Република Српска Крајина

1991. Hrvati su izrazito jako zastupljeni u vrhu JNA, daleko iznad svog udjela u ukupnoj populaciji SFRJ.

1991. Srbi su izrazito slabo zastupljeni u vrhu JNA, daleko ispod svog udjela u populaciji.

Etnička skupina% u JNA vrhu% u SFRJ
Hrvati50%19,7%
Srbi14,3%36,3%
Slovenci14,3%7,9%
Makedonci14,3%6,0%
Muslimani 7%8,9%
Jugoslaveni 7%5,5%
Te Hrvate se nije ništa pitalo od ljeta 1990.

Znači engl wikipedija koja navodi CIA, New York Times i brojne strane novinare za svoje izvore ne dolazi u obzir jer njime se ne viruje, al zato bi mi tribali virovat nekim izmišljenim člancima s wikipedije koje ili nemaju referencu ili im ovo stoji ka izvor podataka :roll:
Стоји али не стоји за то што тврдиш.
Nije tacno sve sto vidis na internetu.png

Питао сам јел неко осуђен за убијање Срба у Вуковару?

"Neposredni uzroci opsade proizašli su iz proglašenja neovisnosti Hrvatske u lipnju 1991.
Е то јесте тачно, противправно и једнострано проглашење РХ кршећи устав земље је довело до свега овога после.
Herojska obrana Vukovara
Значи ипак су се тамо налазили и неки наоружани Хрвати који су учествовали у борбама па је град страдао као ретко који у том рату.

Питај Хуана можда зна боље.

Poslednja izmena:
Значи ипак су се тамо налазили и неки наоружани Хрвати који су учествовали у борбама па је град страдао као ретко који у том рату.

Da, ali ipak je pre rata u Vukovaru zivelo puno vise Hrvata (47%) nego Srba (32%). Po kakvoj logici je on morao da postane deo RSK?

Ne znam na osnovu čega si to zaključio? Sa kojim pećinarima i čime se to ponosim? Apsolutno nemam ideju o čemu pričaš. Budi jasan i koncizan.
U nijednom tvom postu na ovu temu nisam pročita da su tvoji zas.rali udruženim napadom s JNA na RH, al ako sam u krivu slobodno me ispravi. Ne pamtim ni da sam pročita da ste bili u krivu jer ste pokušali otet dijelove RH koji nikad kroz povijest nisu bili dio neke Srpske države ili da ste u bilo čemu falili tokom 90ih. Evo ovaj upis poviše mog od Julijskih Alpa je dosad najkritičniji s vaše strane na ovu temu i napokon je neko od vas postavia dobro i zanimljivo pitanje. Sve dosad šta stavljam od vaših videa ili nekih slika pa do onog medijskog pokušaja prikazivanja Hrvata koljačima Srpske dice nije bilo dovoljno ni jednog jedinog osuđujućeg komentara s vaše strane.

Стоји али не стоји за то што тврдиш.
Ne stoji šta točno?

Питао сам јел неко осуђен за убијање Срба у Вуковару?
Ako se ne varam Branimir Glavaš i Tomislav Merčep su osuđeni i služili su kaznu u vezi ubijanja terorista(koristim tvoj rječnik), a moguće i još neko od naših.
Е то јесте тачно, противправно и једнострано проглашење РХ кршећи устав уемље је довело до свега овога после.
Ma bogati. A kako je Slovenija dobila to pravo da se odcijepi. Neki kažu jer je tamo bila etnički čistija slika pa ih se pustilo da se osamostale. Al ako je to točno onda dolazimo do pitanja ko je to odlučia da Slovenija može bit samostalna, a RH ne može? Isto tako ko je odlučia i na osnovu čega da JNA bude na ispomoć jednoj od zaračenih strana?

Ako su Hrvati bili problem u samom početku jer nisu želili živit sa Srbima na prostoru Krajine ili Vukovara pa je JNA radi toga stala u zaštitu Srba zašto se onda to isto dozvolilo Srbima? Ako ni oni nisu tili živit s Hrvatima na tom istom prostoru zašto onda JNA nije stala u zaštitu Hrvata koji su protjerivani i ubijani od strane Srba?

I ko je taj ko je odlučia da Srbi mogu živit na tom prostoru i da će im JNA bit na ispomoć u ostvarivanju tih ciljeva i ko je taj ko je odlučia da Hrvati ne mogu tu živit i da im JNA neće bit od pomoći kad budu ubijani ili protjerivani od strane Srba?

Питај Хуана можда зна боље.
Zna Juan puno bolje od tebe to i je ono najtužnije u ciloj priči. Nije ti palo na pamet kako to da on i 99% ostalog svita Hrvate gleda ka pozitivce, a JNA i Srbe ka negativce u pogledu Vukovara i rata na prostoru RH? Nije ti čudno šta našu vojsku i branitelje niko ne zove ni paravojskom ni teroristima već su ti termini rezervirani isklučivo za vaše jedinice? Jel promisliš kad o tome ili to ne piše na onakvim "člancima" na wikipediji s jednim ili nijednim izvorom za svoje tvrdnje?

S druge strane prozivaš ovaj članak na engl. wiki jer se od 96 referenci njih desetak odnosi na HR medije dok su ostatak strane tiskovine, knjige, znanstveni članci pa čak dokumenti od CIA-e. Al šta je to naspram nijedne reference u članku ili jedne u obliku knjige kakvog simpatizera pećinarskih jedinica kojem moramo bespogovorno virovat kad nešto napiše pozivajući se na riči Arkana ili Krajiškog Ramba. Mogli ste za izvor navest bar Informer ili vojsku svetog Stefana da koliko toliko podignu vjerodostojnost samog članka i da ne izgleda baš toliko amaterski napravljeno. Dica iz 6b bi to napravila na kvalitetniji način i da to liči na nešto.

U nijednom tvom postu na ovu temu nisam pročita da su tvoji zas.rali udruženim napadom s JNA na RH, al ako sam u krivu slobodno me ispravi.
To je potpuno tačno. Ali kakve to veze ima sa nekakvim pećinarima i niskim civilizacijskim okvirima koje si pomenuo? Ne odgovaraš mi na pitanja. Opet vrdaš i poturaš besmislene odgovore.

Sve dosad šta stavljam od vaših videa ili nekih slika pa do onog medijskog pokušaja prikazivanja Hrvata koljačima Srpske dice nije bilo dovoljno ni jednog jedinog osuđujućeg komentara s vaše strane.
Zašto bi ostali morali da se zamaraju tvojim glupostima?

To je potpuno tačno. Ali kakve to veze ima sa nekakvim pećinarima i niskim civilizacijskim okvirima koje si pomenuo? Ne odgovaraš mi na pitanja. Opet vrdaš i poturaš besmislene odgovore.

