RAZMISLITE o sterilizaciji

Posto nemam vise zivaca da se objasnjavam sa umisljenom,neobavestenom,svojeglavom osobom,samo cu te pitati,ako si " toliko u pravu " ( kao sto naravno nisi ) objasni mi zasto statistike govore da macke u stanu zive deset puta duze,nego one napolju?Ili i statisticki podaci grese,jer je tvoj Micun natprirodno stvorenje?! Ja te vise nista necu pitati,sem ovog,jer osobe poput tebe samo treba ignorisati.

Posto nemam vise zivaca

Штета, треба да имаш добре живце у животу... ;)

umisljenom,neobavestenom,svojeglavom osobom,

Врло добро сам обавештен. И не радим ништа на своју главу. Не секирај се. :cool:

samo cu te pitati,ako si " toliko u pravu " ( kao sto naravno nisi ) objasni mi zasto statistike govore da macke u stanu zive deset puta duze,nego one napolju?Ili i statisticki podaci grese,jer je tvoj Micun natprirodno stvorenje?! Ja te vise nista necu pitati,sem ovog,jer osobe poput tebe samo treba ignorisati.

Тај термин "напољу" се првенствено односи на оне мачке које немају власника и живе слободно у граду, по улицама или у одређеним смештајима, где су изложене врло лошим условима, а не на оне мачке које живе у природном амбијенту на природан начин, под строгом контролом власника.

Даље? Имаш још неких питања? :kuvar5:

Ajde ja jedno podpitanje da postavim.
Na to koji to magican nacin vlasnk drzi tu strogu kontrolu nad mackom koja zivi napolju? Kako joj objasni da ne pretrcava prometnu ulicu, da ne jede otrove, da se kloni zarazenih macaka, da se ne tuce sa drugim macorima dok jedan ne izgubi glavu, da ne ode u setnju i zauvek se ne izgubi, kako da izbegne pse, pa i poneke ljude, invaziju parazita, kako da ti saopsti kad joj nije dobro, ako ima ozbiljnijih problema sa otkazivanjem rada nekih organa, sto se znas desava ma gde one zivele i u kakvom raju za macke?
I koja je razlika izmedju ulicnih macaka koje dobijaju hranu i vlasnicke koja zivi napolju kao i ulicna, ako taj vlasnik smatra da bi ukazivanjem medicinske nege narusio savrsenstvo i sklad intaktne macke? U tom slucaju vlasnicka podleze istoj toj nesrecnoj statistici i to je rizik koji ti preuzimas, da je barem svesno, da kazes da si svestan rizika, ali da smatras da nije tvoje da odlucujes u njeno/njegovo ime, ili da smatras da bi bila nesrecna. Ne, sve to pricas sa predubedjenjem da sve sto radis ti radis najbolje i najbolje znas i macke su ti najbolje i stvarno ocekujes da ti neko poveruje. Druga je stvar ako i ti zivis bez ikakve pomoci savremene medicine i ako bi decu dizao na taj nacin. Glupo, ali bar ne bi bilo licemerno.

Ajde ja jedno podpitanje da postavim.
Na to koji to magican nacin vlasnk drzi tu strogu kontrolu nad mackom koja zivi napolju? Kako joj objasni da ne pretrcava prometnu ulicu, da ne jede otrove, da se kloni zarazenih macaka, da se ne tuce sa drugim macorima dok jedan ne izgubi glavu, da ne ode u setnju i zauvek se ne izgubi, kako da izbegne pse, pa i poneke ljude, invaziju parazita, kako da ti saopsti kad joj nije dobro, ako ima ozbiljnijih problema sa otkazivanjem rada nekih organa, sto se znas desava ma gde one zivele i u kakvom raju za macke?
I koja je razlika izmedju ulicnih macaka koje dobijaju hranu i vlasnicke koja zivi napolju kao i ulicna, ako taj vlasnik smatra da bi ukazivanjem medicinske nege narusio savrsenstvo i sklad intaktne macke? U tom slucaju vlasnicka podleze istoj toj nesrecnoj statistici i to je rizik koji ti preuzimas, da je barem svesno, da kazes da si svestan rizika, ali da smatras da nije tvoje da odlucujes u njeno/njegovo ime, ili da smatras da bi bila nesrecna. Ne, sve to pricas sa predubedjenjem da sve sto radis ti radis najbolje i najbolje znas i macke su ti najbolje i stvarno ocekujes da ti neko poveruje. Druga je stvar ako i ti zivis bez ikakve pomoci savremene medicine i ako bi decu dizao na taj nacin. Glupo, ali bar ne bi bilo licemerno.

Ma on covek misli da se njegove macke ( o kojima toliko " vodi racuna " ) razlikuju od tih ulicnih sto potpadaju pod statistiku.Ali ne vredi takvima objasnjavati.Njega ce zivot ubediti u suprotno,kad mnogo pametniji i iskusniji ljudi ( ne mislim ovde na sebe,da se zna ) od njega ne mogu.

Razmislila davnih dana i odradili smo to (hvala bogu).
Moj mačor je pravi kućni, nikada nije bio napolju, dobro jeste jednom kada je sleteo sa prozora :(. Rešila sam da ga sterilišem jer je upadao u "raspoloženje" koje ga je držalo po desetak dana, jednom godišnje. Obeležavao bi jednu te istu stvar (moj komp :mrgreen:). Pošto je ta njegova egzibicija bila izuzetno iritirajuća za mene, a svi su mi objašnjavali da se on neće bitno promeniti (mislim karakterno), odvela sam ga na sterilizaciju. I sada smo mirni i on i ja. Isto je lud, igra se, spava, jede, ma sve je isto osim tog obeležavanja teritorije. Toga više nema :D. Najbitnije je da se nije ni grama ugojio (na to su me upozoravali) a i ne vidim kako bi kada non-stop juri i zuji po kući.

