Znači nije trebalo biti povjerenja u hrvatske generale - to implicira da u jugosloveskoj vojsci nije trebalo biti generala Hrvata, već su to trebali biti isključivo Srbi? Upravo to oslikava podsvjesno kako ti gledaš na Jugoslaviju - kao na prćiju Srbije đe će ona u svemu bitnom da odlučuje i da se pita! Ako nije bilo povjerenja u Hrvate zašto im se nije autonomija koju su tražili ili čak posebna država u toku tog perioda 1918-1941. - već su na silu držani u njenom okviru?
Izvrćeš, i to je ono što montenegrini stalno rade. Na taj način mogu da dokažu bilo šta.
U Kraljevini je uložen enorman naporan da se i hrvatski oficiri i uopšte Hrvati integrišu. Neistina je da su isključivo Srbi bili generali - bilo je i dosta Slovenaca, i bili su poštovani. U vojsci je vladalo nepoverenje u Hrvate, a da je to nepoverenje nažalost bilo potpuno opravdano, pokazao je Aprilski rat kada su hrvatski oficiri listom izdali kraljevsku vojsku za račun Nemačke. (Sad ćeš ti da kažeš da su izdali jer su bili opravdano nezadovoljni pošto nisu bili generali.) Jedan od tih tvojih vajnih Hrvata (nije general, samo pukovnik, siromah) poginuo je pod Staljingradom, neću da ti kažem na čijoj strani, setićeš se i sam.
A još bolji primer je, kao što sam naveo, da su posle rata kolovođe proustaške ideologije bili hrvatski
partizanski generali, dakle ne samo da Hrvatima više nisu branili da budu generali, nego je to čak omogućeno i neprijateljski raspoloženim licima poput Tuđmana i Špegelja. I opet im Jugoslavija nije valjala, pa su morali da je syebu, a krivci su, normalno, Srbi.
A šta da ti kažem što Hrvatima nije data autonomija koju su tražili "ili čak posebna država". Prvo, ne znamo tačno šta su Hrvati tražili, nikada to nisu jasno rekli. Drugo, dobili su banovinu što je bilo i više od autonomije. I treće, kada se politikom bave ljudi od kakvog-takvog formata, onda se rasturanje države ne smatra kao bilo kakvo rešenje. To je rabota koja se prepušta Đukanovićima, Tuđmanima, Mesićima. Ako ti se dopada da tu bude i Milošević, uzmi ga slobodno.
I ne mogu ja više s tobom zato što su iskrivljivači uvek u prednosti. Iskrivljavanje, em je lakše, em možeš da ga izvedeš na trista načina.
Moderatoru sugerišem da ovo prepucavanje prebaci u neku novu temu, pošto nema više veze sa Mojkovcem. Naslov teme: Velikosrpska hegemonija kao večna inspiracija