Reagovanja javnih ličnosti i političara na presudu Gotovini

ponedeljak, 01. feb 2010, 18:17 -> 20:18
Mesić odlikovao Sonju Biserko

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić odlikovao je Sonju Biserko za doprinos normalizaciji odnosa Hrvatske i Srbije, obrazlažući da je predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije bila među prvima koji su osudili politiku Slobodana Miloševića.
Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić odlikovao je Sonju Biserko, direktora Centra "Simon Vinzental" Efraima Zurofa i bivšeg šefa kancelarije OEBS-a u Zagrebu Hirhea Fuentesa Mozonisa-Vialongija visokim ordenima te države, javlja hrvatska agencija Hina.
biserko.jpg

Mesić i Sonja Biserko

"Imam retku priliku da visokim odličjima odlikujem troje stranih državljana koji su, svako na svoj način, doprineli tome da napreduju procesi demokratizacije u Hrvatskoj, da Hrvatska formira svoju regionalnu politiku na način koji joj je doneo priznanje sveta i da se kroz to naša zemlja sve više približava standardu evropskih i svetskih demokratija", rekao je Mesić.
Mesić je uručio Sonji Biserko Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom "za poseban doprinos u borbi za ljudska i građanska prava hrvatskog i ostalih manjinskih naroda u Republici Srbiji, te izgradnju temelja za normalizaciju odnosa između Hrvatske i Srbije", ističući da je Biserko bila "među prvima koji su javno i jasno osudili ultranacionalističku politiku režima Slobodana Miloševića".
Zahvalivši na odlikovanju, Biserkova je rekla da je Helsinški odbor za ljudska prava Srbije puno uradio u samoj Srbiji, ali i u regionu, a da je ona najviše ponosna na to što je Odbor bio jedna od prvih organizacija koja se bavila povratkom i reintegracijom Srba u Hrvatskoj.
Mesić je odlikovao Efraima Zurofa Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom za "osobit doprinos borbi protiv revizionizma i reafirmiranju antifašističkih temelja Hrvatske i uspostavljanju dobrih odnosa Hrvatske i Izraela".
"Velika je čast i povlastica dobiti ovo odlikovanje. Ko bi mogao pomisliti pre 15 godina, kada smo pokrenuli svoje aktivnosti u Hrvatskoj, da će doći do ovoga", rekao je Zurof i zahvalio Mesiću na njegovom doprinosu suočavanja Hrvatske sa prošlošću i borbi s neofašizmom i ustaškom nostalgijom.
Fuentes je odlikovan Redom kneza Branimira sa ogrlicom "za profesionalan rad na održavanju i razvijanju bilateralnih odnosa kancelarije OEBS-a u Zagrebu i Hrvatskoj'.

ponedeljak, 02. apr 2012, 16:59 -> 18:12
Kosovska nagrada Sonji Biserko

Sonja Biserko dobitnica priznanja za doprinos unapređenju statusa žena koje dodeljuje Grupa žena poslanica u parlamentu Kosova. Nagradu dobila i Nataša Kandić i još nekoliko osoba. Čestitao Jelko Kacin.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko dobitnica je priznanja za doprinos unapređenju statusa žena u društvu, koje dodeljuje Grupa žena poslanica u parlamentu Kosova. Nagradu je dobila i i direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić.
Biserko-l.jpg

Sonja Biserko

"Sonja Biserko je bivša diplomatkinja i žena koja je odbila sve privilegije i odlučila da se bori protiv Slobodana Miloševića. Ona je članica Ženskog regionalnog lobija i 2007. godine je pisala pismo Savetu bezbednosti UN za priznanje Kosova", rečeno je prilikom dodele nagrade, a prenosi Helsinški odbor u svom saopštenju.
"Ovo značajno priznanje dobilo je ove godine još deset žena i muškaraca. Nagrađeni su predsednica Kosova Atifete Jahjaga, kao prva žena predsednica države u regionu i predsednik parlamenta Kosova Jakub Krasnići koji je pokazao senzibilitet za rodna pitanja i za vreme čijeg mandata je po prvi put ženska poslanička mreža dobila sopstveni budžet", navodi se u saopštenju.

