Нема потребе за тим ух, ух, ух...
То што не држи код вас воду, то је ваша ствар... Код мене и
свих осталих држи, ИТЕКАКО!
Моје мачке, па и друге животиње НИКАДА нису биле болесне! За мачке које живе у 4 зида, сумњам да никад нису биле болесне или да им нешто није фалило - част изузецима (мада, и то је упитно).
Ја нисам заступник те имбецилне Дарвинове теорије, у којој ми је предак био мајмун или тамо нека амеба! Дакле, не подржавам такве будалаштине, у којој се људи сврставају међу животиње. ЉУДИ СУ ЉУДИ - ЖИВОТИЊЕ СУ ЖИВОТИЊЕ. Наравно, сваки човек има слободу избора, и има право да верује и заступа шта год жели...
Нисам могао да напишем да сматрам да нема потребе да их кастрирам, ја НЕЋУ мојим животињама то да чиним, нити било шта што није природно. СВЕ МОЈЕ ЖИВОТИЊЕ СУ ПРИРОДНЕ! Једном речју, чисте и нетакнуте.
Cek, cek, kolega kojih ostalih?

Koji imaju muzjake? Ne bi verovao kojim se brzinom uvecava njihova populacija, i da imas zenku, a ne lepog Micuna, vrlo brzo bi se nasao u ogromnom problemu, jer bi dvoriste bilo prepuno macaka, za recimo dve godine samo. A dobra majka priroda je to regulisala tako sto im zivoti vek kratak, a zivotni uslovi ocajni. Ali eto, da imas zenku i da se uz to vezujes za svako mace, tesko mi je zamisliti da bi isto sad pricao. Iako ti ja potpuno verujem, jer sam i ja bila nekad istog misljenja, da je najstrasnija i najsebicnija stvar ograniciti im slobodu, ili kastrirati i u tom smislu bih taj stav mogla i postovati.
A ja cu se sloziti sa tobom da je mackama mnogo bolje kad imaju mogucnost izlaska, suncanja na travi, ali samo ako je okruzenje krajnje bezbedno, te je moj macak u vise navrata bio lakse bolestan kad je slobodno izlazio kad je hteo, dok kako sam ga zatvorila nikakvih zdravstvenih problema jos uvek nije imao, mada je od tad proslo tek godinu i po dana. Ali iz skitnji se vracao nakon par dana iznuren, premrsav, ponekad jako smrdeo i sa ociglednim znacima jaceg stresa...
A kad su slobodnjaci onda je jako tesko , gotovo i nemoguce primetiti da su bolesne, jer kako si mi objasio da ne mogu racionalno da razmisljaju, isto tako verovatno ne mogu ni da kazu da im je lose,

vec moras da vidis da ne jede, da ima problem ili nekih promena pri uriniranju ili defikaciji, da povraca, da se ponasa drugacije..., sto je nemoguce kad je napolju, jer se one sklone kad im je jako lose, a do tad u ponasanju instiktivno ne pokazuju slabost, ako imaju manjih problema, jer ce ih jace jedinke eliminisati...
I ja sam neki vernik, ali imam zdravstvenu knjizicu i volim da, kad je zdravlje u pitanju, ne prepustam nista slucaju, znaci prihvatam svaku terapiju, operaciju koja moze da pomogne, ne vidim sto bi za zivotinje koje volis vazilo drugo pravilo.
A ako pogledas spisak macijih bolesti:
http://www.petmd.com/cat/conditions
shvatis koliko je neuverljiva i naivna tvrdnja da tvoje macke NIKADA nisu bile bolesne, samo zato sto sto zive slobodne pod Suncem, a ne zatvorene... I ne vidim sta je tu toliko strasno u tome da je zivotinji nekad potrebna veterinarska nega, kao i nama valjda medicinska.... To su valjda neke osnove odgovornog stava prema sebi i onima koje volis.