Razgovor sa ateistima

Šta se žališ, zar jehova nije sa tobom?

Nije lako :)...teret je to veliki...neće ga svako da nosi..više vole ljudsku slavu...nemoj misliti da je služba Bogu nešto lepo i lako...šta kaže Ilija prorok kada se obeshrabrio? Dokle Gospode-Jahve...ne mogu više..stavljaš na mene preteško za nošenje..ili šta je uradio Jona..pobegao tj. pokušao da pobegne od onoga što Gospod traži. Tako da prevelik je teret..dakle ako misliš da je to lepo i lako ne nije.

Ali da...Bog daje snagu neverovatnu...tačno se vidi da bez Božije pomoći nema ništa..samo treba ostati dosledan. Bog će pomoći...i pomaže. Amin.

Nije lako :)...teret je to veliki...neće ga svako da nosi..više vole ljudsku slavu...nemoj misliti da je služba Bogu nešto lepo i lako...šta kaže Ilija prorok kada se obeshrabrio? Dokle Gospode-Jahve...ne mogu više..stavljaš na mene preteško za nošenje..ili šta je uradio Jona..pobegao tj. pokušao da pobegne od onoga što Gospod traži. Tako da prevelik je teret..dakle ako misliš da je to lepo i lako ne nije.

Ali da...Bog daje snagu neverovatnu...tačno se vidi da bez Božije pomoći nema ništa..samo treba ostati dosledan. Bog će pomoći...i pomaže. Amin.
Nije lako biti kitu u trbuhu bukvalno, razumem te upotpunosti

Nije lako biti kitu u trbuhu bukvalno, razumem te upotpunosti
vi kao hriscani niste u obavezi da verujete da je JONA BIO ZAISTA 3 DANA U TRBUHU KITA, mozete da verujete da je to bajka, ali tom bajkom se Hristos okoristio da bi prorekao za sebe sta ga ceka
„Jer kao što je Jona bio u trbuhu kitovom tri dana i tri noći tako će biti i sin čovečiji u srcu zemlje tri dana i tri noći“ (po Mateju 12, 40)

DA LI RAZUMETE, DA IZ BAJKE HRISTOS PROROKUJE REALU?
na drugoj strani posle vaznesenja GOSPODNJEG, IZOPACITELJ OD REALE PRAVI BAJKU, na koju upozorava sledece.

2. PETROVA 2,16-17
Jer vam ne objavismo silu i dolazak Gospoda našega Isusa Hrista sledujući izmišljenim bajkama, nego smo sami bili očevici veličanstva Njegova.
Jer On primi od Boga Oca čast i slavu kada mu dodje ovaj glas od veličanstvene slave: Ovo je Sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji.
OVA POSLANICA JASNO REFERIŠE O DOKAZANIM APOSTOLIMA KOJI SU BILI SVEDOCI SLAVE GOSPODNJE, SLAVE BOŽIJE NA GORI (MATEJ 17,2…, MARKO 9,3…, LUKA 9,29…), A NA DRUGOJ STRANI, KAO KONTRAST, RASKRINKAVA IZMIŠLJENE BAJKE (BASNE) PISCA LAŽNOG OTKRIVENJA 5,12...:dostojno je jagnje zaklano, da primi silu i bogatstvo i premudrost i čast i slavu i blagoslov.
SAB. POSL. SV. AP. JUDE JAKOVLJEVOG 8 Slično, dakle, i ove sanjalice skrnave telo i preziru Gospodstvo, a na slave hule

jer kako vas dvojica vernika objasnjavate svoju veru kada vam neki ateista kaze da je to za njega isuvise apstraktno, bajkovito, basnovito?

jel, znamo da je bog - duh, apstraktna ideja?

