Roditelji, sta je sa Vama i Vasom decom?

Nemam ništa protiv dece kao dece. Ovo se pitam više zbog roditelja koji ne znaju i ili neće da vaspitavaju svoju decu.
Deca po prodavnici vrište, viču, jure se, voze bicikl i trotinet. U parku isto tako samo viču, trče okolo. Sedim na klupi i samo neke počne da se dernja i krešti meni ispred nosa ili pozadi na uvo. Pogotovo kad pricam na mobilni. Onda se cuju i njihovi roditelji koji isto vicu na njih po parkiću. U prodavnici ili na nekom drugom javnom mestu ne reaguju na njihovo ponašanje.
Deca i treba da se dernjaju, pevaju, vrište, trče, skaču, skupljaju modrice i ogrebotine, penju na drveće, pokupe smeće...
Za roditelje nepomjanike nemam mnogo reči jer nisu više deca, a od svoje dece bi da naprave nekakve babe i dede.

Nisu postali siležije jednim delom zahvaljujući tome što su išli na sport i
provodili mnogo vremena napolju.

Dok su im nadrkdede kopale rupe po parku da noge izlome, babe ih vodom
sa terase polivale. Al sve smo to preživeli. :aha:
Svaka cast i postovanje.Verujem da tvoja deca ne bi radila to sto rade danasnja.I mene su,t.j. nas koji smo uvece igrali basket gadjali matorci sa kesama punom vode,a kada krenu tegle,to je bio znak da prekinemo sa basketom.Naselje pa odzvanja,a stariji ne mogu da podnesu,lupanje gumene lopte.I ne ljutim se na njih,niti sam se ljutio.Kada bi kad sam bio mali tako trcao oko nekoga i vristao na uvo,pa matori bi me razbio,kao vazu za cvece.Tako sam preneo na svoju decu,a i prenosim na unuke.Zna se sta se sme,a sta ne.Jeste ovo novo doba,ali ponasanje mora da bude kako valja.

Svaka cast i postovanje.Verujem da tvoja deca ne bi radila to sto rade danasnja.I mene su,t.j. nas koji smo uvece igrali basket gadjali matorci sa kesama punom vode,a kada krenu tegle,to je bio znak da prekinemo sa basketom.Naselje pa odzvanja,a striji ne mogu da podnesu,lupanje gumene lopte.I ne ljutim se na njih,niti sam se ljutio.Kada bi kad sam bio mali tako trcao oko nekoga i vristao na uvo,pa matori bi me razbio,kao vazu za cvece.Tako sam preneo na svoju decu,a i prenosim na unuke.Zna se sta se sme,a sta ne.Jeste ovo novo doba,ali ponasanje mora da bude kako valja.
E ja sam se ljutila. Pa kao dete sam najmanje bila kriva za to što su
me doveli negde gde ću svima da smetam. Posao roditelja je da deci
obezbede uslove za život, a život deteta je igra. Ako to ne mogu, a
to je danas priličan luksuz, onda se ne treba na decu ljutiti.

E ja sam se ljutila. Pa kao dete sam najmanje bila kriva za to što su
me doveli negde gde ću svima da smetam. Posao roditelja je da deci
obezbede uslove za život, a život deteta je igra. Ako to ne mogu, a
to je danas priličan luksuz, onda se ne treba na decu ljutiti.
Nije tada bilo mobilnih,a i decija graja je prijala svakome.Niko se nije ljutio.Bas na protiv,svako je imao nekog klinca-klinku koga je obozavao.Kod nas u naselju je bio jedno uz drugo,tereni a kosarku i decije igraonice sa peskom.Secam se dobro kada nasa lopta ode do njih,oni nam donesu,tako smo i mi njima.Nije bilo zbrke medjusobno.

Svaka cast i postovanje.Verujem da tvoja deca ne bi radila to sto rade danasnja.I mene su,t.j. nas koji smo uvece igrali basket gadjali matorci sa kesama punom vode,a kada krenu tegle,to je bio znak da prekinemo sa basketom.Naselje pa odzvanja,a stariji ne mogu da podnesu,lupanje gumene lopte.I ne ljutim se na njih,niti sam se ljutio.Kada bi kad sam bio mali tako trcao oko nekoga i vristao na uvo,pa matori bi me razbio,kao vazu za cvece.Tako sam preneo na svoju decu,a i prenosim na unuke.Zna se sta se sme,a sta ne.Jeste ovo novo doba,ali ponasanje mora da bude kako valja.
Jolemisa, i ja sve vreme pričam o normalnoj deci, koja ciče i viču dok se igraju, a ne o huliganima.
Uvodni post je "napumpan", jer je autor teme pobesneo što mu je neko dete u parku, prilikom igre ciknulo iza leđa dok je telefonirao.
Kaže "voze bicikle i trotinete po prodavnicama".
Imam 53 godine i za toliko godina nisam videla nešto tako, a nije da sam malo toga prošla i naučila. :roll:
Samo branim decu i njihovu mladost od sebičnih matoraca, koji bi da dođu na mesto gde se podrazumeva da je dečja graja, a da roditelji drže decu strogo pod kontrolom, da im slučajno ne smetaju.
Zaista tužno.

