Uzroci otpadanja Hrvata od Kraljevine

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Dionys

Iskusan
Poruka
5.119
Gledao sam jedan hrvatski dokumentarac na jutjubu, i tu je argumentacija bila otprilike, da je kralj uzurpirao prava Hrvata i na kraju su jos neki od Hrvata bili ubijeni u skupstini i to je izazvalo ustanak Hrvata. S druge strane cini mi se da je sve pocelo nekom neslogom u parlamentu, pa je to bio povod za autokratiju.

Hajde ako neko dublje poznaje problematiku, da vidimo u cemu je sve bio problem...

Ne vidim na koji je to nacin kralj uzurpirao prava Hrvata. Oni su zeleli da u okviru monargije stvore hrvatsku drzavu sa nekim vidim autonomije. Zbog toga se Aca ''naljutio'' posle atentata u skupstini pa je napravio one banovine po rekama kako se ne bi ispoljavao nacionalizam. U sustini, kralj i njegovi saradnici nisu hteli da se nacionalizam ispoljava, dok su Hrvati to trazili pre svega Stjepan Radic i njegova HSS stranka. Zbog toga je izbio i sukob u skupstini pa atentat.

Gledao sam jedan hrvatski dokumentarac na jutjubu, i tu je argumentacija bila otprilike, da je kralj uzurpirao prava Hrvata i na kraju su jos neki od Hrvata bili ubijeni u skupstini i to je izazvalo ustanak Hrvata. S druge strane cini mi se da je sve pocelo nekom neslogom u parlamentu, pa je to bio povod za autokratiju.

Hajde ako neko dublje poznaje problematiku, da vidimo u cemu je sve bio problem...

Hrvati su unitarno jugoslovenstvo videli kao "ugrozavanje prava" jer su u jugoslaviju bezali sa racunom da ce kroz nju lakshe izgurati svoju nacionalnu drzavu.Ostalo je propaganda.

Ma hrvati nikada nisu zeleli da zive sa srbima... A u kraljevinu su usli iz ciste nuzde, posto bi ih italijani sveli na drzavu triput manje teritorije...a da ne govorim o tome sta bi dobila srbija da je prihvatila plan alijanse... Ogromne delove danasnje hrvatske i celu bosnu... Ali mi naivci smo mislili da su hrvati bratski narod koji bi rado sa svojima u drzavu. Ispalo da su konjusari koji bi uradili uzasne stvari samo da se vrate pod nemacke skute..

Hrvat ne trpi kad mu drugi komanduje, kad je to potiho onda prolazi ali kad netko raqdikalno ide na Hrvate e onda imas i odgovor.

U svojoj drzavi biti potcinjen i da ti nekakav Kralj i Vlada koja je srpska naredjuju ovo ili ono i da ti u skupstini ubijaju najvise politicare, da kolju hrvatske civile i td. Pa tko bi to trpio?

Prosinacke zrtve nisu bile zrtve Srba vec Hrvata Grge Busislava Angjelinovica i masakr je bio zbog ne prihvatanja jugoslovenstva. To je vas unutrasnji sukob.

Sto se tice tog zlocina u Senju, bio 1937. Vi ste se bunili i pre toga, Radic osnovao Hrvatsku seljacku republiku 1920. a ovo je pred II svetski rat. Posto je to bilo u Gospicu, jel to onda bio razlog za genocid u Jasenovcu?

Hrvat ne trpi kad mu drugi komanduje, kad je to potiho onda prolazi ali kad netko raqdikalno ide na Hrvate e onda imas i odgovor.

U svojoj drzavi biti potcinjen i da ti nekakav Kralj i Vlada koja je srpska naredjuju ovo ili ono i da ti u skupstini ubijaju najvise politicare, da kolju hrvatske civile i td. Pa tko bi to trpio?

Pa vi ste celo svoje postojanje bili pod tudjom cizmom pajseru... Koji ste **** prihvatili zajednicku drzavu sa srpskim kraljem ako niste zeleli srpskog kralja? Vlada je bila jugoslovenska... sve ostalo su hrvatski mitovi koji opravdavaju bezumnu mrznju prema svemu srpskom.

A Nemce ste trpeli i trpite da vam komanduju?

Niko vas nije terao da ulazite u kraljevinu. Cak sta vise, drzava se u pocetku zvala Kraljevina Srva, Hrvata i Slovenaca. Postojale su organizacije ako tamo mogu da nazovem koje su trazile ujedinjenje sa Srbijom. U skupstini ste imali 62 poslanika koliko se secam, dok su Srbi 84. Imali ste toliko jer vas je bilo manje od Srba, u Jugoslaviji nekih 30%.

