Razlog andjeoskog pada

Stalno se hvatete nekog judejskog učenja!
Još ćete pomisliti da su izabrani božiji narod!
Nije slučajno što se logos ovaplotio kod njih u pokušaju da ih spasi ponora bez dna!
Treba da imate na umu da sve što vrijedi u knjigama jevrejskim je pokradeno od drugih!
Sve su pokrali od drugih Babilonaca, egipćana, grka, persijanaca i hindusa!

Čitajte malo vede, aveste zoroastrizma, i budirtičke spise tu ćete nać mnogo više!
Sam stari zavjet je djavolje djelo jer bog im je dao zakon u ruke i oni su taj isti zakon odmah drastično prekršili i to baš glavni član zakona "ne ubij" a oni su istrjebili čitave narode uključujući žene i djecu u u koljevkama!
Sam je Logos (Isus) došao da im kaže da je došao da sprovede zakone date im!
Sve im je sasvim jasno poručio a oni su ga razapeli rekavši krv njegova na nas i našu djecu!

Kakve to veze ima sa mojim komentarom? Pricamo o Crkvi i narodima, a ne o licnoj veri.
Malo si se prebacio mozda...

Možda, ali mi bi malo neshvatljivo to povezivanje crkve sa nacijama, jel mora svaki narod da ima svoju narodnu crkvu?
Pa stoga okretoh na pojedinačnu veru kako je nazva, rekoh da vidim ima li po tvom mišljenju pojedinačna vera neke veze sa verskim zajednicama uopšte

Tradicija svojih interesa kazes? Opet i tu govorimo uopsteno o Crkvi i narodima, a ne o pojedincu (ako si na to mislio)...
Pozdrav

Tu sam mislio da crkva, kao institucija hrišćanske religije sledi svoje interese i tu koliko sam upoznat nijedna ne odskače od tog pravila, čini mi se iz jakih socioloških razloga.

Pozdrav

Možda, ali mi bi malo neshvatljivo to povezivanje crkve sa nacijama, jel mora svaki narod da ima svoju narodnu crkvu?
Pa stoga okretoh na pojedinačnu veru kako je nazva, rekoh da vidim ima li po tvom mišljenju pojedinačna vera neke veze sa verskim zajednicama uopšte

Obicno kad se kaze da Crkva podrzava/drzi se tradicije, kao sto je "besmrtna" napisala, pomisli se na tradiciju naroda. Zbog toga sam je citirala i pitala, kakve i cije tradicije, jer ako se Crkva u svakoj drzavi pridrzava tradiciji naroda te drzave, onda ne mozemo bas ni reci da je to jedna Crkva, recimo pravoslavna ili katolicka. Na to sam mislila...
Volja pojedinca je da li, kako ili u sta ce da veruje. Imas x ljudi, koji recimo sto zbog loseg iskustva, sto iz nekih drzgih raloga, ne idu u Crkvu, ali veruju u Boga i slave Slavu, Bozic, Uskrs...

[/QUOTE]
Tu sam mislio da crkva, kao institucija hrišćanske religije sledi svoje interese i tu koliko sam upoznat nijedna ne odskače od tog pravila, čini mi se iz jakih socioloških razloga.
Pozdrav[/QUOTE]

Za ovo si u pravu, no comment. :(:confused:
Nazalost, to i nije slucaj samo u hriscanstvu, vec i u islamu...
Pozdrav

Obicno kad se kaze da Crkva podrzava/drzi se tradicije, kao sto je "besmrtna" napisala, pomisli se na tradiciju naroda. Zbog toga sam je citirala i pitala, kakve i cije tradicije, jer ako se Crkva u svakoj drzavi pridrzava tradiciji naroda te drzave, onda ne mozemo bas ni reci da je to jedna Crkva, recimo pravoslavna ili katolicka. Na to sam mislila...

