RAZMISLITE o sterilizaciji

Zapravo utice, prerana kastracija onemogucava razvoj sekundarnih polnih karakteristika, izmedju ostalog i dovodi do nedovoljnog razvoja urinarnog trakta macora, sto dovodi do mnogo vecih komplikacija u slucaju nastanka mokracnog kamena kom su macori i inace skloni.

Ali kakve su sekundarne polne karakteristike vezane za urinarni trakt? Znam da im se recimo ne zaokrugljuje glava, sto je sekundarna polna karakteristika, ali nisam cula ni za jednu koja se tice urinarnog trakta. Zasto bi bas urinarni trakt bio pod uticajem muskih polnih hormona, a ne recimo respiratorni ili probavni organi. Tacno je da imaju manje erektilnog tkiva ali sama uretra se razvija zajedno sa celim telom, kako oni rastu tako raste i promer uretre. Stalno planiram i uvek odlazem da pronadjem i procitam jednu studiju koja je to istrazivala, ovako samo prepricavam iz druge ruke, pa vazi ono "posto cula, po to i prodala". I ako su lagali mene i ja lazem vas :znamiguje:

Zakazana sterilizacija za petak, proslo tjeranje kod mace, ali nema slobodnih termina prije petka. Ova manja nije bila u tjeranju tako da cekam jos dva do tri mjeseca. Gledacu da se to kod nje zavrsi prije prvog tjeranja, kad vec nisam uspjela kod ove vece. :/

Sve najbolje i tebi i maci zelim!

Pa ona vec na nogama, svaka joj cast :D Ako nece da pije vode, verovatno joj je jos muka od anestezije. Samo pazi da ne skace na namestaj, bar ne ni na sta vise od stolice. Ja sam mojima stavila stolice uz svaki visi komad namestaja na koji inace skacu. Ne bi bilo lose da je stavis u transporter na neku mekanu prostirku dok ne prodje potpuno dejstvo anestezije, dok jos ne hoda dobro mogla bi da proba da skoci negde i da se povredi onako dezorijentisana.

Ali kakve su sekundarne polne karakteristike vezane za urinarni trakt? Znam da im se recimo ne zaokrugljuje glava, sto je sekundarna polna karakteristika, ali nisam cula ni za jednu koja se tice urinarnog trakta. Zasto bi bas urinarni trakt bio pod uticajem muskih polnih hormona, a ne recimo respiratorni ili probavni organi. Tacno je da imaju manje erektilnog tkiva ali sama uretra se razvija zajedno sa celim telom, kako oni rastu tako raste i promer uretre. Stalno planiram i uvek odlazem da pronadjem i procitam jednu studiju koja je to istrazivala, ovako samo prepricavam iz druge ruke, pa vazi ono "posto cula, po to i prodala". I ako su lagali mene i ja lazem vas :znamiguje:
Sve najbolje i tebi i maci zelim!

Ne zovu se bez razloga spojeno urogenitalni trakt, veruj mi na reč, istina, takođe po onom ako su lagali mene... ali sasvim je logično ako se malo udubiš u anatomiju i fiziologiju.

Hvala puno! (: maca je bila na sterilizaciji, sve je ok, sad tumara po kuci, pokusava da hoda i tako... Nudila sam joj vode ali nece, mada joj je stalno dostupna. Nekako mi djeluje tuzno, boli je sigurno. :/

Super, to je neki normalan tok. :)

За 2 недеље идемо на фрс-фрс кохонеса.. Мачак није више дечак.
Мој вет се смеје на "нрсрниг" и надзор дадиља мачака у ординацинацији сатима након интервенције.
Видећемо како ће да прође, ал се надам да ће бити боза-кабеза. Једино ме брине период припреме где не сме да једе и пије. То ће му најтеже пасти :lol:

Нисмо још увек разрадили детаље, питаћу га шта је најбоље и шта тачно планира кад се приближи термин. Хвала :)

Jedini zez sa inhalacionom anestezijom je sto retko koji vet ima sistem (konkretno u Kraljevu samo jedan) i sto to dosta poskkupljuje sam zahvat ali svakako je mnogo lakse i bezbednije tako.

Ja sam pre neki dan sterilisao mačku....samo dva dana je bila hladna kao led od anestezije........nisam merio temperaturu ali mislim da dolazi do prolazne hipotermije od anestezije.....treba imati u vidu kada planirate postoperativni tretman.....vršenje nužde je takodje poremećeno....nije išla u wc dva dana...
Inače drugi dan kad anestezija prodje ima bolove.....veterinari kažu da nema.....
Nisam davao ništa protiv bolova jer lekovi mogu izazvati krvavljenje rane.....
Posle tri dana mačka počinje da liči na sebe.....

