Република Српска Крајина

Hrvatska je postojala 1918 ?
IMG-20250417-185935.jpg

Autorska tema.

Mislim da je Republika Srpska Krajina nepravedno zapostavljena, tačnije zaboravljena u "srpskoj priči", pa da se malo podsetimo i te faze i dela "srpske nacionalne istorije".

Opštepoznato je kako je Republika Srpska završila, ali manje je poznato kako je nastala i kako je egzistirala. Pa ko ima informacije više o tome, tema je Republika Srpska Krajina.
Bio sam od početka do kraja.
Tuđman je probudio nacionalizam u Hrvatskoj.videlo se da dolazi do raspada jugoslavije.
Mi smo bili protiv.Tudjman osniva zbor narodne garde,tada paravojsku.
Naši ljudi podižu barikade i izlaze iz hrvatske policije.
U moje mesto u Baranji dolaze tenkovi iz pravca Sombora sa Jugoslovenskim zastavama.
Baranja ih pozdravlja,ali Tudjmanu se to ne svidja i naoružava svoje dobrovoljce.
I tako,uzimam i ja pušku,prvo plava brigada,potom 1 generacija vojske RSK.
Na žalost,sve smo izgubili,sve je bilo uzalud.

Bio sam od početka do kraja.
Tuđman je probudio nacionalizam u Hrvatskoj.videlo se da dolazi do raspada jugoslavije.
Mi smo bili protiv.Tudjman osniva zbor narodne garde,tada paravojsku.
Naši ljudi podižu barikade i izlaze iz hrvatske policije.
U moje mesto u Baranji dolaze tenkovi iz pravca Sombora sa Jugoslovenskim zastavama.
Baranja ih pozdravlja,ali Tudjmanu se to ne svidja i naoružava svoje dobrovoljce.
I tako,uzimam i ja pušku,prvo plava brigada,potom 1 generacija vojske RSK.
Na žalost,sve smo izgubili,sve je bilo uzalud.
Loša kronologija.

Prvo je Slobo izjavio da se treba srušiti Ustav SFRJ iz 1974. godine, centralizirati Jugoslavija i prebaciti sve ovlasti s republika na Beograd.

Drugo, zatim je Slovenija izjavila da nema namjeru sudjelovati u životu takve preuređene Srboslavije i da želi svu sreću svima i ide svojim putem.

Tek treće je nastao HDZ i pojavio se Tuđman kao odgovor na crvene linije Slovenije i ekstremne stavove Srbije.

Sredi kronologiju prije nego počneš padati u očite laži. ;)

Ne,nego želim reć da vam nije bilo dosta što ste dobili sporazumom iz 1939.pa ste 41.uzeli sve do Zemuna i Drine.
To je općenito ljudske mana. Čovjek nije nikada zadovoljan onim što ima i uvijek želi još više. Nerazumno i besmisleno, ali ljudi su takvi. Za usporedbu, nije ni Aco kralj rekao "Neće sve do Triglava, dovoljna mi je sadašnja Kraljevina Srbija. Tuđe mi ne treba. Neka se ti što su otpali od Austro-Ugarske sami snađu kako ih je volja, meni je dosta ovo što imam." Zašto to nije rekao? Zato što je bio čovjek. Sa svim manama i vrlinama.

Ne,nego želim reć da vam nije bilo dosta što ste dobili sporazumom iz 1939.pa ste 41.uzeli sve do Zemuna i Drine.
Da, da, kao da se neko od običnih Hrvata tu nešto pitao. Ko zna kako je ta podela išla. Tu je bilo par likova koji su kolo vodili i pomognuti nacistima nas sve za veke vekova zavadili. Neće tu biti mira, nažalost još 300 godina - osim ako nas i jedne i druge ne zamene izbeglice sa Bliskog Istoka i Azije, ili Kinezi ne krenu planski da se naseljavaju oko rudnika u njihovom vlasništvu. Ili ovi iz Emirata i slični.

To je općenito ljudske mana. Čovjek nije nikada zadovoljan onim što ima i uvijek želi još više. Nerazumno i besmisleno, ali ljudi su takvi. Za usporedbu, nije ni Aco kralj rekao "Neće sve do Triglava, dovoljna mi je sadašnja Kraljevina Srbija. Tuđe mi ne treba. Neka se ti što su otpali od Austro-Ugarske sami snađu kako ih je volja, meni je dosta ovo što imam." Zašto to nije rekao? Zato što je bio čovjek. Sa svim manama i vrlinama.
Ok slažem se,al onda ne možete vi Hrvati govorit da niste nikad ništa htjeli tuđe,kako niste željeli veliku Hrvatsku,i neprekidno optuživat Srbe da su htjeli tuđe i veliku Srbiju.
A radili ste isto što i Srbi svaki put kad bi vam se ukazala prilika.Radili na proširenju Hrvatske.

