RAZMISLITE o sterilizaciji

Prvo, cena zavisi od samog veterinara, tj. koliko ceni svoj rad i koliko je uložio u opremu. Sigurno da je uz inhalacionu anesteziju (bezbedniju) skuplje a aparaturu za nju nemaju svi. Ali ako veterinar zna šta radi, mace sasvim fino podnose i običnu proinjekcionu anesteziju. Dakle, operacija se radi u totalnoj narkozi, kod nas najčešće na sredini stomaka, duž linea-e alba-e, jer je to mesto na kom ima dosta vezivnog tkiva a nije tako jako prokrvljeno pa maca ne izgubi dosta krvi ali malo sporije, možda dan-dva duže zarasta nego kad se radi sa strane (kao što sam viđala da praktikuju u Engleskoj) gde brže zaraste ali tokom same operacije malo više krvi bude. Mace se NIKAKO ne sterilišu tokom teranja, to je čak rizičnije nego da se sterilišu u poodmakloj skotnosti, zbog rasporeda krvnih sudova u materici koji je različit u različitim fazama. Posle sterilizacije nekoliko dana dobija antibiotike, buđenje iz narkoze može da bude pomalo mučno za vlasnike i samu mačku koja je dezorijentisana i zbunjena, onda je najbitnije da vlasnik (ili onaj ko je trenutno uz macu) ostane istrajan i da joj ne da da se kreće da se ne bi povredila i da joj se kad se definitivno probudi vrati refleks gutanja tako što joj se da vlažan peškir da liže. Konci se skidaju posle 7 dana. To je sa veterinarske strane, a što se tiče iskustava vlasnika, odgovriće ti (najverovatnije) neko ko je svoju macu već sterilisao ali to je sve individualno. Oni će ti, na osnovu toga odakle si, i preporučiti iskusnog, proverenog veterinara.

To je cena u Beogradu, nazalost. U okolnim gradovima je jeftinije. U Beogradu je najjeftiniji Centar za mesance, gde naplacuju 1800 dinara. Ne znam za drzavne veterinare, nisam uspela da saznam ko/gde/kako/posto sterilise macke u drzavnim ordinacijama. Ostala mi je beleska da zovem Sinisu Uzelca sredom posle podne u Ambulanti za male životinje, Bul. despota Stefana 119, tel. 2764-088. Nisam zvala pa ne znam detalje, ni da li uopste rade sterilizacije. Citala sam i da hvale veterinara iz drzavne ordinacije u Malom Mokrom Lugu, ali ne znam rade li tamo sterilizacije, ni da li taj veterinar jos tamo radi. Na veterinarskom fakultetu cene su slicne kao u privatnim ordinacijama, s tim sto su spremni da spuste cenu do najmanje 2000 (cena materijala) ako si u kriticnoj finansijskoj situaciji. Takodje uvek postoji mogucnost da ce grad da casti odredjen broj sterilizacija pa da onda uspes da sterilises macku kod njih besplatno. Samo treba da uhvatis taj prozor, ja se nadam da ce ponovo biti u februaru ali nemam nikakve insajderske informacije. Ja sam u privatnoj ordinaciji sterilisala mace za 3000 ali dobila sam popust zato sto sam imala sestoro, a i mali su pa operacije nisu bile komplikovane.

Bojana, kako tvoja maca, je li proslo teranje?

To je cena u Beogradu, nazalost. U okolnim gradovima je jeftinije. U Beogradu je najjeftiniji Centar za mesance, gde naplacuju 1800 dinara. Ne znam za drzavne veterinare, nisam uspela da saznam ko/gde/kako/posto sterilise macke u drzavnim ordinacijama. Ostala mi je beleska da zovem Sinisu Uzelca sredom posle podne u Ambulanti za male životinje, Bul. despota Stefana 119, tel. 2764-088. Nisam zvala pa ne znam detalje, ni da li uopste rade sterilizacije. Citala sam i da hvale veterinara iz drzavne ordinacije u Malom Mokrom Lugu, ali ne znam rade li tamo sterilizacije, ni da li taj veterinar jos tamo radi. Na veterinarskom fakultetu cene su slicne kao u privatnim ordinacijama, s tim sto su spremni da spuste cenu do najmanje 2000 (cena materijala) ako si u kriticnoj finansijskoj situaciji. Takodje uvek postoji mogucnost da ce grad da casti odredjen broj sterilizacija pa da onda uspes da sterilises macku kod njih besplatno. Samo treba da uhvatis taj prozor, ja se nadam da ce ponovo biti u februaru ali nemam nikakve insajderske informacije. Ja sam u privatnoj ordinaciji sterilisala mace za 3000 ali dobila sam popust zato sto sam imala sestoro, a i mali su pa operacije nisu bile komplikovane.

