Razvod

Pa u braku ne bi trebalo da postoje takozvani ‚‚moji i tvoji problemi‚‚ već su problemi zajednički....ako nema para mogo bi i ovako ‚‚ajd da vidimo kako možemo da zadimo‚‚...ako nema nema emocija ‚‚ajd da vidimo šta se dogodilo ili šta se događa‚‚ ...samo što ljudi više nisu ni prema samima sebi iskreni a kamoli prema drugima i tu je problem.

Da... zajednički su samo problemi... i to je jedino razumno što si rekla. :mrgreen:
Što volim kada se neko pravi pametan i vidi suštinu i problem kod drugoga... ima li ovde i slova iskustva, m?
Ili se sve svodi na; ja MISLIM o TUĐEM braku... to i to. E, pa misliti i srati nije isto.

Brak nije nesto sto se gradi, ono, desi se da neko sagradi kucu posle vencanja no nije to to :)
Braj je nesto sto se nekome nametne, ona nema kuda, stisne plecima i kaze sudbonosno "DA"

Izvini a kako misliš da se ne gradi? Pa prvo se dvoje spaze,pa upoznaju,pa budu u vezi,pa žive malo zajedno, pa onda uđu u brak da bi osnovali zajednicu...cigla po cigla,emocije i poštovanje kao malter koji vezuje.... isto kao i kuća....kad već moram da crtam.:aha:

Izvini a kako misliš da se ne gradi? Pa prvo se dvoje spaze,pa upoznaju,pa budu u vezi,pa žive malo zajedno, pa onda uđu u brak da bi osnovali zajednicu...cigla po cigla,emocije i poštovanje kao malter koji vezuje.... isto kao i kuća....kad već moram da crtam.:aha:

Ne treba njemu crtanje, već tebi... :lol:
Ovo što si nabrojala je šablon. Odnos i ono što ga čini svakako nije život po pisanim pravilima... ako suština postoji, forma je nebitna. Naročito formalnost.
Brak jeste nametnuta institucija, ništa više... i nema tu šta da se gradi...

Ne treba njemu crtanje, već tebi... :lol:
Ovo što si nabrojala je šablon. Odnos i ono što ga čini svakako nije život po pisanim pravilima... ako suština postoji, forma je nebitna. Naročito formalnost.

A izvini, kad ti je nametnuto i kad NE TREBA DA SE GRADI, nego se uzima tako instant, što se ne udaš za prvog kog sretneš kad iskočiš iz kuće? :think:

Gradi se odnos, brak je mrtvo slovo na papiru.
Jel da obojim, ili ne mora? :)

Epa sad, ako se odnosi na potpis, on sam po sebi ne znači ništa..:roll: Mislim da na to ovde niko nije mislio bukvalno..:roll:

Roditelji moje žene su se venčali posle 20 i nešto godina zajedničkog života pa kad ih pitaš koliko su u braku, uračunaće i te godine vanbračne zajednice.

Poslednja izmena:
Epa sad, ako se odnosi na potpis, on sam po sebi ne znači ništa..:roll: Mislim da na to ovde niko nije mislio bukvalno..:roll:

Roditelji moje žene su se venčali posle 20 i nešto godina zajedničkog života pa kad ih pitaš koliko su u braku, uračunaće i te godine vanbračne zajednice.

Odnosi se upravo na to, a tema ne daje mesta za manipulaciju... teško da je metaforičkog značenja...
Zašto su se uopšte venčavali, kada traju i bez formalnosti, i to očigledno uspešno? :lol:
Ukratko... brak nije garancija ni za šta, ako se suština izgubi u moru nekih odgovornosti... to postoji i u vanbračnoj zajednici. Ali sam potpis može da stvori ovakvu blokadu, da ne kažem ograničenja u glavi, kakva je prezentovala postavljačica teme. :lol:
I to na najgori mogući način... kao obavezu.

Odnosi se upravo na to, a tema ne daje mesta za manipulaciju... teško da je metaforičkog značenja...
Zašto su se uopšte venčavali, kada traju i bez formalnosti, i to očigledno uspešno? :lol:
Ukratko... brak nije garancija ni za šta, ako se suština izgubi u moru nekih odgovornosti... to postoji i u vanbračnoj zajednici. Ali sam potpis može da stvori ovakvu blokadu, da ne kažem ograničenja u glavi, kakva je prezentovala postavljačica teme. :lol:
I to na najgori mogući način... kao obavezu.