Da to stoji.
Crkva ima jako sluha i razumevanja za tradiciju svakog naroda iz svog okruženja. Samo to je spolja. Več tu, može se primetiti, da prihvatajući tradiciju naroda, ulazi u društvo kao moralni arbitar, ugrađujući svoj uticaj. Kada su crkveni oci razumeli svoju pastvu, to onda daje lepe primere, pomoći siromašmima, opismenjavanja, školovanja u raznim zanatima i potom sve večeg uticaja dogme, ali dobro. Generalno to je veliko pomaganje ili delovanje okrenutosti ka drugima.
Kada crkveni oci ne razumeju dovoljno svoje okruženje i to se dešava, jer i oni su samo ljudi, kada osete da je njihova perspektiva na terenu ugrožene, bilo to tako ili ne, crkva se okreće sebi i tada zna da pokaže svoje drugo lice. Takve stvari istorija čoveka pamti mnogo više, nego one dobre, malo nepravedno ali šta ćeš?
Promene na njenoj spoljašnjosti su ono što što uočavaš, ako sam dobro shvatio Međutim u njenoj suštini, jedne verske zajednice koja ispoveda religiju, leže njeni interesi, koje ona mora da sledi ili će se ugasiti. Otuda to prilagođavaje prethodnim tradicijama na terenu. To je u početku učvršćavanja hrišćanstva išlo toliko daleko da je i dan Isusovog rođenja pomeren da bi se u isti dan slavio stari praznik rođenja novog godišnjeg ciklusa i rođenje novog Boga. Smisao je skoro isti pa zašto onda ne i u isti dan. Poenta je u onom skoro, ali da ne davim dalje. Izvini i za ovo.

Nazalost, to i nije slucaj samo u hriscanstvu, vec i u islamu...

I ovo stoji.
Hrišćanstvo, Islam i judaizam, današnjice možemo svrstati u jednu klasu religija koja nosi naziv Paternalističke.
:rtfm::worth::dash::sad2:
Razlozi za to leže u onom ’skoro’ kojih danas ima kod sve tri i odviše.

E vidis, u tome gresis, u tome sto se drzis Biblije
Tako je, Crkva je izmislila pakao i raj kako bi:
1) Lakse manipulisala masom
2) Naterla masu da lakse prihvati hriscanstvo (jer su isti koncepti pakla i raja postojli u paganskim religijama)
Sada cu ti reci zasto ne treba da se drzis Biblije.
Biblija nije rec Bozija, nego skup kniga koje su odredjene na saboru u Nikeji, od strane, tada, najmocnijih ljudi na svetu, i u njen sastav su usle one knjige koje su njima odgovarale. Ko zna da li su one istinite (vecina nisu) i koliko je precutano nama "smrtnicima". Ja Bibliji nikada nisam verovao, a u Boga verujem jer mi to nalaze zdrav razum, i svaki ateista taj isti razum nema, ili je prosto glup. Crkva se DRZI Biblije, slepo, ali to je samo jedno od bezbroj tumacenja te kjnige. Ne mozes samo tako iznositi izjave da se Crkva ne drzi Biblije. Crkva postpua prema vecini biblijskih zakona, koje su vekovima tu, iako nemaju apsolutno nikakvu potporu. Ja verujem u Boga, i pokoravam se Njegovim zakonima kakve ja mislim da jesu, a ne kakve su napravili Rimljani u 4. veku.

E vidis, u tome gresis, u tome sto se drzis Biblije
Tako je, Crkva je izmislila pakao i raj kako bi:
1) Lakse manipulisala masom
2) Naterla masu da lakse prihvati hriscanstvo (jer su isti koncepti pakla i raja postojli u paganskim religijama)
Sada cu ti reci zasto ne treba da se drzis Biblije.
Biblija nije rec Bozija, nego skup kniga koje su odredjene na saboru u Nikeji, od strane, tada, najmocnijih ljudi na svetu, i u njen sastav su usle one knjige koje su njima odgovarale. Ko zna da li su one istinite (vecina nisu) i koliko je precutano nama "smrtnicima". Ja Bibliji nikada nisam verovao, a u Boga verujem jer mi to nalaze zdrav razum, i svaki ateista taj isti razum nema, ili je prosto glup. Crkva se DRZI Biblije, slepo, ali to je samo jedno od bezbroj tumacenja te kjnige. Ne mozes samo tako iznositi izjave da se Crkva ne drzi Biblije. Crkva postpua prema vecini biblijskih zakona, koje su vekovima tu, iako nemaju apsolutno nikakvu potporu. Ja verujem u Boga, i pokoravam se Njegovim zakonima kakve ja mislim da jesu, a ne kakve su napravili Rimljani u 4. veku.

