Religija i Dinosaursi :)))))))))

Vernici žanju posledica greha već na zemlji,što je ujedno i pakao koji su sami stvorili.Stoga pakao nije nešto što Bog stvorio zajedno sa sotonom da kuvaju nas ljudi od krvi i mesa u nekakvom Bograču.To je smešno.Niti je to učenje Božje,već učenje protivnika Božjeg.

А ако те око твоје десно саблажњава, ископај га и баци од себе: јер ти је боље да погине један од удова твојих неголи све тело твоје да буде бачено у пакао.

И ако те десна рука твоја саблажњава, одсеци је и баци од себе: јер ти је боље да погине један од удова твојих неголи све тело твоје да буде бачено у пакао.

29 Ako te desno oko sablažnjava, iskopaj ga i baci od sebe. Ta bolje je da ti propadne jedan od udova, nego da ti cijelo tijelo bude bačeno u pakao.

30 Ako te desnica tvoja sablažnjava, odsijeci je i baci od sebe. Ta bolje je da ti propadne jedan od udova, nego da ti cijelo tijelo ode u pakao.

29If your right eye causes you to sin, gouge it out and throw it away. It is better for you to lose one part of your body than for your whole body to be thrown into hell.

30And if your right hand causes you to sin, cut it off and throw it away. It is better for you to lose one part of your body than for your whole body to go into hell.

30 И тако, ако те искушава рука твоја,откини је.Боље ти је да изгубиш један од својих удова негоцело тело у огњу уништења
мада и овај стих нема баш некакве логике, ал ето неко је и то тако превео.

29 If, now, that right eye of yours is making you stumble, tear it out and throw it away from you. For it is more beneficial to you for one of your members to be lost to you than for your whole body to be pitched into Ge·hen´na

ово је нови превод јсовца где спомињу гехену (некакву чекаоницу пред Суд)

29 εἰ δὲ ὁ ὀφθαλμός σου ὁ δεξιὸς σκανδαλίζει σε ἔξελε αὐτὸν καὶ βάλε ἀπὸ σοῦ· συμφέρει γάρ σοι ἵνα ἀπόληται ἓν τῶν μελῶν σου καὶ μὴ ὅλον τὸ σῶμά σου βληθῇ εἰς γέενναν.

γέενναν - пакао

онда ови стихови су беспотребни или ја немам адекватан превод

A gde konkretno to pise?
To sam čitao u jednoj knjizi da se u grčkim izvornim spisima stoji eon a ne večnost.
A mi kada govorimo o eonima,znamo da to ne znači večnost,već neki duži vremenski period ili ciklus.
Neznam na koji deo mislis... ako ti nije problem da kopiras.
:eek: Ti mi predloži knjigu koju niti si čitao niti znaš šta piše u toj knjizi.
Nije li to malo.......

мада и овај стих нема баш некакве логике, ал ето неко је и то тако превео.
онда ови стихови су беспотребни или ја немам адекватан превод

Sve ima logike.Nema logike samo ako bukvalno tumačiš iako Isus rekao da od svega shvatimo smisao pošto je u simbolici.
Kada bi ti to bukvalno shvatio,taj čin bi bio sadistički.
Bačen u pakao znači da ćeš biti bačen u patnju koji morao i bogataš doživeti u Isusovoj priči.
Bogataš nikako nije bio kuvan ili pečen.Već je greh gorio u njegovoj duši i imao efekte kao da ga vatra peče iznutra.Zato bogataš i tražio vodu da ohladi jezik.
A u vezi odsecanje udova reč je o udovima greha.Bolje da odsečeš taj greh i da baciš od sebe nego da ti celo telo pati od greha zbog toga koji će goreti u tebi posle smrti. Isus je za sve dao objašnjenje.Moraš poznavati celo Jevanđelje da bi imao kompletnu sliku poruke koje Isus hteo da saopšti.
I to je vrlo lako.

To sam čitao u jednoj knjizi da se u grčkim izvornim spisima stoji eon a ne večnost.
A mi kada govorimo o eonima,znamo da to ne znači večnost,već neki duži vremenski period ili ciklus.
Neznam na koje grcke spise mislis, ali mene zanima sta pise u Svetom pismu!

:eek: Ti mi predloži knjigu koju niti si čitao niti znaš šta piše u toj knjizi.
Nije li to malo.......
Ti si napisao ''....da obratiš pažnju na deo gde hoće čitaoca ubediti kako kada Isus rekao da su sahranili bogataša u stvari to ne znači da je bogataš sahranjen.''
Ja samo trazim deo koji to govori.....jer te ne razumem.

