Razgovor sa ateistima

U par navrata po nekim temama postavih pitanje nasim dragim ateistima o tome sta je to sto ih nagoni na neprestano pljuvanje po Crkvi, i nikako da se javi neko da mi objasni.

Rekoh negde da poznajem vise ljudi koji se tako izjasnjavaju, i imam veoma dobre odnose sa njima. Nikakvih problema. Ljudi puni razumevanja, dobri, spremni da pomognu, zabavni...Sa jednim idem i u ribolov. Najverovatnije i danas idemo.

U ovoj temi, ako je moguce, ne zelim da razgovaramo o Bogu ili Crkvi, vec o vama koji imate taj poriv da vredjate ono u sta ne verujete, da namerno izvrcete istinu, da trolujete ponizavajuci sve ono sto je nama Hriscanima Sveto.

Zasto? Sta je to sto ce te sad nagoniti da mi odgovoris ostro opet pljujuci po Crkvi? Da li uopste ima nekog od vas koji se usudjuje da malo kriticki analizira svoje ponasanje?
Ne bi ja u tu sektu, al cuo sam da je i kralj ovaj nas u toj sekti

U par navrata po nekim temama postavih pitanje nasim dragim ateistima o tome sta je to sto ih nagoni na neprestano pljuvanje po Crkvi, i nikako da se javi neko da mi objasni.

Rekoh negde da poznajem vise ljudi koji se tako izjasnjavaju, i imam veoma dobre odnose sa njima. Nikakvih problema. Ljudi puni razumevanja, dobri, spremni da pomognu, zabavni...Sa jednim idem i u ribolov. Najverovatnije i danas idemo.

U ovoj temi, ako je moguce, ne zelim da razgovaramo o Bogu ili Crkvi, vec o vama koji imate taj poriv da vredjate ono u sta ne verujete, da namerno izvrcete istinu, da trolujete ponizavajuci sve ono sto je nama Hriscanima Sveto.

Zasto? Sta je to sto ce te sad nagoniti da mi odgovoris ostro opet pljujuci po Crkvi? Da li uopste ima nekog od vas koji se usudjuje da malo kriticki analizira svoje ponasanje?

1.Zasto neki vredjaju neciju religiju ili predstavnike te religije ili religiozne ljude...., njihova slobodna volja, mozda im je previse dosadno u zivotu,.....

-takodje je isto smesno kada religiozni ljudi poistovecuju njihovu religiju sa naukom.... ali svako ima pravo da kaze sta god zeli, sto ne znaci da je u pravu ali i dalje smatram da svako treba da ima pravo da kaze sta god zeli bilo to uvredljivo ili ne je apsolutno nebitno.

Govor se ne sme cezurisati. (Moje licno misljenje)

2. Ono sto mi smeta je finansiranje religija drzavnim novcem, neka svaka religija uzima novac od njenih vernika, a ne da svi placaju.

Ono sto mi smeta kod "religioznih ljudi" je sto nisu religiozni, vec samo pricaju a postovanje te religije se uvek stavlja u drugi plan, ovo se odnosi i na one koji tu religiju predstavljaju......... glupo je da takvi ljudi osudjuju ateiste, agnostike, i ostale.

Kao i prica "nasa religija je ona prava",.... i slicne nebuloze.

Moja poruka religioznim ljudima je:
BUDI RELIGIOZAN ZA SEBE, jer mene ne interesuje.

Pozdrav.

Šta bi bilo sa bogom da je podlegao, to je pitanje
Ovde te opet vracam na stanoviste - ko se to pita?
DA LI JE HRISTOS BIO SIGRAN DA NECE PODLECI? da li smo mi hriscani danas sigurni da nije mogao da podlegne? ja jesam siguran.

onda je samo kusac ocekivao da podlegne, i samo se kusac pita sta bi bilo kad bi bilo.
Pitanje je jednostavno, da li je neko "krilato" stvorenje zaista kušalo sina božijeg ili je samo priča koja je ispričana apostolima kao uostalom što je imao običaj da govori sve kroz priče.
dozvoli da se ubacim
nije pitanje da li to kriilato postoji, i sledstveno i njegovo stanoviste [da iskusava], vec da li postoji tvoje stanoviste, a stanoviste tog krilatog nam je jasno, pOstojalo to stvorenje ili ne, stanoviste njegovo postoji nasuprot hriscanskom, a prvenstveno nasuprot HRISTOVOM.

duh znaci stanoviste, a ne stvorenje.
to ti je defincija duha, ako nisi znao, i ne samo ti, niko.