Slažem se samo sa jednim delom ovog teksta,a to je ovo na kraju da su rimljani uredili današnji izgled Biblije.Nisi u pravu da se ne treba držati Biblije.To nije samo pitanje vere u Boga,već pitanje kakav si čovek.Biblija nas uči da živimo svi u bratskoj ljubavi,što znači da se ne ubijamo,ne krademo,ne vređamo jedni druge itd.Prema tebi bi mi trebali sve to da radimo.
U nekoj knjizi sam čitao da se originalne knjige koje su ušle u sadržaj Biblije čuvaju u nekom manastiru u Egiptu.Sveti Sava je dva puta išao tamo i navodno je imao pristup tim knjigama i ostao je dosledan pravoslavnoj veri.
Pakao i raj nije izmišljotina.Imaš zapise izvan Biblije koje pišu o paklu i raju.

Slažem se samo sa jednim delom ovog teksta,a to je ovo na kraju da su rimljani uredili današnji izgled Biblije.Nisi u pravu da se ne treba držati Biblije.To nije samo pitanje vere u Boga,već pitanje kakav si čovek.Biblija nas uči da živimo svi u bratskoj ljubavi,što znači da se ne ubijamo,ne krademo,ne vređamo jedni druge itd.Prema tebi bi mi trebali sve to da radimo.
U nekoj knjizi sam čitao da se originalne knjige koje su ušle u sadržaj Biblije čuvaju u nekom manastiru u Egiptu.Sveti Sava je dva puta išao tamo i navodno je imao pristup tim knjigama i ostao je dosledan pravoslavnoj veri.
Pakao i raj nije izmišljotina.Imaš zapise izvan Biblije koje pišu o paklu i raju.

kao na primer?

Da to stoji.
Crkva ima jako sluha i razumevanja za tradiciju svakog naroda iz svog okruženja. Samo to je spolja. Več tu, može se primetiti, da prihvatajući tradiciju naroda, ulazi u društvo kao moralni arbitar, ugrađujući svoj uticaj. Kada su crkveni oci razumeli svoju pastvu, to onda daje lepe primere, pomoći siromašmima, opismenjavanja, školovanja u raznim zanatima i potom sve večeg uticaja dogme, ali dobro. Generalno to je veliko pomaganje ili delovanje okrenutosti ka drugima.
Kada crkveni oci ne razumeju dovoljno svoje okruženje i to se dešava, jer i oni su samo ljudi, kada osete da je njihova perspektiva na terenu ugrožene, bilo to tako ili ne, crkva se okreće sebi i tada zna da pokaže svoje drugo lice. Takve stvari istorija čoveka pamti mnogo više, nego one dobre, malo nepravedno ali šta ćeš?
Promene na njenoj spoljašnjosti su ono što što uočavaš, ako sam dobro shvatio Međutim u njenoj suštini, jedne verske zajednice koja ispoveda religiju, leže njeni interesi, koje ona mora da sledi ili će se ugasiti. Otuda to prilagođavaje prethodnim tradicijama na terenu. To je u početku učvršćavanja hrišćanstva išlo toliko daleko da je i dan Isusovog rođenja pomeren da bi se u isti dan slavio stari praznik rođenja novog godišnjeg ciklusa i rođenje novog Boga. Smisao je skoro isti pa zašto onda ne i u isti dan. Poenta je u onom skoro, ali da ne davim dalje. Izvini i za ovo.

I ovo stoji.
Hrišćanstvo, Islam i judaizam, današnjice možemo svrstati u jednu klasu religija koja nosi naziv Paternalističke.
:rtfm::worth::dash::sad2:
Razlozi za to leže u onom ’skoro’ kojih danas ima kod sve tri i odviše.