тешите се ви са вашим тумачењима, али крчкање нам не гине

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Smrt/Brjancaninov/brjancaninov07.htm

Sale, nebudi naivan.....ovo sto si ti postavijo pripada modernim ''pravoslavcima'', sa sajta gde su urednici neki monasi koji nemoaju osnovno znanje, predpostavljam da su i oni odbacili Stari zavet, pa su im se nametnule mnoge zablude.....
Otvori oci, ne dozvoli sebi da nasednes na sotoninu igru koja je jako opasna!!!

Kao sto kazes imamo dokaze za istoriju Jevreje...
Upravo tako... zato i znam da veliki deo Starog zaveta nije tačan. :lol:

ali imamo dokaze i za nastanak sveta, Dzentri je u granitu nasao sjajan dokaz da je Zemlja morala nastati gotovo trenutno, sto ide u prilog Bibliji!
Zapravo nije.
Tvrdnja : “Polonijumske aure (polonijumski oreoli) koje je otkrio Robert Džentri (Robert Gentry) dokazuju da su stene stvorene trenutno, pošto bi se radioaktivni elementi koji uzrokuju takve aure raspali veoma brzo nakon stvaranja stene.”

Odgovor : Aure u stenama se javljaju kada mala količina radioaktivnog elementa bude uključena u kristalnu strukturu kamena. Radioaktivni element oslobađa visokoenergetske čestice (radijaciju) koje razaraju kristal u njegovoj blizini, i stvaraju kružni pojas u kome su boja i struktura kamena promenjene. U slučaju određenih čestica, dolazi do takozvanog “Brag efekta”, u kome se najveći deo oštećenja događa na samom kraju puta čestice, što umesto okrugle fleke stvara prstenasti trag oko centralnog mesta na kome se nalazi radioaktivni materijal.

Džentri je kao dokaz naglog stvaranja Zemlje ni iz čega ukazao na neke od takvih prstenova, tvrdeći da su radioaktivne materije koje su uzrokovale te prstenove u stvari izotopi polonijuma (210Po, 214Po, i 218Po). Pošto ti izotopi imaju kratke periode poluraspada i brzo nestaju, Džentrijev zaključak je da granit nije nastao sporim hlađenjem lave, već odjednom, zajedno sa polonijumom koji je ostavio tragove.

Nekoliko geologa je proverilo Džentrijeve nalaze i našlo je da je situacija znatno drugačija od one koju je Džentri predložio. Naime, polonijumske aure se mogu naći samo i jedino u oblastima u kojima okolne stene sadrže značajne količine uranijuma. Polonijumske aure, pritom, pripadaju samo izotopima polonijuma koji nastaju raspadom urana-238. Aure koje pripadaju izotopima polonijuma koji nastaju raspadom mnogo češćih elemenata kao što su uranijum-235 i torijum-232. Polonijumske aure se takođe mogu naći u nekoliko vrsta kamena iz različitih izvora, uključujući i nevulkanske izvore; drugim rečima, postojanje aura nije određeno vrstom kamena, već njegovim geografskim položajem. Konačno, polonijumske aure se nikada ne pojavljuju u stenama koje nisu bile izložene vodi.

Ukupni zaključak geologa je da se uzrok polonijumskih aura nalazi u rastvorenom radijumu koji nastaje kroz raspadanje uranijuma-238. Kada se ovaj izotop u rastvoru raspadne do polonijuma, nerastvorljive soli polonijuma bivaju apsorbovane u rastućim kristalima biotita i fluorita, gde formiraju mikrogranule koje onda služe kao izvor za polonijumske aure. Sam uranijum nikada ne dolazi do kristala, tako da se ne može detektovati analizom sastava stena neposredno oko same aure.