pa upravo konkretizacijom kroz ISTORIJSKOG HRISTA KOJI JE KAMEN I STENA [CONCRETE]! 5. Mojsijeva 32,4-6 Delo je te stene savršeno
  • Knjiga Isusa Navina 4,3-5-8-9-20 ...i uzeše 12 kamena isred Jordana, kako beše rekao Gospod Isusu, prema broju plemena Izrailjevih; ...
ITD Dopuna: Konkretno ili apstraktno

to vam je i definicija vere [USLOVNO RELIGIJE], da uspostavimo nanovo VEZU od apstraktnog BOGA konkretnog HRISTA, JER LJUDI MOGU DA IMAJU RAZNE PREDSTAVE O BOGU, razne fantazije, pa da se ateisti smeju, ali upravo zato mi imamo konkretizaciju BOGA kroz coveka ISUSA - KAKO VAM TO NIJE JASNO, sta je vera, a sta nevera?

Poslednja izmena:
znaci nemamo slobodnu volju?

ima i takvih koji nemaju ljubavi u sebi,ali ni to nije njihova volja nego poremecaj ,

kao sto ni ljubav ne kontrolises ali se ona rodi i raste

prvo ti se neko fizicki svidi pa onda to naraste na misaono slaganje i dodje do ljubavi

moze i obrnuto, ali normalna osoba voli vise aspekata voljene osobe .
Све ми се чини да ти бркаш љубав и страст, илити

ljeti dolijeće na tisuće zdralova
u prvom sutonu
jedan od njih skida prsten sa zelene naranče
predah između ratova
zasto uzdišu stasale djevojke
poljupce i onako nitko ne broji
olovni kovčezi nošeni maticom
kriju šarena odličja
ili je nemir
ili je strast
ima tog ovdje i suviše...

jer kako vas dvojica vernika objasnjavate svoju veru kada vam neki ateista kaze da je to za njega isuvise apstraktno, bajkovito, basnovito?

jel, znamo da je bog - duh, apstraktna ideja?

pa upravo konkretizacijom kroz ISTORIJSKOG HRISTA KOJI JE KAMEN I STENA [CONCRETE]! 5. Mojsijeva 32,4-6 Delo je te stene savršeno
  • Knjiga Isusa Navina 4,3-5-8-9-20 ...i uzeše 12 kamena isred Jordana, kako beše rekao Gospod Isusu, prema broju plemena Izrailjevih; ...
ITD Dopuna: Konkretno ili apstraktno

to vam je i definicija vere [USLOVNO RELIGIJE], da uspostavimo nanovo VEZU od apstraktnog BOGA konkretnog HRISTA, JER LJUDI MOGU DA IMAJU RAZNE PREDSTAVE O BOGU, razne fantazije, pa da se ateisti smeju, ali upravo zato mi imamo konkretizaciju BOGA kroz coveka ISUSA - KAKO VAM TO NIJE JASNO, sta je vera, a sta nevera?
Budi jasniji, da li ti smatraš da je jona zaista bio u kitu ili je to samo priča?
I dodatno pitanjce.
Bog i đavo sede i igraju se sa ljudskim životom kao testiraju ga. Metafora ili bukvalno?
Molim te budi što kraći

to je prorocanstvo, ili slagvort da se HRISTOS nadoveze
a za ovo drugo - mani me igranja
Priča je o simbolici, pretskazanju, metafori ili o bukvalnim događajima. Joca mi kaže da moram sve bukvalno da shvatim, pa se nadam da je bezgrešan jer u protivnom bi bio bez jednog oka, bez jedne ruke ... Ili mu to mnogo drastično pa ipak za svaki slučaj tumači simbolično. Ali onda je to licemerstvo, mene savetuje da gledam bukvalno a on po nahođenju tj šta mu odgovara. Zato pitam i druge da li je Biblija za duhovnost ili stvarni događaji. Ako su stvarni događaji onda
Zmija je pričala i bila razumna, zašto sad nije tako ne znam
Magarica je pričala, a zašto sad ne priča ne znam
Medvedica rastrgla decu zato što su se rugala proroku, a zašto sad medvedi nisu toliko razumni, ne znam
Đepeto je bio u utrobi ribe kao i jona, jona je bio stvarno a Đepeto je bajka
Itd

