм "Злогоње". Уместо улазнице публика ће моћи да учествује у хуманитарној акцији организованој као помоћ за лечење главног глумца у овом филму, малог Михајла, и то СМС поруком 621 на број 3030.
 
У Ноћи књиге о Срему кроз историју

IlijaPetrovic-Srem1918.jpg


У оквиру Ноћи књиге Градска библиотека ''Атанасије Стојковић'' у петак, 14. јуна 2019. године са почетком у 19 часова представиће кљигу Илеје Петровића Срем 1918; од Сирма до Србије.
Ноћ књиге ће се одржати у 29 градова у Србији и региону, на 59 локација.
 
Краљице 2019

Kraljice2019-5_590_393_100.jpg


Пети пут су Краљице на други дан Духова обишле румска домаћинства, јавне установе, школе и све оне који су имали добру вољу да их угосте. Након причести у цркви и примања благослова од Епископа сремског Василија, Краљице су још једном обишле Руму и пренеле благодет овог великог православног празника.
"АНИП "Бранко Радичевић" дугује велику захвалност свима који су учествовали у још једном великом подвигу за очување наше богате традиције. Општина Рума је подржала овај пројекат од самог почетка, његове почетне фазе, истраживања, сакупљање потребних информација и саму поставку и реализацију. Обичај сада сам по себи постаје традиција и враћа се у оне оквире где му је одувек и било место, међу народ", рекао је шеф Ансамбла, Петар Поповић.
 
Промоција књиге и концерт поводом Светског дана музике

plakat-domomladine21.6.2019-200x282.jpg


У организацији Омладинског савета Руме и Књижевне омладине општине Рума, поводом обележавања Светског дана музике, у петак 21. јуна у 20 сати у Руму нам долази Ненад Марјановић - др Фриц да у башти Дома омладине представи своју нову књигу "Живот с иди(ј)отима".
После промоције књиге, у 22 сата у сали Дома омладине у Руми концерт ће одржати београдски КУД Идијоти трибуте бенд "Лутке на концу", на практично истом месту где је овај пулски састав наступио у Руми последњи пут 20. фебруара 2009. године.
Улаз на промоцију књиге је бесплатан, а улаз на концерт износи 500 динара.
 
Изложба слика Милана Матавуља


milanmatavulj-200x200.jpg


Велики хол Културног центра "Брана Црнчевић"
Улаз је слободан

Изложба ће моћи да се погледа до 30. јуна 2019. године.
Милан Матавуљ је рођен у Бањалуци, 19. марта 1948. године. Академију уметности завршио је 1988. године у Новом Саду. Сликарство је студирао код професора Милана Сташевића, вајарство код професора Томе Каузларића, а историју уметности код проф. др Катарине Амброзић. Дипломирао је 1996. године на одсеку графике у класи професора Живка Ђака. Члан је СУЛУВ-а и СУЛУЈ-а од 1989. године, Удружења ликовних уметника Републике Српске, International association of art - (IAA AIAP) UNESCO од 1989, УЛУС-a од 1997. године и Уметничког братства манастира Тавна од 1998. године. У периоду од 2001 - 2005. године био је председник Савеза удружења ликовних уметника Војводине. Излагао је на 21 самосталној изложби у земљи, седам у Републици Српској и две у иностранству. Такође је излагао и на преко 200 колективних изложби у земљи и иностранству (Аустрија, Мађарска, Белгија, Холандија, Енглеска, Македонија, Република Српска, Хрватска, Немачка, Бугарска, Јапан, САД, Тајланд). Учестовао је у раду 76 ликовних колонија, од тога на 27 у иностранству. Руководио је са девет ликовних радионица за децу. Одржао је седам предавања при ликовним саборовањима и колонијама.
 
"Тројка из блока" у Руми - Субота, 18 часова

trojkaizbloka2019rumanajava-200x104.jpg


Четврту године заредом у Руми ће се одржати спортско-хуманитарни турнир у брзом шутирању тројки "Тројка из блока".
Овај спортско-хуманитарни турнир има за циљ прикупљање средстава за помоћ вишечланим, социјално угроженим породицама, а овог пута помоћ је намењенашесточланој породици Драгићевић из Буђановaца.
Румљани ће тројке шутирати на кошаркашком терену код Дома здравља "Рума“, у суботу, 29. јуна, са почетком у 18 часова.
Организатор догађаја је хуманитарна организација "Срби за Србе", а помоћ за породицу Драгичевић биће прикупљана и на "Тројкама" у Сремској Митровици и Лозници.
Организатори позивају Румљане да узму учешће у турниру и на тај начин помогну своје суграђане.
 
Награђени најбољи румски ученици

vukovcinagrade1_590_393_100.jpg



На традиционалној свечаности у Културном центру "Брана Црнчевић" румска локална самоуправа наградила је најбоље ученике румских основних у средњих школа са територије целе општине.
Награђени су вуковци и ученици који су освојили једно од прва три места на републичким такмичењима. Поред диплома ученици су добили и новчане награде, али и монографију града "Рума у Срему кићеном".
78 ученика добило је по 5.000 динара, а новчане награде у износу од по 6.000 динара добило је осам ученика(вуковци који су се истакли и на такмичењима).

