RAZMISLITE o sterilizaciji

Misljenja su oprecna, ali jos uvek vise njih smatra da treba sacekati (kod macora) da steknu polnu zrelost pre kastracije. A taj problem sa hranjenjem moze da se izbegne tako sto ces naci veterinara koji ima aparaturu za inhalacionu anesteziju. To donekle poskupljuje sam zahvat pa oceni sta ti je bitnije/lakse.

Misljenja su oprecna, ali jos uvek vise njih smatra da treba sacekati (kod macora) da steknu polnu zrelost pre kastracije. A taj problem sa hranjenjem moze da se izbegne tako sto ces naci veterinara koji ima aparaturu za inhalacionu anesteziju. To donekle poskupljuje sam zahvat pa oceni sta ti je bitnije/lakse.

ma plasim se da ne pocne sa onim obelezavanjem teritorije,odnosno vrsenje nuzde po celom stanu,jer ce tata izbaciti i mene i njega zajedno :)

Мачке обично полно сазревају у шестом месецу живота и тада се први пут „терају“, а унутар раздобља терања плодне су обично пет до шест дана. Док се тера, мачка се непрекидно трља о предмете, ваља се по поду и диже задњицу у вис. Ако се у том раздобљу не пари са мужјаком, након око три недеље поново ће се терати. Мачке које излазе на отворено дозивају више мужјака с једне стране мирисном поруком да се терају садржаном у урину, а са друге стране врло бучним гласом који подсећа на плач малог детета. Кад се мужјаци окупе, у првој фази их мачка држи на одстојању фрктањем, дахтањем и ударцима шапом, што искусан мачак по правилу уме да избегне. Женка се затим повлачи на сигурну удаљеност, док мужјаци застрашују један другог погледима, кострешењем и гласним урлањем. Обилазе један око другог и процењују се. Ако се ни један не повуче на време, признајући тиме да је слабији, из тог сусрета може да се развије права битка из које мужјаци излазе пуни огреботина и угриза. Право на парење добија мачак који из тих окршаја изађе као победник. Смртност некастрираних мужјака је знатно већа него кастрираних јер они у потрази за женкама које се терају прелазе велике удаљености (неретко у радијусу и преко 3 km) као и због последица описаних битака за женку. До парења може доћи тек када женка покаже своју спремност за парење тако што чучне, подигне задњицу и реп савије јако у страну. Чин парења траје само пар секунди и нагло се прекида тиме што женка уз врисак збаци мужјака јер се на мужјаковом пенису налази израслина што парење чини болним за женку. Та бол је потребна, јер она изазива излазак јајашца и омогућава оплодњу. У периоду терања мачка може да се пари са више мужјака, а како се код сваког парења ослобађа само једно јајашце, у једном леглу може бити мачића од више различитих очева.
Мачка са младунцима :heart:
Раздобље терања се обично завршава скотношћу која се у првим недељама не примећује. Тек последње три недеље мачићи су довољно велики да се може уочити повећан обим стомака, а тада почињу да расту млечне жлезде. Мачка у просеку носи 63 до 65 дана. Задњих дана је нервозна и непрекидно тражи сигурно место на коме ће се окотити.Кад живи у кући или стану, мачка ће за коћење изабрати собу особе коју највише воли. Место на коме ће се окотити може бити полуотворени ормар, нека кутија или чак кревет блиске особе. Сам порођај може да траје више часова, па чак и до 24 часа. Размак између рађања појединих мачића може бити врло различит. У првом окоту једне мачке легло има најчешће 2–3 мачета. Догађа се да се мачка са првим окотом не снађе и не покаже никакво занимање за своје потомство. Ако се окоти на отвореном, једноставно их остави, а мачићи угину. Код каснијих окота број мачића се повећава и може нарасти и до 7. Мачке имају 8 дојки и углавном су одличне мајке. У првим данима након окота мачка је толико везана за младунце да чак и непознате мачиће на које наиђе успут доводи у своје легло. Дешава се да уколико постоји више мачака у заједници, старије мачке помажу млађим око младунаца.