Cemu izvinjenje?

Tradicija je ono što daje identitet jednom narodu, ali pretpostavljam da si ti mišljenja da je tradicija nešto loše. Zašto?

Isus Hrist je rekao ucenicima da se drze Bozjje reci a ne ljudske tradicije...
Osudio je fariseje zbog pridrzavanja tradicije...
U Mateju 15 isus odgovara farisejima..

Matej 15
6...I vi tako ukidate reč Božju za predanja svoja.
7 Licemeri! dobro je za vas prorokovao Isaija govoreći:
8 Narod ovaj ustima svojim me poštuje, ali srce njegovo daleko je od mene.
9 Uzalud me oni poštuju učeći propise ljudskih zapovesti".

Poslednja izmena:
Isus Hrist je rekao ucenicima da se drze Bozjje reci a ne ljudske tradicije...
Osudio je fariseje zbog pridrzavanja tradicije...
U Mateju 15 isus odgovara farisejima..

Matej 15
6...I vi tako ukidate reč Božju za predanja svoja.
7 Licemeri! dobro je za vas prorokovao Isaija govoreći:
8 Narod ovaj ustima svojim me poštuje, ali srce njegovo daleko je od mene.
9 Uzalud me oni poštuju učeći propise ljudskih zapovesti".

Možda ne mislimo na istu tradiciju. Ja sam mislila baš na ovu u kojoj se slavi Bog i Isus ... Božić, Vaskrs ...
Da li si mislila na sv.Jovana, sv.Petku, sv.Nikolu ... ako jesi, slažem se da su to Pravoslavni običaji, pardon, Srpski Pravoslavni običaji, ali ne vidim ništa loše u tome.
Da se vratimo na temu ... od mnogih sam čula i čitala da je Bog dao samo ljudima slobodu volje, pa ako je tako, kako se zove odluka Luciferova da se odmetne od Boga?

Mislim da ste jako pobrkali loncice.

Zadatak crkve nije da uci ovome ili onome (kuvanju, zemljoradnji i sl.), niti je crkva dobrotvorno drustvo da nekoga hrani i oblaci, vec treba da obuci coveka da se priblizi Bogu, i po mogucstvu se vrati Tvorcu i postane (ponovo) jedno sa njim. I nista vise. Za taj cilj, crkva uzima kao uzor instrukcije osobe koja je dostigla visok nivo duhovnosti/jedinstva sa Bogom, i kao takva ima (misli se na tu osobu) sta da kaze drugim ljudima (kako da do toga dodju i oni).

Sve sto crkva propoveda mora biti podredjeno tome. Naravno, posto je crkva bila ujedno i mesto opismenjavanja, ona je dobila i znacajnu obrazovnu ulogu (pa u neku ruku i pomagaca) ali to je sve nebitno za njenu pravu ulogu.

To sto mi crkvu svrstavamo po nacionalnom ili nekom drugom principu je nas problem (mislim ljudi uopste).

Naravno, donekle je logicno da ce svaki narod na nesto drugaciji nacin gledati na jedno te isto crkveno ucenje, u skladu sa nekom svojom tradicijom. Ali to ne znaci da su to druge crkve/ucenja, vec da nesavrsen covek nije svestan sustine, vec pravi neku svoju sliku svega toga.

E sad, ja bih ovde jos jednom istakao to da covek mora biti vrlo oprezan kod usvajanja koncepata koji su mu zapravo strani i nedostupni. Pocev od mene, pretpostavicu da medju nama nema onih stvarno prosvetljenih ljudi, svetaca, koji vide duhovnim okom i koji su u stanju da komuniciraju direktno sa Bogom. Posto smo nesvesni tih duhovnih nivoa, sve sto o njima znamo dolazi posredno, od drugih ljudi ili iz knjiga. Posto mnogi na raznim temama ovog podforuma (da budem precizan) iznose kako oni prave neku svoju verziju duhovne istine, tumacenja Biblije, ovoga i onoga, samo zelim da upozorim na oprez pri tome i takvim tvrdnjama, jer neko ko zapravo nema pojma o necemu nema bas osnova da tvrdi kako ce on nesto zakljucivati o stvarima koje ne vidi niti moze da ih neposredno proveri.