Poslednja izmena:
STANOVISTE I STANOVI NEBESKI POSTOJE, HRISTOS IH PRIPREMA, a koja sve stvorenja postoje, koga je briga? postojala ona ili ne, je l' me brIga? NIJE.

MORAS SALE, brate da imas sigurnost. da ne otpadnes od svoje tvrdje, kako lepo apostol kaze, zauzmes stanoviste i drzis ga., jer koga je briga koliko ima neprijatelja, razvejece se u vetar sva ta ''stvorenja''.

Ovde te opet vracam na stanoviste - ko se to pita?
DA LI JE HRISTOS BIO SIGRAN DA NECE PODLECI? da li smo mi hriscani danas sigurni da nije mogao da podlegne? ja jesam siguran.

onda je samo kusac ocekivao da podlegne, i samo se kusac pita sta bi bilo kad bi bilo.
Pre dva dana si napisao da ne bi bilo hriscana
moras da budes stena,kamen, takvo stanoviste da zauzmes
Stanovište je početak za dalju razradu.

Bog nam je dao racio, um, najbolje bi bilo da ne razmišljamo. Dao nam takođe izbor i volju da li nešto hoćemo ili nećemo, interesovanja, letargiju... Sad, pošto je nelogično da bog poklekne (možda jeste u nekoj glavi da je stvorenje jače od stvoritelja), vodimo se logikom. Ako je stvaran događaj, đavo kuša boga, šta se potencira onda, đavo se uzdiže, stavlja se u ravan boga (znači dualizam, dva boga, beli i crni, od koga je jedan isus a drugi đavo, a tata ih pustio da se bore za zemlju (jehovistički nauk)), ali Isus kaže ne kušaj svog boga. (šta sad đavo ispade tupson, a sve tajne mu poverene :D)
I otvaraju se tri tačke.
Postoje dva boga
Đavo radi samo šta mu bog kaže
Priča, parabola, alegorija, simbolika itd, stvarni događaj-nikako.
To su tri tačke logike za Isusovo kušanje.

Stanovište je početak za dalju razradu.
secas se kada Isus kaze, kada mu traze da im dometne vere, kada bi ste imali vere koliko ZRNO GORUSICNO, ?
Pre dva dana si napisao da ne bi bilo hriscana
pa ne bi bilo da idu za nekom naukom jehovaca, i da nemaju stanoviste - to sto ti kazes to nije stanoviste, vec projekcija -''sta bi bilo kad bi bilo'', a ja te pitam i dalje sa kog stanovista projektujes
šta sad đavo ispade tupson, a sve tajne mu poverene :D
sa tupsonovog stanovista?

ja te pitam, kako ti mislis, koje je tvoje stanoviste, a ti mi nudis tudja ''stanovista'' za koja ti kazem da NISU STANOVisTA.

a ti kada imao stanoviste, ... imali bi i razradu, i mogli bi i da dometnemo...
jehovisticka ili tupsonska stanoviste mi nije logicno da razradjujem, ja to ne radim, osim ako necu da ih izvrgnem ruglu

Poslednja izmena:
Ako je stvaran događaj, đavo kuša boga, šta se potencira onda, đavo se uzdiže, stavlja se u ravan boga
pali andjeli su pali sa nebeske sfere, a HRISTOS JE SISAO SA NEBA, KUSANJE JE NA OVOZEMALJSKOJ RAVNI. - to je polazisna teza, polazisno stanoviste da se radnja desava na zemlji.