Bojana, kako tvoja maca, je li proslo teranje?

ja nemam neki veliki izbor, samo dva veta, da znam da dobro rade. Nije proslo tjeranje jos, mjauce, mada vise ne slajfuje nogama. A jos je i ova mala pocela da je imitira. :/ ne znam sta da radim, ne znam ni na osnovu cega da zakljucim da je tjeranje proslo, posto su svi simptomi prosli osim mjaukanja. :/

Pa da, tako sam i mislila da uradim. :D samo me malo strah oko ove male mace, ne znam imitira li ovu vecu, ili sta, nekako mi je premlada za tjeranje, samo dva mjeseca ima. Ali ponijecu i nju vetu, za svaki slucaj, pa kad bi se te dvije sterilizacije zavrsile u jednom danu to bi bilo super.

Poslednja izmena:
Muzjaci se mogu kastrirati na klasican nacin cim im se spuste testisi, ako se to jos nije desilo onda se radi operacija kao kod zenki. Sa uzrastom nije problem formiranost polnih organa (mada ne moze svaki veterinar da sterilise mladu zivotinju jer im polni organi izgledaju drugacije, treba imati iskustva i prepoznati sta je sta) nego anestezija, mora da se koristi inhalaciona sto mnogi veterinari ne umeju, zivotinja ne sme dugo da se drzi bez hrane pre operacije zbog hipoglikemije i mora da se utopljava za vreme i posle operacije. U svakom slucaju, veterinara (zubara, lekara...) niposto ne treba nagovarati da radi nesto sto vi zelite ako bi on radije radio drugacije, jer to obicno znaci da ume da radi stvari na jedan nacin i ne ume, ili bar ne ume dobro da uradi to sto vi hocete.

Nisam mnogo upucena, ali moje sestre, obe su lekari, su mi tako rekle. Nas porodicni vet (Zoran iz Smiljaniceve) nije pristalica rane kastracije, a njemu verujem, pa sam radije sacekala nego da se mojoj "deci" nesto desi. O njihovom zdravlju vodim vise racuna nego o svom.

Moj najstariji macak, Sijamac, nas je, u nedostatku dame, besomucno grizao, jeo dzempere i cebice, proletao kroz prozor, tako da je kastriran kad nije vise moglo da se izdrzi, sa 11 meseci. Mladi momci su bili mnogo mirniji, ali nisam htela da pocnu da markiraju pa su i oni posetili veta sa oko 11 meseci. Oni su usvojeni preko foruma, pa im ne znam rodjendane.

Kako mislis urinarni trakt? Ne utice rana sterilizacija na njega, utice na velicinu penisa (manje erektilnog tkiva) ali ne na velicinu uretre. Urinarni trakt se razvija kako se razvija, sterilizacija nema uticaja na njega.

Zapravo utice, prerana kastracija onemogucava razvoj sekundarnih polnih karakteristika, izmedju ostalog i dovodi do nedovoljnog razvoja urinarnog trakta macora, sto dovodi do mnogo vecih komplikacija u slucaju nastanka mokracnog kamena kom su macori i inace skloni.

S druge strane, kod zenki je problem u kratkim ligamentima pa i zato vecina veterinara ceka sto duze moze. Bas sam danas pricala sa mimi`s dad na tu temu, apropo patuljastih kunica, ljubimaca mog sestrica i moje dvojice macora koje cu svakako makar i ja licno kastrirati kad dostignu polnu zrelost jer sam alergicna na njihove telesne izlucevine.

Back