Poslednja izmena:
Ja svoje mace zamalo da ubijem, stavila sam je u kupatilo dok se budila iz anestezije jer je tamo uvek toplo, bas zbog hipotermije, i za par sati samo vidim mace lezi na ledjima, otvorilo usta, oci otvorene i do pola navucen treci kapak, mislila sam da je gotovo. I onda je iznesem iz kupatila bar da bude okruzena svojom porodicom ako ce umreti, u prostoriju u kojoj je bilo bar 4-5 stepeni hladnije, ona skoci na noge i pocne da seta po sobi. :worth:

Možda je to zbog vlažnog vazduha u kupatilu......gde je vlažnost vazduha veća tu je koncetracija kiseonika manja......to znaju srčani bolesnici.....
Osim toga šire se krvni sudovi i pada pritisak......kad si ga iznela na hladno došlo je do povećanja pritiska i kiseonika....
Seti se kako samo ljudi padaju u nestvest u prepunom autobusu....kada se spoji vrućina i nedostatak kiseonika....
U normalnim uslovima mi to ne primećujemo ali u kombinaciji sa anestezijom.....možda je baš tako...

Poslednja izmena:
Ми завршили синоћ. Јутрос је чак и трчкарао по кући, мада углавном бауља. (са зеленим дупенцетом :) ) Врло је миран, али радознао, изгледа да добро подноси.
Није ишао на инхалациону, него на класичну. Нема конце и буквално док сам отишао до аута у улици и вратио се, запалио цигарету, мачак је већ био кастриран.
Након неких пола сата од интервенције смо кренули кући.
За сада неће воду, мада сам му ја дао, пошто је ноћ провео у прекривеном транспортеру поред радијатора, мало наквашеног пешкира водом Можда је то олизао, али не бих рекао да му још увек функционише рефлекс за гутање.
Инструкције су да са храном кренемо тек поподне и то постепено, мекано и да не буде обилно. И сутрадан исто тако.

Srecne mu rane! :mrgreen: Ne sekiraj se, sve je to OK. Ima konce ali unutar skrotuma, ispasce sami za koji dan. Inace, jedino po cemu se kastracija macora razlikuje od strojenja veprica je sto se macori uvode u anesteziju, s te strane bih i ja mogla da ih kastriram, s obzirom da sam ono drugo radila jos u srednjoj skoli. Verovatno je lizao peskir, mokar peskir i sluzi za lizanje da bi se vratio refleks gutanja. Pusti ga, on sam zna sta mu odgovara, samo pazi ako krene da skace i penje se.

Избоо га је само тако, ја сам видео ону за смирење и једну после интервенције када је давао. Верујем ти, јер нема ни контроле, ни антибиотика, никакве терапије. Једини проблемчић који може да се јави и који нам је вет испричао, као, дешавало му се да улични мачори које је кастрирао буду скроз ок након кастрације, а да му се десило да нека фенси-шменси мачорчина из неке тајкунске куће, стерилне, добије температуру. И после буђења након анестезије могу да "флипну", залете се као муве без главе и закуцају се у зид, пењу се као у цртаћу горе-доле на завесама, попну на дрво или јуре док се не онесвесте. Треба бити пажљив у саком сл. када се буде из анестезије и држати их у транспортеру док се не дигну, то обавезно. И то су једине ствари које нису згодне, остало је све ОК. Клопао, пио воду пре сат времена .. Чисто да знају газде које планирају да ово обаве..

Nisi joj davala suvu hranu ova dva dana, nadam se? Uzmi kasicicu maslaca (ne margarina!) i rastopi ga, onda pomesaj sa kasicicom neke pastete za macke koju voli da jede i daj joj to da pojede. Ako nemas maslac, moze maslinovo ulje, ili ulje iz tunjevine. I odsada pa dok joj se ne unormali stolica nemoj da je hranis suvom hranom, ili ako bas moras, prvo je potopi u toplu vodu, da nabubri. Najbolje bi bilo da u konzerviranu hranu dodas malo tople vode i to razmutis pa je time hranis, posto je moguce da je dehidrirala, narocito ako je prethodna dva dana jela suvu hranu. Mozes li da kupis kod veterinara Hill's a/d ili Royal Canin Recovery konzerve?

