REČNIK BEOGRADSKOG ŽARGONA

• Začetnik teme Začetnik teme lider
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Bidi srce, pa prosvetli i nas.. obične smrtnike
banghead-1.gif

Zdravo!

Čitam tu na forumu o Bg, pa da Vam kažem moje mišljenje o Bg-

Došo sam u BG i bio iznenađen, njegovom veličinom, pa lepotom na nekim mestima (kalamegdan, uži centar, terazije, pa sve do Hrama, pa i Dedinje), prvi utisak- stvarno cool grad, dobri, topli ljudi, pogotovo kad tražiš nešto pa ti svi objasne gde se šta nalazi, ipd.
inače dolazim iz Ljubljane gde živim celi život, pa i moji roditelji takođe i kad gledam Ljubljanu i Bg je Ljubljana veoma mali grad sa malo stanovnika, i posledično je grad "mrtav"- naveče su ulice prazne, nema nikoga osim petka ili kad je kakav koncert, neka javna događanja- Decembar- Božič, muzički festival i tako, a u BG zbog mnogo ljudi grad živi, svako veče je bio grad "živ", cafee-ji puni, ulice pune pa tako. ja sveedno mislim da je potrebno u glavni grad ulagati, zato što odražava strancima, turistima sliku cele zemlje, pogotovo kakvim vikend turistima.
Treba još da kažem, da mi je BG stvarno napravio dobar utisak, napram drugim velikim gradovima (Dunaj, Budimpešta, Atina, Rim) - a svi veliki pa i mali gradovi se součavaju sa istim problemima - prljaština, gradski promet, i prometni infarkti

Izvinite još na jeziku, trudim se, pa sad i učim ćirilicu pisano i čitam knjige

PS: Za novu dolazim :lol: :D

Wilkołak:
Gari, u pravu si kada kazes da je dziber - Beogradjanin!!! Danas tamo ima najmanje izvornih Beogradjana....sve je to kuka koja se doselila....

Zivela provincija! Dole Beograd!

Ovo sto kaze ovaj valjevcanin je skroz tacno . Beograd je pre II svetskog rata imao samo 300 000 stanovnika a danas otprilike 2 500 000 stanovnika . Ako se ovako nastavi za 20tak godina pa i manje, pola Srba u zemlji ce ziveti u Beogradu . Isto tako u provinciji je sve manje Srba , a sve vise muslimana , kineza itd. Posle 15ak godina oni ce reci da je to njihova zemlja , a sto i nije kad tu skoro da i nema Srba . Svi su u Beogradu , ili u inostranstvu . To u svakom slucaju nije dobro . Moj deda je poreklom iz Shumadije pa je izmedju dva svetska rata radio u Beogradu kao saobracajni policajac , a jedno vreme je bio i u kraljevoj gardi . Tako da je ostao u Beogradu da zivi do kraja zivota ... tako su i njegovi potomci ostali i tako sam i ja tu itd . :-D

Ja sam protiv Beogradizacije ! Sve se ulaze u Beograd, a u provinciju skoro nista . To je najveci problem . Sto se ljudi nebi doseljavali kad je u Beogradu mnogo bolje . Tu mogu da nadju zaposlenje , tu su fakulteti i ostale ustanove za visko obrazovanje , tu je i mnogo toga sto u provinciji nisu mogli da nadju . A nije se tesko ni doseliti . Tu je Novi Beograd tu je Mirijevo i mnoga druga ''naselja'' koja su skoro izgradjena -samo cekaju na pridoslice . Jos jedan problem je kad npr. u Mirijevo za 10ak godina pa i manje se doseli 70 000 ljudi , oni sa sobom donose svoju kulturu , svoje obicaje . Nece je primiti od starih beogradjana jer su dosli u velikom broju . Da je svake godine dolazilo po npr. 1000 ljudi njih bi bilo manje i primili bi kulturu od starih beogradjana koji su ''prilagodjeni '' zivotu u velikom gradu . A ti doseljenici su predhodno ziveli po brdima ( ne svi , ali vecina da ) , nikad pre toga nisu videli grad , jednostavno nisu priviknuti grdskom zivotu , nemaju takvu kulturu .
Zato danas cesto, naprimer, u gradskom prevozu mozete cuti ljude koji urlaju preko svog mobilnog bato , ljude koji se svadjaju medjusobno oko sedista ili uopste ljude koji se svadjaju urlajuci i psujuci se u autobusu . Da nepricam o onim prostacima koji bacaju smece , opuske i odpatke gde stignu ( jezivo je videti drvo tik uz zgradu - sve po granama vise kese od smetja - mrzelo ''beogradjane'' da sidju do kontenjera - lakse im kroz prozor :? ) , ili oni sto pushtaju onu groznu muziku ( nesto poput Turbo Folka , ali mnogo gore ) od koje tresti cela zgrada ... Ima mnogo takvih primera . Svi verovatno imate iskustva u vezi sa tim .

Za sve to je kriva Beogradizacija koja sa sobom lancanom reakcijom vuce jos ko zna koliko posledica .

Nije to, bato, beogradizacija nego beoseljakizacija, a to nam je naša borba dala( da imamo ćopu za maršala), tj. gore pomenuti ćopavac je hteo od jedne seljačke( ne upotrebljavam ovaj izraz u pežorativnom smislu) zemlje da napravi industrijsku zemlju, tako da i dan- danji imamo jednu ''zastavu'' koju nosi ceo narod na svojoj grbači, imali smo šećeranu u svakom selu, imali smo gomilu neprofitabilnih fabrika( za koje smo, takođe svi radili), zemlja je posle rata oduzimana seljacima da bi se oformili veliki kombinati( poput PKB- a), oformio je glomazan državni aparat( kakav nema ni Kina) i seljak je video da tu više nema 'leba i došao u BG... ali to nije tema, ove teme...
crazy1.gif

Back