A posto su to zapravo (potencijalno) opasne stvari, u smislu da se radi o dusi i njenoj sudbini, ne bi trebalo da se olako igra i eksperimentise sa duhovnim disciplinama. U tom smislu zelim da odbranim insistiranje raznih crkava na tradiciji, ali samo u domenu onog zaista duhovnog, jer to bi trebalo da osigura najbolji ili bar jedan od boljih nacina da covek dostigne krajnji cilj svoga postojanja - potpuno oslobadjanje, prosvetljenje i vracanje svom pravom Ocu. Sve ostalo je zabava miliona.

Znaci krajnji oprez kada sebi date za pravo da nesto improvizujete u nekoj duhovnoj tradiciji (hriscanstvo, islam, budizam itd).

Inace posto sam ja hriscanin koji se (za sada malo, nema se vremena) bavi proucavanjem Veda, i obe tradicije zastupaju tezu da postoji Pakao, ja mogu samo da se priklonim tom misljenju (bez ikakvih prakticnih dokaza, naravno). Stavise, Vede poznaju nize nivoe postojanja od nasih, sto ne spada u Pakao, i narke, sto zapravo odgovara nivoima u Paklu. Boravak u narkama ne traje vecno, za razliku od hriscanskog vecnog boravka u Paklu.

I za kraj slag pitanje - mada Biblija pominje, ali koliko znam samo u jednoj ili dve recenice, pad andjela, odakle mi zapravo znamo o tome i koliko je taj izvor verodostojan? Drugim recima, da li je uopste bilo pada andjela?

Poslednja izmena:
... od mnogih sam čula i čitala da je Bog dao samo ljudima slobodu volje, pa ako je tako, kako se zove odluka Luciferova da se odmetne od Boga?

Nisam bas siguran u ovo. Mozda si cula da je dao ljudima u odnosu na zivotinje, ali ne i da je samo ljudima u citavom univerzumu data slobodna volja. Sva inteligentna bica imaju slobodnu volju, pa time i andjeli.

E sad, Lucifer je takodje pao pod uticaj Ega, tog velikog problema za sve koji se bave bilo kojom duhovnom stazom. Inace, u Vedama pravila koja vaze za ljude u principu vaze i za bozanstva - i ona trpe kletve drugih bozanstava, u istom vidu kako to dozivljavaju i ljudi. A kada coveku proradi ego on zaboravi na Boga i sebi dozvoljava sve i svja, i on postaje i Bog i najpametniji itd.

Ono sto sam hteo je da ukazem na jedan lep primer kako Bog deluje. Nesto slicno je napisao Vladika Nikolaj, ali ne znam u kom delu, imao sam negde taj odlomak. On je opisao kako izgleda kada covek objavi rat Bogu. Sjajan tekst.
Elem, u Vedama jedno od vrlo znacajnih ali prilicno zastrasujucih bozanstava je Rudra (zapravo ima vise Rudri, ali nije bitno za sustinu). Rec Rudra izvedena je iz sanskritskog rud - plakati (srpski rid - ridati), i smatra se da Rudra kaznjava, te stoga ta reputacija zastrasujuceg. Medjutim, Rudra je onaj koji stiti, i covek zapravo place kada Rudra ode od njega, kada ga napusti. Ne cini Rudra nista vise od toga. Naravno, covek tada place sa razlogom, jer kada nestane zastita svakakve lose stvari mu se dogadjaju.
Slicno je napisao Vladika Nikolaj, ukratko i krajnje parafrazirajuci, da Bogu ne pada na pamet da ratuje se nistavnim covekom, cija sva oruzja uzeta zajedno za Boga ne predstavljaju niti cackalicu, ali ce Bog, razaloscen tim neprijateljstvom coveka prema sebi, uslisiti i tu covekovu molbu i otici. Kako Bog odlazi od coveka, ovaj vene, degenerise se i propada jer kako ce covek da zivi bez Boga? Ne treba coveku nista gore od toga da ga Bog napusti.