Vukovci

Један од награђених ученика, Ђорђе Тодоровић, вуковац из ОШ „23. октобар“ Кленак каже да је данашња свечаност својеврсно признање за сав његов уложени труд у протеклих осам година.
"Добио сам Вукову диплому, имам све петице, није ми било ни лако, ни тешко, учило се некад два сата, некад пет, све зависи. Драго ми је да сам дошао овде да примим награду. Ово ми је подстрек за даље школовање, уписаћу шабачку Гимназију, природно-математички смер, а после вероватно електротехнички факултет", рекао је Ђорђе.
 
Промоција витештва и традиционалних вредности
aaaaaaaaaa_590_393_100.jpg




У организацији „Академије видовданских витезова Србских“ данас је у Руми одржан 6. Видовдански сабор Србских витезова. Манифестација која има за циљ афирмацију витешких вредности, традиције и културног наслеђа српског народа окупила је велики број поклоника историје и заљубљенике у древне витешке вештине.
Манифестацију је посетио велики број деце, а у Великом парку у Руми одржана је презентација неколико модерних борилачких вештина, али и демонстрација витешких борби. Химну на отварању отпевало је Српско певачко друштво у Руми.
Поводом данашње манифестације организован је и пријем у Градској кући. Домаћини, председник СО РумаСтеван Ковачевић и начелник Општинске управе Душан Љубишић, угостили су
истакнуте припаднике Војске Србије и Војске Републике Српске, полицијских снага Србије, представнике Амбасаде Руске федерације у Србији, хероје Кошара и битке на Паштрику, породице бораца који су своје дали своје животе у одбрани наше земље, репрезентативце Србије, светског првака у џудоу Немању Мајдова и олимпијца Горана Јагара, вишеструког освајача најсјајних одличја са светских и европских такмичења.

Sabor
 
Културно лето - Излагање о румским Соколима




muzejfotkasokokulturnoleto-600x799.jpg


Завичајни музеј Рума, у четвртак 4. јула 2019. године, у 19:30 часова, приређује излагање кустоскиње, историчарке Александре Ћирић "О румским Соколима".

У оквиру излагања говориће се о оснивању Соколског друштва, његовој организацији, обележјима, као и о значају Сокола у развоју спортског и друштвеног живота Руме током прве половине XX века.
 
Културно лето 2019 - Ван Гог

kcruma2019v-200x133.jpg



Субота, 3. август - Градски трг у 21.00 час
РУМФЕСТ
Концерт - ВАН ГОГ

Организатори програма су Туристичка организација Општине Рума и Културни центар "Брана Црнчевић" Рума.
Покровитељи програма су: Општина Рума и Министарство трговине, туризма и телекомуникација.
Рођен у најбољим временима – осамдесетих у Југославији – а одрастао и сазрео у најтежим – деведесетих у Србији – Ван Гог данас поносно носи титулу последњег великог бенда створеног на овим просторима. То је група која је напунила све најважније домаће концертне дворане, група чије је албуме критика сврставала међу најбоље у историји овдашње дискографије и група која на комплименте редовно наилази и ван граница своје земље: у Енглеској, Америци, Немачкој, Италији и на разним другим странама света. У каријери дугој три деценије – што представља подвиг било где на планети – Ван Гог је све време показивао изузетно поштовање према својој публици; она му је узвраћала великом љубављу и непоколебљивом лојалношћу.
 
Полумаратон у срцу Срема


polumaraton2018start.jpg


Рума је драгуљ у срцу Срема. Њене дугачке и широке улице, зеленило које је окружује, излетиште Борковац и језеро Борковац са својом карактеристичном модро-зеленом бојом, симпатичне куће/зграде у центру града представљају пријатно изненађење за све који први пут дођу у наш град. Румски полумаратон је трка која ће вас провести кроз све те лепоте и заувек везати за ово место. Учествујући на нашем полумаратону, ви постајете део једне незаборавне приче, приче о једном граду и људима који су дошли да се виде, сусретну и створе пријатељске везе за цели живот. Главна трка Румског полумаратона је трка дужине 21,1 км. Старт и циљ је на Градском тргу, а трчи се кроз главне улице Руме. Румљани су се показали као добри домаћини и по мишљењу многих гостију то је управо један од добрих разлога за уцртавање Румског полумаратона на мапи тркачког света. Право учешћа имају сви грађани, а деца од 14 до 18 година морају да имају писану сагласност родитеља.
Датум одржавања: Субота, 24. август 2019. године у 17:00 часова.
Крајњи рок за пријаву: 21.08.2019. године.
Могућност пријављивања на лицу места 24.08.2019. године.
Организатор: Спортски савез општине Рума, уз покровитељство Општине Рума.
Опширније на сајту www.runtrace.org и на facebook страници Румски полумаратон
 