Valjda svaka zgrada ima po jednog dežurnog partibrejkera. Kod mene
ih je bilo dvojica. A rotitelji starog kova, pa kad se komšija požali, ja
sam kriva po difoltu. Ona se vozika liftom! Ne vozikam se liftom! pljas..
A ne vozikam se nego sestra nema kilažu za lift, pa moram da je spustim
ili da odem po nju da se ne bi pelo dete na šesti sprat peške. Onda,
ajmo peške. Stiže žalba ''Trče po stepeništu''. Ajmo lagano. Zašto su
one stalno u zgradi?
Pa, da nestanem nisam baš mogla, ali sam se usprotivila i bilo je loše
po njihove živce, veoma.
Priznaj da se spuštaš niz gelender posle deca kriva 🤪

Nemam ništa protiv dece kao dece. Ovo se pitam više zbog roditelja koji ne znaju i ili neće da vaspitavaju svoju decu.
Deca po prodavnici vrište, viču, jure se, voze bicikl i trotinet. U parku isto tako samo viču, trče okolo. Sedim na klupi i samo neke počne da se dernja i krešti meni ispred nosa ili pozadi na uvo. Pogotovo kad pricam na mobilni. Onda se cuju i njihovi roditelji koji isto vicu na njih po parkiću. U prodavnici ili na nekom drugom javnom mestu ne reaguju na njihovo ponašanje.
Kad dijete gleda film na telefonu u kaficu ali toliko glasno da ne mozes da pricas aa drugom osobom.

Pa baš je došlo namerno da mu pišti na uvo? :lol: Našao je gde će da telefonira..

Odeš u park pun dece i dečije graje i kažeš ''Jel možete da ućutite na pet minuta,
moram časkom da telefoniram?'' :rotf:
Ma to nema sanse.Treba se skloniti na tise mesto.Moze da se nadje mesta za telefoniranje i da se ne krive deca,ali ako je on pricao na telefon,a neko dete iza njega vrisne,pa nije u redu.Svaki normalan roditelj bi reagovao na to,da mu dete to ne radi.

Ma to nema sanse.Treba se skloniti na tise mesto.Moze da se nadje mesta za telefoniranje i da se ne krive deca,ali ako je on pricao na telefon,a neko dete iza njega vrisne,pa nije u redu.Svaki normalan roditelj bi reagovao na to,da mu dete to ne radi.
Postoji razlika između nevaspitanja i nemirluka. Da u uvodnom postu nije park
pomenut, ja se ne bih ni uključivala na temu.

Moras to videti sama sa sobom.Objesnio sam sta je u redu,a sta nije.Mojem detet ne bi tako nesto ni palo na pamet,a ni unucima.
Ma ja se slažem sa tobom da nije ok da dete namerno provocira nekoga
u parku, samo što ja to nisam tako shvatila. Ne mora uopšte biti tako..
A evo postavljač teme neka pojasni, ako sme uopšte da se javi.. :malav:

Tu je moderator, pa ako mu budem vrištala na uvo, banovaće me.
Nema čega da se plaši.

Ma ja se slažem sa tobom da nije ok da dete namerno provocira nekoga
u parku, samo što ja to nisam tako shvatila. Ne mora uopšte biti tako..
A evo postavljač teme neka pojasni, ako sme uopšte da se javi.. :malav:

Tu je moderator, pa ako mu budem vrištala na uvo, banovaće me.
Nema čega da se plaši.
Ma nema potreba Jasna.Razumem ja tebe dobro.Pa gde ce dete da se izvice,vec napolju.I to im je potrebno.To je veliki problem u gradu po parkovima.Deca vole da se igraju i vriste,a sa druge strane,matore drtine,kojima smeta.I ja sam stariji covek,ali obozavam da cujem vrevu i vrisku dece u ulici.Medjutim velika je razlika,grad i selo.

to bilo pre vise decenija ..Sad im kupis Milku oni se mrste gledaju da li je original..Kupis nutelu crno jedu belo bacaju
Nevažno šta si hteo da kažeš, ali nije tačno....penaste bombone su skorijeg datuma, a čokolada s pirinčem je podilaženje savesti jedenju čokolade, pa je kao manje slatka i nije skupa i deca i mame u kraju se ne bune....neki dan sam ih kupio za ekipu na igralištu, pa skoro i ispred zgrade gde živim, mala deca divljala, pa seli na stepenište.

Back