Pa ako ne osuđuješ napad od strane paravojske i njihove zločine šta se onda čudiš kad te smatram simpatizerom prve pećinarske bojne? Ako si možda neutralan čemu posjećivanje ove teme i komentiranje iste? Eno tamo drvite danima o istinama i lažima o Jasenovcu pa nisam ni jedan jedini post ostavia na toj temi, a i ne pratim je previše pobožno za razliku od nekih drugih na ovom forumu. Jel znaš zašto?
Zašto bi ostali morali da se zamaraju tvojim glupostima?
Ako su tebi gluposti vaše snimke i vaši izvještaji o vašoj vojsci i vašoj državi RSK šta da priložim ka dokument vrimena, a da ne smatraš glupostima? Snimke s htv-a ili tv-kalendara možda?

Pa ako ne osuđuješ napad od strane paravojske i njihove zločine šta se onda čudiš kad te smatram simpatizerom prve pećinarske bojne?
Molim? Ovo sad tek nema nikakvog smisla. Kako sam simpatizer ako ne osuđujem? Ti jedini možeš da lupiš ovakvo nešto. Zaključci su ti uvijek vanserijski.

Ako si možda neutralan čemu posjećivanje ove teme i komentiranje iste?
Zašto ti smeta što učestvujem? Očigledno imam što reći i to sam rekao.

Eno tamo drvite danima o istinama i lažima o Jasenovcu pa nisam ni jedan jedini post ostavia na toj temi, a i ne pratim je previše pobožno za razliku od nekih drugih na ovom forumu. Jel znaš zašto?
Ne, i ne zanima me.

Ako su tebi gluposti vaše snimke i vaši izvještaji o vašoj vojsci i vašoj državi RSK šta da priložim ka dokument vrimena, a da ne smatraš glupostima? Snimke s htv-a ili tv-kalendara možda?
Ne. Gluposti su nekakvi osuđujući komentari koje očekuješ. Upiš'o sam se od smijeha kada sam to pročit'o.

Kako god tebi draže :)

Naletia na ovaj video iz Vukovara i navodno je snimano krajem 93. za potribe nekog vašeg dokumentarca(ili filma) "Vukovar, jedna priča", koji je snimljen krajem 1993.

U dosta videa u kojima osloboditelji ulaze u grad nerijetko ćete čut u njihovim izjavama kako će Srbi brzo izgraditi novi, a i lepši Vukovar(doda bi i stariji). Neki naši govore da nije puno bolje izgleda ni 1996. kad je vraćen RH i nemam im razloga za ne virovat. A vi?

Vukovar 1993. Video iz zraka​

A evo kako ste ga ubrzo izgradili i to već nakon godine dana. Ko nađe prozor sa staklom ili prozor uopće ima gajbu pive. A ako ovako izgleda centar grada i misto proslave godišnjice oslobođenja bojim se i pomislit na šta je izgledala periferija.

A na 0:51 još malo iz tvornice laži o Vukovaru koji je uvik bio i bit će srpski grad. Ne možeš naić na jedan video njihovih medija bez bar jedne laži. Da ideš radit neku analizu ispalo bi da svako 28 sekudni izreknu jednu laž u svojim izvještajima. O klicanju Šešelju koji je danas ustaša i udbaš i slavljenju svojih vojnika dok se orgijalo po RH neću trošit puni riči večeras..

Вуковар година прва​

Da, ali ipak je pre rata u Vukovaru zivelo puno vise Hrvata (47%) nego Srba (32%). Po kakvoj logici je on morao da postane deo RSK?
Није то много више а и за ову причу је небитно.Причали смо о томе ко је изазвао рат у Вуковару и разарао исти град.
Ne stoji šta točno?
Не стоји то што тврдиш, и због чега и постављаш чланке са википедије и фотографије из Вуковара.Не стоји да је ЈНА разарала Вуковар него је разорен у борбама са паравојним хрватским формацијама, које нису биле слабо или никако наоружане него добро снабдевене оружјем које су шверцовали из иностранства, о чему говори и афера Шпегељ, ма колико се ти правио блесав.
Ako se ne varam Branimir Glavaš i Tomislav Merčep su osuđeni i služili su kaznu u vezi ubijanja terorista(koristim tvoj rječnik), a moguće i još neko od naših.
Везано за Вуковар нису, за Пакрачку пољану и Осјек можда, и пуштени су пре времена, добро владање вероватно и три пута Аве Марија свако јутро.
Не можеш да користиш мој речник јер ја терористима називам само оне који су се противуставно окренули против легалне власти и њене војске, што су урадили хрватски сепаратисти, и зато су они терористи а не локални Срби који и даље желе да остану у истој држави, то није исто тако да тај вокабулар заджи за ваше форуме где је коришћење истих обавезно.
Ma bogati. A kako je Slovenija dobila to pravo da se odcijepi. Neki kažu jer je tamo bila etnički čistija slika pa ih se pustilo da se osamostale. Al ako je to točno onda dolazimo do pitanja ko je to odlučia da Slovenija može bit samostalna, a RH ne može? Isto tako ko je odlučia i na osnovu čega da JNA bude na ispomoć jednoj od zaračenih strana?
Ako su Hrvati bili problem u samom početku jer nisu želili živit sa Srbima na prostoru Krajine ili Vukovara pa je JNA radi toga stala u zaštitu Srba zašto se onda to isto dozvolilo Srbima? Ako ni oni nisu tili živit s Hrvatima na tom istom prostoru zašto onda JNA nije stala u zaštitu Hrvata koji su protjerivani i ubijani od strane Srba?
I ko je taj ko je odlučia da Srbi mogu živit na tom prostoru i da će im JNA bit na ispomoć u ostvarivanju tih ciljeva i ko je taj ko je odlučia da Hrvati ne mogu tu živit i da im JNA neće bit od pomoći kad budu ubijani ili protjerivani od strane Srba?
Ниједна република није имала право да се самостално отцепи без пристанка свих осталих република, што се ради само преговорима.То што би Словенци пре добили тако стечену самосталност је зато што бар са СР Србијом нису имали територијалних спорова, па би преговарали вероватно око имовине.То нема везе са СР Хрватском, она је други случај, што не значи да може да изазове рат како би то остварила.ЈНА је била државна војска и није заузимала стране, а како је у њој био велики број Хрвата и осталих то није ни могла, већ да чува целовитост Југославије.
Хрвати су у већини хтели независну државу и то у авнојевским границама и чак и ширу са областима у Босни, Срби тамо су хтели да остане постојећа држава.Није ЈНА одбацила Хрвате него они ЈНА.
Zna Juan puno bolje od tebe to i je ono najtužnije u ciloj priči. Nije ti palo na pamet kako to da on i 99% ostalog svita Hrvate gleda ka pozitivce, a JNA i Srbe ka negativce u pogledu Vukovara i rata na prostoru RH? Nije ti čudno šta našu vojsku i branitelje niko ne zove ni paravojskom ni teroristima već su ti termini rezervirani isklučivo za vaše jedinice? Jel promisliš kad o tome ili to ne piše na onakvim "člancima" na wikipediji s jednim ili nijednim izvorom za svoje tvrdnje?
S druge strane prozivaš ovaj članak na engl. wiki jer se od 96 referenci njih desetak odnosi na HR medije dok su ostatak strane tiskovine, knjige, znanstveni članci pa čak dokumenti od CIA-e. Al šta je to naspram nijedne reference u članku ili jedne u obliku knjige kakvog simpatizera pećinarskih jedinica kojem moramo bespogovorno virovat kad nešto napiše pozivajući se na riči Arkana ili Krajiškog Ramba. Mogli ste za izvor navest bar Informer ili vojsku svetog Stefana da koliko toliko podignu vjerodostojnost samog članka i da ne izgleda baš toliko amaterski napravljeno. Dica iz 6b bi to napravila na kvalitetniji način i da to liči na nešto.
Аха јавило му се у сну вероватно.Ако ти је тај остали свет НАТО пакт онда јесте, а како су они били добрано ангажовани на растурању Југославије тада, па су тако подржавали и финансијски и војно било које ђубре које је дошло овде да оргија и прави нове државе, такав наратив не чуди уопште.Само што то није због самих Хрвата за које их заболе уво, нити што су мислили да су они у праву, од њих су добили касније оно због чега су им и помагали, већ како би оправдали своју улогу у тим сукобима, и отуда пропаганда о злим Србима, док сви остали пацови који растурају Југославију су оличење невиних жртава.Зато и немаш осуђене убице Срба у Вуковару, на Косову, Босни.....док је Срба пун Хашки трибунал, а како се тамо судило судиће им наредне генерације.

