RAZMISLITE o sterilizaciji

Sterilisane macke a posebno kastrirane muzjake treba od pocetka staviti na dijetalni rezim ishrane. Ja se nisam toga pridrzavala pa sam mom alavku davala da jede koliko hoce. Zbod prekomerne tezine dobio je pesak u besici pa sad ima jako velikih problema.

Песак у бешици се не добија од прекомерне тежине, већ од хране/воде која садржи вишак магнезијума, комбиноване са урином који има повишен pH фактор (обично већи од 6,5). У таквим околностима ствара се једињење магнезијум амонијум фосфат, познатије под именом струвит. Његово настајање помажу бактерије које разлажу уреу, за време уринарних инфекција. Познато је, такође, да бактерије својим деловањем стварају базичну средину, што додатно погодује стварању струвита. Струвит је до недавно био уринарни камен који се најчешће јављао код мачака. Сада су све чешћи случајеви појаве калцијум оксалатног камена, чијем настајању погодује кисели урин (због нормалне киселости урина, калцијум оксалат је најчешћи тип уринарног камена код људи). Корист од закишељавања урина код мачака, помоћу посебних додатака храни (што треба да смањи ризик од појаве струвита), због овога је доведена у питање, јер калцијум оксалатни камен је значајно опаснији од струвита.

Дакле, дебљина нема ништа заједничко са уринарним камењем, док састав хране итекако има.

da li je normalno da se maca odvede kod veterinara radi steriliyacije a da veterinar prethodno ne utvrdi da li je maca ili macak?a posto je macka vec bila u narkoyi utvrdjeno je da je macak i izvrseno je njegovo kastriranje bey prethodnog konsultovanja sa vlasnicima pod iygovorom posto je vec u narkoyi ajd da ga operisemo?da li je to doyvoljeno????? hitan odgovor

da li je normalno da se maca odvede kod veterinara radi steriliyacije a da veterinar prethodno ne utvrdi da li je maca ili macak?a posto je macka vec bila u narkoyi utvrdjeno je da je macak i izvrseno je njegovo kastriranje bey prethodnog konsultovanja sa vlasnicima pod iygovorom posto je vec u narkoyi ajd da ga operisemo?da li je to doyvoljeno????? hitan odgovor

http://forum.krstarica.com/showthread.php/503248-RAZMISLITE-o-sterilizaciji Moj macak nije kastriran samo zato sto je mom muzu i nasem rodjaku (s kojim 'delimo starateljstvo") zao da mu oduzmemo muskost, cak i ako bi to znacilo da nece jednog dana zbog "ljubavi" da se proskita i izgubi glavu, i bukvalno. A kako to vlasnici nisu utvrdili pol pre nego sto su odneli macku na operaciju?! :dontunderstand:

Ako mislis da li je zakonski dozvoljeno, zaista ne znam ali malo je verovatno da je kod nas to zakonski regulisano. A ako je pitanje da li je normalno da veterinar pretpostavi da neko ko je doneo zivotinju da joj se uklone polne zlezde nema dvostruke arsine za muzjake i za zenke, pa da mu je OK da sterilise zenku a svetska tragedija da sterilise muzjaka, moje licno misljenje je da je to normalno i da veterinar nije mogao da predvidi da ce vlasnik imati takav nerazuman stav.

Cile se malo teturala, nije ni juce ni danas htela nista da jede, sada vec lepo ide i skace po namestaju, mnogo je bolje, ali meni je bas tuga sto je depilirana i slogirana i ... ne znam kako da ti objasnim... sada sam gledala slike sa sterilizacije, mukica moja....

Cile se malo teturala, nije ni juce ni danas htela nista da jede, sada vec lepo ide i skace po namestaju, mnogo je bolje, ali meni je bas tuga sto je depilirana i slogirana i ... ne znam kako da ti objasnim... sada sam gledala slike sa sterilizacije, mukica moja....
I meni je svaki put bilo tuga, pogotovo što im je ceo stomačić "oplavljen"(ne znam da li je i kod Cileta tako) i imaju brojeve(kao logorašiz:lol:), ali ćete za par dana obe potpuno sve zaboraviti.Uradila si pravu stvar i za nju i za sebe:zpozdrav:

Mimi, rasplakala sam se gledajuci filmcic koji si postavila.Apsolutno se slazem i jesam za sterilizaciju.
Evo sta mene muci, -cena sterilizacije.
Moja je sestra letos udomila dva maceta, jedno je na zalost izaslo iz dvorista za skolarcima koji su ih dozivali i nastradalo.Drugo je zenkica koju je lecila jer je grozno kasljala.Izdvojila je novac i za vakcinaciju, pa je sada to jedna lepa i negovana maca .Ima sada 9 meseci, preko dana izlazi napolje.Posto zeli da je sterilise, otisla je do veterinara i raspitala se , oko toga.
Sterilizacija je 5 000din.,te ona nema trenutno pare za to.
Zasto je cena tolika, da je je cena niza ,verujem da bi vise bilo sterilisanih macaka. Za sad je maca u ,,kucnom pritvoru", ali to nije dugorocno resenje.

Poslednja izmena:
Ima i jeftinijih, treba da pita na jos mesta. Pitaj na Sve o macama, da ti neko na pp posalje kontakt nekoga ko bi to uradio i povoljnije.

Inace, moja nije sterilisana na vreme, nadam se da ni ovaj put nece imati vise od 3 maceta u leglu ali kako cu da ih udomim, ziva nisam. :sad2: A prava je trudnica, divljaju joj hormoni, samo bi se mazila, uvredi se kad joj viknem da se skloni, da ne saplice kupce u radnji... :lol: Jednostavno, i pored muza veterinara, vencanog kuma veterinara, jos gomile njihovih kolega, nisam mogla da nadjem nikoga da to uradi na vreme, cim joj je proslo teranje. Kerusu smo sterilisali jos prosle zime, cim smo videli da je skotna, ali za macke se nekako narod ovde manje sekira.

Poslednja izmena:
Da podelim razvoj situacije kod mene: macici pocinju da jedu, njoj se polako povlaci mleko ali je sad usla u teranje. Ko ima uslova, moze da odluci macice i majku da stavi na dijetu da bi olaksao i sebi i veterinaru, ja cu ipak za njeno dobro i zarad kumovog mentalnog zdravlja sacekati da mojoj Blondi prodje teranje.

Back