RAZMISLITE o sterilizaciji

Pre neko veče sam videla zgaženo mače, crno-belo, rekla bih 5-6-7 meseci staro. Izbliza, potpuno identične šare kao moj Mirko. Sasvim moguće da je to bilo njegovo poslednje parenje pre kastracije. Mače, nije preživelo. Po meni, dovoljan razlog za grižu savesti što ga nisam ranije kastrirala i dovoljna lekcija za u buduće, da to radim na vreme.

Ja nemam dilemu sterilizacija da ili ne
sasvim je jasno da sterilizacija Mora da se obavi i sasvim je jasno zašto.

Imam dilemu o načinu vršenja sterilizacije.
Danas kad mi je veterinarka rekla da oni vade matericu jer je to najsigurniji način,
bilo mi je malko ---žao..:think:..ipak..vadi se organ..
interesuju me tuđa mišljenja i iskustva
Kako mace preživljavaju vađenje materice?

Samo je bitno da nije skotna ili u teranju i da veterinar zna šta radi. Kad su ta tri uslova ispunjena, minimalne su šanse da nešto krene po zlu. S druge strane, ako joj se ostave jajovodi i materica, rizikuju se brojni tumori koji su kod mačaka u velikom procentu maligni.

Mm je u pravu.
Sve mace koje sam sterilisala, ukljucujuci i moju i kerusu pre su sterilisane sa vadjenjem materice. Kod psa sam tako i morala jer je dobila piometru, a rizik od nje ostaje ako se materica ne izvadi. Nemate razloga da brinete ako je u dobrom opstem stanju i van teranja i, naravno, ako je vet dobar. Bice Vam malo stresan taj prvi dan dok se ona ne probudi jer mi panicimo oko njih i to je neizbezno, ali bice sve ok x)

Ne, jedino moze da postane umiljatija, a sto se igranja tice takodje ostanu iste, jedino sto mace, generalno, vremenom postaju mirnije.
Moja je sterilisana sa 6 meseci i ostala je potpuno ista, jedno sto je postepeno postala maznija, a jos uvek se igra i ima svoje "lude sate" samo sto je to sad u skladu sa igranjem mace koja ima skoro 5 godina.

Nemojte se opterecivati previse razmisljenjem o tome, mi se poistovecujemo sa njima pa nam neke stvari zvuce strasno, ali to je zapravo dosta drugacije. Sad je kasno, ali pokusacu sutra da nadjem clanak u kom je sve lepo objasnjeno, ukljucujuci mitove i zablude, pa cu postaviti ovde.

Zakazali smo sterilizaciju.
Mačići imaju dva i po meseca. Veterinarki sam rekla da ne doje više.
I mislila sam da ne doje jer kad sam zakazivala, prošlo je nedelju dana kako sam zadnji put videla da sisaju
Al danas sam opet videla da sisaju.
Koliko to ima uticaja na operaciju? (vadi se materica)

btw rekla sam veterinarki da me poštedi detalja...samo da znam da ne jede ništa 12 h pre operacije..

Da li pričaš iz svog iskustva,odn da li je tvoj ljubimac nakon sterilizacije bio trom i polumrtav?

Čula sam vrlo oprena mišljenja u vezi sa ovim.
i meni nije bilo lako Cicojku da sterilišem.....
Imala je mačiće, tako da me manje grizla savest...
a i zamisli dva put godišnje macenje!!!! I njih boli porođaj!!!!!A gde posle sa mačićima? nije ih lako udomiti, jer mnogi koji bi ih uzeli nemaju uslova za to....
ALI, potpuno je ista mačka, iako ima preko deset godina, razigrana je, trči, pravi marifetluke, i čak se nije nešto ni ugojila

Hvala, agatha,na ovim informacijama,znače mi.
A kako je tvoja maca sterilisana, da li joj je vađena materica,podvezivani jajnici ili nešto treće?
Vađena joj je materica, mislim da su ostavili jajnike....
Najvažnije je da anestezija proće dobro jer je to za macu traumatičnije od same operacije
Srećom se vrlo brzo oporave
Evo moje Cicojke deset dana posle operacije, sve je već zaraslo, ona uživa - tu se vidi kako lepo zarasta, sad nema nikakav ožiljak
Takođe je bitno da joj paziš na ishranu jer se onda malo goje
Ali ponašanje definitivno ne menja
Moja drugarica ima sivu macu koju je sterilisala, ona i dalje izlazi napolje, ume i da zvekne nasrtljivog mačora, lovi bube i sirote krtice - jednom rečju - ostali su joj njeni prirodni nagoni
Takođe ima i moj muž na poslu sterilisanu Ciciku - ma kakav je to harambaša i šeret
Neke mačke su spore i apatične jer im je takva priroda - kao i ljudi
princeza-cicojka-1.jpg

..i mojoj će biti vađena materica, rekli su mi da joj 12 sati ne dajem da jede, 6 sati da ne pije
valjda da joj ne bude muka od anestezije.
Kako ćemo to da izvedemo, nem pojma
Da je zatvorim,šta da radim?
a što se gojenja tiče, ona je ionako sitna, ne bi joj ni škodilo da se ugoji malko, pola kile, kilo.:)

..i mojoj će biti vađena materica, rekli su mi da joj 12 sati ne dajem da jede, 6 sati da ne pije
valjda da joj ne bude muka od anestezije.
Kako ćemo to da izvedemo, nem pojma
Da je zatvorim,šta da radim?
a što se gojenja tiče, ona je ionako sitna, ne bi joj ni škodilo da se ugoji malko, pola kile, kilo.:)
apsolutno je zatvori, i obezbedi pesak da piški
baš tako, da ne bi krenula da povraća posle anestezije a to može da bude nezgodno
koliko god se drala i kukala da izađe, ti budi nepokolebljiva
i pazi da se ne dočepa sudopere ili vazne gde ima vode, umeju one vrlo domišljate da budu

Sterilisana.
još uvek je bunovna, mada je prošlo dejstvo anestezije. (ustajala je, sad več dobro hoda, nije još jela)
i režala je i na mene i na mačiće.
Još kunji.
(u 13:30 je bilo gotovo, tad sam išla po nju.
U petak je vodim da primi antibiotike, sledeće nedelje na skidanje konca.

Javiću sutra kakvo je stanje.

Back