Religija i Dinosaursi :)))))))))

Ako Ti nisi svestan da nešto postoji, da li to znači da to ne postoji?
Ako Ti nisi svestan života van planete Zemlje, možeš li reći da život van planete Zemlje ne postoji?
Ili drugi primer. Čovek popije anestetik. I neko ga ubode u nogu. I čovek ništa ne oseti, dakle, nije svestan bola. Da li to znači da bol, u suštini, ne postoji? Postoji itekako, jer bol je električni signal koji nervima putuje do nervnih ćelija. Ali Tvoj krajnji receptor je u blokadi pod anestetikom i Ti bola nisi svestan. Dakle, organizam reaguje na ubod sasvim regularno, mehanizmima odbrane, rana se zatvara, krv se zgrušava i bela krvna zrnca odrađuju posao, a da Ti toga nisi ni svestan. Da nema bola, da nema suštine tj. električnog signala bola, organizam ne bi mogao da izvrši reakciju na akciju.

Kažeš slep ne vidi. A da li, ako slep ne vidi, možeš reći da ne postoji ono što slep ne vidi? Ili slep toga nije svestan? A ima i onih koji vide i ne veruju.
Kažeš gluv ne čuje. A da li, ako gluv ne čuje, možeš reći da ne postoji ono što gluv ne čuje? Ili Gluv toga nije svestan? A ima i onih koji čuju, a ne veruju.

P.S. Da bi nešto spoznao kao istinito, sve što treba jeste da veruješ. ;)

Kao što i sam kažeš, ne znaš da li postoji ili ne postoji. A ja Ti kažem da verujem. A onako je kako veruješ. ;)

Brate, onako je kako veruješ. A Ti veruj ako hoćeš.

Na ovaj svet došao si go i bos, i sa ovog sveta otići ćeš go i bos. Dakle, ništa za poneti. Za vreme Zemaljskog života čovek stiče neka duhovna i materijalna dobra. I to je ono što čovek, za vreme zemaljskog života, poseduje. To je u Tvom posedu. Ako se Ti toga odrekneš, onda to više nije u Tvom posedu.

Isus je rekao: koji ima daće mu se, a koji nema uzeće se od njega i ono što misli da ima. Tako da Tvoja priča o ne posedovanju i nemanju ne pije vodu.

Napravi razliku između posedovanja za vreme Zemaljskog života i posedovanja nakon zemaljskog života. Kako možeš reći da ne poseduješ zub ako ga koristiš i raspolažeš sa njime kako Ti je volja Tvoja?

Što se tiče onoga što pripada Bogu, Bogu pripada ono što je Božije: Ljubav, pravda, milost i vera jer to je Božije. A Bogu ne pripada, niti mu treba, ono što Božije nije. Dakle, novac i sve što se za novac može kupiti Bogu ne treba niti je njegovo. To je čovek stvorio. I to čovek poseduje.

Zbog cega sve ono gore ispisa kada sam ti lepo rekao da to sto ne vidimo ne znaci da ne postoji vec da samo nasa svest nema informaciju o tome??? A dokle god nema informacija, onda nema ni znanja vec samo verovanja. Ubi se pisuci bezveze. Izgleda da ne citas ono sto pisem. A onda, cemu pisanje sa tobom kada si od tolike LJubavi i znanja sustine zaboravio na razum :roll:

Zbog cega sve ono gore ispisa kada sam ti lepo rekao da to sto ne vidimo ne znaci da ne postoji vec da samo nasa svest nema informaciju o tome??? A dokle god nema informacija, onda nema ni znanja vec samo verovanja. Ubi se pisuci bezveze. Izgleda da ne citas ono sto pisem. A onda, cemu pisanje sa tobom kada si od tolike LJubavi i znanja sustine zaboravio na razum :roll:

Ljubav je slepa. :lol:;)

P.S. Da bi nešto spoznao kao istinito, sve što treba jeste da veruješ. ;)

Hoces da kazes "Da bi ubedio sebe u istinitost neistinitog treba samo da verujes u to"? E, tu si upravu.