Не треба ми ни Хуан, који не даје изворе такође, ни било ко други да знам шта се овде дешавало, а видели смо да су Хрвати започели оружане сукобе у Вуковару тако што су напали касарну ЈНА, што такође значи да су имали и адекватно наоружање за ту прилику, и да је у борбама са њима град тешко страдао како би се усташки рептили истерали одатле.
https://hrcak.srce.hr/file/345912

Hvala, ali samo da ne bude zabune: ja sam Slovenac.
Oh, kakvog li samo iznenađenja :D

A ja se naivac već ponada da sam naiša bar na jednog Srbina sa stavom i kičmom na ovoj temi. Ubija si me u pojam s ovim i bilo bi bolje da si primuča :)

Moram priznat kako su mi otkriće ovi video uratci o DR iz vaše perspektive. Neki su dobro primjetili kako ovaj poduži uzdah kad ga voditelj pita kakvi su borci bili Hrvati govori puno toga :) A i znakovito je ovo zamucikivanje dok priča o tim borbama dok se kasnije ipak malo više oslobodia pa nije bilo toliko zastajkivanja u govoru.

Arkanov borac priča o Bogdanovcima​

Pad Krajine kao i bombardovanje Srbije treba da bude nauk srpskoj vojsci i politicarima.Krajina je pala za par dana zato sto je hrvatska vojska uz pomoc nato aviona prekinula sistem veze vojske Krajine.Onda je nastupila propaganda i panika.T u nije bilo nekoga kao Misic da razbijenu vojsku u bjezaniji pregrupise i uspostavi rezervnu liniju odbrane.Znaci nasa vojska ne moze da ide u korak sa svjetskim silama.Umjesto nabavljanja modernog naoruzavanja treba sa strucnjacima da se radi na poboljsanju starih mehanickih oruzja.Bez elektronike koja upravlja sistemima.Imas na radaru avion neprijatelja ispalis raketu da eksplodira na toj visini ili oboris ili promasis.Ali nema ometanja pa da raketa skrene.I u Krajini su imali vremena da uvezu linije zicama i indukovanim telefonima pa bi imali vezu i kada su unisteni releji.Da su imali sistem veze izdrzali bi mnogo duze ovako...Mada poraz same vojske Krajine bez podrske Srbije je bio neizbjezan.
Stepa Stepanović je bio još oštriji, streljalo se za najmanju pojavu defetizma, za primer.

Hrvatskoj je svijet dozvolio da dosta jedinica HV ucestvuje u ratu.Srbima nije.Bili su dobrovoljci iz Srbije kojih nije bio nesto velik broj.Od jedinica bili su Legija i Arkan sa svojima.Muslimani su cesto ratovali i sa 63.padobranskom.Sada da li su bili ili su ih ovi izmisljali neznam tacno.Od datuma kada je vojska iz Srbije morala da napusti BiH veceg broja vojske Jugoslavije nije bilo.
Više puta ih je 63. razgonila, sudsedi veoma dobro znaju kako bi prošli da ih Klinton nije pomagao i bombardovao Srbe, otud ovolika agresivnost.

Није то много више а и за ову причу је небитно.Причали смо о томе ко је изазвао рат у Вуковару и разарао исти град.
Kako nije bitno kome će pripast grad u kojem je prije rata živilo više Hrvata i koji kroz povijest NIKAD nije bia dio Srpske države. Niste vi išli tamo branit Srbe(paravojne i pećinarske jedinice) ili uspostavljat red(JNA) nego osvajat naš teritorij kako bi ostvarili težnje pojedinaca o uspostavi velike Srbije.

Не стоји то што тврдиш, и због чега и постављаш чланке са википедије и фотографије из Вуковара.Не стоји да је ЈНА разарала Вуковар него је разорен у борбама са паравојним хрватским формацијама, које нису биле слабо или никако наоружане него добро снабдевене оружјем које су шверцовали из иностранства, о чему говори и афера Шпегељ, ма колико се ти правио блесав.
Laž je da JNA nije razarala grad(i to uz pomoć paravojnih i pećinarskih jedinica iz Srbije) i laž je da su Vukovar branile nekakakve hrvatske paravojne formacije koje tako nazivaš samo ti i stranice koje nemaju kredibilitet van granica Srbije ili RS. A kako smo bili naoružani najbolje govore video snimke i slike na kojima se vidi s kojim smo oružjem raspolagali mi, a s kojim vi i vaši drugari iz JNA koja vam je čuvala leđa dok ste iživljavali na brojčano inferiornijem protivniku.

Везано за Вуковар нису, за Пакрачку пољану и Осјек можда, и пуштени су пре времена, добро владање вероватно и три пута Аве Марија свако јутро.
Onda u Vukovaru nisu njšta skrivili. Nije na meni da tražim dokaze protiv njih ili im sudim, al mogu ka ljudsko biće osudit svako iživljavanje nad zabrobljenicima pa bili to i vaši teroristi.

Не можеш да користиш мој речник јер ја терористима називам само оне који су се противуставно окренули против легалне власти и њене војске, што су урадили хрватски сепаратисти, и зато су они терористи а не локални Срби који и даље желе да остану у истој држави, то није исто тако да тај вокабулар заджи за ваше форуме где је коришћење истих обавезно.
Nije moj problem šta vaše paravojne jedince cili svit vidi ka teroriste i agresore, a a ni to šta se ti ne možeš nosit s tim nego upireš prstom u nas. Svati da je tvoje mišljenje(ka i moje) totalno nebitno i da tvoje laži neće prominit činjenicu da vas cili svit vidi ka agresora na RH i njene građane dok na naše gledaju ka na heroje koji su goloruki stali pred brojnijeg i bolje naoružanog neprijatelja u zaštitu svoje domovine.