Zašto su se venčali?....Bukvalno, zato što je bilo mufte..:rotf: ..Firma u kojoj radi tast je radila nešto za jedan manastir i onda zaposlenima u firmi su rešili da poklonjaju bespaltno crkveno venčanje u tom manastiru....eto pa su se oni setili da se nisu venčali...kad je mufte u crkvi, pa mufte i u opštini odlukom gradonačelnika, onda ajde da se kao venčamo..mada nema potrebe..:lol: Ranije se nisu venčali zato što je tast bukvalno odjebao celu porodicu i počeo da živi sa onom sa kojom je hteo, a ne koju mu je keva nametala...o venčanju nisu ni razmišljali...ni posle 10 godina kad su dobili ćerku...tek kad su videli da je mufte..:D

Sa tim da brak nije garancija ni za šta, to jest taj potpis se slažem...samo što meni brak nije samo ono gde je neko potpisao neku 'artiju...;) A da je potpis neka blokada, to ne vidim uopšte...to možda samo kod onog kome jeste nametnuto na neki način. (na primer neplanirana trudnoća)

Naravno da tema nije o ‚‚obavezujućem‚‚ potpisu (msm potpis nije garancija da ćeš nekoga voleti i pre svega poštovati, nego je tu zbog materijalnih stvari ako ćemo iskreno) već ono što nosi zajednički život dvoje ljudi.....već sam ti na prvoj strani odgovorila da si pogodio u srž teme, tako da nemoj biti u nedoumici da temu nisi razumeo.:)

Naravno da tema nije o ‚‚obavezujućem‚‚ potpisu (msm potpis nije garancija da ćeš nekoga voleti i pre svega poštovati, nego je tu zbog materijalnih stvari ako ćemo iskreno) već ono što nosi zajednički život dvoje ljudi.....već sam ti na prvoj strani odgovorila da si pogodio u srž teme, tako da nemoj biti u nedoumici da temu nisi razumeo.:)

Ma ja sam razumeo, ali ima ko nije...;)

Zašto su se venčali?....Bukvalno, zato što je bilo mufte..:rotf: ..Firma u kojoj radi tast je radila nešto za jedan manastir i onda zaposlenima u firmi su rešili da poklonjaju bespaltno crkveno venčanje u tom manastiru....eto pa su se oni setili da se nisu venčali...kad je mufte u crkvi, pa mufte i u opštini odlukom gradonačelnika, onda ajde da se kao venčamo..mada nema potrebe..:lol: Ranije se nisu venčali zato što je tast bukvalno odjebao celu porodicu i počeo da živi sa onom sa kojom je hteo, a ne koju mu je keva nametala...o venčanju nisu ni razmišljali...ni posle 10 godina kad su dobili ćerku...tek kad su videli da je mufte..:D

Sa tim da brak nije garancija ni za šta, to jest taj potpis se slažem...samo što meni brak nije samo ono gde je neko potpisao neku 'artiju...;) A da je potpis neka blokada, to ne vidim uopšte...to možda samo kod onog kome jeste nametnuto na neki način. (na primer neplanirana trudnoća)

:lol:

Ili na primer osećaj da ti neko oduzima ličnu slobodu... kažem ti, meni lično potpis ništa ne znači... neću uložiti više samo zbog njega, a neću ni rušiti bez njega.
Potpišeš za minut, možda manje, a okuješ se za ceo život, formalno... šta će ti to, čemu služi?

:lol:

Ili na primer osećaj da ti neko oduzima ličnu slobodu... kažem ti, meni lično potpis ništa ne znači... neću uložiti više samo zbog njega, a neću ni rušiti bez njega.
Potpišeš za minut, možda manje, a okuješ se za ceo život, formalno... šta će ti to, čemu služi?

...Što se mene lično tiče, moja supruga i ja živeli smo više od dve godine zajedno kao studenti, pa onda sam ja prešao kod nje kad smo malo sredili sprat....8 meseci kasnije smo se venčali, eto da se venčamo...i to tako što smo u sredu zakazali venčanje za petak, dogovorivši se sa kumovima...a roditeljima, mojim i njenim rekli, mi se venčavmo u petak, a vi ako hoćete i možete dođite. Nije bilo nikakvih venčanica, odela i gluposti..jednostavno smo to završili za 5 minuta, a moj otac je na brzinu organizovao u jednoj kafani za nas desetak običan ručak...i to je to.....isto je kao što je bilo i pre i posle tog potpisa, ne pridajem mu značaj...bitn je naš odnos na kome radimo već 4 godine..;)

I da, onaj ko misli da mu taj potpis oduzima slobodu, taj i nije za brak niti bilo koju drugu varijantu zajedničkog života...Ako si ti već odlučio da počneš da živiš u zajednici sa nekom osobom, da se s njom razmnožavaš, da deliš i dobro i zlo i nosiš sav teret zajedničkog života, zaist a ne vidim šta ti jedan potpis može tu promeniti kad je u pitanju tvoja lična sloboda?

Poslednja izmena:

Tim gore ako je tu radi materijalnog... :(
I ako hoćeš i imaš nešto da kažeš, obrati mi se direktno... u najmanju ruku je nekulturno ovo što radiš. Ali, dobro... nije to moj problem. :lol:

Meni agrumenti kao što je ‚‚nema tu više emocija‚‚ ili ‚‚odnosi su nam zahledneli‚‚ ne piju vodu, pošto vremenom i bol se smanjuje a kamoli osećanja prema nekome, što je i normalno,jer po mom nekom skromnom mišljenju za brak se treba boriti,čuvati ga i negovati kao kakvu retku biljku a ne da se olako shvati kao kakva usputna veza.

