RAZMISLITE o sterilizaciji

Nemoj da solis supicu, a cajeve ne bih davala posto su to ipak biljke koje ispustaju razne hemikalije, koje mogu biti lekovite i neskodljive za coveka ali za macku ne znam. Inace moji macici uopste nisu odusevljeni tom vodom u kojoj se kuvalo belo meso, radije piju vodu u kojoj stoji dehidrat, kao i vodu kojom razblazim konzerviranu hranu za macke. :/ I u Recovery slobodno mozes da dodas vode, ako ce jesti, neke macke ne vole kada je hrana previse tecna.

Stvar i sa piletinom i sa ribom je da ne bi trebalo da cine vise od 10-20% ishrane, posto je to nekompletna hrana, narocito kad se termicki obradi, tj. ne sadrzi sve sastojke koji su macki potrebni. Sto se ribe tice, pravilo je da treba birati sto manje ribe i da po mogucstvu nisu grabljivice. Ali ako je u pitanju riba bogata omega 3 masnim kiselinama (kao sardina), ni tu ne treba preterivati jer moze da izazove nedostatak vitamina E. Ne znam tacno koliko je previse, ali ja ne bih davala vise od pola jedne sardine ili girice dnevno. Znaci 3-4 nedeljno.

Mozes da joj das taj gel, samo nemoj da zaboravis da ga prvo zagrejes na telesnu temperaturu. Trebalo bi da deluje odmah. (A inace, umesto maslaca mozes da koristis i vazelin, samo mislim da ce radije jesti maslac.)

sad cu samo da joj dajem tunjevinu u sopstvenom sosu...skuvacu joj cistu pilecu supicu.

Odakle ti ta ideja?! Suludo! Tunjevina je toliko slana, samo će dodatno da dehidrira i opteretićeš joj bubrege koji su ionako zauzeti metabolisanjem silnih lekova koje je isprimala. Supica može, neposoljena i bez celera i peršuna.

smijem li uraditi to s maslacem, s obzirom da joj je secer povisen...ima li jos nesto sto bih mogla da uradim, ja sam mislila onaj gel sto se stavlja u guzu bebama kada imaju zatvor...Nema ovdje da se kupi, poslacu druga da potrazi u PG.

PONOVO, TO NIJE ALARMANTNO, KOD VETERINARA IM SKOČI ŠEĆER OD STRAHA!!! :rtfm: Daj joj maslac ili maslinovo ulje, ili ulje iz tunjevine, ili laneno... Mogućnosti su neograničene. I izbaci granule, pređi na konzerve ako i dalje sumnjaš na povišen šećer (mada nemaš razloga, pravi parametar je fruktozamin a ne glukoza koja skače pod dejstvom adrenalina) jer je baza SVIH granula na našem tržištu od žitarica, što će reći, šećer.

moja mackica je operisana u cetvrtak, tad je prije operacije povratila i 2puta kakila. Danas subota,ima apetita,piski, ali nigdje kake? Smijem li da joj dam malo paradajs sosa da progura to? Ili sta vec? Hvata me frka :/

Ja sam sterilisao mačku pre nekoliko nedelja i imao sam sličan problem....kaki jednom u dva dana a mokri u neverovatnih 3-4 dana jednom....
Potpuno poremećen metabolizam od posoperativnog šoka i anestezije.....morao sam da donosim vlažnu zemlju iz saksije kako dobila nagon za mokrenje....
Prva dva dana je bila hladna kao led jer anestezija izaziva hipotermiju....
Tek posle tri nedelje počela je da piški jednom dnevno.....tako da znaš da to nije ništa neobično da ima problem sa nuždom....

Odakle ti ta ideja?! Suludo! Tunjevina je toliko slana, samo će dodatno da dehidrira i opteretićeš joj bubrege koji su ionako zauzeti metabolisanjem silnih lekova koje je isprimala. Supica može, neposoljena i bez celera i peršuna.