Румљанка блистала на Првенству Балкана

tamaramilutinovic19-200x244.jpg


На Првенству Балкана у атлетици за јуниоре, које је одржано прошле седмице у румунском граду Клужу, за репрезентацију Србије наступила је и Румљанка Тамара Милутиновић.
Тамара је репрезентацију Србије представљала у четири дисциплине и у све четири је освојила медаљу.
Окитила се прво бронзом у трци на 400м, потом златом у штафети 4x100м, да би другог дана у трци на 200м освојила сребро, а затим у штафети 4x400м бронзу.
Са четири медаље Тамара Милутиновић је наш науспешнији такмичар на Балканском првенству за јуниоре.
1. место - 4x100м штафета
2. место - 200м појединачно
3. место - 400м појединачно
3. место - 4x400м штафета
 
Културно лето 2019 – Представа "Десет напрема један"

DESETNAPREMAJEDAN-200x270.JPG



Хит комедија “Десет напрема један” биће одиграна у Великом холу Културног центра "Брана Црнчевић“ у четвртак, 11. јула, са почетком у 20 часова. Реч је о ауторском пројекту глумице Татјане Кецман, која у представи на духовит начин саветује мушкарцима зашто да се не ожене и какве припаднице лепшег пола треба да избегавају.
Татјана је одглумила десет потпуно различитих типова жена и покушала да открије њихове маске, игре и ситне лажи. Да ли сте удати? Ожењени? Који су разлози да то учините или не? Одговоре ћете добити на представи "Десет напрема један".
Да ли сте ви један од оних мушкараца (или познајете такве) који имају паничан страх од брака и брачних обавеза?
Сјајна комедија о десет женских ликова у којима ће се многе жене пронаћи. У току од сат времена трајања представе ставите се у кожу мушкарца који се нашао пред великом дилемом – ОЖЕНИТИ СЕ ИЛИ НЕ?
Организатор програма је Градска библиотека "Атанасије Стојковић“. Улаз је бесплатан.
 
ZVUCI RUMSKE TAMBURE ODUŠEVILI KINEZE
64634027_3343795558979162_69292799035441152_o.jpg


Peking, Ruma -Članovi Gradskog tamburaškog orkestra „Branko Radičević“ iz Rume vratili su se iz daleke Kine, gde su imali turneju u okviru međunarodne kulturne komunikacije koju razvijaju poslednjih par godina. Tako su nedavno rumski tamburaši učestvovali na festivalu „Flowers of the World“ u okviru Međunarodnog hortikulturalnog događaja -EXPO 2019 Peking. Na dalekom istoku su boravili devet dana i imali sedam nastupa. Od toga, šest u distriktu u kome se održava festival, nedaleko od kineske prestonice, specijalno izgrađenom za ovu namenu, dok su još jedan celovečernji nastup imali u jednom od kulturnih centara u Pekingu. Društvo su im pravili folklorni ansambli iz Poljske i Italije, a pre njih nastupale su i grupe iz Severne i Južne Amerike, Afrike i Azije. Publici u Kini rumski tamburaši su predstavili raznovrstan repertoar, od poznatih dela klasične muzike, Šostakoviča, Bizea, Mocarta, Čajkovskog, Hačaturijana, pa sve do klasičnih tamburaških kompozicija, pesama iz Vojvodine i Kosova, Sašino kolo, Cigansko kolo, Marš na Drinu, Marija dekli bela kumrijo, Gde si dušo, gde si rano, a pratila ih je vokalna solistkinja iz Novog Sada, Jadranka Gojić. Utisci iz daleke Kine su veoma pozitivni, govori Smiljana Jančić, dirigent GTO „Branko Radičević“ Ruma, posebno što je Kinezima tamburica kao instrument manje poznata.
 
"Жетва Краљевци" - Очување традиције и идентитета

zetvakraljevci2019.jpg


Пету годину за редом Удружење жена "Краљевчанке“ из Краљеваца организовало је сеоску манифестацију "Жетва Краљевци“. Жито је са краљевачких њива скинуто, па су мештани и гости могли и да прославе завршетак најважнијег посла у пољу и то на старински начин. Мушкарци су косама скидали жито, а жене везивале снопове и припремале храну, јаку "сремачку“ да човек издржи тежак рад у пољу.
Жетва у Краљевцима је скоро готова, принос је био нешто мањи од претходних година, мајске кише умањиле су род, а нешто је страдало и током невремена. Ипак, Краљевчани нису поклекли, и као некад, после великог посла, ваља се и прославити.
 
Лапсус бенд - Базен "Борковац", четвртак 21:30 часова


Lapsus-200x259.jpg


Савет за младе Општине Рума, у сарадњи са Базеном "Борковац", организује у четвртак, 18. јула, концерт Лапсус бенда. Реч је о једном од најтраженијих младих бендова на Балкану, који у оквиру овогодишње летње турнеје свира близу 50 концерата.
Концерт на румском базену "Борковац" почиње у 21:30 часова, а цена улазнице у претпродаји кошта 500 динара.
Концерт има и хуманитарни карактер, па ће део прихода бити издвојен за лечење Стефана Гончина из Руме, малишана од годину дана, оболелог од ретке болести.
Организатори концерта позивају Румљане да у четвртак дођу на румски базен и уживају у музици највеће регионалне музичке атракције.
 

Back
Top