Quantcast
  • Dragi prijatelji, obaveštavamo vas da je forum Hronika izdvojen iz foruma Politika i sada je poseban forum u kategoriji "Društvo".

Ruma

Мишкони

Legenda
Poruka
56.350
Радови на поправци зграде и дворишног простора Завичајног музејаУ Завичајном музеју Рума у току су радови на реконструкцији дворишног простора. Тренутно се изводе радови на крову надстрешнице Завичајног музеја, а комплетну поправку финансира Општина Рума са 486.000 динара.

Овим радовима значајно ће се унапредити безбедност свих посетилаца и након годину дана паузе, на задовољство публике, у овом простору поново ће се одржавати програми Културног лета.

"Локална самоуправа нам је ове године изашла у сусрет и дала средства за комплетну поправку надстрешнице. Тиме ћемо проблем решити дугорочно, јер није реч само о поправци, већ комплетној реконструкцији. Поставиће се нови олуци, ставља се нови кровни покривач, а потом ће уследити и молерски радови тако да мислим да ћемо део културних дешавања у августу, као и нека дешавања у септембру која ми планирамо, реализовати управо на једном од омиљених места румске публике, које ће сада бити потпуно безбедно", истакла је Бранислава Коњевић, в.д. директорка Завичајног музеја Рума.

Радови су започели 20. јула, а према уговору рок за њихов завршетак је 20 радних дана. Зграда музеја је један од најстаријих објеката у граду, из 1772. године и као таква представља изузетно важан културни споменик који је под заштитом Завода за заштиту споменика из Сремске Митровице.

"Сваком реконструкцијом Главне улице ова зграда је помало затрпавана, стављањем новог слоја асфалта, а тренутном великом реконструкцијом, део тих слојева ће бити скинут тако да ћемо почети да се решавамо влаге која нам у згради представља највећи проблем. Локална самоуправа је са извођачем радова то и договорила, прво смо откопали подрумске прозоре и само после неколико дана, већ се не осећа толико она вишегодишња мемла. Наравно, зидови су још увек влажни, али имамо сад ту природну вентилацију, што је у интересу ове зграде", каже Бранислава Коњевић.
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.350
Румски планинари успешно наставили учешће у Војвођанској трекинг лигиПланинарски клуб "Борковац" Рума са успехом је наставио учешће у Војвођанској трекинг лиги после летње паузе у овом такмичењу које организује Планинарски савез Војводине.

На 5. колу овогодишњег циклуса такмичења које је одржано у недељу 5.8.2018. године у Специјалном резервату Горње Подунавље, са стартом и циљем у селу Купусина код Апатина, такмичари румског клуба постигли су запажен резултат, са девет учесника на маратонској стази дугој 42 километра. Чланица румског клуба Јелена Радосављевић, актуелна шампионка Војвођанске трекинг лиге, остварила је велики успех освојивши златну медаљу у апсолутној женској конкуренцији.

После 5. кола Војвођанске трекинг лиге ПК "Борковац" се налази на другом месте у генералном пласману преко 70 клубова из Војводине и Србије, са врло малим заостатком за водећом екипом новосадског "Железничара".
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.350
Почела 46. ликовна колонија "Борковац"У бајковитом амбијенту најпознатијег румског излетишта почела је 46. ликовна колонија "Борковац", најстарија манифестације овог типа, која се у континуитету одржава од 1968. године.

Тема овогодишње Колоније, су мотиви за румске разгледнице, којом ће се ове седмице, бавити 10 уметника - сликара, ликовних педагога из Руме, Старе Пазове, Врдника, Сремских Карловаца, Голубинаца и Власотинца.

Директорица Завичајног музеја у Руми Бранислава Коњевић пожелела је јуче добродошлицу уметницима и открила разлоге због којих су у фокусу овогодишње ликовне колоније "Борковац" мотиви за румске разгледнице.

"Надамо се да ће слике које буду настале у ових шест дана дружења наћи место на будућим разгледницама нашег града. После сваке ликовне колоније и изложбе која се тим поводом организује, радови заврше у депоу Завичајног музеја и на неки начин нису доступни на увид јавности. Управо је то један од мотива зашто смо се ове године одлучили за ову тему, да се ти радови кроз штампу, разгледнице, туристички промотивни и рекламни материјал задрже у граду, буду упечатљив детаљ који ће уједно афирмисати и саму ликовну колонију", казала је Бранислава Коњевић и додала да су у сврху јачег повезивања установа културе са школама овог пута учесници Колоније ликовни педагози.