aludiras na knj. o jovu, tema je bila i cini mi se da ja nisam pobegao; daj tumacenje, ili jos bolje link teme, pa bi videli, opet.
Ko je đavo, šta je đavo, ako je đavo stvarni lik onda đavo šuruje sa Bogom jer sve što radi radi sa "dopuštenjem" a mi ga zovemo krvnikom ljudskim i božijim protivnikom, a bog ga pušta. Pa kojom logikom su oni protivnici? Priča da će on "videti" jednog dana je priča za malu decu.
Ako je đavo personifikacija zla u čoveku i to zlo će biti oterano u ognjeno jezero, što znači da će se čovek pročistiti prosvetliti to mi već ima nekog smisla. I ponovo itd.

Ne vec dolaze do takvog zakljucka na osnovu svetih spisa, zatim predanja od svetitelja i td.
Znaci rekla-kazala pa to prosledjuju dalje :)
Пакао, у датом примеру није пакао који постоји сада и овде, већ стање будућег века односно како ће пребивати они који не желе Христа после Суда и после другог Христово доласка
Ma ok, razumeo sam to ali kako pouzdano da znamo da je ovo istina ?
Samo hipoteza, mozda a mozda i ne......

Priča je o simbolici, pretskazanju, metafori ili o bukvalnim događajima.
Jona je prorok koji prorokuje o HRISTU, ali ti mozes isto da odgovoris Joci i za PSALME - zasto ima duple arsine, pa jedanput kaze da se odnosi na HRISTA, KADA GOVORI PSALMIST, A KADA JE JONA U PITANJU ONDA NE.

ako je đavo stvarni lik onda đavo šuruje sa Bogom
MISLIS kao - SURE? taj stvarni lik nastoji sve da ubedi da je tako, ali mi znamo da je on lazov.
Ako je đavo personifikacija zla u čoveku i to zlo će biti oterano u ognjeno jezero, što znači da će se čovek pročistiti prosvetliti to mi već ima nekog smisla. I ponovo itd.
nije djavo perosnifikacija zla u coveku, nego je stvarni lik koji pokusava da udje u coveka - ne treba mu to dozvoliti, mada znamo da je mnoge prevario, pa posle egzorcizam, isterivanja djavla.

Чекај, зар ти ниси атеиста ? Ако очекујеш да се Бог баш теби материјализује и да ти каже да је све истина, то не иде баш тако.
И наука као таква је веровала у разне ствари, па су дошла нова истраживања и експериментално потврдила ранија уверења.
Што се вере тиче, можеш пронаћи истраживање искустава после смрти, у књизи је истражено 1000 искустава људи широм света, што представља једно обимно истраживање.
Да заиста нема ничег, после смрти људи не би имали никаква осећања када их више нема.
Данас имаш многобројне исповести људи који су неколико дана или сати били мртви, неки од њих су и видели пакао, који постоји, сада и овде.
Ми мислимо да ако нешто не видимо својим очима, да та димензија не постоји, но међутим...

nije djavo perosnifikacija zla u coveku, nego je stvarni lik koji pokusava da udje u coveka - ne treba mu to dozvoliti, mada znamo da je mnoge prevario, pa posle egzorcizam, isterivanja djavla
Đavo je neki strašan lik iz paganskih mitologija. Biblija koja takođe nije imuna na dualizam takođe ga uzima za neku vrstu boga koji vlada zemljom u cilju zastrašivanja čoveka. Međutim pošto ja simbolizujem bibliju, gde i sama biblija nije jasna u opisu istog ostaje mi i dalje opcija da je đavo zlo. Bog decidno kaže da stvara zlo, Isus petru kaže beži od mene sotono, Isusa vodi sveti duh da ga đavo kuša, gde si ti video i kojom logikom zaključuješ da niže biće kuša više biće? Kao kad bi tvoje dete kušalo tebe.
Ok vi ćete da kažete đavo je kušao čoveka Isusa, a šta da je isus podlegao kušnji, pocepao bi se bog? Stvorenje jače od stvoritelja?
Mambo-džambo isterivanje đavola, to je psihičko oboljenje duše koja je zapala u mrak i treba je izvući iz tog mraka.
Gde sve ima nelogičnosti. Ti kad poseješ žito, kukuruz i sl. ne čekaš da korov zajedno raste sa žitom nego uništavaš korov u startu da bi biljka mogla nesmetano da se razvija itd