U skladu sa tim, pretpostavljam da je i Luciferova odluka, kojoj je Bog udovoljio, zapravo bila pogubna za njega samog - da bivstvuje bez bozjeg prisustva do kraja vremena. Po meni, takva odluka moze se nazvati samo jednim imenom - GRESKA!

Posto smo nesvesni tih duhovnih nivoa, sve sto o njima znamo dolazi posredno, od drugih ljudi ili iz knjiga.

Ne bih bio baš siguran u to.
Kad nam se desi da učinimo nekom nešto loše, jel' to uviđamo samo ako nam to neko kaže ili negde nešto o tom pročitamo, ili postoji možda još neki reklo bi se unutrašnji glas

Znaci krajnji oprez kada sebi date za pravo da nesto improvizujete u nekoj duhovnoj tradiciji (hriscanstvo, islam, budizam itd).

Svaka čast na ovome.

Ko pazi
može sve,
ko ne pazi,
ne može ništa,

a još dobije i po turu (ovo je dodatak, kog sam koristio dok su moje damice bile mlađe)

I za kraj slag pitanje - mada Biblija pominje, ali koliko znam samo u jednoj ili dve recenice, pad andjela, odakle mi zapravo znamo o tome i koliko je taj izvor verodostojan? Drugim recima, da li je uopste bilo pada andjela?

Pad anđela, kao arhetipski scenario se jako često dešava tokom istorije, pisane i nepisane. Kao model delovanja, neuvežbane namere, dešava se još češće, svakom ponekad, praktično svakodnevno. To je jednostavno jedan obrazac instinktivnog animalnog delovanja sa svojim uzrocima i posledicama. Danas se uglavnom pripisuje muškom mačo ponašanju, ali se jednako da prepoznati u nekim tipično ženskim postupcima, sa manje ili više istim posledicama.
Model delovanja, koji dovodi do tipične posledice tzv, pada anđela, je direktno suprotan putu duhovnog razvoja i zato uopšte ne čudi, što mu je u starim knjigama, koje se bave duhovnim razvojem, posvećena dužna pažnja. Prikazan je obično u metaforičnoj legendi kao negativan primer u veoma velikom broju verzija. Mislim da je to suština oko koje se vrte aktivnosti tipa da li ga je bilo ili ne.
Jedan princip, zakon prirode, jednostavno jeste, postoji van vremena i mislim da nije suvislo pitati se da li ga je bilo ili ne. Kao kad bismo se pitali da li se desio zakon zemljine teže.
Dešava se poodavno i kako vidim, skoro neće prestati da se dešava.
A primera uvek ima kol’ko voliš.
Sad, da li je Njutna delovanjem istog opaučila jabuka po glavi kad je dremao pod drvetom, ili ga je promašila krajne je nebitno. Mnogo je bitnije da ih je uz nju palo još jako mnogo i svaka na dole, jer zakon, znali ga mi ili ne, traje sa ovim našim vremenom i prostorom iliti 3D.
Možda se na ovaj način razmišljajući može proviriti u 4D, ako bi tamošnje stvari probali shvatati kao nadvremenske principe?
Nije li starovekovno mnogoboštvo jedan pokušaj u tom pravcu?
Neuki odjek jedne mnogo starije tradicije?

Luciferova odluka, kojoj je Bog udovoljio, zapravo bila pogubna za njega..... samog -

Za njega nije bila pogubna, on je još jako živahan.

....da bivstvuje bez bozjeg prisustva do kraja vremena.

Meni više liči da bivstvuje protiv božijeg prisustva, kao njegova negacija, tvoreći tako sebe ravnim našoj percepciji Stvoritelja, samo suprotnim. A mi, k’o mi upecasmo se na priču o crnom i belom.
Pa ko voli popa ko popadiju?

Po meni, takva odluka moze se nazvati samo jednim imenom - GRESKA!

Da, ali naša
i valja nam učiti na njoj.
Lucifer znači nosilac svetla, drastično različito od prosvetitelja, ali samo po jednoj sitnici.

Back