Пратимо смернице из Министарства културе, желимо да дамо свој допринос у јачем повезивању установа културе и образовних установа. Пред саму изложбу радова са овогодишње колоније, која се традиционално одржава крајем новембра или почетком децембра, уприличићемо и радионице са ученицима. Морам напоменути да су ђаци и сада добродошли и родитељи или наставници их могу довести ове седмице у наш павиљон уметности овде у излетишту Борковац, где ће деца имати прилику да уживо виде рад ликовних уметника", поручила је Бранислава Коњевић.

Димитрије Коларевић, академски сликар, и доскорашњи саветник у Школској управи Сремског и Јужнобачког округа сматра да је повезивање музејског рада и педагогије занимљива, али и неопходна идеја.

"Сви музеји који постоје у Новом Саду и у неким другим градовима имају увек идеју да укључе омладину, односно децу из школа, да и они буду учесници ликовних радионица. Инспирација тим ликовним радионицама су чувена ремек дела нашег српског сликарства и често су деца учесници у радионицама у галеријама, а све чешће их виђамо и на ликовним колонијама када они заједно са афирмисаним сликарима такође стварају, заједно са својим наставницима", рекао је Коларевић.

46. ликовна колонија ће трајати до 26. августа.
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.350
Рума спремно у суботу дочекује најбрже полумаратонцеОко 300 такмичара узеће учешће на другом по реду Румском полумаратону, највећем спортском догађају ове године у нашем граду.

Збој сјајне организације 1. Румског полумаратона који се прочуо међу тркачком популацијом на 2. Румски полумаратон долази велики број звучних имена како из Србије тако и из иностранства и земаља из окружења који ће се борити за титулу најбржег на румским улицама.

Учешће на полумаратонској трци у Руми потврдили Дарко Живановић, Немања Церовац, Кристијан Стошић победник овогодишњег Београдског маратона, Теодора Симовић, Харис Ајдаревић, а промотер трке је Анђелко Ристичевић олимпијац из Рија, члан АК „Партизан“. И овог пута полумаратонци у Руми ће трчати три круга од по 7.035 метара, али је траса трке ове године мало измењена, па је и сам старт/циљ на почетку Орловићеве улице, паралелно са фонтаном на Градском тргу.

Општина Рума је и ове године дала кључни допринос организацији полумаратона, сматра Милош Марковић генерални секретар Спортског савеза Општине Рума и додаје да је локална самоуправа обезбедила и ове године вредне новчане награде.

"Победници и у мушкој и женској конкуренцији ће добити по 30.000 динара, другопласиранима припада 20.000, трећепласираним 12.000, четвртопласираним 7.000 и онима који на циљ дођу пети по 5.000 динара. Поред проглашења најбољег у апсолутној конкуренцији, биће и проглашење по категоријама 40+ година, 50+ година, 60+ година, као и проглашење у штафетној трци. Најбржи Румљани у обе конкуренције добиће по 15.000 динара", рекао је Марковић.
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.350
Исак Кимутаи и Теодора Симовић победници 2. Румског полумаратона - Драгана Шпехар и Бранислав Срдић најбржи Румљани

 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.350
"Сремски бећарац" у ДобринцимаУ Добринцима је протеклог викенда одржана гастрономска манифестација "Сремски бећарац". Учествовало је 20 удружења жена из Срема и Београда, а на њиховим штандовима били су изложени производи домаће радиности и колачи.

"Основни циљ нам је дружење, да се окупимо и провеселимо. Важан аспект је и неговање и очување наше традиције, а такмичење у кувању бећар паприкаша је у фокусу манифестације. Надамо се да ће се манифестација још дуго одржавати у Добринцима. Цео програм је протекао у прелепом амбијенту, а први пут смо ове године у порти цркве и имали смо више места за наше учеснике",казала је Славица Беговић, председница Удружења "Тифани" из Добринаца, које је организатор ове манифестације.