Biblija koja takođe nije imuna na dualizam
dualizmi nisu svi losi, ima i dobrih, ima pravih i laznih - to cemo drugi put
neku vrstu boga koji vlada zemljom u cilju zastrašivanja čoveka
tako je ispalo da djavo vlada, ali to nije istina, i ne treba se plasiti nikoga, samo BOGA.- ima dosta prevare, ne uzimaj sve zdravo za gotovo
gde si ti video i kojom logikom zaključuješ da niže biće kuša više biće?
to je koncept bica, ali zaboravljaS DA JE BOG - DUH., pa i djavo je duhovno bice.
a šta da je isus podlegao kušnji,
ali nije podlegao.
nego uništavaš korov u startu
znam, ali HRISTOS RECE NEKA rastu zajedno do zetve... a zetva, jel bi vec ili ne? ja mislim, citati kazu da je vec bila.

Pročitah juče, na godišnjicu smrti Milice Kostić, da Crkva vodi postupak njene kanonizacije. Šta mislite o tome?
Milica Kostić je bila 18-godišnja učenica Medicinske škole u Kruševcu koja se 2.septembra 1974. ubila skočivši sa 11. sprata solitera u Kruševcu kako bi se spasila grupnog silovanja kad su je 5 muškaraca zatvorili u sobu. Bila je priča da je jedan od njih nekakav lokalni funkcioner.

Bog i đavo sede i igraju se sa ljudskim životom kao testiraju ga. Metafora ili bukvalno?
Molim te budi što kraći
Овако, у питању су трансцедентне истине прилагођене човеку.
Као када пише "Бог се покајао", или "Бог је замахнуо десницом својом".
Богу се дају људске особине, да би се ближе објаснило, исто као што Бог допушта зло, да би се то објаснило људима, пише се на овај начин.
На пример, може да се напише "Авраам је био веома веран и добар човек".
Међутим, написано је да је Бог тражио од Авраама да жртвује сина. И да је Авраам три дана путовао са сином, имајући поверење у Бога.
Дакле то није био само тест као тест за човека, већ доказ Авраамовог поверења у Бога, јер Бог не жели људске жртве.
Тако је и код Јова, а и данас, лако је бити добар када имаш богатство, а када све изгубиш, лако је запитати се шта је то човек згрешио, па и похулити на Бога. Тако се приказала вера праведног Јова.
Pročitah juče, na godišnjicu smrti Milice Kostić, da Crkva vodi postupak njene kanonizacije. Šta mislite o tome?
Milica Kostić je bila 18-godišnja učenica Medicinske škole u Kruševcu koja se 2.septembra 1974. ubila skočivši sa 11. sprata solitera u Kruševcu kako bi se spasila grupnog silovanja kad su je 5 muškaraca zatvorili u sobu. Bila je priča da je jedan od njih nekakav lokalni funkcioner.
Са канонизацијом се не жури. Некада прође 30-40-50 година од канонизације.
Сваке године се голубови скупљају на месту где је она скочила. Многи су покушавали да релативизују њен чин, да кажу да је то самоубиство, да је она била примитивна, девојка са села и да није требало да то учини. Зато је и написана књига о томе, да се објасни и не заборави.
Чуо сам да је неко од силеџија локални функционер, али не знам да ли је то само трач или истина.
Biblija koja takođe nije imuna na dualizam takođe ga uzima za neku vrstu boga koji vlada zemljom u cilju zastrašivanja čoveka.
Дуализам је ствар интерпретације, ко га види а ко га не види, сам дуализам генерално није постојао, јер је одбачен, и заступљен код појединих секти. Канони Гангрског сабора су једни од канона који говоре против људи који, на пример, иду у манастир а гаде се световног живота, што је немогуће односно забрањено. То што си написао је опет оно што смо рекли - приближавање трансцендентних истина човеку, не влада буквално ђаво земљом, а Христос много пута каже "Не плашите се", и поздравља ученике са речима "Мир вам", и он им објашњава да свет није и не може бити без Божје промисли.

