RAZMISLITE o sterilizaciji

Nemojte, baš toliko čekati. Dajte mačićima fore 3-4 nedelje da sisaju, a onda ih "prebacite" na Royal-ove babycat konzerve ,a majku odvojite. Desetak dana nakon toga ,kada mleko stane, odvedite je na sterilizaciju.
Polako, šta je sa pasivnim imunitetom koje koje mačići primaju preko majčinog mleka. Mačići trebalo bi da sisaju do prve vakcine, nema imunoproteina u pašteti.
Čemu žurba sa sterilizacijom.

Čim mačići krenu da uzimaju i hranu pored toga što sisaju mačka može ići na sterilizaciju. Ne sme u teranju da se steriliše. Može i posle parenja do 45-tog dana od dana parenja.
Malo se raspitajte,na veterinarskom fakultetu sterilizacija,čipovanje i vakcinacija su besplatni od 1.aprila i još traje. Imate i obaveštenje o tome na Pet Kuriru

Polako, šta je sa pasivnim imunitetom koje koje mačići primaju preko majčinog mleka. Mačići trebalo bi da sisaju do prve vakcine, nema imunoproteina u pašteti.
Čemu žurba sa sterilizacijom.
Ako misliš na kolostralna antitela - kolostrum ili prvo mleko luče se se nekoliko sati posle porođaja.
Jeste zdravije da mačići neko vreme sisaju, ali kao što neko u ranijim postovima reče, mačke, naročito u gradu znaju dok još mačići sisiaju da uđu u naredni ciklus.
Ima mnogo ustanova koje reklamiraju "besplatnu" vakcinaciju, no, moj savet je raspitati se šta je tu, zapravo, besplatno. Koliko puta se maca mora dovoditi na terapije i sl. Staviti na papir prevoz... Drugo, ne preporučujem odvođenje ne vakcinisanih i ne revakcinisanih maca u centre za sterilizaciju , pogotovo ako će tamo boraviti neko vreme. Tamo se ljubimci koji su inače izolovani od drugih životinja mešaju sa psima i macama sa ulice i mnogi se vrate iz tih centara bolesni, pa kada saberete sve troškove prevoza , lečenja i "donacije" izađe vas 3x skuplje.
U svakom slučaju , stavite sve na papir ...

Ovde se već mnogo puta pisalo o Centru za mešance, gde sam ja sterilisala sve svoje mace.U početku, dok još nisam imala iskustva, oni su mi davali savete- da sačekam da prođe teranje, pa tek onda zakažem sterilizaciju, da mace sterilišem tek kad odbiju mačiće(preko dva meseca, makar maca ponovo ušla u teranje).Kod privatnih veterinara, cena se kretala od 3,500 do čak 5.000 dinara, kod njih je 1.800 za ženke, 1.500 za mužjake, mace posle sterilizacije(rade se sredom i svakog drugog petka u mesecu) nosite kući i dobijate recept za antibiotik i zovu vas da provere, da li je sve u redu.Ovo, nikako nije 3x skuplje, a ujedno je korektno i profesionalno urađeno.

Na veterinarskom fakultetu,klinika za porodiljstvo -sterilizacija-kastracija sa papirologijom,
vakcinacijom i čipovanjem traje manje od sata uzmete svoju macu i idete kući.
Narednih par dana mozete da dajete macama antibiotike u vidu tabletica u zavisnosti od potrebe.
Šije se resorbujućim koncima tako da ne mora da ide na vadjenje konaca. Znaci nema nikakvih skrivenih troškova.
Bolje se malo potruditi kad je vec besplatno nego muku muciti sa udomljavanjem macica a da ne pricam o onim ostavljenim pored kontejnera.
Da se to nebi desavalo moramo svi pomalo doprineti.

Zna se koliko postoperativni tok traje i šta maca treba da dobije u postoperativnom toku.
Većina ambulanti ne prepušta ništa slučaju i za to postoji debeo razlog.
Ponekad nije dovoljan antibiotik unet u obliku sirupa ili tablete, a ponekad maca ne želi da ga proguta takve lekove,ili proguta pola ....
U svakom slučaju preporučujem da se u cenu operacije ukalkulišu najmanje tri odlaska do veterinara ili tri usluge pet taxi-a, ko nema sopstveni auto.

Poslednja izmena:
Ma kad je moja mrsavica uspela da unakazi i mog ujku i tog jadnog goluba oko koga su se potukli! :lol: Na zalost, golub nije preziveo, ujka jeste...shvatite to kako hocete! :mrgreen:

A sad ozbiljno, da se podsetimo, da, bitno je kod injekcione anestezije da zeludac, a po mogucnosti i besika i creva budu potpuno prazni jer u protivnom dolazi do praznjenja sto moze da zakomplikuje celu intervenciju (narusavanje sterilnosti operacionog polja) a da i ne pominjemo gusenje zeludacnim sadrzajem kad macka bez svesti krene da povraca lezeci na ledjima, sapa fiksiranih za sto!

Htela bih da vas pitam ( odnosno potvrdim ) nesto,jel nije rano ( posto su mi u centru za mesance,kao i veterinar rekli da je to ok ) da macka kastriram sa malo vise od pet meseci ? Zelela bih da to uradim sto pre,( ukoliko nije prerano ) ? Samo ne znam kako cu izdrzati da mu ne dajem da jede nista 24 sata pre operacije posto on stalno ima potrebu da jede,a ja se naravno uvek sazalim i dam mu.

Back