:kafa: Sledeća tema: poklanjam mačiće? :mrgreen: Ili polno prenosive bolesti kod mačaka? ;) http://forum.krstarica.com/showthread.php/355400-RAZMISLITE-o-sterilizaciji

Nemoj pogrešno da me shvatiš, ovaj tekst jeste poučan ali ove dve teme se nadovezuju nekako. Znaš kako strašno tužno izgleda mače sa hlamidijom? :sad2: A dobilo je u porođajnom kanalu od majke koja ga je pak dobila prilikom parenja. I to je samo vrh ledenog brega.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima

Pre 4-5 meseci macka u selu mi je omacila 3 maceta, jednog zutog muzjaka, jednu sarenu zenku i jednog crnog muzjaka sa belim sapicama. Za tog crnog sumnjam da je norveska sumska macka, jer je jako cupav, iz usiju mu izlaze uvijene dlake, i ima cupav rep. Majka im nije rasna, ali je sarena i jako mekana na dodir, otac ne znam ko je, ali ako im otac isto tako nije rasan, da li je moguce da mace bude rasno? :)

U Srbiji skoro da i nema rasnih macaka... U smislu da za njih moze da se izvadi rodovnik, uzmu neke ozbiljnije pare isl. a narocito ne norveskih sumskih, sibirskih ili Maine coon... sto naravno ne umanjuje vrednost ovih nasih maca jer su i one sve rasne-evropske, mahom kratkodlake. Tata je mozda sumski, divlji macak.

Jedno pitanje za vas. Imam 3 macke, sijamce muzijaka i zenku, i jednu obicnu domacu macu, koja je njena cerka. Zenku sam sterilisao prosle godine, sada je njena cerka u teranju, i ovih dana ide na sterilizaciju. Macora ne zelim nikako da sterilisem... On ima oko godinu i po dana, sada poenta :) Samo njuska macku koja je u teranju, i gleda dok se drugi macor pari sa njom, ali on nista ne preuzima po tom pitanju. Prati je svuda gde ide, ali kada se pojavi "udvarac"on samo sedne i gleda... lol macor voajer :) ?? Neki prijatelji hoce macice pa sam mislio da je pustim macu da se pari, jer je maca polusijamka, a macor sijamac, pa bi mogli biti interesantni macici. Ovako... zakazao sam sterilizaciju za sredu... Nego, ima li neko ideju zasto se macor tako ponasa? Cak i kada nije u pitanju "udvaranje", kada udje u dvoriste druga macka, on se ne tangira mnogo da brani svoju teritoriju i sl... Veliki, lep macor, ali je izgleda zesci plasljivko...Ima li sanse da se ovo promeni?

To je karakteristika za mlade mačore, kasnije neće biti tako prosto i naivno...
Medjutim mnogo važnija je činjenica da ti ne želiš da kastriraš mačora, verovatno misliš da mu činiš dobro a u stvarnosti je sve suprotno od toga jer nekastrirani nemaju duži vek trajanja, uglavnom imaju jak nagon za lutanjem i upadanje na nepoznatu teritoriju gde se često loše završi a vlasnik konstatuje ...nestala mi mačka.
Tvoj mačak još nema jak nagon ali problemi počinju kasnije što su strariji sve su gori, stoga ti savetujem da kastriraš mačora jer mu neće ništa faliti a može biti samo dobro po njega. Ja sam sve mačore kastrirao, takodje sam u početku razmišlajao kao i ti pa je bilo jako loše a njihov život kratak. Nema potrebe da se učiš na sopstvenim greškama kad tudjih ima na pretek i treba samo poslušati.
Vakcinacija obavezna, to nemoj da propustiš...