Са Хрватима?

u sukobima na ovim prostorima samo je jedno mesto za nas. gomila zbunjenih, svih fela, ima razne ideje kako da ne urade sto treba. srbija je drzava zato sto su uvek domacini radili sta treba, a nije postala drzava zato sto ima kvalitetne kolaboratore i sabotere. i sutra kad popuste americke mengele i nemacka vojna cizma, samo je jedan ispravan put. dileme nema

"Ne verujem da je pravda zadovoljena kad se krivica utvrđena presudom - koju prvostepeno veće nije olako donelo o čemu svedoči više od 1.300 stranica analize - jednim potezom preinačuje u samo nekoliko pasusa, bez pažljivog razmatranja spisa i primerenog objašnjenja", podvukao je italijanski sudija Pokar u protivnom mišljenju koje je deo konačne presude.

Umesto mene Sonji Biserko odgovara sudija Pokar.

u sukobima na ovim prostorima samo je jedno mesto za nas. gomila zbunjenih, svih fela, ima razne ideje kako da ne urade sto treba. srbija je drzava zato sto su uvek domacini radili sta treba, a nije postala drzava zato sto ima kvalitetne kolaboratore i sabotere. i sutra kad popuste americke mengele i nemacka vojna cizma, samo je jedan ispravan put. dileme nema

Jednom ces mozda i ti shvatiti da nije sve istina sto su ti ukucali u glavu SANU i Milosevic.....

Jednom ces mozda i ti shvatiti da nije sve istina sto su ti ukucali u glavu SANU i Milosevic.....

Mozda ces i ti jednom shvatiti da ovo nije napisao Srbin:

"Po mom uverenju, a i iz navedenih razloga, analiza većine u pogledu udruženog zločinačkog poduhvata pogrešno tumači prvostepenu presudu, netačna je i obmanjujuća", dodaje Pokar. Osvrćući se na nalaz većine u žalbenom veću da bi se moglo razumno protumačiti da su Tuđman i Gotovina na Brionima postigli "zakoniti konsenzus da se civilima pomogne da privremeno napuste područje sukoba iz razloga legitimne vojne prednosti ili smanjivanja žrtava", sudija Pokar je naznačio: "U svetlu pažljive analize i detaljnog pregleda Brionskih transkripta, koje je obavilo raspravno veće, ove sugestije su jednostavno groteskne". Podsetio je da je prvostepeno veće utvrdilo da reči predsednika Tuđmana da "Srbima treba dati puta, sve im tobož garantujući ljudska prava" ne mogu značiti zaštitu civila, nego samo da im "treba dati puta". To je potvrđeno i par nedelja posle Oluje, kada je Tuđman srpsko stanovništvo uporedio s "kancerom koji se širi" i rekao: "Nisu imali ni vremena da pokupe svoje prljave pare i prljav veš".

ti si sjajan primer politicke neobrazovanosti, licne zbunjenosti i neodgovornosti za izgovorenu i napisanu rec. mene je podigla majka, i otac, i familija, a imam ih sa vise nasih prostora, rastao medju prijateljima . sve ste to napali. moze vam se. ali ne vecito.ti samo koristis sirinu sprskog duha u postavci ovog foruma. neces ni to moci vecito

ti si sjajan primer politicke neobrazovanosti, licne zbunjenosti i neodgovornosti za izgovorenu i napisanu rec. mene je podigla majka, i otac, i familija, a imam ih sa vise nasih prostora, rastao medju prijateljima . sve ste to napali. moze vam se. ali ne vecito.ti samo koristis sirinu sprskog duha u postavci ovog foruma. neces ni to moci vecito

Stvarno si DESUBICADO kao i svi sovinisti.....:D

Promasio si vreme.

ne mogu ja sa tobom da se nadmecem u vredjanju, tu ti dajem prednost, bolji si. a ni ostalo tvoje pisanje me ne zanima. mogao bih lako da analiziram uzroke jeda, zlobe i osvetoljubivosti. ali me stvarno ne zanimas. nemam nikoga na ignore, mozda gresim

Nisam ja tebe vredjao.

Desubicado nije ruzna rec.

A vreme jesi promasio.

Trebao si biti rodjen u vreme nacionalistickog romantizma.

Danas niko u politici nije romantican nego se sprovodi voilja onih koji za to imaju argumenata i ...sile.

Back