Religiozne zene

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne, nego srodnistvo, znas ono, pecine, manje, vece porodice i horde. Naucili su kako ispravno da se pare kroz smrtnost i Darvina? Cinjenica jeste da su bili drustvo ali nisu postojale norme u tom smislu kojem ti aludiras.

Mislim da to nije osnova drustva, vec osnova psiholoskog razvoja, srece, i tako tih privatnih stvari.

Elem, cak i da je to tada bilo tako, u danasnje vreme, te norme imaju samo i iskljucivo veze sa moralom, a ne sa nekakvom nuznoscu i opstankom.

Bas opstanak drustva danas zavisi od toga da li se brat i sestra hebu.

- - - - - - - - - -

Јок, сарадња. Мада та сарадња подразумева силу, ако на то мислиш.

To je jedina stvar u kojom se slazem sa komunjarama, osnova drustva je sila, drustvo je nastalo kada je jedan covek nametnuo svoju vlast i autoritet drugom coveku. Pre toga, to nije bilo drustvo.

Mislim da to nije osnova drustva, vec osnova psiholoskog razvoja, srece, i tako tih privatnih stvari.

Elem, cak i da je to tada bilo tako, u danasnje vreme, te norme imaju samo i iskljucivo veze sa moralom, a ne sa nekakvom nuznoscu i opstankom.

Bas opstanak drustva danas zavisi od toga da li se brat i sestra hebu.
Nema veze sta ti mislis nego sta su pametniji od tebe i mene uopstili kroz istrazivanja ;)
Ovo drugo sam vec rekao i bilo je 50.000 godina kasnije

To je jedina stvar u kojom se slazem sa komunjarama, osnova drustva je sila, drustvo je nastalo kada je jedan covek nametnuo svoju vlast i autoritet drugom coveku. Pre toga, to nije bilo drustvo.

Да, али се то дешавало постепено и присутно је још код наших животњских предака. Ако погледаш, и међу њима има неко вођство, нека организација. Рецимо мајмуни ратују као људи и организују се на сличан начин као ми. Сила постоји у друштву али да би се обезбедила нека заједничка добра. За то је потребна сарадња. Они који неће да сарађују и поштују колективна начела, на њих ће бити примењена сила. У историјском раздобљу се то различито испољавало, па смо негде имали деспотску владавину (Персија, Египат...), а негде и вид демократије, као код Грка, било је и код Словена када су постојала племена. Како год, све имају исту сврху: обезбеђивање заједничких добара (зид око села, насипи, канали, тврђаве, војска итд.)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back