Andjela
Elita
- Poruka
- 23.874
tradicije![]()
Cije i kakve tradicije se drzi Crkva?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
tradicije![]()
tradicije![]()
Tradicija je ono što daje identitet jednom narodu, ali pretpostavljam da si ti mišljenja da je tradicija nešto loše. Zašto?
A zar vera nije prvo, licna stvar svakog coveka?Bas tako. Po toj logici bi onda bilo onoliko Crkava, koliko naroda i vera bi se drasticno razlikovala od jednog do drugog naroda...
Cije i kakve tradicije se drzi Crkva?
A zar vera nije prvo, licna stvar svakog coveka?
Tradicije svojih interesa
Kakve to veze ima sa mojim komentarom? Pricamo o Crkvi i narodima, a ne o licnoj veri.
Malo si se prebacio mozda...
Tradicija svojih interesa kazes? Opet i tu govorimo uopsteno o Crkvi i narodima, a ne o pojedincu (ako si na to mislio)...
Pozdrav
Možda, ali mi bi malo neshvatljivo to povezivanje crkve sa nacijama, jel mora svaki narod da ima svoju narodnu crkvu?
Pa stoga okretoh na pojedinačnu veru kako je nazva, rekoh da vidim ima li po tvom mišljenju pojedinačna vera neke veze sa verskim zajednicama uopšte

Obicno kad se kaze da Crkva podrzava/drzi se tradicije, kao sto je "besmrtna" napisala, pomisli se na tradiciju naroda. Zbog toga sam je citirala i pitala, kakve i cije tradicije, jer ako se Crkva u svakoj drzavi pridrzava tradiciji naroda te drzave, onda ne mozemo bas ni reci da je to jedna Crkva, recimo pravoslavna ili katolicka. Na to sam mislila...
Nazalost, to i nije slucaj samo u hriscanstvu, vec i u islamu...