Poslednja izmena:
Богу се дају људске особине, да би се ближе објаснило, исто као што Бог допушта зло, да би се то објаснило људима, пише се на овај начин.
Међутим, написано је да је Бог тражио од Авраама да жртвује сина. И да је Авраам три дана путовао са сином, имајући поверење у Бога.
Дакле то није био само тест као тест за човека, већ доказ Авраамовог поверења у Бога, јер Бог не жели људске жртве.
Тако је и код Јова, а и данас, лако је бити добар када имаш богатство, а када све изгубиш, лако је запитати се шта је то човек згрешио, па и похулити на Бога. Тако се приказала вера праведног Јова.

Сваке године се голубови скупљају на месту где је она скочила. Многи су покушавали да релативизују њен чин, да кажу да је то самоубиство, да је она била примитивна, девојка са села и да није требало да то учини. Зато је и написана књига о томе, да се објасни и не заборави.
Чуо сам да је неко од силеџија локални функционер, али не знам да ли је то само трач или истина.

Дуализам је ствар интерпретације, ко га види а ко га не види, сам дуализам генерално није постојао, јер је одбачен, и заступљен код појединих секти. Канони Гангрског сабора су једни од канона који говоре против људи који, на пример, иду у манастир а гаде се световног живота, што је немогуће односно забрањено. То што си написао је опет оно што смо рекли - приближавање трансцендентних истина човеку, не влада буквално ђаво земљом, а Христос много пута каже "Не плашите се", и поздравља ученике са речима "Мир вам", и он им објашњава да свет није и не може бити без Божје промисли.
Problem jeste sto bibl. Bog stvara zlo i gradi mir.

Ma uredu je sad kako to mi vidimo, obično se objašnjava okolo naokolo da se izbegne konkretno.
Pitanje koje sam postavio bilo je da li je to bio stvarni događaj ili priča.
Da li su bog i đavo nešto dokazivali ili se tumači kao alegorija o vernosti ili što ti kažeš poverenje u boga, što se tiče jova.
Što se tiče kušanja Isusa, ako je opcija nemoguće da Isus podlegne onda je to samo priča šta je pretežnije za dušu, ukoliko je moguće da podlegne, šta se tad dešava sa bogom?

Кушање Исуса је прича која је била много битнија нама него Христу. Немогуће је да Христос не однесе победу у кушању, за нас постоји више поука...
Крштење (Христос није ни морао да се крсти).
Пост у пустињи (у то време, и у време Старог Завета пост значи да се не једе ништа, пост касније добија овај наш облик).
Оне класичне зачкољице Христу су биле такве да би ми нешто научили, када Ђаво цитира псалме, а Христос одговара "Не искушавај Господа Бога свога". У том смислу је поента какву поруку то за нас носи, управо као што си и сам рекао. Када Христос одбија сва земаљска блага, само да се једном поклони Ђаволу, порука је јасна, и веома актуелна и дан данас, да не треба служити демонима, па макар имали сва богатства овог света. Не имплицира се да је стање богатог човека зло, већ да не треба бити богат по сваку цену, као што и човек у причи о житницама, који је срушио житнице да би изградио нове, није лош јер је срушио старе и изградио нове. Већ је лош јер је мислио да му због мноштва новца нико не може ништа, да је зарадио пуно пара и да га баш брига.

Opet me ne razumeš šta pitam, to što si protumačio je poenta zašto post i da slavoljublje, srebroljublje i stomakougađanje šteti duši.
Pitanje je jednostavno, da li je neko "krilato" stvorenje zaista kušalo sina božijeg ili je samo priča koja je ispričana apostolima kao uostalom što je imao običaj da govori sve kroz priče.

Back