PONOVO, TO NIJE ALARMANTNO, KOD VETERINARA IM SKOČI ŠEĆER OD STRAHA!!! :rtfm: Daj joj maslac ili maslinovo ulje, ili ulje iz tunjevine, ili laneno... Mogućnosti su neograničene. I izbaci granule, pređi na konzerve ako i dalje sumnjaš na povišen šećer (mada nemaš razloga, pravi parametar je fruktozamin a ne glukoza koja skače pod dejstvom adrenalina) jer je baza SVIH granula na našem tržištu od žitarica, što će reći, šećer.

a da probas sve to da kazes samo leeepo, bez preteranog iscudjavanja i zapovedno-naredbodavnog tona, nego onako s ljubavlju, nekome ko mozda ne zna, al ima usi da cuje........

Gourmet паштете раде посао тих дана. Мекане су и квалитетне.
Не могу да се одбраним од мачка колико је постао права маза, а није изгубио ништа на враголијама, откад је кастриран.

Jedno pitanjce, da li maca stara 7 meseci nakon sterilizacije treba da predje na hranu za sterilisane mace ili do godinu dana treba da se nastavi sa hranom za macice? Pretpostavljam da se i dalje razvija i nakon sterilizacije. Sutra ujutru nas to ceka, a ne mogu da docekam veterinara da pitam :confused:

Jedno pitanjce, da li maca stara 7 meseci nakon sterilizacije treba da predje na hranu za sterilisane mace ili do godinu dana treba da se nastavi sa hranom za macice? Pretpostavljam da se i dalje razvija i nakon sterilizacije. Sutra ujutru nas to ceka, a ne mogu da docekam veterinara da pitam :confused:

Сматра се да се код маца процес окоштавања завршава у добу од око 9 месеци. До тада треба да једе храну за мачиће. На храну за стерилисане не треба да пређе никада (ако "требати" значи "морати"), али ако желите, можете да пређете на ту храну. То је храна која садржи мање енергије, јер стерилисане маце су склоније гојењу. Међутим и Royal Canin Light 40 садржи мање енергије од других врста (чак 10% мање него RC храна за стерилисане), а ту је и Hill's OM.

Hvala Deda Ziko :)
I meni ta klopa deluje nekako... Hmmm... A i ona je dosta tanana, mrsava je. I veterinar je rekao da ce celog zivota biti takva, zbog karaktera. Temperamentna je izuzetno, i prgava. Tako da mislim da nece biti sklona gojenju ni posle sterilizacije.

Imam sterilisane mačke i nisu se ugojile...tako da hrana za sterilisane mačke ima funkciju samo ako je mačka sklona gojenju...to je dijetalna hrana....zašto bi neko svoju mačku stavljao na dijetu bez potrebe samo što je sterilisana.....ti tvojoj kasnije mački možeš vitamine dati malo ako misliš da je potrebno zbog konstitucije...

Dobija vitamine s'vremena na vreme, injekciju, neku roze boje. Veterinar ne veruje koliko je tanka, a jaka kao stena. Samo misici i koscice od nje. :) Mama i ja ne mozemo da je drzimo zajedno kad treba da primi.
Uh, za sat vremena se seckamo :(

Та чудесна инјекција розе боје је "Catosal", Бајеров препарат од кога су наши ветеринари направили чудо Божије. Примена му је отприлике следећа: не знамо шта је мачки, хајде онда да дамо "Catosal", не може да шкоди (а ако не шкоди, онда користи, што рече Лане Гутовић). Бајер га препоручује за "отклањање метаболичких поремећаја насталих неправилном исхраном". Садржи бутафосфан и витамин Б12, служи да у организму надокнади недостатак фосфора и поменутог витамина. Сад', како ми то знамо да је у питању метаболички поремећај, друга је ствар. Обично и не знамо. Дефицит витамина Б12 и фосфора, као и било које друге материје, доказује се одговарајућим анализама. Ветеринари, чак и ако имају своју лабораторију, не покривају те анализе. Можда је код твоје мачке заиста доказан недостатак, па ја грешим, али нешто не верујем у то. Ако мачку храниш правилно, куповном храном боље марке, а притом је здрава, она сигурно нема недостатак ових материја. Значи, потпуно непотребно малтретирање. Извињавам се, није непотребно. Потребно је ветеринару, због лепе зараде. Kолико наплати давање те чудесне инјекције? Јер, сам препарат који убризга кошта тричавих двадесетак динара.