У кувању паприкаша се тaкмичило пет удружења, две породице: Олујић и Стојишић и италијанска фирма „Ла линеа Верде“ која има свој погон у Добринцима.

Међу удружењима, прве су биле представнице Удружења „Илинчанке“, друге жене из Лаћарка а треће из Сурчина. У другој категорији најбољи бећарац је припремила екипа „Ла линеа верде“. Манифестација је употпуњена и одговарајућим културно - уметничким програмом, а реализацију "Сремског бећарца", између осталих, помогли су и ЈП "Гас Рума", фабрика салате „Лалинеа Верде" и предузеће „Соле комерц" – Млин у Добринцима.


 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.350
Најава књижевне колоније „Рума 2018. године“Градска библиотека „Атанасије Стојковић“ уз помоћ Народне библиотеке Србије и Општине Рума, као генералног покровитеља, ове године ће одржати другу књижевну колонију под називом „Рума 2018. године“.

Књижевна колонија ће се одржати наредне седмице и то од 10. до 15. септембра, а селектори су Ласло Блашковић, управник Народне библиотеке и Жељко Стојановић, директор Градске библиотеке „Атанасије Стојковић“.

Ове године учесници колоније су Љубица Арсић - успешна књижевница, Кајоко Јамасаки - јапанка која је примила држављанство Србије, успешна песникиња, затим Владимир Копицл - угледни есејиста, носилац бројних награда, Миодраг Маринковић - песник, Гојко Божовић - директор и власник издавачке куће „Архипелаг“ који ће уједно бити и модератор и Слободан Живановић уредник Зборника са прве књижевне колоније који ће се појавити ове године пред учесницима и посетиоцима.

"Одабрали смо 6 стваралаца за које мислимо да могу да допринесу афирмацији књижевне речи и афирмацији културног живота у нашем граду, покрајини и широм Србије. Надам се да ће и Зборник са друге колоније бити добар као и први и мислим да ће онда бити трасиран пут за све наредне књижевне колоније будући да изузев Сићева и Руме не постоје манифестације које се зову књижевне колоније", изјавио је Стојановић.

Програм:

10. септембар - скуп учесника Колоније, трибина у Пећинцима;

11. септембар - панел дискусија на задату тему, трибина у Инђији;

12. септембар - трибина у Старој Пазови;

13. септембар - посета манастирима Гргетег и Велика Ремета, трибина у Шапцу;

14. септембар - пријем код председника у Градској кући, одлазак у седиште архијерејског намесништва румског, увече књижевна трибина у Руми.

 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.350
Линцер колачи - Украс празничне трпезеЗавичајни музеј Рума, у петак 14. септембра 2018. године, у 18 часова у сали легата Феђе Соретића, приређује отварање изложбе "ЛИНЦЕР КОЛАЧИ - УКРАС ПРАЗНИЧНЕ ТРПЕЗЕ". Аутор изложбе је Бранислава Коњевић.

ЛИНЦЕР КОЛАЧИ - УКРАС ПРАЗНИЧНЕ ТРПЕЗЕ
Нису Сремци познати само по шунки и вину, познати су и по колачићима који се праве од посебне врсте теста, такозваног линцер теста, одакле и назив линцер колачи или лицедери, а део Срема одакле су најбољи мајстори зато носи назив
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.350
Представа "Ноћна стража"Уторак, 25. септембар у 20.00 часова

Велика дворана Културног центра „Брана Црнчевић“

Атеље 212

НОЋНА СТРАЖА

- све је лажно само је комедија стварна -

Режија: Борис Лијешевић

Играју: Ненад Ћирић, Гордан Кичић, Горица Поповић,

Јелена Петровић, Бојан Жировић, Јелена Ђокић,

Јелена Ступљанин, Тамара Драгичевић, Стефан Бундало,

Урош Јаковљевић

Цена улазнице је 800 динарa

Радња комада смештена је у тридесете године прошлог века, ликови су углавном на овај или онај начин декадентни припадници богатијег слоја друштва, а кроз преплитање њихових карактера и животних прича, између осталог, осликава се својеврсна закономерност како се управо кад се човек узнесе у процвату и успеху (или у оном што он таквим види) ствара клица пропасти.