PS jel ima neko iz pravoslavnog sveta da je čvrsto sta uz vas i da stoji danas po pitanju napada na Vukovar i RH? Jel ima koji Ruski, Grčki ili Bugarski povjesničar ili novinar koji Hrvate naziva teroristima, a vas osloboditeljima i herojima?

Ниједна република није имала право да се самостално отцепи без пристанка свих осталих република, што се ради само преговорима.То што би Словенци пре добили тако стечену самосталност је зато што бар са СР Србијом нису имали територијалних спорова, па би преговарали вероватно око имовине.
Nismo ni imali teritorijalnih sporova sa Srbijom pa tako nismo pokušali uzet niti jedan centimetar njene zemlje već su jedino neki Srbi imali problem s nama i pokušali su uzet našu zemlju.

Možeš li predočit neki izvor koji govori da se RH nije mogla osamostalit bez suglasnosti ostalih republika kao i to da nismo imali pravo na otcijepljenje i samostalnost po ustavnom pravu.

То нема везе са СР Хрватском, она је други случај, што не значи да може да изазове рат како би то остварила.
Kako nema veze sa SR Hrvatskom kad smo u istoj državi zajedno sa SR Slovenijom? Jesu to opet neka dvostruka mjerila s vaše strane pa šta je jednom dopušteno drugom nije.

ЈНА је била државна војска и није заузимала стране, а како је у њој био велики број Хрвата и осталих то није ни могла, већ да чува целовитост Југославије.
Zaposleniče Informera lažeš jer se JNA itekako opredijelila i stala je uz srpske paravojne formacije i teroriste kojima je pomagala u ubijanju i protjerivanju Hrvata s njihovih vjekovnih ognjišta. Sve se to lipo može vidit iz video uradaka koje dolaze od strane srpskih tv kuća i na kojima se može vidit suradnja JNA i srpskih paravojnih jedinica.
Хрвати су у већини хтели независну државу и то у авнојевским границама и чак и ширу са областима у Босни, Срби тамо су хтели да остане постојећа држава.Није ЈНА одбацила Хрвате него они ЈНА.
JNA u svom imenu ima rič NARODNA, a ako se ponaša na način da jedan narod opstruira, ubija njegove civile i ruši njegove kuće i domove onda se nismo mi odrekli nje nego ona nas. Nije cili Hrvatski narod bia "paravojnim" jedinicama niti su sva sela imala vojarne, al ka šta smo imali prilike vidit iz vaših video uradaka JNA se nije prviše obazirala na nevine hrvatske žrtve i dodatno je pripromogla rasplamsavanju ratne situcije. A upravo zato je cili civilizirani svit osudija ulogu te iste JNA u tom ratu.

Аха јавило му се у сну вероватно.Ако ти је тај остали свет НАТО пакт онда јесте, а како су они били добрано ангажовани на растурању Југославије тада, па су тако подржавали и финансијски и војно било које ђубре које је дошло овде да оргија и прави нове државе, такав наратив не чуди уопште.Само што то није због самих Хрвата за које их заболе уво, нити што су мислили да су они у праву, од њих су добили касније оно због чега су им и помагали, већ како би оправдали своју улогу у тим сукобима, и отуда пропаганда о злим Србима, док сви остали пацови који растурају Југославију су оличење невиних жртава.Зато и немаш осуђене убице Срба у Вуковару, на Косову, Босни.....док је Срба пун Хашки трибунал, а како се тамо судило судиће им наредне генерације.
Meksiko nije u NATO paktu već samo Europske države te SAD i Kanada tako da su tvoje optužbe na račun Juana i njegovog članka o hrabrim Hrvatima i agresorima iz Srbije potpuno neutemeljene. Očekujem ispriku u njegovo ime jer Juan ničim nije zaslužia da ga trpaš u nekakve saveze i time obezvrijeđuješ njegovo mišljene.

Не треба ми ни Хуан, који не даје изворе такође, ни било ко други да знам шта се овде дешавало, а видели смо да су Хрвати започели оружане сукобе у Вуковару тако што су напали касарну ЈНА, што такође значи да су имали и адекватно наоружање за ту прилику, и да је у борбама са њима град тешко страдао како би се усташки рептили истерали одатле.
https://hrcak.srce.hr/file/345912
Vukovar – kako je počelo?

Slično kao i u ostalim kriznim krajevima u Hrvatskoj, i situacija u Vukovaru išla je od loše ka goroj, da bi na kraju došlo do razornog ratnog sukoba.Glavni politički faktor Srba sa područja Slavonije bilo je Srpsko nacionalno vijeće za Slavoniju, Baranju i Zapadni Srem. Ono je osnovano 7. januara 1991. u Šidskim Banovcima. Vijeće je 26. februara 1991. usvojilo “Deklaraciju o suverenoj autonomiji srpskog naroda Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema”, po kojoj srpski narod na tom području ima pravo na samoopredeljenje. Ako Jugoslavija opstane kao savezna država, Srbi će ostvariti autonomiju. U slučaju da se Hrvatska osamostali, Srbi sa tog područja imaju pravo da se priključe Srbiji. Na sastanku održanom 17. marta u Šidu, za predsednika Vijeća izabran je Goran Hadžić. Na sednici održanoj 10. juna u Iloku, Vijeće je raspisalo referendum obudućem položaju srpskog stanovništva u Jugoslaviji. Referendum je održan 23. juna, a dva dana kasnije, kada je proglašena hrvatska nezavisnost, u Borovu Selu je održana Velika narodna skupština Srba iz Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema. Na osnovu rezultata referenduma,odlučeno je da se ta regija konstituiše kao srpska autonomna oblast, otcepi od Hrvatske i “ostane u zajedničkoj državi sa drugim dijelovima srpskog narodai drugim jugoslovenskim narodima koji žele da žive u zajedničkoj jugoslovenskoj državi”.

Vukovar je trebalo da bude glavni grad ove oblasti.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ovo je s početka teksta koji si postavia(inače vašeg autora) koji ti je navodno triba poslužit za dokaz da Hrvate prikažeš krivima jer su napadom na vojarne izazvali sukobe u Vukovaru, a posljedično su krivi i za razaranje grada. Dalje nisam čita, al ne sumnjam da ima još toga šta ti ne ide u prilog, a šta si rutinski izignorira ili namjerno krivo protumačia ka i sve vezano za vašu i našu povijest.

Čestitam na ovom vrhunskom autogolu i zahvaljujem ti šta si sam sebe dematira kako su Hrvati krivi za sukobe u Vukovaru, a ne lokalni Srbi koji su taj grad ka i cilu tu regiju tili pripojit Srbiji nakon šta se RH osamostali. A naši su očito tribali sidit skršenih ruku, gledat kako vas JNA naoružava i onda doć udrit pečat kad vi odlučite proglasit pripajanje matici Srbiji.

Sad su jasniji neki napadi na srpske teroriste u Vukovaru i okolici u rano proliće 91. jer ka šta vidimo isti su tili otet komad teritorija koji nikad nije pripada Srbiji i bespravno ga pripojit toj državi. Fala ti do neba na ovom članku i ovim podacima koji otkrivaju prave razloge napada Hr snaga na vojarne, ali i zašto su neke srpske obitelji napadnute ili protjerivane iz istočne Slavonije prije samog početka rata odnosno okupacije Vukovara i RH.