Da, da, kao da se neko od običnih Hrvata tu nešto pitao. Ko zna kako je ta podela išla. Tu je bilo par likova koji su kolo vodili i pomognuti nacistima nas sve za veke vekova zavadili. Neće tu biti mira, nažalost još 300 godina - osim ako nas i jedne i druge ne zamene izbeglice sa Bliskog Istoka i Azije, ili Kinezi ne krenu planski da se naseljavaju oko rudnika u njihovom vlasništvu. Ili ovi iz Emirata i slični.
Kolega totalno pogrešno pristupate stvarima.
Hrvati su 41.željeli svoju državu,i apsolutno su bili većinski za nju.Kad su Nijemci 10.4.41.ušli u Zagreb za Hrvate je to bilo oslobođenje od mrskog srpskog kralja i srpske hegemonije.
Pobacali su cvijeće po Nijemcima.
Nikakvi nacisti ni bilo ko drugi nije posvađo Srbe i Hrvate.Netrepeljivost i mržnja među nama je bila još prije nacista.
Tako isto kažu Jugoslaviju su 91.srušili izvana i posvađali Srbe i Hrvate.Totalne nebuloze.
Mi da smo se voljeli Jugoslavija bi bila i danas,i ne bi se raspadala 2 puta u 50 godina.

Kolega totalno pogrešno pristupate stvarima.
Hrvati su 41.željeli svoju državu,i apsolutno su bili većinski za nju.Kad su Nijemci 10.4.41.ušli u Zagreb za Hrvate je to bilo oslobođenje od mrskog srpskog kralja i srpske hegemonije.
Pobacali su cvijeće po Nijemcima.
Nikakvi nacisti ni bilo ko drugi nije posvađo Srbe i Hrvate.Netrepeljivost i mržnja među nama je bila još prije nacista.
Tako isto kažu Jugoslaviju su 91.srušili izvana i posvađali Srbe i Hrvate.Totalne nebuloze.
Mi da smo se voljeli Jugoslavija bi bila i danas,i ne bi se raspadala 2 puta u 50 godina.

Ne može bolestan i zdrav da se vole !

Ok, slažem se, ali ne možete onda vi Hrvati govoriti da nikad ništa drugo niste htjeli, da niste htjeli veliku Hrvatsku, a stalno optuživati Srbe da žele veliku Srbiju.
I radili ste isto kao i Srbi svaki put kad ste imali priliku. Radili ste na širenju Hrvatske.
Postoji razlika. Hrvati su uglavnom tražili ono nekad hrvatsko, a Srbi sve i svašta s izuzetno visokim postotkom teritorija koji nikada u povijesti nisu bili srpski. Na primjer, slovenske zemlje, Lika, Kordun, Banija, Kvarner, Knin, Istru, Slavoniju, Cazinsku krajinu itd.

Postoji razlika. Hrvati su uglavnom tražili ono nekad hrvatsko, a Srbi sve i svašta s izuzetno visokim postotkom teritorija koji nikada u povijesti nisu bili srpski. Na primjer, slovenske zemlje, Lika, Kordun, Banija, Kvarner, Knin, Istru, Slavoniju, Cazinsku krajinu itd.
Možda Srbi nisu tražili istorijski srpski prostor,al je bio sasvim sigurno većinski srpski prostor.Istru i Kvarner Srbi nisu nikad tražili.Ne izmišljat.Kakve slovenske zemlje ?

Možda Srbi nisu tražili povijesni srpski prostor, ali to je sasvim sigurno bio većinski srpski prostor. Srbi nikada nisu tražili Istru i Kvarner. Oni to ne izmišljaju. Kakve slavenske zemlje?
Neće da mi ispravi tekst. Valjda je u pitanju nekakva greška. Mislio sam na "slovenske zemlje". Zasad neću pisati dok se to ne sredi. Ne znam je li do foruma ili do moje internet veze ili softvera/hardvera. Stalno mi ruši tekst koji pišem.

Back