"У "Ноћној стражи" наилазимо на људе код којих рад није оно што омогућава живот", вели редитељ Лијешевић, и додаје, "сплеткарење, манипулације, варање, прећуткивање истине квалитети су који обезбеђују егзистенцију. Ко не влада овим вештинама бива прогнан на маргине овог чудног света у коме царују сумњиве маркизе, пропали и посрнули племићи, колекционари лажних слика..
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.350
Izložba Ljupke ErgВелики хол Кулутрног центра "Брана Црнчевић"
Улаз слободан

Љупка Ерг рођена je 10. маја 1978. године у Новом Саду. Дипломирала je графички дизајн 2003. године у класи професора Бранислава Добановачког на Академији уметности у Новом Саду. Члан je СУЛУВ-а. Бави се илустрацијом и сликарством, а запослена je као професор ликовне културе у ОШ „Свети Сава“ у Руменки. Излагала je на групним изложбама у Новом Саду, Горњем Милановцу, Мајданпеку, Кисачу, Нишу, Старој Пазови и Бачком Петровцу. До сада је имала две самосталне изложбе у Новом Саду. Њени радови се налазе у приватним колекцијама у Канади (Ванкуверу, Торонту), Словачкој (Братислава), Мађарска (Будимпешта) и Швајцарска (Цуг).
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.350
Наступ Српског певачког друштва из Руме на манифестацији "Пут духовности"
Српско певачко друштво из Руме узело је прошле седмице учешће у манифестацији "Пут духовности", која је одржана у Раковици, уз благослов Његове Светости Патријарха Иринеја.

У оквиру Сабора духовне музике наступило је шест хорова, а Српско певачко друштво из Руме је имало запажен наступ, који је публика знала аплаузима да награди. Румљани су посетиоцима манифестације дочарали лепоту духовне музике у хармонији многогласја.

Пред румским хором, који баштини традицију дугу преко век и по, у наредним месецима је неколико значајних наступа. Српско певачко друштво из Руме ће се у октобру представити београдској публици, а за Румљане спремају, половином децембра, традиционални Годишњи концерт.

 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.350
Сви румски савате репрезентативци освојили златне медаље
Савате бокс клуб Рума - Светски КУП 2018
У суботу 29. септембра у Спортској хали "Арена" у Вараждину, Хрватска на Светском КУП-у за клубове у саватеу Србију су преставила два клуба са осам такмичара и остварили су максималан резултат - осам златних медаља.

Златне медаље освојили су чланови:

- из Савате бокс клуба "Рума" пионир Страхиња Јоцковић до 30кг, кадеткиње Анастасија Иконић до 56кг, Николина Касап до 65кг и Јована Касап до 70кг
- из Клуба борилачких спортова "Нови Сад" сениорка Јелена Седоглавић до 65кг, кадет Урош Веселиновић до 56кг, јуниор Алекса Гуша до 65кг и сениор Лука Лисица до 75кг.

"Наши спортисти су блистали на овом Светском КУП-у и показали какве Србија има борце у саватеу", рекао је тренер Савате бокс клуба "Рума" Миодраг Ракић.
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.350
Изложба слика "Трагање за лепотом"


Изложба "Трагање за лепотом"Завичајни музеј Рума, у среду 10. октобра 2018. године, у 19 часова, у сали легата Миливоја Николајевића, приређује отварање изложбе слика Срећка Радуловића и Мирослава Биуковића "Трагање за лепотом".