Sam stari zavjet je djavolje djelo

Ne u tom smislu a osim toga je nize bice od Boga... niti moze ikada biti savrsen kao Bog...
Hteo je da njega ljudi obozavaju umesto Boga, a tu ulogu nije on imao...
Samo Vrhovnom Bogu pripada ta uloga...
E vidis, u tome gresis, u tome sto se drzis Biblije
Tako je, Crkva je izmislila pakao i raj kako bi:
1) Lakse manipulisala masom
2) Naterla masu da lakse prihvati hriscanstvo (jer su isti koncepti pakla i raja postojli u paganskim religijama)
Sada cu ti reci zasto ne treba da se drzis Biblije.
Biblija nije rec Bozija, nego skup kniga koje su odredjene na saboru u Nikeji, od strane, tada, najmocnijih ljudi na svetu, i u njen sastav su usle one knjige koje su njima odgovarale. Ko zna da li su one istinite (vecina nisu) i koliko je precutano nama "smrtnicima". Ja Bibliji nikada nisam verovao, a u Boga verujem jer mi to nalaze zdrav razum, i svaki ateista taj isti razum nema, ili je prosto glup. Crkva se DRZI Biblije, slepo, ali to je samo jedno od bezbroj tumacenja te kjnige. Ne mozes samo tako iznositi izjave da se Crkva ne drzi Biblije. Crkva postpua prema vecini biblijskih zakona, koje su vekovima tu, iako nemaju apsolutno nikakvu potporu. Ja verujem u Boga, i pokoravam se Njegovim zakonima kakve ja mislim da jesu, a ne kakve su napravili Rimljani u 4. veku.
Slažem se samo sa jednim delom ovog teksta,a to je ovo na kraju da su rimljani uredili današnji izgled Biblije.Nisi u pravu da se ne treba držati Biblije.To nije samo pitanje vere u Boga,već pitanje kakav si čovek.Biblija nas uči da živimo svi u bratskoj ljubavi,što znači da se ne ubijamo,ne krademo,ne vređamo jedni druge itd.Prema tebi bi mi trebali sve to da radimo.
U nekoj knjizi sam čitao da se originalne knjige koje su ušle u sadržaj Biblije čuvaju u nekom manastiru u Egiptu.Sveti Sava je dva puta išao tamo i navodno je imao pristup tim knjigama i ostao je dosledan pravoslavnoj veri.
Pakao i raj nije izmišljotina.Imaš zapise izvan Biblije koje pišu o paklu i raju.
Da to stoji.
Crkva ima jako sluha i razumevanja za tradiciju svakog naroda iz svog okruženja. Samo to je spolja. Več tu, može se primetiti, da prihvatajući tradiciju naroda, ulazi u društvo kao moralni arbitar, ugrađujući svoj uticaj. Kada su crkveni oci razumeli svoju pastvu, to onda daje lepe primere, pomoći siromašmima, opismenjavanja, školovanja u raznim zanatima i potom sve večeg uticaja dogme, ali dobro. Generalno to je veliko pomaganje ili delovanje okrenutosti ka drugima.
Kada crkveni oci ne razumeju dovoljno svoje okruženje i to se dešava, jer i oni su samo ljudi, kada osete da je njihova perspektiva na terenu ugrožene, bilo to tako ili ne, crkva se okreće sebi i tada zna da pokaže svoje drugo lice. Takve stvari istorija čoveka pamti mnogo više, nego one dobre, malo nepravedno ali šta ćeš?
Promene na njenoj spoljašnjosti su ono što što uočavaš, ako sam dobro shvatio Međutim u njenoj suštini, jedne verske zajednice koja ispoveda religiju, leže njeni interesi, koje ona mora da sledi ili će se ugasiti. Otuda to prilagođavaje prethodnim tradicijama na terenu. To je u početku učvršćavanja hrišćanstva išlo toliko daleko da je i dan Isusovog rođenja pomeren da bi se u isti dan slavio stari praznik rođenja novog godišnjeg ciklusa i rođenje novog Boga. Smisao je skoro isti pa zašto onda ne i u isti dan. Poenta je u onom skoro, ali da ne davim dalje. Izvini i za ovo.
I ovo stoji.
Hrišćanstvo, Islam i judaizam, današnjice možemo svrstati u jednu klasu religija koja nosi naziv Paternalističke.
Razlozi za to leže u onom ’skoro’ kojih danas ima kod sve tri i odviše.
Tradicija je ono što daje identitet jednom narodu, ali pretpostavljam da si ti mišljenja da je tradicija nešto loše. Zašto?
Bas tako. Po toj logici bi onda bilo onoliko Crkava, koliko naroda i vera bi se drasticno razlikovala od jednog do drugog naroda...
Isus Hrist je rekao ucenicima da se drze Bozjje reci a ne ljudske tradicije...
Osudio je fariseje zbog pridrzavanja tradicije...
U Mateju 15 isus odgovara farisejima..
Matej 15
6...I vi tako ukidate reč Božju za predanja svoja.
7 Licemeri! dobro je za vas prorokovao Isaija govoreći:
8 Narod ovaj ustima svojim me poštuje, ali srce njegovo daleko je od mene.
9 Uzalud me oni poštuju učeći propise ljudskih zapovesti".
... od mnogih sam čula i čitala da je Bog dao samo ljudima slobodu volje, pa ako je tako, kako se zove odluka Luciferova da se odmetne od Boga?
Posto smo nesvesni tih duhovnih nivoa, sve sto o njima znamo dolazi posredno, od drugih ljudi ili iz knjiga.
Znaci krajnji oprez kada sebi date za pravo da nesto improvizujete u nekoj duhovnoj tradiciji (hriscanstvo, islam, budizam itd).
I za kraj slag pitanje - mada Biblija pominje, ali koliko znam samo u jednoj ili dve recenice, pad andjela, odakle mi zapravo znamo o tome i koliko je taj izvor verodostojan? Drugim recima, da li je uopste bilo pada andjela?
Luciferova odluka, kojoj je Bog udovoljio, zapravo bila pogubna za njega..... samog -
....da bivstvuje bez bozjeg prisustva do kraja vremena.
Po meni, takva odluka moze se nazvati samo jednim imenom - GRESKA!