Evo i tebi tri naklona do poda radi ovog čina :kpozdrav: :kpozdrav: :kpozdrav:

Kako nije bitno kome će pripast grad u kojem je prije rata živilo više Hrvata i koji kroz povijest NIKAD nije bia dio Srpske države. Niste vi išli tamo branit Srbe(paravojne i pećinarske jedinice) ili uspostavljat red(JNA) nego osvajat naš teritorij kako bi ostvarili težnje pojedinaca o uspostavi velike Srbije.
Вуковар је тада град у Југославији и из те перспективе није битно колико кога тамо има.Ако евоцирамо успомене никада није био део ни неке хрватске државе, ако изуземо злочиначку НДХ, можда њу рачунаш у државу не знам, као и многи други градови, па!
Борово село је било апсолутно насељено Србима и шта ћеш са тим.
Само што нису Срби напали касарну ЈНА него Хрвати, нису се Срби отцепљивали од Југославије него Хрвати, тако да ти је теза мада популарна у вашој тероризмом насталој држави промашена.
Laž je da JNA nije razarala grad(i to uz pomoć paravojnih i pećinarskih jedinica iz Srbije) i laž je da su Vukovar branile nekakakve hrvatske paravojne formacije koje tako nazivaš samo ti i stranice koje nemaju kredibilitet van granica Srbije ili RS. A kako smo bili naoružani najbolje govore video snimke i slike na kojima se vidi s kojim smo oružjem raspolagali mi, a s kojim vi i vaši drugari iz JNA koja vam je čuvala leđa dok ste iživljavali na brojčano inferiornijem protivniku.
То што си ти индоктринирани кромањонац не даје ти за право да друге називаш лажовима, читај пажњиво и са разумевањем, ако ти нешто није јасно питај не митоманиши и изводи идиотске закључке.Град је разорен јер се војска тамо суковила са хрватским паравојним формацијама, отуда страдање града.Пропагираш неку сумануту пропаганду да је ЈНА без икакве потребе дошла тамо и почела да руши редом а да јој се нико није супроставио, што је лаж, дошла је тамо да деблокира касарну која је 20 дана била под блокадом, и наишла на усташке јуришнике са којима је дошла у сукоб наравно, колико је она разарала град толико су и хрватски терористи.
Onda u Vukovaru nisu njšta skrivili. Nije na meni da tražim dokaze protiv njih ili im sudim, al mogu ka ljudsko biće osudit svako iživljavanje nad zabrobljenicima pa bili to i vaši teroristi.
Аха Срби су се убијали сами, бедниче.За овакво пискарање убудуће бићеш кажњен.
Nije moj problem šta vaše paravojne jedince cili svit vidi ka teroriste i agresore, a a ni to šta se ti ne možeš nosit s tim nego upireš prstom u nas. Svati da je tvoje mišljenje(ka i moje) totalno nebitno i da tvoje laži neće prominit činjenicu da vas cili svit vidi ka agresora na RH i njene građane dok na naše gledaju ka na heroje koji su goloruki stali pred brojnijeg i bolje naoružanog neprijatelja u zaštitu svoje domovine.PS jel ima neko iz pravoslavnog sveta da je čvrsto sta uz vas i da stoji danas po pitanju napada na Vukovar i RH? Jel ima koji Ruski, Grčki ili Bugarski povjesničar ili novinar koji Hrvate naziva teroristima, a vas osloboditeljima i herojima?
Много ме брига за тај цео свет коме су и Тачи и Харадинај борци за слободу а убијени Срби у Вуковару колатерална штета, знам како је гласио југословенски устав и шта је хрватска издајничка гамад тада радила под патронатом тог истог "света".
https://jadovno.com/milos-gvozdenovic-hrvatski-mit-o-vukovaru-1991/
Шта је рекао свет о овоме:
Screenshot 2025-08-10 at 13-38-58 Ponovo skinute ćirilične table u Vukovaru - Blic.png

PS jel ima neko iz pravoslavnog sveta da je čvrsto sta uz vas i da stoji danas po pitanju napada na Vukovar i RH? Jel ima koji Ruski, Grčki ili Bugarski povjesničar ili novinar koji Hrvate naziva teroristima, a vas osloboditeljima i herojima?
Какве везе има да ли постоји или не када се данас зна истина.ЈНА је вршила деблокаду своје касарне на својој територији коју су напале терористичке хорде Туђмановог ХДЗ-а, све остало су пропале сплачине које су тада послужиле сврси, данас могу само да се сервирају свињама јер се истина зна.
https://jadovno.com/rusenje-sramotnog-vukovarskog-mita/
Nismo ni imali teritorijalnih sporova sa Srbijom pa tako nismo pokušali uzet niti jedan centimetar njene zemlje već su jedino neki Srbi imali problem s nama i pokušali su uzet našu zemlju.
Možeš li predočit neki izvor koji govori da se RH nije mogla osamostalit bez suglasnosti ostalih republika kao i to da nismo imali pravo na otcijepljenje i samostalnost po ustavnom pravu.
Имали сте са Југославијом чије СРХ била део.Нису Срби хтели туђу земљу него своју, ако је Хрватска имала право да једнострано изврши сецесију од Југославије онда и Срби у СРХ су имали право да то исто ураде од такве Хрватске што су и урадили.И то пази сецесија од Југославије али у југословенским републичким границама.......
Прочитај тада важећи устав из 1974.

Члан 5.
Територија Социјалистичке Федеративне Републике Југославије је јединствена и сачињавају је територије социјалистичких република.
Територија републике не може се мењати без пристанка републике, а територија аутономне покрајине — ни без пристанка аутономне покрајине.
Граница Социјалистичке Федеративне Републике Југославије не може се мењати без сагласности свих република и аутономних покрајина.
Граница између република може се мењати само на основу њиховог споразума, а ако се ради о граници аутономне покрајине — и на основу њене сагласности.