Kada bi malo olabavio i procitao stvarno sta ja tebi pisem, ti ne bi branio svoju veru jer ja tvoju veru ne diram. Veruj u sta zelis jer ko zna...mozda je tvoje verovanje istinito.
Samo pokusavam da ti objasnim da ti je Bog dao razum i mogucnost da istrazis istinitost tvrdnji a ne samo da verujes u njih. A da bi video da ne posedujes nista, potrebno je samo da otvoris oci i svojim culima (u koja ne moras da verujes jer su istinita), proveris tu tvrdnju.

Ratovi i mnoga druga stradanja su upravo nastala iz toga sto je neko mislio da poseduje nesto i da polaze pravo na njega. Pricam samo o materijalnom, onom sto koristimo za ovaj zivot. Ono sto sledi posle zivota ostavljam vama vernicima da raspravljate...to nije moj domen.

Hoces da kazes "Da bi ubedio sebe u istinitost neistinitog treba samo da verujes u to"? E, tu si upravu.

Nisam rekao da bi ubedio sebe u istinitost neistinitost sve što treba je da veruješ, već sam rekao da je onako kako veruješ. Dakle, Tebi je istina ono u šta Ti veruješ, a da li je to istina ili nije o tome odlučuje Sveti Duh. ;)

Ratovi i mnoga druga stradanja su upravo nastala iz toga sto je neko mislio da poseduje nesto i da polaze pravo na njega. Pricam samo o materijalnom, onom sto koristimo za ovaj zivot. Ono sto sledi posle zivota ostavljam vama vernicima da raspravljate...to nije moj domen.

Naravno da ratovi izbijaju zbog onog što nije Božije. Već Ti rekoh, novac i sve što se za novac kupuje, laži, obmane, zablude, prevare, manipulacije, ništa od toga nije Božije, a oko toga se vode ratovi krvavi.

Božije je: istina, pravda, vera, Ljubav.

Dobices jedinicu zbog prepisivanja :rotf::rotf::rotf:

pa da iebote..
to ti je ono I believe I can fly..

Naučno je dokazano da bumbar ne može da leti, ali on ipak leti jer ne zna za nauku..

Pa kao, kad može bumbar, mogu i ja

batman-costume-fail.jpg

tako i vernici sa biblijom, veruju da je to božja reč, iako ne znaju.
taman će tolko i da lete, ko i ovaj betmen...

Nisam rekao da bi ubedio sebe u istinitost neistinitost sve što treba je da veruješ, već sam rekao da je onako kako veruješ. Dakle, Tebi je istina ono u šta Ti veruješ, a da li je to istina ili nije o tome odlučuje Sveti Duh. ;)

Naravno da ratovi izbijaju zbog onog što nije Božije. Već Ti rekoh, novac i sve što se za novac kupuje, laži, obmane, zablude, prevare, manipulacije, ništa od toga nije Božije, a oko toga se vode ratovi krvavi.

Božije je: istina, pravda, vera, Ljubav.

Rekao si: "Da bi nesto spoznao kao istinito, treba samo da verujes". Mene to direktno upucuje na to da ako nesto ne znam da li je istinito ili ne, treba samo da verujem. A da je tacno da to u sta neko duboko veruje jeste istinito, sa time se slazem. Kada u nesto duboko verujes, to se kad tad pokaze na neki nacin kao istinito. Ali to kao istinito vidi samo osoba koja u to veruje a drugi to ne primecuju.

Ali sta je sa osobama koje ne veruju, vec se drze samo onoga u sta se licno uvere bez prethodne pripreme verom?

Rekao si: "Da bi nesto spoznao kao istinito, treba samo da verujes".

Naravno, bez vere Ti džaba reč, informacija.

Mene to direktno upucuje na to da ako nesto ne znam da li je istinito ili ne, treba samo da verujem.

Da veruješ u šta? Ako Ti kažem sledeće:

1. 1+1=2
2. 1+1=3

U šta ćeš da veruješ?

Ali sta je sa osobama koje ne veruju, vec se drze samo onoga u sta se licno uvere bez prethodne pripreme verom?

I sam kažeš drže se onoga u šta se lično uvere. Uveriti se i verovati jedno je te isto. ;)

Da veruješ u šta? Ako Ti kažem sledeće:

1. 1+1=2
2. 1+1=3

U šta ćeš da veruješ?