100 dinara mi naplacuje injekciju. Veterinar stvarno nije od onih koji bi samo da dobro zarade. Sterilizaciju ce mi naplatiti 2000 dinara. Prethodnog macora je spasao vise puta od stopostotne smrti. Jos uvek nisam imala potrebu da trazim drugo misljenje.

Nismo jos do sad radili nikakve analize, mada planiram. Deluje zdravo, dlaka joj sija, vesela je, razigrana, stvarno nisam do sad imala problema. Mozda malo manje jede, ali takva je, otkad je mala bila. Trenutno jede Hill's, jela je i Schesir. Ponekad kad imam dovoljno para, kupim joj i neku konzervu Animonda ili Gourmet. A jede i meso, zivo i bareno, zumance, jogurt, mleko (nema proliv), dzigericu ponekad. Mada joj granule cine najveci deo ishrane.

100 dinara mi naplacuje injekciju. Veterinar stvarno nije od onih koji bi samo da dobro zarade. Sterilizaciju ce mi naplatiti 2000 dinara. Prethodnog macora je spasao vise puta od stopostotne smrti. Jos uvek nisam imala potrebu da trazim drugo misljenje.

Nismo jos do sad radili nikakve analize, mada planiram. Deluje zdravo, dlaka joj sija, vesela je, razigrana, stvarno nisam do sad imala problema. Mozda malo manje jede, ali takva je, otkad je mala bila. Trenutno jede Hill's, jela je i Schesir. Ponekad kad imam dovoljno para, kupim joj i neku konzervu Animonda ili Gourmet. A jede i meso, zivo i bareno, zumance, jogurt, mleko (nema proliv), dzigericu ponekad. Mada joj granule cine najveci deo ishrane.

Ти си срећница, када си нашла таквог вета. Обично пљачкају, твој је поштен човек.

У месу има фосфора и витамина Б12, нема калцијума. У жуманцету такође има фосфора и витамина Б12, без калцијума. У млеку исто има витамина Б12, затим калцијума и фосфора у уравнотеженом односу. Значи, њој је пре потребан калцијум него фосфор. Јасно је да нема потребе за катосалом. Напротив, уз овај фосфор који конзумира са храном, фосфор из катосала може само да створи превелики вишак (у односу на калцијум) и можда испровоцира паратироидне жлезде да појачају рад. То је свакако непожељно. Укратко, прекините са давањем катосала. Њена исхрана је добра и већим делом избалансирана, ништа ван тога јој не треба.

Upravo mi je vet otkazao sterilizaciju, ima covek aritmiju, ne oseca se dobro.
Injekciju je primila 2 puta otkad je kod mene, uzela sam je sa mesec i po dana, sad ima 7. Bas cu ga pitati zasto joj daje vitamine, mada mislim da je zbog konstitucije, zato sto je mrsavica, ali nece se ona ugojiti ni pomocu cega. Ne voli macka da jede i tacka.
On je veca prisatalica sveze hrane nego granulirane, ali ja stvarno nemam para da joj svaki dan kupujem meso. Pokusala sam pirinac da joj dam, nece da pomirise, a onda sam malo istrazivala i videla da joj to i ne treba. Mislim da je i ovako srecna i zadovoljna klopom koliko god to moze biti.
Malo smo otisli u off :lol:

U vezi vitamina...veterinari mnogo vole da špricaju....zašto vitamine nabijati kroz "guzicu" kad je mnogo prijatnije i lakše kroz usta...
Davati injekciju je stres za životinju....veruj mi da sve što udje u usta brzo će biti u krvi....injekcija je prikladna samo za urgentna stanja....bolje je kupiti vitamine i davati povremene vezano nekoliko dana, inače mačka u tom uzrastu i nemože biti debela jer se razvija...zatim i paraziti mogu uticati na loš apetit i eventualnu mršavost...
Imam jednog goluba u kući na lečenju...isto je malo jeo, kad sam ga očistio od parazita navalio da jede bez prestanka....

