- Poruka
- 30.497
О томе имате посебну тему овде се држите РСК.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ove je jako interesantna tema, zao mi je sto ne postoji ( bar msm da ne postoji ) posebni "topic". Ja se sa tobom donekle slazem, ali ipak, postoje tu odredjeni specifikumi za neke nacije i proto-nacije. Evo sta kaze Eric Hobsbawm.
Pogledajte prilog 705241
Pogledajte prilog 705242
Mislim da je kod Srba specifikum i to sot su u jednom trenutku imali cak 4 svoja nacionalna centra. Vojvodinu, Crnu Goru,centralnu Srbiju i Crkvu, sve to je pratila i jaka epika i mitologija. Kod Hrvata dugo si imao samo Zagorje, otuda i ogranicenost hrvatske neke proto-nacionalne svesti u odnosu na srpsku.
Ako ima ljudi voljnih da diskutuju o formiranju savremenih i proto-nacija, u bivsim Jugoslovenima pre svega,mislim da je dobra ideja da se pogrene odvojena tema.
RSK je bila zaštićena zona pod UN. Hrvatska nije imala legitimno pravo da Izvrši vojnu agresiju na RSK. Srbija je kao garant mira imala apsolutno pravao, kao potpisnik i garant mira da brani RSK.
Srbija bi mogla izvršiti agresiju samo u slučaju da je prva napala.A pošto je HVO izvršio invaziju na zaštićenu zonu, Srbija je imala pravo da se vojno umeša, bez ikakvih konsekvenci.
Istina, tema je vrlo zanimljiva. Hrvatska ideja je bila sačuvana u intelektualaca, kako onih civilne Hrvatske(što nije Zagorje nego ipak puno širi pojam), tako i u Dalmaciji(Lučićeva povijest, Kašićev pravopis, Lenkovićeva lamentiranja iz zatvora, Marulićeva svijest o jeziku itd.) ali činjenica je, i mislim da Hobsbawm nešto tako i govori da je srpska nacija formirana odozdo prema gore, dakle putem epike i narodne predaje a hrvatska odozgo prema dolje, putem djelovanja intelektualaca. S tim da , čitajući neke kraće radove, može se konstatirati da nacionalne ideje recimo Srba i Hrvata u Dalmaciji nisu bile dovršene 1860-te godine (D. Roksandića i M.Gross sam čitao o tome). Nije tema, niti se sjećam detalja.
Milošević nam je rekao da im je Holbruk ukazao na to da i u Americi vlada pretpostavka nevinosti, odnosno da krivica optuženog mora da bude dokazana da bi bio osuđen. Naglasio je da imamo spor oko mapa, koridora u Brčkom, strateških pozicija, zamene zemlje, Sarajeva i problema Istočne Slavonije.
KAD smo se 13. novembra vratili u naš paviljon, zatekli smo šeficu protokola hrvatske delegacije, koja je pozvala predsednika Miloševića da dođe kod predsednika Tuđmana na kafu, kolačiće i kasno piće u njegovom paviljonu. Milošević me je pozvao da pođem s njim. Tuđman i Milošević su vrlo otvoreno razgovarali. Tuđman je u jednom trenutku rekao da Hrvati više neće da se bore na strani bosanskih muslimana protiv Srba, da su ovde došli sa ozbiljnom namerom da se rat u Bosni završi i da treba da udruže snage s nama u vršenju pritiska na muslimane. Tako se ovaj sastanak vrlo dobro uklopio na koordinisanje akcije pritiska na muslimane da svoje ambicije upristoje. Odlazeći iz hrvatskog paviljona, shvatili smo da je lažni brak između Tuđmana i Izetbegovića - razveden, kao što je stalno u šaljivom tonu govorio Kris Spirou.
Napredovalo se i u finalizaciji ugovora o Istočnoj Slavoniji, Tuđman se vratio i s posebnom energijom se usredsredio na ovaj sporazum. Mape su i tu bile najveći problem. U jednom trenutku, Holbruk i Milošević su se dogovorili da preuzmu to pitanje kako bi se ostvario napredak. Nove predloge koje mu je izneo Milošević, Holbruk je prenosio svojom takozvanom putujućom diplomatijom. Odlazio je do Hrvata i muslimana, kratko brifovao predstavnike Kontakt-grupe nekoliko minuta, pa nastavljao dalje. Milošević je potpuno uzeo u svoje ruke rešavanje pitanja mapa, bez konsultacija s Krajišnikom i Koljevićem.
Postigli su i sporazum o Istočnoj Slavoniji, kojim je Srbima dat dvogodišnji period da formulišu svoje zahteve, na zahtev bilo koje stranke. Posle određenog perioda došli bi izbori, Srbi bi imali građanski savet, regionalnu vladu, tako da je sada jedini kamen spoticanja bio Izetbegović.
S druge strane, Milošević je u prvom razgovoru tražio od muslimana da prekinu s vršenjem pritiska u vezi sa održavanjem sankcija protiv Srbije, jer su oni održavali stalni intenzitet uticaja na američku stranu da se sankcije ne ukidaju.
Zbog ovoga je i Kris Hil došao kod mene i zatražio hitan sastanak s Milutinovićem. Hil je Milutinoviću i meni rekao da Tuđman neće napasti Slavoniju, da samo glumi i pravi scenu. Tvrdio je da nema razloga za brigu i da se Tuđman sledeće večeri vraća u Dejton.