Mada Džentri do današnjeg dana odbija da prihvati ove nalaze, njegovoj teoriji je konačni udarac zadalo otkriće polonijumskih aura u mladim granitnim stenama. Naime, nađene su stene koje su sadržale u sebi fragmente sedimentnih stena, sa tragovima mikrofosila. Drugim rečima, lava je smrvila i prekrila sedimentnu stenu sa mikrofosilima, i komadi te stene su ostali zarobljeni unutar lave. Lava se zatim ohladila, i postala granit, ali komadi sedimentnih stena su ostali kao inkluzije u okviru tog granita. Pošto u ovom granitu nalazimo polonijumske aure, znamo da polonijumske aure mogu nastati u okviru granita koji je stvoren hlađenjem obične lave, i to relativno skoro u geološkoj istoriji, znatno nakon nastanka života.

izvor:
http://www.teorijaevolucije.com/ca2.html

A detaljan rad koji pokazuje šta je i kako zapravo Džentri našao:
Polonijumske aure i mirmekit u pegmatitu i granitu, Dr. Lorenc G. Kolins,

Sta pricas, na kojih 99% dokazanog mislis!?
Na tvrdnje teorije evolucije.

gde vam je osnovno otkrice,
Osnovno otkriće je da se evolucije odigrava. To je dokazana činjenica. :cool:

prelazne forme....gde su!?
Prelazni fosili :bye:

ja bi vas nazvao vernicima, jer vi mozete samo da verujete...
Brkaš veru i znanje, pri tome svesno ignorišući dokaze koji jasno govore da je tvoja slika sveta netačna.

Globalni potop, Izlazak, rat Isusa Navina, itd.

цалибурн не ложи се.
Eh, budi pošten i priznaj da nisi u pravu... mani se klinačkih replika.

смараш са тим питањима која религија, јер ако не у 100% онда у 90% се мисли на хришћанство и ислам, поготову на темама под називом где су диносаурси у библији и курану.
Da se misli, onda bi se termini upotrebljavali pravilno, nego je problem u tome što se piše, a ne promisli. ;)

данашње (симболичко) тумачење библије произилази из некадашњег (буквалног) то је факат, нема ту шта да се објасни.
Nema šta da se objasni oko tvrdnje da simbolično tumačenje proizilazi iz bukvalnog? :eek:
Ovaj... nemam reči kolika je to glupost... :roll:

и..ја нисам покушао да прикажем да је постојао униформан став, ја сам изнео свој став.
Nisi? Zaista?
Pogledajmo zajedno:
današnje shvatanje hrišćanstva proizilazi iz nekadašnjeg bukvalnog tumačenja biblije. revizija pojedinih delova svetih spisa, metaforično tumačenje i druge modifikacije bukvalnog tumačenja biblije suštinski ne menjaju stvar.
Nema nikakve distinkcije, uvažavanja razlika između različitih, često i suprotnih stavova hrišćanskih verskih zajednica i još tvrdiš da nisi pokušavao da pokažeš da je postojao uniforman stav... :think:

Shvati kako zelis...
Nema odgovora dakle... teško ti je da priznaš prvo sebi da je tvoj pogled na svet iskrivljen. :confused:

pazi kukureka mu.."u mojoj religiji"..A ti naravno veruješ u..origami?
Eh, pokušavaš da nekom pogrešno usmerenom i neuspešnom duhovitošću da zabašuriš predrasude koje gajiš...
Da, navedenog u mojoj religiji nema. :bye:

Sale, nebudi naivan.....ovo sto si ti postavijo pripada modernim ''pravoslavcima'', sa sajta gde su urednici neki monasi koji nemoaju osnovno znanje, predpostavljam da su i oni odbacili Stari zavet, pa su im se nametnule mnoge zablude.....
Otvori oci, ne dozvoli sebi da nasednes na sotoninu igru koja je jako opasna!!!

оно што је јасно дефинисано, а објављено је, може бити нама више или мање угодно или неугодно, али оно што је објављено у Писму не трпи ни нагађања ни погађања.

Upravo tako... zato i znam da veliki deo Starog zaveta nije tačan. :lol:
Eh, budi pošten i priznaj da nisi u pravu... mani se klinačkih replika.

ти ниси поштен јер нећеш да кажеш која је твоја религија, тако да ја не знам да ли сам у праву, можда јесам можда нисам.

Da se misli, onda bi se termini upotrebljavali pravilno, nego je problem u tome što se piše, a ne promisli. ;)

уптребљавају се тако како се употребљавају из техничких разлога.

Nema šta da se objasni oko tvrdnje da simbolično tumačenje proizilazi iz bukvalnog? :eek:
Ovaj... nemam reči kolika je to glupost... :roll:

а из чега је данашње тумачење библије произашло?
Nisi? Zaista?
Pogledajmo zajedno:

Nema nikakve distinkcije, uvažavanja razlika između različitih, često i suprotnih stavova hrišćanskih verskih zajednica i još tvrdiš da nisi pokušavao da pokažeš da je postojao uniforman stav... :think:

наравно да нисам, а то се односило на овај цитат, а не тај који си ти цитирао

једина поента светог писма јесте да се оно буквално тумачи и никако другачије, јер метафорично тумачење (а притом још и не постоје критеријуми шта се тумачи као метафора, а шта не) не може бити својствено нечему тако важном за религију као што је свето писмо.

images

Zapravo nije.