djavo se hvali da ima ovozemaljsku ravan i trazi dokaz da je HRISTOS IZ VISE RAVNI, DA SKOCI SA LITICE.
LAZOVIMA I KUSACIMA SE NISTA NE DOKAZUJE, TO BI BILO RASIPANJE, BACANJE PRED SVINJE.

znači dualizam, dva boga, beli i crni, od koga je jedan isus a drugi đavo
DUALIZAM JE SLEDECI
  • ISUS JE BOG STANOVISTA, BOG NEBESKIH STANOVA, A DJAVO PROJEKTUJE [''STA BI BILO KAD BI BILO''] SEBE CAK I U OVE NASE TELESNE STANOVE.
  • ISUS JE SVETLOST, A DJAVO NOSILAC SVETLOSTI - LUCIFER [BILA JE TEMA], DJAVO SAMO PROJEKTUJE sta bi bilo kad bi bilo, ON NIJE NISTA. OBICNA NULA, za gazenje..

KADA SMO KOD KUSNJE I ''NOSENJA'', vidi katolici sta veruju, djavo NJIH da ih nosi, kao munja spali.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Isusova_kušnja
Sotona je uzeo Isusa, uz Isusovo dopušteje i prenio ga u grad Jeruzalem visoko na vrh Hrama. Potom je izrekao drugu kušnju:

Poslednja izmena:
secas se kada Isus kaze, kada mu traze da im dometne vere, kada bi ste imali vere koliko ZRNO GORUSICNO, ?

pa ne bi bilo da idu za nekom naukom jehovaca, i da nemaju stanoviste - to sto ti kazes to nije stanoviste, vec projekcija -''sta bi bilo kad bi bilo'', a ja te pitam i dalje sa kog stanovista projektujes

sa tupsonovog stanovista?

ja te pitam, kako ti mislis, koje je tvoje stanoviste, a ti mi nudis tudja ''stanovista'' za koja ti kazem da NISU STANOVisTA.

a ti kada imao stanoviste, ... imali bi i razradu, i mogli bi i da dometnemo...
jehovisticka ili tupsonska stanoviste mi nije logicno da razradjujem, ja to ne radim, osim ako necu da ih izvrgnem ruglu
100 iljada puta, sve biva u pričama :D
I barem jednom mesečno me pitaš kako gledam na bibliji a ja ti nonstop odgovaram kao na alegoriju :hahaha:
Demencija?

Знаш, постоје ванбиблијска сведочења о томе да је Христос био велики човек, постоје чак и сведочења да је чинио чуда.
Nisam nikada rekao da Isus nije postojao. Postoje istoričari koji su pisali o njemu. A da li je sve tako kako u bibliji piše to je stvar vere.

Pa samo tupson i može da kuša boga
Ali je sustina da «Svi dobri darovi i svi savršeni darovi silaze odozgo, od oca svjetlosti, s kojim nema promjene ni promjene svjetla i tame» (Jakov 1,17).

Znajući da kušanje vaše vjere gradi trpljenje;
Nijedan kad se kuša da ne govori: Bog me kuša; jer se Bog ne može zlom iskušati, i on ne kuša nikoga;

Matej 13
34 Sve ovo u pričama govori Isus ljudima, i bez priče ništa ne govoraše im:

35 Da se zbude šta je kazao prorok govoreći: Otvoriću u pričama usta svoja, kazaću sakriveno od postanja sveta
pa, da, ali kada je prica, ne pominje se imenom ISUS, KAO OVDE, vec se prica prica gde su akteri anonimusi, tipa, bio jednom jedan covek, siromah, i jedan car, pa ...
a kada mi znamo aktere poimence, onda nije prica

pali andjeli su pali sa nebeske sfere, a HRISTOS JE SISAO SA NEBA, KUSANJE JE NA OVOZEMALJSKOJ RAVNI. - to je polazisna teza, polazisno stanoviste da se radnja desava na zemlji.

djavo se hvali da ima ovozemaljsku ravan i trazi dokaz da je HRISTOS IZ VISE RAVNI, DA SKOCI SA LITICE.
LAZOVIMA I KUSACIMA SE NISTA NE DOKAZUJE, TO BI BILO RASIPANJE, BACANJE PRED SVINJE.
Kad đavo kaže "ako si sin božiji" da li on uopšte zna koga će da kuša?