Pitaću te kada budeš bila u braku... najlakše je savetovati i soliti pamet drugome, kako bi ti i kako bi neko trebao da upravlja svojim životom. Realnost nije crno bela...
Ako ima dece, a brak ne funkcioniše, to nije razlog za ostati, već za otići (nadam se da ne moram da crtam da sam mislila na sukobe kojima će ta deca biti izložena, a u najboljem slučaju osetiće zahlađenje)... ako emocija nema, ne ako se stišaju (jel da crtam?), opet teba otići, inače životariš i robuješ potpisu, pritisku okoline, osećaju odgovornosti, nebitno... rob si.
Odnos koji na bilo koji način prestane da te ispunjava (jel da crtam da ne treba tek tako odustajati?) treba prekinuti. Inače, imaš jedan nezdrav odnos uzajamnog prebacivanja, optuživanja, netrpeljivosti, strašno u šta može da se pretvori, samo ako se probiju limiti izdržljivosti.
Pa ti onda vidi za šta se vredi boriti, ako u toj borbi izgubiš deo sebe, ili ako napraviš nepopravljivu štetu svojoj deci...
Ovo ti je najcrnji mogući scenario. A nećeš verovati koliko su ljudi u stanju da istrpe robujući raznoraznim predrasudama i podređujući život nekim nebitnim stvarima, ne radićo ono što žele, veđ ono što se od njih očekuje.
Nije ti brak ili - ili situacija, ima toliko nijansi, da je banalno što si uopšte formulisala post na način na koji si to uradila.
Jesam sada uboja u srž teme? :roll:

Ja sam mislio da se zajebava....nije valjda ozbiljan? :think:
Samo ozbiljne stvari u ovom delu foruma ...

Obozavam ovakve intelektualke :worth:

U snu je tako kao sto pises, no na javi se situacija odvija pomalo drugacije, da nacrtam kako? :)

Ne postoji zivo bice koje ne bi dalo sve na svetu za jedan 'dobar brak'. No pogledaj dobro napred-nazad i levo-desno, ako otvorenim ocima pogledas moraces zapaziti da 'dobar brak' moze da postoji samo u nasoj masti, u realnosti takvo nesto ne postoji.
Ljudi imaju sex nagon, neuroze, strahove i lose navike, i ove stvari jesu te koje ce sastaviti jedan par. Zapazanje, upoznavanje, veza , ziveti malo zajdno jesu obicne formalnosti, prevara koja ce ljudima docarati lazan sjaj, neceg sto uopste ne postoji, naime ljubavi i postovanja izmedju dvoje ljudi koji srljaju u brak.

Sa druge strane, ljubav u univerzumu postoji u beskonacnom obilju, no ne u braku niti na putu prema istom.

Samo ozbiljne stvari u ovom delu foruma ...
Smrtno..:rtfm: :D

U snu je tako kao sto pises, no na javi se situacija odvija pomalo drugacije, da nacrtam kako? :)

Ne postoji zivo bice koje ne bi dalo sve na svetu za jedan 'dobar brak'. No pogledaj dobro napred-nazad i levo-desno, ako otvorenim ocima pogledas moraces zapaziti da 'dobar brak' moze da postoji samo u nasoj masti, u realnosti takvo nesto ne postoji.
Ljudi imaju sex nagon, neuroze, strahove i lose navike, i ove stvari jesu te koje ce sastaviti jedan par. Zapazanje, upoznavanje, veza , ziveti malo zajdno jesu obicne formalnosti, prevara koja ce ljudima docarati lazan sjaj, neceg sto uopste ne postoji, naime ljubavi i postovanja izmedju dvoje ljudi koji srljaju u brak.

Sa druge strane, ljubav u univerzumu postoji u beskonacnom obilju, no ne u braku niti na putu prema istom.

Za ovo podvučeno jesi u pravu....ali dalje se ne slažem...Sve što sledi nije formalnost, daleko je od formalnosti...ali su ljudi nerealni, očekuju čudo...Tu je ljudska nesposobnost da prihvati ovo drugo biće kao nesavršeno i strah da s njim podeli i ono što si nabrojao, svoje neuroze, strahove komplekse i sve ostalo, istovremeno očekujući nešto nerealno od braka, bajku..Treba umeti...;). Ja sam nesavršeno biće i pun sam strahova, i imam i komplekse, koje i kakve podellio sam sa ženom. Nisam manje muškarac zato što mi se dešava da je stisnem i satima da plačem, da razumem nju kad joj dođe da se isplače i to čak nekad i bez konkretnog razloga. Jako je bitna bliskost, a bliskost se gradi, ne pada s neba...iako mnogima koji su videli moju temu o depilaciji, deluje uvrnuto i ne vide razlog zašto bi to njima muž radio, za mene je to još jedan stepenik u prihvatanju voljenog bića kakvo jeste i jedan stepenik na "skali bliskosti"..:D

Back