А који то устав дозвољава једнострану сецесију живота ти......
Kako nema veze sa SR Hrvatskom kad smo u istoj državi zajedno sa SR Slovenijom? Jesu to opet neka dvostruka mjerila s vaše strane pa šta je jednom dopušteno drugom nije.
Лепо Словенци преговарају за себе а Хрвати за себе, то су две одвојене републике у Југославији.
Zaposleniče Informera lažeš jer se JNA itekako opredijelila i stala je uz srpske paravojne formacije i teroriste kojima je pomagala u ubijanju i protjerivanju Hrvata s njihovih vjekovnih ognjišta. Sve se to lipo može vidit iz video uradaka koje dolaze od strane srpskih tv kuća i na kojima se može vidit suradnja JNA i srpskih paravojnih jedinica.
JNA u svom imenu ima rič NARODNA, a ako se ponaša na način da jedan narod opstruira, ubija njegove civile i ruši njegove kuće i domove onda se nismo mi odrekli nje nego ona nas. Nije cili Hrvatski narod bia "paravojnim" jedinicama niti su sva sela imala vojarne, al ka šta smo imali prilike vidit iz vaših video uradaka JNA se nije prviše obazirala na nevine hrvatske žrtve i dodatno je pripromogla rasplamsavanju ratne situcije. A upravo zato je cili civilizirani svit osudija ulogu te iste JNA u tom ratu.
Једини ко лаже и измишља си ти овде.Није ЈНА имала ништа против Хрвата, као што рекох велики део врха ЈНА су били Хрвати, али јесте против терориста који су нападали њене касарне и убијали цивиле у њиховој земљи.
Meksiko nije u NATO paktu već samo Europske države te SAD i Kanada tako da su tvoje optužbe na račun Juana i njegovog članka o hrabrim Hrvatima i agresorima iz Srbije potpuno neutemeljene. Očekujem ispriku u njegovo ime jer Juan ničim nije zaslužia da ga trpaš u nekakve saveze i time obezvrijeđuješ njegovo mišljene.
Да није Хуан био присутан у Вуковару или је ипак сањао све то.
Vukovar – kako je počelo?
Slično kao i u ostalim kriznim krajevima u Hrvatskoj, i situacija u Vukovaru išla je od loše ka goroj, da bi na kraju došlo do razornog ratnog sukoba.Glavni politički faktor Srba sa područja Slavonije bilo je Srpsko nacionalno vijeće za Slavoniju, Baranju i Zapadni Srem. Ono je osnovano 7. januara 1991. u Šidskim Banovcima. Vijeće je 26. februara 1991. usvojilo “Deklaraciju o suverenoj autonomiji srpskog naroda Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema”, po kojoj srpski narod na tom području ima pravo na samoopredeljenje. Ako Jugoslavija opstane kao savezna država, Srbi će ostvariti autonomiju. U slučaju da se Hrvatska osamostali, Srbi sa tog područja imaju pravo da se priključe Srbiji. Na sastanku održanom 17. marta u Šidu, za predsednika Vijeća izabran je Goran Hadžić. Na sednici održanoj 10. juna u Iloku, Vijeće je raspisalo referendum obudućem položaju srpskog stanovništva u Jugoslaviji. Referendum je održan 23. juna, a dva dana kasnije, kada je proglašena hrvatska nezavisnost, u Borovu Selu je održana Velika narodna skupština Srba iz Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema. Na osnovu rezultata referenduma,odlučeno je da se ta regija konstituiše kao srpska autonomna oblast, otcepi od Hrvatske i “ostane u zajedničkoj državi sa drugim dijelovima srpskog narodai drugim jugoslovenskim narodima koji žele da žive u zajedničkoj jugoslovenskoj državi”.
Vukovar je trebalo da bude glavni grad ove oblasti.
Screenshot 2025-08-10 at 13-44-51 Tragovi_god3broj1_KostaNikolic.pdf.png

Screenshot 2025-08-10 at 13-45-29 Tragovi_god3broj1_KostaNikolic.pdf.png

Ovo je s početka teksta koji si postavia(inače vašeg autora) koji ti je navodno triba poslužit za dokaz da Hrvate prikažeš krivima jer su napadom na vojarne izazvali sukobe u Vukovaru, a posljedično su krivi i za razaranje grada. Dalje nisam čita, al ne sumnjam da ima još toga šta ti ne ide u prilog, a šta si rutinski izignorira ili namjerno krivo protumačia ka i sve vezano za vašu i našu povijest.
Čestitam na ovom vrhunskom autogolu i zahvaljujem ti šta si sam sebe dematira kako su Hrvati krivi za sukobe u Vukovaru, a ne lokalni Srbi koji su taj grad ka i cilu tu regiju tili pripojit Srbiji nakon šta se RH osamostali. A naši su očito tribali sidit skršenih ruku, gledat kako vas JNA naoružava i onda doć udrit pečat kad vi odlučite proglasit pripajanje matici Srbiji.
Sad su jasniji neki napadi na srpske teroriste u Vukovaru i okolici u rano proliće 91. jer ka šta vidimo isti su tili otet komad teritorija koji nikad nije pripada Srbiji i bespravno ga pripojit toj državi. Fala ti do neba na ovom članku i ovim podacima koji otkrivaju prave razloge napada Hr snaga na vojarne, ali i zašto su neke srpske obitelji napadnute ili protjerivane iz istočne Slavonije prije samog početka rata odnosno okupacije Vukovara i RH.
Evo i tebi tri naklona do poda radi ovog čina
Сад знаш ко је изазвао рат у Вуковару, ко је убијао Србе по граду пре било какве интервенције, ко је напао касарну ЈНА, и ко није кажњен због тих злочина, па кад то средиш ти се јави.

Poslednja izmena:

Lokalni Srbi u Vukovaru su glasali za Hrvata Račana na izborima 1990. Nisu čak ni osnovali odbor SDS-a. O tome tko je i kako počeo sukobe govori Marin Vidić Bili, povjerenik hrvatske (HDZ-ove, Tuđmanove) vlade u pismu koje je iz Vukovara uputio hrvatskoj vladi, ali i nekolicini oporbenih čelnika:

„Imenovanjem Merčep Tomislava za sekretara Općinskog sekretarijata u Vukovaru došlo je do uzurpacije vlasti i koncentracije funkcija u jednoj osobi i to predsjednika HDZ-a te faktički zapovijedanja ZNG-a, policijom te civilnim organima vlasti. Okružen ljudima sumnjivih moralnih i stručnih kvaliteta, bivšim kriminalcima, preuzeli su apsolutno nadzor nad svime u Općini Vukovar, ne prezajući od nasilnih i represivnih mjera nad građanima Općine Vukovar (bespravnim upadanjem u privatne stanove, upućivanjem usmeno i pismeno u napuštene stanove osoba koje su tražile smještaj, pljačkanjem stanova, oduzimanjem privatnih vozila, nasilnim privođenjem na saslušanje pa čak i egzekucijama. Takvim ponašanjem stvorio je u gradu opću psihozu straha među hrvatskim i srpskim pučanstvom što je rezultiralo masovnim bijegom iz grada, totalnom blokadom rada policije, ZNG-a, organa uprave i stvorilo opću konfuziju…„

Samo ovo što si civilne žrtve srpske nacionalnosti ubijene od strane Merčepovaca nazvao teroristima bilo bi dovoljno za trajni ban u svim zemljama na svijetu osim u Srbiji. To je čak i u Hrvatskoj utuživo, jer su ti ljudi bili lojalni i mirni hrvatski građani.