Ali je sustina da «Svi dobri darovi i svi savršeni darovi silaze odozgo, od oca svjetlosti, s kojim nema promjene ni promjene svjetla i tame» (Jakov 1,17).

Znajući da kušanje vaše vjere gradi trpljenje;
Nijedan kad se kuša da ne govori: Bog me kuša; jer se Bog ne može zlom iskušati, i on ne kuša nikoga;

pa, da, ali kada je prica, ne pominje se imenom ISUS, KAO OVDE, vec se prica prica gde su akteri anonimusi, tipa, bio jednom jedan covek, siromah, i jedan car, pa ...
a kada mi znamo aktere poimence, onda nije prica
I kroz priču daje pouku. Nemam problem s tim.

Pa bitno je kad smo načeli temu, jedino ako te ne zanima a voliš da se ubaciš tek onako.
ja temu vidim ovako

ateisti i vernici da zauzimaju svako svoje stanoviste, i tu se ubacuje djavo koji nema stanoviste vec se projektuje izmedju da nam.tj. meni smeta; projektovao bi se on kao sto znamo i u neke, necije stanove-satore-tela ljudska [posebna tema]

onda sam temu objasnio preko vere kao zrno iz ISUSOVE PRICE, VERA JE STANOVISTE

onda si pomenuo price, ali poenta je da u bibliji imas i price i zbilju [ria pomenu istorijski konktekst u kom se ISUS pojavio], price sluze da izvuces pouku, ucenje, a zbilja [akteri navedeni imenom] sluzi da gradis veru, ... ali prvo moras da imas to zrno posadjeno na tacno odredjenom mestu - koje se zove stanoviste

iz prica ti izvlacis [pouke], a u zbilju [avramovu isakovu, jakovljevu itd] se ugradjujes verom [gde je ISUS UGAONI KAMEN]... ALA SAM SROCIO, A? zato sto volis dualizme, i ja ih volim, pa ih i koristim kako treba, a ne da gresis [iznad sam vec ukazao kada pomenu 2 boga, crno-beli svet].

Poslednja izmena:
Nisam nikada rekao da Isus nije postojao. Postoje istoričari koji su pisali o njemu. A da li je sve tako kako u bibliji piše to je stvar vere.
Па то ти и кажем, постоје сведочења да није био обичан човек, и да је чинио чуда. Тј. његови противници кажу да је он чинио чуда. Нисам ни рекао да сматраш да Христос није постојао, већ да се поједини списи ван Новог Завета слажу са оним што тамо пише.
Потпуни је апсурд одбацити нешто само јер је нечија света књига. Уосталом у Новом Завету постоје грешке, ако пажљиво читаш, могу да се нађу. Дакле писали су је људи, али то не умањује значај и то што нам она доноси, а то је прича о богочовеку Христу.
Да је све било алегорија, брзо би се то угасило, нико неће да умре за алегоријске приче, нити га то нешто посебно погађа. Док се три века ширило хришћанство, хришћани су по цену смрти пристајали да верују у Христа. А то је једна велика ствар.

Да је све било алегорија, брзо би се то угасило, нико неће да умре за алегоријске приче.
sale voli da mu se objasnjava preko dualizama, i ja sam se potrudio da mu objasnim kako imamo i pricu i zbilju, iznad, te koja je svrha price, a koja je svrha zbilje, jel iz prica ti/mi uzimamo pouku, a u zbilju dajemo, ugradjujemo se verom, a propo UCENICKOG/APOSTOLSKOG - ''dometni nam vere'', i HRISTOVOG ODGOVORA. Taj odnos ''uzimala-davala'' ja ne bih mogao da imam, da nemam stanoviste.

Poslednja izmena:

Back