Ja sam tebi rekao da ameri podrzavaju mirnu integraciju ,a ne nastavak rata ,Tudjman koji je pre dejtona izveo oluju i stigao do banjaluke ,a isti ti ameri vezali Slobi ruke da intervenise ,dakle Tudjman iza sebe ima amerikance koji ga podrzavaju u svojoj nameri da vrati istocnu slavoniju kao i sto su knin ,ali ovog puta kroz mirnu integraciju ,sta tebi tu nije jasno,dakle ameri podrzavaju to jer hoce kraj rata.A tebi sam postavio konkretno pitanje gde to i kada medjunarodna zajednica za cetiri godine ili u dejtonu nudi istocnu slavoniju srbima ili Tudjman gde ? Znaci nisi na to naisao, ajde onda zabi tu konjsku glavu,ceprkaj, trazi i dalje dok ne nadjes , do tada se ne javljaj ,a odgovore si ionako dobio jos prvi put.Tudjman nije nigde visio osim kod tebe na zidu jer su mu Amerikanci rekli da je BL srpska a celu akciju su sprovodili Amrikanci, zato nije ni smeo da ide na Vukovar vec je morao u Bosnu.
Evo npr. ovako
Drugim recima: cobanin budala.
Zbog ovoga je i Kris Hil došao kod mene i zatražio hitan sastanak s Milutinovićem. Hil je Milutinoviću i meni rekao da Tuđman neće napasti Slavoniju, da samo glumi i pravi scenu. Tvrdio je da nema razloga za brigu i da se Tuđman sledeće večeri vraća u Dejton.
Dakle, Kosovo je regija gdje su Albanci velika većina, ali svejedno puno Srba misli da Kosovo treba biti dio Srbije zato što je povijesno bio njihov. I to je uredu, slažem se i razumijem. Ali problem dolazi u RSK gdje Srbi jesu bili većina (ali ne tako velika većina kao što su Albanci na Kosovu), ali nikad taj prostor RSK nisu imali, u smislu dio države Srbije. Po meni su Srbi 90-ih radili Hrvatima isto ono što i Albanci danas rade Srbima. Koliko sam razumio povijest Balkanskih slovena, Srbi na prostor RSK dolaze pred Turcima i naseljavaju se na prostore gdje su živili Hrvati koji su pobjegli od istih tih Turaka. Malo mi je kontradiktorno tražiti i RSK i Kosovo, da ne kažem i bezobrazno. Ne i li bilo bolje da ste 90-ih prihvatili autonomiju RSK, i onda se čvrsto fokusirali na Kosovo, možda vas tako i NATO ne bi zajebavam pa biste Kosovo mogli vratiti nesmetano. Tako bi u RSK ostali većina jer do Oluje ne bi došlo, što bi i kasnije u budućnosti moglo i značiti odcjepljenje, ukoliko nadrodite Hrvate, što bi se i najvjerojatnije i dogodilo. Vaša mišljenja?
Kljucna stvar je bilo da je Hrv. imala podrsku brace Srba. Dosli su nam sa ledja, jedino sa Bosanske strane udar je mogao doci njima u ledja...Srbi u Krajini su znali da im zivota nema bez nekog oblika autonomije i tako je i nastala RSK na teritorijama gde su etnicki ziveli Srbi ali Hrvatska se od samog pocetka trudila da unisti tu novostvorenu drzavu na nekoj teritoriji koju smatra svojom. U svetskoj teoriji pise da pobudjenicke snage nemaju nikakve sanse naspram drzave protiv koje se bore ukoliko ta drzava ima podrsku medjunarodne zajednice i vojno je jaka a Hrvatska je to sve imala....
Ma pusti to, to je bio jedan od problema. Imas na jutubu vise snimaka intervjua sa Dudakovicem i njegovim oficirima pogotovo o desavanjima 1995. godine. Operacije Stit i Mac 95, kazu 5. korpus pada.. Svaki put kad smo mi napadali VRS miruje.... Sve sto je valjalo iz Vojske Krajine bilo je na Bihacu a ledja Kninu otvorena, Hrvati idu kako god oce, niko ih ne ugrozava. Ide se na Srebrenicu, Zepu, Goraze!Ma nisu oni ni zeleli da Banja Luka padne a i to se nije moglo tako lako zauzeti a sto se Bihaca tice ima snimak na internetu gde pokojni general Manojlo Milovanovic prica kako je jednom sa Atifom Dudakovicem razgovarao i utom naidje Alija i kaze "dobro je dok ratni komandanti razgovaraju" na sta mu Dudakovic odgovara da objasnjava kako je odbranio Bihac a na to Alija samo prozbori" Vraga bi ti to odbranio da ja nisam platio 46 miliona maraka"
Tu je pitanje kome je on platio 46mio maraka.Ma nisu oni ni zeleli da Banja Luka padne a i to se nije moglo tako lako zauzeti a sto se Bihaca tice ima snimak na internetu gde pokojni general Manojlo Milovanovic prica kako je jednom sa Atifom Dudakovicem razgovarao i utom naidje Alija i kaze "dobro je dok ratni komandanti razgovaraju" na sta mu Dudakovic odgovara da objasnjava kako je odbranio Bihac a na to Alija samo prozbori" Vraga bi ti to odbranio da ja nisam platio 46 miliona maraka"