Razgovor sa ateistima

• Začetnik teme Začetnik teme astr0
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kada bi Bog postojao šta bi bio njegov osnovni zadatak?
Postoji izreka: "Ne boli neimaština, no nepravda!"
Dakle, osnovni zadatak Boga bio bi da svetu da pravdu.

Da li pravda u životu postoji?
Naravno, ne!
Dokaz: sva događanja, od međunarodnih do porodičnih i ličnih!
Pravde nigde nema!

Pošto nema pravde - nema ni Boga! Da ga ima, moralo bi biti bar više pravde nego sada.

Naravno, ne!
Pravde nigde nema!

Pošto nema pravde - nema ni Boga! Da ga ima, moralo bi biti bar više pravde nego sada.

Vidi ovako drugar: Pitanje ti je dobro i zahteva malo vise pisanja.
Ja verujem da Bog postoji tj poprilicno sam siguran i to mislim da licni Bog postoji ako ne znas sta to znaci pojasnicu.
Slazem se da je jedan od zadataka Boga da deli pravdu. Ako si citao Bibliju onda bi znao kada Bog deli pravdu i kada ce da je deli. Koliko vidim ti si ljut na to sto nema pravde u svetu.

Prvo sto bih ti rekao Bog cak i u ovom zivotu nekad zavede red. Unisti Sodomu i Gomoru, naredi Izraelcima da pobiju ceo jedan narod (kada se ovako kaze ispada pa zasto bas Izraelci sta su oni bolji od drugog naroda mozemo i o tome nesto malo ali ovde je bitno istaci da je taj narod cinio neverovatne gadosti kao sto je zrtvovanje dece. Izraelci nikad nisu zrtvovali deci niti cinili bolestine koje je cinio taj narod (da se razumemo ni izraelci nisu idealni i oni su ne retko skretali sa puta i radili nesto levo a ne ono sto im je receno). Dakle ako si citao Bibliju videces da Bog i u ovom zivotu deli pravdu. Zasto ne zavede red odmah? To je dobro pitanje. Odgovor je zato sto daje sansu svima da se okrenu Njemu. Ako si citao Bibliju ili budes citao videces da je Bog cesto tolerantan tj opominje gresan narod (pa i izraelce) vise puta nekad to traje i godinama pa i decenijama da se promene i tek onda im sudi tako sto ih unisti ovako ili onako.

Glavni sud desice se nakon smrti. Dakle Biblijski Bog itekako ne bezi od deljenja pravde. Bar tako pise... TI mozes da verujes ili ne verujes u to to je tvoj licni izbor koji donosis na osnovu vise faktora...
Ajd sad da ostavimo Bibliju po strani i pogledamo tvoj argument protiv postojanja Boga.

Ne znam da li znas ali postoji i vera koja se naziva Deizam. Ljudi veruju da postoji nematerijalno bice koje je stvorilo svet i koje se vise NE mesa u ono sto je stvorio. Dakle to sto nema pravde nije argument protiv postojanja Boga. To moze da bude argument jedino protiv postojanja Boga koji se mesa u tok ljudskog zivota. Jedino tu moze da bude argument protiv takvog Boga. Medjutim protiv Hriscanskog Boga ili protiv deistickog argument nije validan. Naravno ostaje sada da li ima dovoljno dokaza da ja verujem tom Hriscanskom Bogu da ce pravda biti zadovoljena. To je druga prica. Pozdrav.

Poslednja izmena:
Слободно ослободи се дилеме Бог не постоји јер су га измислили јевреји и хибрид је других божанстава.

То што су неки замишљали континент са киноцефалима (Америка) не значи да исти не постоји, што је Колумбо (***** га радозналог) открио...
Е сад, крајња стварност је изван нас, богови су персонификације људских представа, а ни једна од њих не може бити сасвим комплетна. То не значи да крајњи смисао не постоји, само га ми не можемо пронаћи док смо смртни људи, а то тек неки бедуини нису могли...

zato ne verujemo u postojanje boga?
da li ti verujes u jednoroge koji znaju da programiraju u c++u?
ako ne verujes u njih, zasto ne verujes? :)