A detaljan rad koji pokazuje šta je i kako zapravo Džentri našao:
Polonijumske aure i mirmekit u pegmatitu i granitu, Dr. Lorenc G. Kolins,
Dzentri je u svojoj knjizi sve lepo objasnio, tako da cela ova blebetanja koja pricaju neozbiljne osobe padaju u vodu.... evo knjiga pa proveri...http://www.stazamanade.com/ebooks/Mala_misterija_stvaranja_Dzentri.pdf
Sve je lepo objasnio da malo dete moze da razume. :rtfm:

Na tvrdnje teorije evolucije.
Tvrdnje, verovanja...kako hoces, ali daleko od dokaza!

Osnovno otkriće je da se evolucije odigrava. To je dokazana činjenica. :cool:
A nigde dokaza...:rumenko:

...da li ti ovo nazivas dokazom!? ...pa mogu ti i ja postaviti kreacionisticki sajt pa da ti sam trazis dokaze....ali time nista ne postizemo...
Koliko vidim u evolucionistickom sajtu nema nigde slika fosila koji ukazuju na prelazne oblike, vec je sve zasnovano na crtezima i kompjuterskim ilustracijama.
Dakle, nigde dokaza. :whistling:

Brkaš veru i znanje, pri tome svesno ignorišući dokaze koji jasno govore da je tvoja slika sveta netačna.
Daj spasi me vise sa tim dokazima, da ne zivim vise u zabludi.:cry:

Globalni potop, Izlazak, rat Isusa Navina, itd.
Za globalni potop imas dokaze na sve strane...fosili, kanjoni...na sta evolucija nema odgovor (mislim ima....ali kakav odgovor :worth: )
Izlazak se dogodio....vec sam jednom postavljao slike kocija, kosti ljudi i konja u Crvenom moru...imas o tome ovde: http://www.pravoslavna-srbija.com/Pravoslavlje/Bog%20i%20nauka/Crveno%20more/Crveno%20more.htm

оно што је јасно дефинисано, а објављено је, може бити нама више или мање угодно или неугодно, али оно што је објављено у Писму не трпи ни нагађања ни погађања.
Nemam strpljenja da sve procitam, ali ovo malo sto sam procitao mi je presmesno....zaista ne vidim cime su dobili tvoje poverenje....:dontunderstand:

Za globalni potop imas dokaze na sve strane...fosili, kanjoni...na sta evolucija nema odgovor

pa šta sad..? Globalni potopi nisu nikakva novost ua nauku. Događali su se i događaće se. Kao što su se događala i ledena doba, tropske vrućine isl. Planeta Zemlja, kao i svaka druga planeta, ima svoje cikluse i preglupo je pripisivati ih bibliji..

Kao onaj vrač koji je žrtvovao stotine ljudi da "umiri boga koji proždire sunce", a u stvari je samo poznavao kretanje Zemlje i Meseca, pomračenja isl..

...da li ti ovo nazivas dokazom!? ...pa mogu ti i ja postaviti kreacionisticki sajt pa da ti sam trazis dokaze....ali time nista ne postizemo...
Koliko vidim u evolucionistickom sajtu nema nigde slika fosila koji ukazuju na prelazne oblike, vec je sve zasnovano na crtezima i kompjuterskim ilustracijama.
Dakle, nigde dokaza. :whistling:

сервант оф год, важно да ти ниси прекључе линковао сајт са "доказима" да је библија чињеница.

то што има празнина у теорији еволуције, одмах мора да зачи да није тачна и одмах мора да указује на постојање бога. глупости. на крају крајева сви до сада откривени фосили се савршено уклапају у теорију еволуције, а не знам да ли си упућен да нисмо прекопали целу планету. то што неке прелазне форме нисмо нашли, не значи да не постоје. стрпи се. надам се да ће их наћи док смо живи да ти се изругам :tease: :hahaha:

Neznam na koje grcke spise mislis, ali mene zanima sta pise u Svetom pismu!
Čudi me da ne znaš,da su izvorni spisi na Grčkom.

Ti si napisao ''....da obratiš pažnju na deo gde hoće čitaoca ubediti kako kada Isus rekao da su sahranili bogataša u stvari to ne znači da je bogataš sahranjen.''
Ja samo trazim deo koji to govori.....jer te ne razumem.