Lokalni Srbi u Vukovaru su glasali za Hrvata Račana na izborima 1990. Nisu čak ni osnovali odbor SDS-a. O tome tko je i kako počeo sukobe govori Marin Vidić Bili, povjerenik hrvatske (HDZ-ove, Tuđmanove) vlade u pismu koje je iz Vukovara uputio hrvatskoj vladi, ali i nekolicini oporbenih čelnika:

„Imenovanjem Merčep Tomislava za sekretara Općinskog sekretarijata u Vukovaru došlo je do uzurpacije vlasti i koncentracije funkcija u jednoj osobi i to predsjednika HDZ-a te faktički zapovijedanja ZNG-a, policijom te civilnim organima vlasti. Okružen ljudima sumnjivih moralnih i stručnih kvaliteta, bivšim kriminalcima, preuzeli su apsolutno nadzor nad svime u Općini Vukovar, ne prezajući od nasilnih i represivnih mjera nad građanima Općine Vukovar (bespravnim upadanjem u privatne stanove, upućivanjem usmeno i pismeno u napuštene stanove osoba koje su tražile smještaj, pljačkanjem stanova, oduzimanjem privatnih vozila, nasilnim privođenjem na saslušanje pa čak i egzekucijama. Takvim ponašanjem stvorio je u gradu opću psihozu straha među hrvatskim i srpskim pučanstvom što je rezultiralo masovnim bijegom iz grada, totalnom blokadom rada policije, ZNG-a, organa uprave i stvorilo opću konfuziju…„

Samo ovo što si civilne žrtve srpske nacionalnosti ubijene od strane Merčepovaca nazvao teroristima bilo bi dovoljno za trajni ban u svim zemljama na svijetu osim u Srbiji. To je čak i u Hrvatskoj utuživo, jer su ti ljudi bili lojalni i mirni hrvatski građani.
Nisi primjetia kad je moderator ovog foruma još ranije u više navrata sve poginule hrvatske građane u sukobima s JNA, srpskim paravojnim jedinicama i pećinarima nazva teroristima(nevezano jesu li se borili ili su bili kolateralne žrtve)? Ili kad je sve hrvatske žrtve na Ovčari proglasia teroristima nevezano jesu li sudjelovali u borbama ili nisu? Zašto je to u redu sa njegove strane(pa i jednog moderatora), a ovo moje zaslužuje doživotni ban? S tim da sam u postu ranije napomenia da se koristim njegovom retorikom, al naravno da ti je i to promaklo Zvonek moj dobri i pošteni :)

Nego zašto nisi odgovoria na pitanje od nekidan? Ako ti je promaklo, zanima me zašto danas ne priđeš nazad na vjeru svojih predaka kad si slobodan sam tu donit odluku? Ili zašto se ne izjašnjavaš Srbinom ako na to imaš potpuno pravo i vratiš se narodu kojem su tvoji preci pripadali? Di je zapelo ti vrli junače?

Nemoj samo kako je u RH nemoguće živit ili kako imaš problema ako si Srbin/pravoslavac jer po zadnjem popisu stanovništa ovde živi cca 120k Srba pa ako mogu oni živit u RH i izjašnjavat se Srbima/pravoslavcima, onda možeš i ti. Pa di je zapelo Zvonek? Ako su tvoji preci morali prić na kršćanstvo i ako su se morali odreć svog srpstva šta to tebe tako ponositog i dičnog priječi da se vratiš svojim korijenima? Po tvojim upisma odbijam povirovat da si kukavica i siguran sam da postoji neki opravdani razlog za to. Pa podili ga s nama :)

Сад знаш ко је изазвао рат у Вуковару, ко је убијао Србе по граду пре било какве интервенције, ко је напао касарну ЈНА, и ко није кажњен због тих злочина, па кад то средиш ти се јави.

Sve si lipo reka s onim člankom kojeg si sam linka, a ovo ostalo je mlaćenje prazne slame. Vi bi mrtvo ladno pripajali komad RH Srbiji jer tamo živi ponešto Srba, a u isto vrime ne date Albancima da pripoje Kosovo ili proglase neovisnost iako je Srba tamo bilo manje(ili tu negdi) nego u Vukovaru i okolici. Jedan metar za Kosovo drugi za istočnu Slavoniju, a oba bi tribala ić vama u korist iako su u suprotnostima. Lipo ste vi to zamislili nema šta.

Ovo je učinkovito obezglavljena zemlja tako da se za svaku funkciju, pa tako i onu odgovornu za moderisanje foruma, nađe neko kome duva promaja među ušima.

S druge strane, a pod naslovom "Ko nas, bre, zavadi?" može se lako videti da od druge polovine 1960-tih počinje plan demontaže Jugoslavije spolja. Vukašinović je dobra izlaganja o tome dao u Kulturnom centru Novog Sada, od Brozovih odnosa sa Vatikanom, Vatikana i SAD-a itd.

Cijinih "strelaca" je 1990-tih bilo na svim stranama i oni su bili glavni pokretači svih događaja.

Nisi primjetia kad je moderator ovog foruma još ranije u više navrata sve poginule hrvatske građane u sukobima s JNA, srpskim paravojnim jedinicama i pećinarima nazva teroristima(nevezano jesu li se borili ili su bili kolateralne žrtve)? Ili kad je sve hrvatske žrtve na Ovčari proglasia teroristima nevezano jesu li sudjelovali u borbama ili nisu? Zašto je to u redu sa njegove strane(pa i jednog moderatora), a ovo moje zaslužuje doživotni ban? S tim da sam u postu ranije napomenia da se koristim njegovom retorikom, al naravno da ti je i to promaklo Zvonek moj dobri i pošteni :)

Nego zašto nisi odgovoria na pitanje od nekidan? Ako ti je promaklo, zanima me zašto danas ne priđeš nazad na vjeru svojih predaka kad si slobodan sam tu donit odluku? Ili zašto se ne izjašnjavaš Srbinom ako na to imaš potpuno pravo i vratiš se narodu kojem su tvoji preci pripadali? Di je zapelo ti vrli junače?

Nemoj samo kako je u RH nemoguće živit ili kako imaš problema ako si Srbin/pravoslavac jer po zadnjem popisu stanovništa ovde živi cca 120k Srba pa ako mogu oni živit u RH i izjašnjavat se Srbima/pravoslavcima, onda možeš i ti. Pa di je zapelo Zvonek? Ako su tvoji preci morali prić na kršćanstvo i ako su se morali odreć svog srpstva šta to tebe tako ponositog i dičnog priječi da se vratiš svojim korijenima? Po tvojim upisma odbijam povirovat da si kukavica i siguran sam da postoji neki opravdani razlog za to. Pa podili ga s nama :)

Nisam to vidio. Ako je to napisao, isto rade i Hrvati na hrvatskim forumima. Za njih su svi Srbi u Krajini teroristi. On na srpskom forumu logično, stvari gleda iz srpske perspektive. A tebi se na srpskom forumu dozvoljava vrijeđanje srpskih žrtava (a i hrvatskih, jer su to bili građani Hrvatske).

Nego zašto nisi odgovoria na pitanje od nekidan?

Moj privatni izbor religije je irelevantan za ove rasprave.

Sve si lipo reka s onim člankom kojeg si sam linka, a ovo ostalo je mlaćenje prazne slame. Vi bi mrtvo ladno pripajali komad RH Srbiji jer tamo živi ponešto Srba, a u isto vrime ne date Albancima da pripoje Kosovo ili proglase neovisnost iako je Srba tamo bilo manje(ili tu negdi) nego u Vukovaru i okolici. Jedan metar za Kosovo drugi za istočnu Slavoniju, a oba bi tribala ić vama u korist iako su u suprotnostima. Lipo ste vi to zamislili nema šta.