:( davala sam nazalost. ali sam davala i pilece belo i royal canin light preliv, pije dosta vode. Mirna je i pospana i sad je malo kenjkava zaslinila je, primila sinalox. zvala sam veterinarku kaze da ce joj doci. mene je toliko strah, a ne smijem da joj dam maslac secer joj je povisen 8,8 pa mi je rekla nikakve masnoce i ta hrana koju sam joj davala tj dehidrat je royal canin i farmina. za sterilisane macke. veterinarka kaze da ce joj doci, operacija je bila u cetvrtak, danas nedelja. a u cetvrtak prije operacije 2 puta kakila i povratila, samo se nadam da ce sve bit ok. daleko mi je ova vet. ja u berane ona u baru. ako narednih dana ne bude, prije 10og dana je vodim u bar pa sta bude, mada se nadam da ce sve bit ok. :(

Nisi joj davala suvu hranu ova dva dana, nadam se? Uzmi kasicicu maslaca (ne margarina!) i rastopi ga, onda pomesaj sa kasicicom neke pastete za macke koju voli da jede i daj joj to da pojede. Ako nemas maslac, moze maslinovo ulje, ili ulje iz tunjevine. I odsada pa dok joj se ne unormali stolica nemoj da je hranis suvom hranom, ili ako bas moras, prvo je potopi u toplu vodu, da nabubri. Najbolje bi bilo da u konzerviranu hranu dodas malo tople vode i to razmutis pa je time hranis, posto je moguce da je dehidrirala, narocito ako je prethodna dva dana jela suvu hranu. Mozes li da kupis kod veterinara Hill's a/d ili Royal Canin Recovery konzerve?
smijem li uraditi to s maslacem, s obzirom da joj je secer povisen...ima li jos nesto sto bih mogla da uradim, ja sam mislila onaj gel sto se stavlja u guzu bebama kada imaju zatvor...Nema ovdje da se kupi, poslacu druga da potrazi u PG.

Proveri prvo sta ulazi u sastav gela. Nesto na bazi parafina bi bilo ok. Pretpostavljam da ti je veterinarka rekla to za masnocu da se macka ne bi ugojila. Posto se ovde radi o kasicici maslaca dnevno najvise dan-dva, ne mislim da bi joj to skodilo. To je nesto sto mozes da uradis odmah, ne moras da cekas da ti stigne iz drugog grada. Sto duze cekas, veci je rizik da ce macka dobiti megakolon. U hranu stavljaj sto vise vode, i u suvu i u onu iz kesica. Zapravo to bi mogla da radis i kada macka nema zatvor, jer su macke koje jedu suvu hranu uvek dehidrirane. Kada joj dodajes vodu u hranu sprecavas da do zatvora uopste i dodje. Inace kuvano belo meso se daje kada macka ima proliv jer smiruje iritirana creva, sumnjam da ima ikakav pozitivan efekat u slucaju tvoje macke. A sa tunjevinom nemoj da preteras, zbog visokog sadrzaja zive, ne bi trebalo da jedu tunjevinu vise od dva puta nedeljno.

Poslednja izmena:
Proveri prvo sta ulazi u sastav gela. Nesto na bazi parafina bi bilo ok. Pretpostavljam da ti je veterinarka rekla to za masnocu da se macka ne bi ugojila. Posto se ovde radi o kasicici maslaca dnevno najvise dan-dva, ne mislim da bi joj to skodilo. To je nesto sto mozes da uradis odmah, ne moras da cekas da ti stigne iz drugog grada. Sto duze cekas, veci je rizik da ce macka dobiti megakolon. U hranu stavljaj sto vise vode, i u suvu i u onu iz kesica. Zapravo to bi mogla da radis i kada macka nema zatvor, jer su macke koje jedu suvu hranu uvek dehidrirane. Kada joj dodajes vodu u hranu sprecavas da do zatvora uopste i dodje. Inace kuvano belo meso se daje kada macka ima proliv jer smiruje iritirana creva, sumnjam da ima ikakav pozitivan efekat u slucaju tvoje macke. A sa tunjevinom nemoj da preteras, zbog visokog sadrzaja zive, ne bi trebalo da jedu tunjevinu vise od dva puta nedeljno.

(inace je zaslinila i prima enroksil,prije sam pogrijesila naziv lijeka, mada je vec bolje od prve inj.)
-Gel je za bebe na bazi glicerola...uradicu to sa maslacem sjutra ujutru, jer sad spava i sita je.
poslusacu taj savjet za kvasenje dehidrata, piletinu dajem jer je to preporucila vet. kao dobru hranu, a pristupacnu, jer za ove specijalne moram u drugi grad. jer ovdje nema niceg osim friskies i purina i to na mjeru, a od nje povracaju.
-Recovery hrana nadam se da ce mi sjutra stic busom, rekla sam drugu da potrazi, nadam se da ce naci.
-mislila sam i da joj dam pilecu supicu. ne znam smijem li neki caj ili nesto slicno.
posto tunjevina nije dobra, moze li neka druga riba ili i za njih vazi isto?

Poslednja izmena:

Back