Poslednja izmena:
Hvala na odgovoru. Macor je star godinu i po dana. Necu zaboraviti na vakcinaciju :) Nekako ga ne mogu kastrirati, nema sanse, bar za sada, ne znam zasto, ne mogu ni ja da objasnim. Zivim u jako mirnom kraju, komsije fini ljudi...Macku jesam jednu, sada cu i drugu, razlozi su ocigledni, a i one se mnogo izmaltretiraju sa macicima, i sve je to sou, nosaju ih, zaboravljaju, ja donosim, ide muka ide nevolja...Meni samo to nije bilo jasno, da macak kao pokusa da se pari sa mackom, ona ga otera, onda dolaze drugi macori na njegovu teritoriju, on ih opusteno gleda kako se pare sa mackom... Onda macke nema, ocigledno ide u potragu za macorima, on ide za njom i nema ga dok se ona ne pojavi... Nisu jeli nista 2dana ni on ni macka, toliko su bili odsutni. Ajd za nju snam zasto, ali on je isao samo da gleda. haha. Jadan Dzole :p

Poslednja izmena:
Na ovo što je napisao New Folder bih još dodala samo polno prenosive bolesti kojih kod mačaka ima tušta i tma, sigurno ne želiš mačka-sidaša. A to je još i bezazleno jer može da mu ne fali ništa, ali kod mačaka se čak i jedan tip leukemije prenosi parenjem. Razmisli, on bi se stalno pario, a čak i kad ima ženku u teranju u neposrednom okruženju, ne zna šta da radi, niti bi kao mlad mačak barem još dve godine imao šanse išta da uradi, a i onda bi uspeh bio isključivo sezonskog karaktera. Zamisli sebe da apstiniraš toliko dugo, jel' bi flipnuo? Skrati mu muke, odvedi ga na kastraciju.

Na ovo što je napisao New Folder bih još dodala samo polno prenosive bolesti kojih kod mačaka ima tušta i tma, sigurno ne želiš mačka-sidaša. A to je još i bezazleno jer može da mu ne fali ništa, ali kod mačaka se čak i jedan tip leukemije prenosi parenjem. Razmisli, on bi se stalno pario, a čak i kad ima ženku u teranju u neposrednom okruženju, ne zna šta da radi, niti bi kao mlad mačak barem još dve godine imao šanse išta da uradi, a i onda bi uspeh bio isključivo sezonskog karaktera. Zamisli sebe da apstiniraš toliko dugo, jel' bi flipnuo? Skrati mu muke, odvedi ga na kastraciju.

I da dodam da time povecava populaciju napustenih macica... Katriraj macora, kao sto si sterilisao macku to ti je moj savet!

Macku sam sterilisao, macora ne mogu da ga kastriram. Ima ih u kraju i macaka i macora puno, niko ne sterilise niti kastrira... Ja sam sredio da mene ne boli glava, a komsije neka sredjuju svoje macke, mada od toga nema nista... Neka on zivi u fullu pa kako i koliko mu bog da... Kaze mimi kako bi bilo da ja apstiniram... Radije bih da apstiniram koliko god nego da me kastriraju ;)

Stvarno je retko lep macak, ne znas sta je lepse na njemu, da li dlaka, drzanje, oci, oblik glave... Prelep! :heart:
Ali stvarno bi trebao da razmislis o kastraciji. Zivotni vek macora koji slobodno lutaju vodjeni svojim hormonima je zastrasujuce kratak, na toliko nacina moze da izgubi glavu da ta statistika uopste ne cudi. A verovatnoca da se zarazi od neizlecivih bolesti u tucama sa ostalim macorima prilicno velika.
Moj macak kad sam ga pustala da izlazi i dok nije bio kastriran tek je poceo da nestaje po par dana, ali svaki od tih izlazaka je mogao da bude poslednji. Jedno vece nisam mogla da rastavim njega i jednog macka koliko su se jurili i tukli, narednog jutra sam tog drugog macka nasla pregazenog na ulici. To me je tako potreslo, da sam mozda tek tad shvatila koliko sekuda odlucuje o njihovim malim zivotima.
Macke nisu u stanju da racionalno razmisljaju, pa je na tebi odgovornost da odlucis za njega sta je najbolje. Eto, malo se svalerisao, sacuvaj mu glavu na ramenima. :)

Macku sam sterilisao, macora ne mogu da ga kastriram. Ima ih u kraju i macaka i macora puno, niko ne sterilise niti kastrira... Ja sam sredio da mene ne boli glava, a komsije neka sredjuju svoje macke, mada od toga nema nista... Neka on zivi u fullu pa kako i koliko mu bog da... Kaze mimi kako bi bilo da ja apstiniram... Radije bih da apstiniram koliko god nego da me kastriraju ;)

Ti barem imas opciju da apstiniras, macka je nema!
Samo da te pitam, da li ti koristis zastitu ili pravis decu svaki put kada imas odnos? Vidis ti imas taj izbor macke nemaju...
Da li znas gde ce zavrsiti ti jadni macici koje tvoj macor napravi ili te bas briga?