Ja imam sijamsku macku koja je stara oko godinu dana, medjutim nije sterilisana, i sad vec 3 dana uzasno mjauce, mi ne mozemo da spavamo, ona ne moze da se smiri. ne moze nista da se radi od nje. Nikad ranije se nije desilo da ovako mjauce :/
Koliko dana moze da traje ovo zavijanje, kad da je vodim na sterilizaciju, mogu u toku teranja, ili kad prodje?

Mislim da trenutno nema besplatnih sterilizacija za mace, eventualno u Rakovici, ali ako ima, tamo se caka na red jako dugo i vazi samo za nevlasnicke mace.
Inace, svi su zadovoljni Centrom za mesance, a kazu i da je VB u Despota Stefana ok skroz, mada su skepticni za Rakovicu.

Мачка сам кастрирала прошли месец од компликација је угинуо пре недељу дана , ужасно се осећам што сам то урадила јер сам била противник кастрације.

Добро размислите пре него што то урадите јер мачке могу да умру

Ko ga je kastrirao? Daj antireklamu za veterinara. U redu da je sterilizacija ženke pošla naopako, desilo se i meni, još uvek ne mogu da prebolim moju Blondi, ali kod zdravog, pravog mužjaka nema šta da krene naopako, osim ako ga kastrira kasapin zarđalim, štrokavim instrumentima, ili se vlasnik ne pridržava uputstava.

Mm je u pravu, to je rutinska operacija. Inace, ovo mi je malo cudno: kastriran pre mesec dana, a umro pre ned. dana... Sta si ti kao vlasnik cekala/radila 3 nedelje ako su postojale komplikacije od kastracije?
Ili to uopste nije posledica kastracije, ili ti nisi reagovala na vreme, ili si ga vodila kod kvaziveterinara koji veze nema ni sa cim.

Једноставно је умро , ужасно ми је тешко да пишем и причам о томе .
Он је био мачак којег сам нашла на улици , мислим да није био здрав од почетка али то није представљало проблем савесном ветеринару да га кастрира.Треба водити рачуна ако мачка има других проблема као што је инфекција мокрачних канала итд..

Еботе , како ми је тешко био је предиван мачак и толико ми је веровао

Znam kako se osećaš, isto sam prošla sa Blondi. Toliko je inače nepoverljiva bila, a ja sam i po stomaku mogla da je mazim, još se sećam njene glatke dlake pod rukom. :sad2: Veliki broj uličnih mačaka ima FIV, FELV i još gomilu drugih virusa i ko zna kakvih još iinfekcija i baš zato i treba raditi sterilizacije, da bi se suzbile polno prenosive bolesti. Baš mi se pre neki dan jedna korisnica javljala, našla je mače sa gadnom hlamidijom, a ista se dobija u porođajnom kanalu. Naravno, uslov je da životinja nema nekih drugih zdravstvenih problema koji mogu da dovedu do komplikacija... Kao što kažeš, za savesnog veterinara to nije problem. Je li bio "pokriven" antibioticima? Napisala sam ti na drugoj temi, za ovim mojim sam konstantno trčkala sa antibiotskim sprejem u ruci, strah je navukao, do skoro mi je gledao u ruke kad mu prilazim.

Мачка сам кастрирала прошли месец од компликација је угинуо пре недељу дана , ужасно се осећам што сам то урадила јер сам била противник кастрације.

Добро размислите пре него што то урадите јер мачке могу да умру
NIje macak umro od te stvarno jednostvne hirushke intervencije, narocito ne posle tri nedelje.
Umro je jadnicak od neceg drugog, zao mi je, znam i razumem kako se osecas , a pretpostavljam da se radi o mladom macku
Nije tu ni vet kriv, jednostavno se takve stvari desavaju.

Умро је од последице кастрације и то сви који имају на уму да кастијау мачку треба да знају , мачке могу да умру
Moj je pas kastriran ( sa pet godina zivota), jednostavno nije bilo shanse da umre od toga.
Zato se cudim, ne kazem da nije moguce.
Ja sam svojevremeno macku moje majke ( u Srbiji) sterlisala i naletela sam na veterinara koji to radi, aj da kazem preko qrtza,
a to je operacija pa ne bi smelo da bude tako. Macka je bila skoro mrtva 24 sata ( od narkoze), majka je htela da me ubije,
macka se nekada probudila, zivnula, sve je bilo OK, kada je trebalo da joj vadi konce on je otputovao na mesec dana tako da su konci valjda
sami od sebe i ispali.

Inace ja bih i macku i macora uvek kastrirala, kao i kuju,ali i psa muzjaka , ali njega oko pete-.seste godine zivota, ukoliko nema bas
neki sex drive.

NIje macak umro od te stvarno jednostvne hirushke intervencije, narocito ne posle tri nedelje.
Umro je jadnicak od neceg drugog, zao mi je, znam i razumem kako se osecas , a pretpostavljam da se radi o mladom macku
Nije tu ni vet kriv, jednostavno se takve stvari desavaju.

Potpuno se slazem. To nikako nije posledica kastracije posle 3 nedelje, nego nesto drugo, jer da je posledica kastracije ispoljili bi se neki simptomi ranije (problemi pri uriniranju, letargicnost, gnojenje rane, itd).
Jedini objektivan rizik pri kastraciji je anestezija jer su analize, koje bi bilo idealno uraditi pre uvodjenja u anesteziju, skupe i uglavnom ih niko ne radi. Sterilizacija je vec malo ozbiljnija operacija i to treba imati na umu i potraziti dobrog i iskusnog veterinara (ne kazem da za kastraciju to nije potrebno, ali je sam zahvat dosta jednostavniji).

Back