Pokusali ste da nas iskoristite da biste stvorili sopstvenu Hrvatsku? Sta je razlog za toliko mrznju prema Srbima koju smo osetili u Jasenovcu?

Mnogi dobri istoricari kazu da narod koji nije propao ne dozvoljava da se njime vlada, nego da on samim sobom zeli da vlada.

Sad bi valjalo dokazati prirodu kraljeve vladavine iz doba kad je proglasio autokratiju. Ako je to bila apsolutisticka vladavina, onda se ona uvodi iz dva razloga:

1. Ako je drzava previse etnicki sarena
2. Ako je narod nesposoban da sam sobom upravlja, pa mu treba celicna ruka.

A i Hrvati su mogli traziti decentralizovanu, parlamentarnu monarhiju ako su bili zeljni ucesca u vladavini i nisu morali odmah traziti republiku.
Koliko je uopste bilo pobuna Hrvata u A-U monarhiji i kakav im je bio status tamo?

U svakom slucaju za vrijeme AU se nije islo metkom na Hrvata dok to nije slucaj u Kraljevini gdje je odmah zavladao teror a mislio se evo zivimo sa bracom u istoj drzavi, slobodni smo kad ono *****. Jos gore nego u AU.

Metak je zapocet zbog vas. Radic je trazio autonomiju usred kraljevine. Da je dobio, posle 5-6 godina biste proglasili drzavu i otcepili ste se. Kralj nije zeleo raspad Jugoslavije, zato se dolazili sa vama u sukob. Racic je mozda bio nacionalicki opredeljen, cesto je Radica nazivao ludakom i savetovao ga da poseti lekara. Na kraju mu je pukao zivac jer mozda nije zeleo bas kao ni kralj da se drzava raspadne.

Tu je bila borba pre svega oko raspada i opstanka Jugoslavije, a ne nacionalisticka politika. Vi ste zeleli raspad, ostali nisu.

Tema nije ni zlocin u Senju 1937. Ovde se razmatra nesto pre te 1937. Otkad ta mrznja prema nama? Ako ne volite da neko vlada nad vama, sto tako ne mrzite Madjare i Nemce koji su vas gazili vise no sto su nas Turci.

Mislim da jest tema zlocin u Senju, atentat u Skupstini i td jer govorimo o Kraljevini Jugoslaviji i odnosu Hrvata prama toj drzavi i odnosu te drzave prema Hrvatima. Ta mrznja o kojoj govoris, dakle mrznja ustasa i ustaskog pokreta prema Srbima potice upravo od svega onog dozivljenog od tog rezima. Ti ustaski celnici i cijelo to vodstvo je bilo po kazamatima, po zatvorima i bili su proganjani i ubijani i kada su se vratili u RH i bili postavljeni na vlast tada su ispoljili svu frustraciju i mrznju za sve prozivljeno. Nije ta mrznja kod Pavelica i ekipe pala s Marsa jednog dana, trebas traziti uzroke ako te zenima ta tema.

Mislim da jest tema zlocin u Senju, atentat u Skupstini i td jer govorimo o Kraljevini Jugoslaviji i odnosu Hrvata prama toj drzavi i odnosu te drzave prema Hrvatima. Ta mrznja o kojoj govoris, dakle mrznja ustasa i ustaskog pokreta prema Srbima potice upravo od svega onog dozivljenog od tog rezima. Ti ustaski celnici i cijelo to vodstvo je bilo po kazamatima, po zatvorima i bili su proganjani i ubijani i kada su se vratili u RH i bili postavljeni na vlast tada su ispoljili svu frustraciju i mrznju za sve prozivljeno. Nije ta mrznja kod Pavelica i ekipe pala s Marsa jednog dana, trebas traziti uzroke ako te zenima ta tema.

Mrznja prema Srbima postoji jos pre kraljevine. Dok smo svi zajedno bili pod A.U. vi ste nas mrzeli, ne znam zasto to ti valjda znas. Postojale su antisrpske stranke (Cistra stranka prava) kao i masovne demonstracije protiv Srba u A.U. 1895., 1900. i 1902.

Mrznja prema Srbima postoji jos pre kraljevine. Dok smo svi zajedno bili pod A.U. vi ste nas mrzeli, ne znam zasto to ti valjda znas. Postojale su antisrpske stranke (Cistra stranka prava) kao i masovne demonstracije protiv Srba u A.U. 1895., 1900. i 1902.

Vjerojatno postoji neki razlog ako je bilo tih nekih demonstracija kako kazes. Treba to detaljno prouciti i vidjeti kakva sranja su uzrok tih demonstracija. Nisu valkda te demonstracije bile bez razloga dali shvacas?