Ne radi se samo o tome, i macak moze vrlo lako da strada, vrlo lako da se razboli, tu su leukemija, sida..., da se izgubi, da ostane bez oka, neke sape, uvceta... A uskoro, nakon brojnih tuca bice i pun oziljaka i vise nece biti lep, vec ofucan macak koji izgleda mnogo stariji nego sto jeste.
Da muskarci moraju toliko rizika da preuzimaju samo da bi flertovali sa damama, a sa tom nesrecnom statistikom da bi u proseku ziveli nekih 17 godina i to pod kojim rizicima, mnogi bi se odrekli svoje muskosti. Macak ne moze da oceni koji rizik preuzima, ali vlasnik moze ako se samo malo potrudi. Na netu koliko hoces informacija o zivotnom veku macora koji jure mace, o svim rizicima... Ako volis macka, zastiti ga. :(

Poslednja izmena:
Stvarno je retko lep macak, ne znas sta je lepse na njemu, da li dlaka, drzanje, oci, oblik glave... Prelep! :heart:
Ali stvarno bi trebao da razmislis o kastraciji. Zivotni vek macora koji slobodno lutaju vodjeni svojim hormonima je zastrasujuce kratak, na toliko nacina moze da izgubi glavu da ta statistika uopste ne cudi. A verovatnoca da se zarazi od neizlecivih bolesti u tucama sa ostalim macorima prilicno velika.
Moj macak kad sam ga pustala da izlazi i dok nije bio kastriran tek je poceo da nestaje po par dana, ali svaki od tih izlazaka je mogao da bude poslednji. Jedno vece nisam mogla da rastavim njega i jednog macka koliko su se jurili i tukli, narednog jutra sam tog drugog macka nasla pregazenog na ulici. To me je tako potreslo, da sam mozda tek tad shvatila koliko sekuda odlucuje o njihovim malim zivotima.
Macke nisu u stanju da racionalno razmisljaju, pa je na tebi odgovornost da odlucis za njega sta je najbolje. Eto, malo se svalerisao, sacuvaj mu glavu na ramenima. :)

"Potrebno je da i drugim korisnicima date reputaciju..." Oni ne osećaju gubitak, nego olakšanje, a život može drastično da im se produži.

Не, хвала. Пре бих себе кастрирао, него учинио то мојим животињама...

Све моје животиње, у овом случају мачке, живе у природној средини, на природан начин. Имају слободу да се пентрају по дрвећу, сунчају на травњаку, лове инсекте, гуштере, мишеве, врапце, да се паре кад желе, да спавају кад желе, да јурцају где желе... Дакле, све су природне.

Ниједна моја животиња не зна шта је то "болест“, па самим тим и не зна шта је то ветеринар. Ниједна од њих није на својој кожи осетила маказе, ножеве, хемикалије, вакцине, чешљање, мазање ноктију, облачење, или шта већ... ПОТПУНО СЕ ПРИРОДНЕ! И НЕ ПАДА МИ НА ПАМЕТ ДА ИХ УНАКАЖАВАМ ИЛИ ДА ИМ МЕЊАМ ОНО ШТА ИМ ЈЕ БОГ ДАО. Какве их је Бог створио, такве ће бити и код мене! Да им је потребна кастрација или шта већ, Бог би их кастрирао, тако да, не бих да се правим паметнији од Бога.

Једноставно, или ће бити природне или неће бити природне!