Uveriti se i verovati jedno je te isto. ;)

Uveriti se i verovati je jedno? ;) Ok.

Sabiranje :D Necu verovati ni u jedno od ta dva vec cu sam proveriti sta je istina. Kada bi dublje zasli, trebali bi da pricamo o tome "Ko je taj koji proverava", "Cime taj neko proverava"....ali nije ni vreme a ni mesto, niti sam ja spreman za tu dubinu :D

Ovo je veoma tesko pitanje. Postoje dokaze da su postojale praljudi i dinosauruse, al ne pise
gi u Slovo Bozje? Zar svjet je zapoceo odmah so verbalna komunikacija ili mimicni gestove?
Kako su govorili Adam i Evu kad naucno je dokazano da svjetska komunikacija je bila so
mimike u te vremena!? :think:
u bibliji se ne spominju se dinosaurusi ni bakterije jer bog nije znao za njih. nije se obrazovao. znao je samo par vrsta zivotinja.

u bibliji se ne spominju se dinosaurusi ni bakterije jer bog nije znao za njih. nije se obrazovao. znao je samo par vrsta zivotinja.

Ateista kaže, znam ono što je naučno dokazano, a onda od religije pokušava da napravi nauku, kako bi pokazao da ono što se nalazi u religijskim spisima, ne može se naučno dokazati, i na taj način ospori religiju Dakle, zašto ateista religiju posmatra kao nauku?

Ateista kaže, znam ono što je naučno dokazano, a onda od religije pokušava da napravi nauku, kako bi pokazao da ono što se nalazi u religijskim spisima, ne može se naučno dokazati, i na taj način ospori religiju Dakle, zašto ateista religiju posmatra kao nauku?
hocu da kazem da u pisanje biblije nije ni u jednom trenutku bio umesan bog. sve primitivno u bibliji je znanje iz vremna kada je biblija i pisana. bibliju su pisali primitivni ljudi pre par hiljada god. spominju se samo zivotinje za koje su znali ljudi tog podrucja i tog vremena.

hocu da kazem da u pisanje biblije nije ni u jednom trenutku bio umesan bog. sve primitivno u bibliji je znanje iz vremna kada je biblija i pisana. bibliju su pisali primitivni ljudi pre par hiljada god. spominju se samo zivotinje za koje su znali ljudi tog podrucja i tog vremena.

Naravno da nije pisao Bog, nego je pisao čovek. Zašto bi Bog pisao, kada je stvorio čoveka koji zna da piše?

A Ti bi, dakle, voleo da je Biblija knjiga u kojoj su nabrojana sva živa bića na planeti zemlji?
I, ako je moguće, sva živa bića u univerzumu? :roll:
E pa nije Biblija što i telefonski imenik. ;)

Poslednja izmena:
Zato sto religija treba da bude apsolutna istina, odgovor na najbitnija pitanja, i kao takva, stvari na kojima se zasniva (sveta knjiga, sveta pjesma, sveti DVD..) ne smije da grijesi i mora da bude u skladu sa naukom (istinom).

U redu je dok god vjernici kazu da vjeruju da Bog postoji, to je stvar izbora. Kada kazu da znaju da Bog postoji, e onda se to mora i nedvosmisleno dokazati. Postojanje Boga je naucno nedokazivo, mozda je On to tako htio, mozda je to finalni ispit na koji postavlja ljude, a mozda jednostavno - ne postoji.

Zato sto religija treba da bude apsolutna istina, odgovor na najbitnija pitanja, i kao takva, stvari na kojima se zasniva (sveta knjiga, sveta pjesma, sveti DVD..) ne smije da grijesi i mora da bude u skladu sa naukom (istinom).

U redu je dok god vjernici kazu da vjeruju da Bog postoji, to je stvar izbora. Kada kazu da znaju da Bog postoji, e onda se to mora i nedvosmisleno dokazati. Postojanje Boga je naucno nedokazivo, mozda je On to tako htio, mozda je to finalni ispit na koji postavlja ljude, a mozda jednostavno - ne postoji.

Бог је Дух; и који Му се моле, духом и истином треба да се моле.

Back