Republika ili Ustavna monarhija

Republika ili monarhija

• Republika

• Monarhija

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Ako mi bilo ko da jedan jedini dobar razlog za monarhiju, ja postajem monarhista...

I ko bi bio monarh u toj monarhiji, žitija?

pa iz vrlo prakticnih razloga :D
da sad ne govorim o onim iracionalnim koje ja imam u glavi i srcu..zasto zelim kralja i otadzbinu

ali mislim da monarhija kraljevi princevi princeze i sve te bajkovite licnosti u vremenu trcanja za parama surovosti ovog groznog sveta kod ljudi izaziva zelju da budu deo tih bajki..turisticki gledano kraljevine se visko kotiraju kao turisticke destinacije..mozda bi to privuklo veci broj turista....da ne govorim o pozivnom uticaju turizma na nashu privredu...pri tom monarhije su povezane rodjackim vezama sto moze da bude samo plus ne i minus..pa bi to ,,rodjacima,,otvorilo vrata za neka ulaganja..shto da ne..mislis da je to nemoguce
monarhija kao osecaj sigurnosti...gde se suveren postavlja po principu krvi a ne namestaljkama na izborima
identitet je veoma jak sa drzavom koja je monarhija...sad skoro sam citala neka belgijska istrazivanja o potrebi za kraljevskim porodicama..veliki broj ispitanika je rekao da kralj kod njih izaziva osecaj sigurnosti...i osecaj da moze da utice na bolji zivot...nista racionalno nisu ponudili kao odgovor..ali osecaj pripadnosti je veoma izrazen kod tih naroda
gledaj engleze,,,,mogu da se spradju sa kraljicom do mile volje
ali kada su neke evropske novine prosle godine oplele po pricu i krlajici majci nadigla se cela engleska javnost u odbranu
uostalom
daj ti meni argumente a zasto ne monarhija

pa ima neke svoje privatne razloge jer sam odgajana u porodici ciji su dedovi bili u kraljevoj gardi i zavrsili u mathauzenu
zato sto od malena znam za kralja i tako sam ucena
zato sto ne vidim u tome nista loshe
mozda ne mogu da dam nijedan racionalan razlog ali ovi koje osecam su meni dovoljni da kazem da
ja sam za monarhiju
pretpostavljam da to za filozofe i sve strucnjake i eksperte na ovom forumu nije dovoljno dobar i jak razlog
ali ja sebi dopustam da jeste

pa ima neke svoje privatne razloge jer sam odgajana u porodici ciji su dedovi bili u kraljevoj gardi i zavrsili u mathauzenu
zato sto od malena znam za kralja i tako sam ucena
zato sto ne vidim u tome nista loshe
mozda ne mogu da dam nijedan racionalan razlog ali ovi koje osecam su meni dovoljni da kazem da
ja sam za monarhiju
pretpostavljam da to za filozofe i sve strucnjake i eksperte na ovom forumu nije dovoljno dobar i jak razlog
ali ja sebi dopustam da jeste

Monarhija sa dobrim kraljem jeste bolja, ali dobar kralj...? Uvijek? Nemoguće.
Kad-tad se pojavi neki ludi prestonaslednik, kojeg tata kralj ipak postavi na čelo države kada zanemogne.

pa takva mogucnost postoji..to jesi u pravu...ali zato u kralj nema svu vlast...parlamentarna monarhija moze da predvidi prevazilazenje takvog problema...na razne nacine

Obično se taj novi, ludi kralj bori protiv tog parlamenta jer ga sputava u njegovoj samovolji.
A to naravno ide na štetu države i naroda.
To je nešto što se uvijek desi u monarhijama, pa i kod nas.

P.S. što se tiče onog subjektivnog doživljavanja monarhije, tu se slažem sa tobom, samo je kod mene nekako jači strah od tog nerazumnog monarha.

Obično se taj novi, ludi kralj bori protiv tog parlamenta jer ga sputava u njegovoj samovolji.
A to naravno ide na štetu države i naroda.
To je nešto što se uvijek desi u monarhijama, pa i kod nas.

P.S. što se tiče onog subjektivnog doživljavanja monarhije, tu se slažem sa tobom, samo je kod mene nekako jači strah od tog nerazumnog monarha.

hm..pa imam i ja taj strah..ali onaj moj romanticni deo zene..nekako prevagne...lepo je razmiljati o princu na belom konju...hm znam da ovo nije tema...ali eto izmedju ostalog mada me istorija demantuje jer su sve kraljevine prilicno krvave..znash kraljevina..hm..meni je to tako romaticno..ebi ga nije pametno mozda ali eto..ruzicasto je:D:heart:

hm..pa imam i ja taj strah..ali onaj moj romanticni deo zene..nekako prevagne...lepo je razmiljati o princu na belom konju...hm znam da ovo nije tema...ali eto izmedju ostalog mada me istorija demantuje jer su sve kraljevine prilicno krvave..znash kraljevina..hm..meni je to tako romaticno..ebi ga nije pametno mozda ali eto..ruzicasto je:D:heart:

Ако не грешим и то три принца,е сад дал сва три на једном коњу или ... ;)

Bilo bi interesantno izbrojati koja je ovo tema na ovom pdf po pitanju monarhije?

Argumenti monarhista su uvijek isti (vidi kako su druge monarhije slatke; kako tamo lijepo i dobro žive; pa i nama je bilo najbolje dok smo bili monarhija; svi monarsi su povezani i pomažu se; kralj brine za zemlju, jer je ostavlja svom sinu; on se prema narodu odnosi kao brižni otac i pravedni domaćin; on je iznad politike i simbol je nacionalnog jedinstva itd i tome sl.) sve u svemu nostalgična, idalizovana i patetična papazjanija.

U cjeloj toj kuknjavi monarhista ja nikako ne mogu stvarno da shvatim kako bilo ko može očekivati nekakav urođen osjećaju za pravdu
ili vidjeti moralnu os svenacionalnog ujedinjenja,
ili nadpartijski autoritet i korektor međupartijskih sukoba,
pa čak i armiranost duhovnošću
u čovjeku,
koji je vaspitavan u nezdravoj atmosferi stalnog afirmisanja sopstvene veličine, veličine navodnog Božjeg pomazanika i koji smatra da ima pravo da vlada drugima ili da učestvuje u toj vlasti, samo zato što misli da mu je to pravo dano samim tim što je rođen?

Istorija Srpskog naroda je kompletno Monarhisticka . Samo u priodima okupacije , to jest kada mi nismo mogli da biramo , nismo bili Monarhija .
Samo Monarhija garantuje ocuvanje nacionalnih vrednosti i daje formulu koja garantuje opstanak Srpske nacije na duge staze . te nacionalne vrednosti su nesto , oko cega bi mi mogli da obnovimo nasu drzavu , na pravi nacin . To je nesto sto smo mi u potpunosti zaboravili

:worth: :okok:

Back