Sukob 1991. između Beograda i Zagreba bio je oko jednog jednostavnog pitanja, ako Hrvati odlaze iz Jugoslavije, u kojim granicama odlaze?

Jugoslavija je nastala 1918. i bilo je logično da se u tim granicama i razdružuje. 1918. Srbija uključuje Makedoniju, Kosovo, užu Srbiju, Vojvodinu, Baranju, Crnu Goru bez Boke i 42 od 54 kotara u BiH, s perspektivom da se i Dalmacija priključi Srbiji, ako Hrvatska odbije.

Ta kraljevina Srbija koju cijeli svijet priznaje, ujedinjuje se s državom SHS, koju nitko osim Srbije ne priznaje. Država SHS postoji samo na papiru i nema nikakvu vlast izvan Zagreba.

Postavlja se pitanje, zašto se nije vratilo na te granice? I to bi bilo velikodušna ponuda za Zagreb i Hrvatsku, jer bi opet u onom što je izvan Srbije ostalo preko milijun Srba. I jer ni država SHS ne bi postojala da srpska vojska nije potjerala Talijane koji su htjeli uzeti Sloveniju i Dalmaciju.

Hrvati su inzistirali da su AVNOJ-ske granice svetinja. Ali tu su pokazali veliko licemjerje: 1) odbacili su sve "tekovine" AVNOJ-a osim granica SR Hrvatske, među njima i konstitutivnost Srba u SR Hrvatskoj, 2) u BiH nisu poštovali AVNOJ-ske granice i htjeli su dijeliti BiH sa Srbijom, pa su u tu svrhu napravili Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu.

Da se vratimo na analogiju Vukovara i Kosova. Kosovo je, kao i Vukovar, 1991. bilo u Jugoslaviji, jer su ih Srbi dva puta oslobađali. Sloboda jako skupa, Srbi su je platili milijunima života. Hrvatima se ta cijena nije plaćala. Dok su Srbi ginuli u ustancima protiv Turaka, dok je u Karađorđevom ustanku više od trećine Srba izginulo ili istjerano, dok su milijuni Srba ginuli tjerajući Turke s Balkana, iz Makedonije i Kosova, Nijemce i Austrijance i Mađare s Balkana, Talijane s Jadrana, u isto vrijeme, Hrvati nikad ni jedan metak nisu ispalili na Habsburge i živjeli bi još 1000 godina u Austro-Ugarskoj da je bilo do njih.

Kad su im Srbi riješili problem Mađara, Beča, Talijana, Hrvati kažu: "Mi sam sad idemo iz Jugoslavije, u granicama koje su Srbi iscrtali svojom krvlju, i stvaramo državu u kojoj 12.5 posto Srba neće biti konstitutivni, iako su razne vrste konstitutivnosti Srbi imali i u Habsburškoj Monarhiji." Na to krajiški Srbi kažu: "Idite slobodno, svaka općina u kojoj ste većina neka ode, ali općine u kojoj smo mi većina ostaju." A Beograd kaže: "Mi ćemo pomoći krajiškim Srbima da vam naprave što više problema, a onda ćemo njihova ognjišta mijenjati za pola BiH i za ostanak Kosova u Srbiji".

Poslednja izmena:
Прочитај тада важећи устав из 1974.

Члан 5.
Територија Социјалистичке Федеративне Републике Југославије је јединствена и сачињавају је територије социјалистичких република.
Територија републике не може се мењати без пристанка републике, а територија аутономне покрајине — ни без пристанка аутономне покрајине.
Граница Социјалистичке Федеративне Републике Југославије не може се мењати без сагласности свих република и аутономних покрајина.
Граница између република може се мењати само на основу њиховог споразума, а ако се ради о граници аутономне покрајине — и на основу њене сагласности.

Narodi Jugoslavije, polazeći od prava svakog naroda na samoopredeljenje, uključujući i pravo na otcepljenje, na osnovu svoje slobodno izražene volje u zajedničkoj borbi svih naroda i narodnosti unarodnooslobodilačkom ratu i socijalističkoj revoluciji, a u skladu sa svojim istorijskim težnjama, svesni da je dalje učvršćivanje njihovog bratstva i jedinstva u zajedničkom interesu, zajedno sa narodnostimasa kojima žive, ujedinili su se u saveznu republiku slobodnih i ravnopravnih naroda i narodnosti i stvorilisocijalističku federativnu zajednicu radnih ljudi — Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju,

Ustav SFRJ - 1974.

Ovo je prva rečenica u Ustavu. Prva! Jel ovo ulazi u glavu tebi i ostalima? Na koji onda način JNA ili bilo ko drugi ima pravo RH zabranit da se otcijepi ako ustav od stotinjak strana i članaka započinje jednom ovakvom rečenicom koja jasno i nedvosmisleno daje pravo svakom narodu na samoopredijeljenje i pravo na otcijepljenje?

A to šta se mi nismo složili da se granice RH minjaju bez našeg pristanka, to smo imali potpuno pravo prema članku 5. kojeg si postavia:

Teritorija republike ne može se menjati bez pristanka republike, a teritorija autonomne pokrajine — ni bez pristanka autonomne pokrajine.

Granica Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije ne može se menjati bez saglasnosti svih republika i autonomnih pokrajina.

Granica između republika može se menjati samo na osnovu njihovog sporazuma, a ako se radi ogranici autonomne pokrajine — i na osnovu njene saglasnosti.

Ostaje sporna ova rečenica o tome da se granice SFRJ ne mogu minjati bez suglasnosti svih republika, al mi ih nismo minjali ako smo imali pravo na otcijepljenje. Minjanje granica je u ovom slučaju širok pojam i može značit da nismo imali pravo pripojit komad Mađarske i tako prominit granice SFRJ ako na to ne pristanu i ostale republike. A toga smo se držali.

Sad mi daj na osnovu ustava odakle Srbima pravo na otcijepljenje Krajine ili Baranja i Slavonije? Ili da JNA može uredovat ukoliko se neka republika i njen narod želi otcijepit? A mi smo referendumom potvrdili da većinski narod u RH želi samostalonost i otcijepljenje šta nam garantira PRVA REČENICA u ustavu. Znači ne prvi članak nego prva rečenica koja je uvrštena među ostalih 10 OSNOVNIH NAČELA na kojima počiva ustav SFRJ.

Slikovito, osnovna načela vam dođu ka 10 Božjih zapovjedi, a ovo je prva od njih, dok oni članci dođu ka Novi zavjet i neke se rečenice mogu svakojako protumačit šta kod zapovjedi nikakako nije slučaj. A vi sad kopajte po ustavu i dajte članak ili rečenicu u kojima su Krajina ili Vukovar tribali postat dio Srbije ili da JNA ima pravo uredovat ukoliko se neka republika i većina njenog naroda želi otcijepit. Fala unaprid.

Back