Vjerojatno postoji neki razlog ako je bilo tih nekih demonstracija kako kazes. Treba to detaljno prouciti i vidjeti kakva sranja su uzrok tih demonstracija. Nisu valkda te demonstracije bile bez razloga dali shvacas?

Shvatam ja sve. Nista nije bez razloga. Srbofobija postoji kod vas odavno. Moje neko misljenje je da postoji onog trenutka kad je stvorena Vojna Krajina u A.U. Verovatno smo vam nekako smetali, mozda jer smo postojali brojniji pa vas je to brinulo, mozda iz ljubomore, Srbi su sirom Evrope slavljeni kao vesti i dobri ratnici, pa su nas zato koristili u toj krajini, ne samo Nemci vec su nas i Turci koristli na suprotnoj strani Save, dakle u Bosni. Bila je i u Bosni neka vrsta vojne krajine, ne znam sad kako se to tacno zove. Osim vas, Madjari su nas mrzeli u Vojvodini, razlog je bilo ''otimanje zemlje''.

AKo je ta mrznja nastala za vreme Kraljevine Jugoslavije, sto se desio taj Prosicnacki masakr 1918. ? Tu se se Hrvati pobunili protiv ujedinjenja, a Hrvati su vas ubili ne Srbi. Vec rekoh, masakr se desio pod komandom Grge Angjelinovica. Samim tim, mrznja postoji jos pre 1918.

Poslednja izmena:
Kako ne kad se radi o vojsci iz Vojne Krajine a kazete da su to Srbi?

Тешко...систем Војне крајне замењује Пограничну војску тек током Тридесетогодишњег рата, управо зато што су пукови Пограничне војске послати у Чешку и Немачку.

Milosevic nije bio nikakav fashista za razliku od tih ubica koji su trpani po zatvorima zbog zlocina a ne jer su hrvati.Vi Slobi trebate spomenik da podignete a on nije tema, i normalno da je recimo 1990. imao apsolutnu podrshku vecine srpskog naroda.

Zasto bi oni Slobi podizali spomenik ?
Tudjmanu su duzni da podignu spomenik ko planinu , jer je u istorijski teskom trenutku uspeo da podigne naciju i povede ih ka ( kako kazu vekovnom cilju ) svojoj domovini .
A Slobu ostavite nama, da sa ove vremenske distance doobro razmislimo da li ce mo mu sta podizati jer je on NAMA lepo sputio .

Poslednja izmena:
Marin80

"tako ja mogu reci da je cijeli srpski narod stao uz fasistu Milosevica."

"Hrvat ne trpi kad mu drugi komanduje"
:rotf::cepanje::aaa:
Овај пролупао начисто.
Знамо шта ћеш рећи не труди се, за геноцид над Србима крива је великосрбска хегемонија и југочетничка агресија.Само што за то немаш ни један аргумент.
Овако остаје да измишљаш неке инциденте као за оног Шуфлаја кога је уствари Хрват и убио.Шта ТВ календар и усташопедија урадише од човека.

Аристократ. Зар Грга Анђелиновић није био Србин?, мислим да се изјашњавао као Југословен и подржавао уједињење са Србијом.

Marin80

"tako ja mogu reci da je cijeli srpski narod stao uz fasistu Milosevica."

"Hrvat ne trpi kad mu drugi komanduje"
:rotf::cepanje::aaa:
Овај пролупао начисто.
Знамо шта ћеш рећи не труди се, за геноцид над Србима крива је великосрбска хегемонија и југочетничка агресија.Само што за то немаш ни један аргумент.
Овако остаје да измишљаш неке инциденте као за оног Шуфлаја кога је уствари Хрват и убио.Шта ТВ календар и усташопедија урадише од човека.

Аристократ. Зар Грга Анђелиновић није био Србин?, мислим да се изјашњавао као Југословен и подржавао уједињење са Србијом.

Bio je Hrvat jugoslovenski orijentisan. Dakle podrzavao je Kraljevinu Jugoslaviju i ujedinjenje sa Srbijom, pa je zato pobio te ljude tj. on je komandovao zagrebackom policijom.

Kada hrati kažu da im je kralj oduzeo prava oni misle na autonomiju koju su imali pod Austro ugarskom.Ali on je to svima uradio pošto je Aleksandar imao ideologiju unitarnog Jugoslovenstva znači jedan narod jedna vlada.Sa druge strane većina Hrvata je glasala HSS koji je imao federalističku koncepciju Jugoslavije

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back