Posle sterilizacije obrati pažnju na vršenje nužde, moja mačka sterilisana nedavno je imala poremećaj mokrenja...mokrila svaki treći dan...inače posle sterilizacije obezbedi prostoriju ge će biti tišina i niko ne ulazi najbolje neka soba....nemoj u kupatilo jer u vlažnim i toplim prostorijama ima manje kiseonika i mačka pod anestezijom može imati problema....takodje ne davati ništa protiv bolova koji nastaju drugi dan i prolazni su, mačka će biti hipotermična 3 dana odnosno hladna..to ne znači da treba da je dodatno zagrevaš jer će joj pasti pritisak....
Konci se vade 10 dan... nemoj ti da to radiš već veterinar...potrebna je tu veština...

Hvala za info, prevrnula sam sve sajtove i forume, bas sam se informisala oko sterilizaije :) Znam da ne treba davati nikakve lekove protiv bolova, jer mogu imati izuzetno lose dejstvo po macu. Pitacu veterinara da li, ako ima moze da joj stavi konce sto se ne skidaju, odnosno one sto se apsorbuju u kozu ili kako god, posto sam izgubila planirano vreme, moram da se vratim za Beograd, krecu ispiti :)
Ociscena je od parazita, ali jednostavno jede kao vrabac. Vitamine je, kazem, dobila dva puta, ne bih joj davala nista na svoju ruku, a i jede superpremijum hranu, tako da kontam da joj i nisu potrebni.

... Znam da ne treba davati nikakve lekove protiv bolova, jer mogu imati izuzetno lose dejstvo po macu. Pitacu veterinara da li, ako ima moze da joj stavi konce sto se ne skidaju, odnosno one sto se apsorbuju u kozu ili kako god, posto sam izgubila planirano vreme, moram da se vratim za Beograd, krecu ispiti :)

Може да се да (а даје се непосредно пре операције) meloxicam (ово је т.зв. генеричко име лека), који производи Boehringer из Ingelheim-а под именом "Movalis". Лек је код маца дозвољен за једнократно давање. Тачно је да је умирење бола (аналгезија) код мачака велики проблем, али пожељно је помоћи јој да бар у прво време по операцији не трпи велики бол.

Чак и ако постоји спољни разградиви конац, треба га избегавати јер може да се догоди да се прерано разгради, па да се рана отвори. Осим тога, разградиви конци су слаби и тешко могу да поднесу оптерећење које трпи рана на површини.

Може да се да (а даје се непосредно пре операције) meloxicam (ово је т.зв. генеричко име лека), који производи Boehringer из Ingelheim-а под именом "Movalis". Лек је код маца дозвољен за једнократно давање. Тачно је да је умирење бола (аналгезија) код мачака велики проблем, али пожељно је помоћи јој да бар у прво време по операцији не трпи велики бол.

Чак и ако постоји спољни разградиви конац, треба га избегавати јер може да се догоди да се прерано разгради, па да се рана отвори. Осим тога, разградиви конци су слаби и тешко могу да поднесу оптерећење које трпи рана на површини.

Što se tiče Movalisa, ja bih još boldovala i jednokratno, kasnije je blagi bol sprečava da skače i povredi se. Za spoljni šav potpisujem.

Što se tiče Movalisa, ja bih još boldovala i jednokratno, kasnije je blagi bol sprečava da skače i povredi se. Za spoljni šav potpisujem.

Апсолутно си у праву, благи бол је пожељан да не би много лудовале док рана не зарасте. Мовалис је иначе дозвољен код мачака искључиво за једнократно давање, мада ветеринари знају да занемаре ту препоруку.

Sterilisane macke a posebno kastrirane muzjake treba od pocetka staviti na dijetalni rezim ishrane. Ja se nisam toga pridrzavala pa sam mom alavku davala da jede koliko hoce. Zbod prekomerne tezine dobio je pesak u besici pa sad ima jako velikih problema.

Back