Zasto onda samo jedan entitet koga nazivas bogom? :-D zasto ih ne bi bilo vise? I zasto to ne bi bili jednorozi? Previse si bio izlozen avramovcima. U redu je postavljati pitanja kako i zasto i kada i odakle. Lose je kada formiras misljenje na osnovu losih izvora informacija. Zasto odgovor na konacno pitanje ne bi bio 42 i zasto misevi ne bi bili zemaljski bogovi? ;-)
Zasto ih ne bi bilo vise a ne jedan? Sjajno pitanje

I zasto to ne bi bili jednorozi? Sve super pitanja

Pre nego sto ti dam svoje misljenje odmah da ti kazem da sam ja PREMALO izlozen avramovcima

Drugar ja sam ako si procitao negde u ovom clanko jasno napisao kako je tekao moj zivot i religija. O religiji maltene da nisam znao nista. Do pre 2 godine otprilike. Gledao sam i uzivao u diskaveriju u emisijama u kojima ti sad verovatno uzivas kako nesto nastane ni iz cega itd

Dko slucajno ne nabasah na par apologeta koji su mi otvorili oci. I najvise volim da gledam debate ateiste i apologete pa da sam procenim sta mi ima smisla

. Tako da radije bih rekao da sam dugo bio izlozen ateistickom pogledu na svet
Sto se tice odgovora ajd necu redom nemoj da zameris. Zasto ne bi bio jednorog? Opet te pitam jel jednorog materijalno ili nematerijalno bice?

Vernici veruju u nematerijalno bice koje u razlicitim jezicima nosi razlicito ime: Bog, God, itd itd. Ime je nebitno bitno je na sta mislis. Tako da ne mozes da uporedis Boga sa bilo kojom zivuljkom. Mitskom ili stvarnom.
Zasto to ne bi bio broj 42? Pa to je bar jednostavno. Sta mi znamo o broju 42? To je broj. Jel on inteligentan? Jel ti pitas broj 42 za misljenje? Jel broj 42 moze nesto da uradi?

Sam ces da odgovoris na ovo pitanje ja ti malo pomogoh.
E ovo je teze pitanje zasto jedan entitet a ne vise njih. Znas drugar sigurno da kod grka je mnogobozacka religija bila zastupljena. Pa i kod rimljana. Ne znam dal si znao da su anticki filozofi poceli da uvidjaju probleme sa mnogobozackom religijom

Ako zelis kopiracu ti sadrzaj jedne knjige da procitas zasto ja to tako kazem da ne bude da navodim nesto bez dokaza tj izmisljam. Sadrzaj sam iskreno zaboravio ali imam pdf knjige tako da cu relativno lako da nadjem taj tekst. E sad malo da filozofiramo

. Kako mi da znamo kakav je Bog. Jel jedan ili ih ima vise? Mislim da ne mozemo da znamo kakav je Bog sta on misli koji su njegovi planovi kakav je njegov Um osim ako nam on to ne kaze. Ovo je jako slozeno ako hoces mogu da udjem u detalje nece biti problem ali da ne pisem previse ako nema potrebe tj ako te ne interesuje.
Ali pazi, cak i Hriscanski Bog nije jednostavan

Hriscani (ne svi ima i jehovini svedoci cuo si za njih) veruju da postoji Bog Otac, Bog Sin i Bog Sveti Duh. Oni ne veruju da su to 3 razlicita Boga to je jako bitno naglasiti. Vec da su oni jedno. KAKO JE TO MOGUCE NEMAM POJMA

ISKRENO. NAJISKRENIJE NEMAM POJMA. Da li neko to na svetu razume? Poprilicno sam siguran da ne

Evo moguceg razloga. Da li mislis da je moguce znati kakav je Bog tj razumeti njegov UM. Ako postoji naravno. Ajd da pretpostavimo da postoji na trenutak. Ako bismo mi nasim umom mogli da razumemo Boziji Um onda bi to znacilo da Boziji um i nije tako slozen zar ne. Ako mi mozemo da razumemo njegov Um i "sastav" (navodim sastav pod navodnicima jer je on nematerijalne prirode dakle ne mislim na nekakav materijalni sastav) onda on nista nije mocniji od nas tj i mi smo Bogovi

Nadam se da razumes na sta mislim
Samo ti meni navedi koji su to losi izvori informacija, odakle ti ta ideja, i koje to informacije mislis da su netacne rado cemo da ih prodiskutujemo.
Zaboravih ovo za miseve. Pa slicna ti je logika kao i sa jednorozima. Misevi su materijalne prirode, znam da se oni radjaju dakle nisu vecni niti sam ih video da stvaraju nesto i cine cuda.