А животиње које живе у 4 зида, сигуран сам да им је потребан ветеринар и стална пажња човека и још много тога... Питајте мог Мићуна да ли му је потребан ветеринар и стална пажња човека. :hahaha:

Мачке и не могу рационално да размишљају. Зато се и зову животиње. Оне имају инстикт. А људи су ти који рационално размишљају...

Uh, uh, uh... nije mesto za raspravu, ali ne mogu da iskuliram tvoj odgovor, mada sam i ocekivala ovakav pa nikad nisam ni pominjala kastraciju.
Tu pricu "bog stvorio ovo, bog stvorio ono" kod nas koji nismo vernici ne drzi vodu. To je prvo.
Drugo, macke koje zive u stanu nisu nista bolesnije od macaka koje zive napolju, samo mi koji ih drzimo u stanu uglavnom vise vodimo racuna o njihovom zdravlju, pa se nekad ispostavi da su bolesne, gle cuda, kao sto se razboljevaju i ljudi koji zive npr. na selu pa idu kod lekara.
Zatim, macke se ne pare kad "hoce" nego kad ih nagon za odrzavanjem vrste natera na to, pri cemu samo parenje moze da bude i protiv volje zenke.
I najvaznije, covek je takodje zivotinja... najrazvijenija, ali ipak zivotinja, jer se zivi svet deli na biljke, zivotinje, gljive, bakterije (jednocelijski prokariotski organizmi) i jednocelijske eukariotske organizme.

Mogao si samo da napises da smatras da nema potrebe da ga kastriras jer zivite u bezbednom okruzenju, ili tako nesto. Vecina nas bi opet smatrala da to nije ok odluka, ali bi bilo podnosljivije nego ovako.

Uh, uh, uh... nije mesto za raspravu, ali ne mogu da iskuliram tvoj odgovor, mada sam i ocekivala ovakav pa nikad nisam ni pominjala kastraciju.
Tu pricu "bog stvorio ovo, bog stvorio ono" kod nas koji nismo vernici ne drzi vodu. To je prvo.
Drugo, macke koje zive u stanu nisu nista bolesnije od macaka koje zive napolju, samo mi koji ih drzimo u stanu uglavnom vise vodimo racuna o njihovom zdravlju, pa se nekad ispostavi da su bolesne, gle cuda, kao sto se razboljevaju i ljudi koji zive npr. na selu pa idu kod lekara.
Zatim, macke se ne pare kad "hoce" nego kad ih nagon za odrzavanjem vrste natera na to, pri cemu samo parenje moze da bude i protiv volje zenke.
I najvaznije, covek je takodje zivotinja... najrazvijenija, ali ipak zivotinja, jer se zivi svet deli na biljke, zivotinje, gljive, bakterije (jednocelijski prokariotski organizmi) i jednocelijske eukariotske organizme.

Mogao si samo da napises da smatras da nema potrebe da ga kastriras jer zivite u bezbednom okruzenju, ili tako nesto. Vecina nas bi opet smatrala da to nije ok odluka, ali bi bilo podnosljivije nego ovako.

Нема потребе за тим ух, ух, ух... :cool:

То што не држи код вас воду, то је ваша ствар... Код мене и свих осталих држи, ИТЕКАКО!

Моје мачке, па и друге животиње НИКАДА нису биле болесне! За мачке које живе у 4 зида, сумњам да никад нису биле болесне или да им нешто није фалило - част изузецима (мада, и то је упитно).

Ја нисам заступник те имбецилне Дарвинове теорије, у којој ми је предак био мајмун или тамо нека амеба! Дакле, не подржавам такве будалаштине, у којој се људи сврставају међу животиње. ЉУДИ СУ ЉУДИ - ЖИВОТИЊЕ СУ ЖИВОТИЊЕ. Наравно, сваки човек има слободу избора, и има право да верује и заступа шта год жели...

Нисам могао да напишем да сматрам да нема потребе да их кастрирам, ја НЕЋУ мојим животињама то да чиним, нити било шта што није природно. СВЕ МОЈЕ ЖИВОТИЊЕ СУ ПРИРОДНЕ! Једном речју, чисте и нетакнуте.

Back