Ja nikada ne bi predložio knjigu koji prethodno nisam pročitao i da ne znam šta piše u njoj.

Za globalni potop imas dokaze na sve strane...fosili, kanjoni...na sta evolucija nema odgovor (mislim ima....ali kakav odgovor :worth: )

прво ситуација испитаног терена нису докази за потоп описаног у библији. заправо нема ни довољно доказа да се може рећи са сигурношћу да се уопште нека поплава глобалних размера десила.

вратимо се на библијски потпоп, изнесимо неке податке:

нојева барка: 137х13х22 метара.
(титаник: 268х53х28 метара.)

Од птица по врстама њиховим, од стоке по врстама њеним, и од свега што се миче на земљи по врстама његовим, од свега по двоје нека уђе с тобом, да их сачуваш у животу.
путници нојеве барке: шестогодишњи старац и жена и синови + 17400 птица, 12000 рептила, 9000 сисара, 5000 амфибија и преко 2 милиона инсеката.
(путници титаника: 3574 људи)
стим, да су путници нојеве барке и жива бића која су живела на другим континентима за које нисмо ни знали да постоје, као што су кенгури, коале итд. а посебно је интересантно како је успео да оде на антартик по пингвине.

време проведено на води:
нојева барка: проведено 7 месеци
титаник: предвиђен до 5 дана

И узми са собом свега што се једе, и чувај код себе, да буде хране теби и њима
И Ноје учини, како му заповеди Бог, све онако учини.

потребна храна само за неке од животиња:
слонове: 165000 кг
жирафе: 24886 кг
нилски коњи: 29863 кг
лавови: 7300 кг меса

И наваљиваше вода све већма по земљи, и покри сва највиша брда што су под целим небом.

монт еверест, висина: 8848м
на тој висини просечна температура је око -36 степени Ц, а лети се може попети на -19. животиње би се у тим условима смрзле на смрт, а оне које би преживеле би умрле од недостатка кисеоника.

библијски потоп такође утиче и на водени екосистем, мењајући температуру, притисак, осветљеност сунца, филтрираност, мешање слане и слатке воде. све ово утиче да велики бр. живих бића воденог екосистема рикне.

И пред вече врати се к њему голубица, и гле, у кљуну јој лист маслинов, који беше откинула; тако позна Ноје да је опала вода са земље.

поплава онаквих размера би уништила сву вегетацију. ем голубица не би могла да откине никакав па ни маслинов лист; ем животиње после потпа не би имале шта да једу. ни биљоједи, ни месождери.

Poslednja izmena:
путници нојеве барке: шестогодишњи старац и жена и синови + 17400 птица, 12000 рептила, 9000 сисара, 5000 амфибија и преко 2 милиона инсеката.
(путници титаника: 3574 људи)
стим, да су путници нојеве барке и жива бића која су живела на другим континентима за које нисмо ни знали да постоје, као што су кенгури, коале итд. а посебно је интересантно како је успео да оде на антартик по пингвине.

Metafora. ;)

ти си се већ раније изјаснио да је потоп метафора, а овде као и по целом свету има људи и то у великом броју који тврде да је библијски потоп чињеница. знаш ти колико је људи у потрази за нојевом барком на арарату? доста.

е сад ми ти дајмндџрагоне реци, ако хоћеш две ствари. подсети ме беше за шта је библијски потоп метафора, шта се у стварности према библији десило а која је описана метафором потопа. и друго, зашто се десило то што се десило?

ти си се већ раније изјаснио да је потоп метафора, а овде као и по целом свету има људи и то у великом броју који тврде да је библијски потоп чињеница. знаш ти колико је људи у потрази за нојевом барком на арарату? доста.

е сад ми ти дајмндџрагоне реци, ако хоћеш две ствари. подсети ме беше за шта је библијски потоп метафора, шта се у стварности према библији десило а која је описана метафором потопа. и друго, зашто се десило то што се десило?

Jednostavno. Metafora koja kaže da je Ljubav spasila živi svet od istrebljenja, da je nekakvo čudo spasilo raznoliki živi svet od više sile koja se beše nadvila nad Zemljom, metaforično oslikana potopom. A ako je verovati naučnicima, nisu baš sve životinje preživele tu višu silu koja se beše nadvila nad Zemljom, bar koliko je meni poznato, npr. mnogi kolosi, npr. dinosaurusi, nisu preživeli itd.

Be free, open Your mind. :D

Back