У оквиру војвођанске ликовне сцене Срећко Радуловић и Мирослав Биуковић стекли су позицију аутора формиране ликовне поетике и сликарског израза. Радовима у техници уље на платну стварају композиције чистих форми и хармонских вредности на релацији простор-светлост. У духу поетског реализма обрађују разноврсне теме попут ентеријера, мртвих природа и градских призора, који у њиховој интерпретацији добијају нову, лирску црту. Кад се у својим делима баве ентеријером или мртвом природом, често су то наизглед сасвим обични предмети (виолина, чинија са воћем, књиге...) који транспоновани кроз њихов ликовни израз добијају сасвим нову димензију и ванвременску црту. На тај начин пролазно постаје вечно уз све присутнију објективност и високи естетски манир. Дајући свој допринос постулатима,чије темеље су поставили италијански и фламански сликари, Срећко и Мирослав дефинишу простор слике као реалност, онако како је доживљава наша свест, проткану сплетом људске потребе за тактилним доживљајем ствари. У њиховим ликовним визијама сваки детаљ је пажљиво обрађен потезима четкице, чија крајња изведба доприноси грађењу слике као симбола лепог.
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.350
Организација која је била богатом традицијом, корист за целу друштвену заједницу, налази се скоро пред гашењем. Жалосно је да многе земље се поносе својим ,,скаутима", где деца могу само добре и корисне ствари да науче, код нас то је препуштено људима добре воље и њиховом упорношћу и залагањем да младе одвуку од улице, дроге, алкохолизма и врате истинитим и правим вредностима на којима треба да почива и друштво али и држава.
Жалосно и бедно, или је напротив и сврха и циљ да баш буде контра, да оно што је изопачено-буде морално!!!!
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.350
Завршен 55. Фестивал музичких друштава ВојводинеФестивал музичких друштава Војводине одржан је протеклог викенда у нашем граду. У Великој дворани Културног центра "Брана Црнчевић" током две такмичарске вечери наступили су најбољи фолклорни ансамбли и оркестри Војводине, а румској публици су презентована најновија кореографска достигнућа и богато културно наслеђе нашег народа.

На фестивалу је наступило 14 ансамбала са преко 800 учесника, а изведбе је пратио и оценио стручни жири у саставу: мр Драгица Панић, етномузиколог; Дајана Костић, кореограф; Радојица Кузмановић, кореограф; мр Мирјана Дробац, етномузиколог и Иван Терзић, етнолог.

Највише бодова, прво место и Златну плакету фестивала, освојио је КУД "Бранко Радичевић" Бешка ( 97.50 бодова ).

Друго место и Златну плакету освојио је СКЦ "Вук Стефановић Караџић" из Бачке Тополе ( 96.50 ), док је треће место заузео КУД "Станко Пауновић" НИС Панчево (96.25 ).

Златним плакетама су награђени:

АКУД УНС "Соња Маринковић" Нови Сад 95.50 бодова;

ГКУД "Лаза Нанчић" Вршац 91.50;

МКЦ "Кодаљ Золтан"Бачка Топола 91.00;

ДК "3. октобар" Банатско Ново Село 90.00.

Сребрном плакетом жири је наградио следеће ансамбле:

КУД "Бранко Радичевић" Стара Пазова 89,00 бодова;

ОКУД " Свети Сава" Нова Пазова 85,00;

КУД "Србија" Кула 85,00;

ЦТКУ "Коста Абрашевић" Бачка Паланка 83,00;

АНИП "Бранко Радичевић" Рума 83,50;

Дом Културе Сивац ( 82,50 ).

Бронзана плакета за освојених 80,00 бодова на 55. Фестивалу музичких друштава Војводине у Руми, припала је КУД-у "Стеван Мокрањац" из Каћа.

Фестивал су организовали Савез уметничког стваралаштва аматера Војводине и Културни Центар "Брана Црнчевић". Покровитељи фестивала су Општина Рума и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.350
Филмско вече - играни и документарни филмови Славка ВоркапићаВелики хол Културног центра "Брана Црнчевић"
Понедељак 22. октобар, 20.00 часова
Улаз слободан

У знак сећања на Славољуба Славка Воркапића Ворки тим од 2005. сваке године у октобру организује вече посвећено овом филмском великану, сремцу по рођењу, холивудском мајстору монтажних секвенци.

Програм:

Живот и смрт холивудског статисте, бр. 9413
Милиони нас
Радио таласи
Фингалова пећина
Нови Американци
 

Мишкони

Legenda
Poruka
56.350
Циклус предавања "Археолошко благо Србије"Завичајни музеј Рума, у четвртак и петак, 1. и 2. новембра 2018. године, у 18 часова у сали легата Феђе Соретића, организује циклус предавања "Археолошко благо Србије", ауторке Александре Јовановић, дипломираног археолога.

Прво предавање, под називом "Рим, Србија и рано хришћанство", има за тему настанак хришћанства, однос Римског царства према новој религији и о ранохришћанским налазима са територије Србије.
"Римски царски градови у Србији", је назив другог предавања, а током презентације биће говора о градовима као и о ранохришћанском аспекту унутар истих.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.