Чини ми се да за постојање Виндоуза (ако није програмиран на фортрану, што је сасвим могуће :lol: ) постоји објашњење. За настанак нечега из ничега не постоји, што се тиче науке. ;)

- - - - - - - - - -

Zasto onda samo jedan entitet koga nazivas bogom? :-D zasto ih ne bi bilo vise? I zasto to ne bi bili jednorozi? Previse si bio izlozen avramovcima. U redu je postavljati pitanja kako i zasto i kada i odakle. Lose je kada formiras misljenje na osnovu losih izvora informacija. Zasto odgovor na konacno pitanje ne bi bio 42 i zasto misevi ne bi bili zemaljski bogovi? ;-)

Па добро зашто да не... Иначе, знаш ли одакле том познатом атеисти баш тај број?
Ја имам теорију коју могу да аргументујем, само не знам шта је ту старије - кокошка или јаје :lol:

То што су неки замишљали континент са киноцефалима (Америка) не значи да исти не постоји, што је Колумбо (***** га радозналог) открио...
Е сад, крајња стварност је изван нас, богови су персонификације људских представа, а ни једна од њих не може бити сасвим комплетна. То не значи да крајњи смисао не постоји, само га ми не можемо пронаћи док смо смртни људи, а то тек неки бедуини нису могли...

Sto se tice tog "smisla" to mi je jako interesantna tema :)

Prvo sto bih rekao je da: Ako Bog postoji, i ako je stvorio sve sa razlogom, bilo bi jako cudno da nam ga ne kaze. Zar ne?

Niko od nas bio ateista ili vernik ne moze sam da dodje do smisla zivota. Ateista zapravo jedino logicno sto moze da kaze je da ga nema. Jer ako kaze da ga ima onda mora da odgovori na to ko ga je dao. Mozda ce da kaze da je i on nastao ni iz cega. Jos ako mu kazem da je smisao zivota ne nesto materijalno sta ce onda da bude :). Nema pravde, nema smisla zivota, nema moralnih zakona. Pa onda krene da sudi Bogu iz starogzaveta sto je unistio neke narode. Nema moralnih zakona a ovamo sudi kako je Bog genocidan, sadista itd. Jako interesantno :)

Recimo da Bog postoji. Koji je smisao zivota? Covek ne moze da dodje do njega sam bio on najbolji naucnik ili obican covek sa planine. Evo zasto kroz jedan primer:
Zamisli da tvoja majka napravi tortu. I ti pozoves mene u goste i rodjake i prijatelje. Recimo da je svako od nas neki naucnik za odredjenu oblast. Ja tu tortu (recimo da sam fizicar) mogu da analiziram tako sto cu da vidim koje se sve cestice nalaze u njoj. Hemicar (neki tvoj rodjak) moze da analizira koja jedinjenja se nalaze u toj torti koje veze vladaju medju atomima itd. Razumes na sta mislim. Mi tu tortu mozemo itekako lepo da je proanaliziramo ali postoji jedno pitanje na koje ne mozemo da odgovorimo :) To je pitanje: Zasto je tvoja majka napravila tortu. Mi tvoju majku mozemo da skeniramo da je hipoteticki seckamo analiziramo do mile volje (nemoj pogresno da me shvatis ni u ludilu ne bih ucinio tako nesto :D samo navodim primer) ali ako nam ona sama ne kaze zasto je napravila tortu mi necemo znati. Mozda je povod jer je dobila neku manju sumu novca na lutriji, ili je htela da te iznenadi, svasta moze da bude razlog.

Nadam se da vidis na sta ciljam :) Naucnici mogu svet da analiziraju do mile volje. I svemir. Nikad nece naci smisao osim ako nam to Bog (ako postoji) ne kaze. Jos gore sto je njega teze seckati i skenirati jer je nematerijalan hehe

Poslednja izmena:
Prvo sto bih rekao je da: Ako Bog postoji, i ako je stvorio sve sa razlogom, bilo bi jako cudno da nam ga ne kaze. Zar ne?

Ако је Бог за тебе човек, па онда ако му дајеш неке пожељне особине, како рецимо хришћани раде, онда да... Међутим, ако је реч другом нивоу реалности, облику свести о којем ништа не можемо поуздано знати... онда?
Мени се чини да је пут религија Објаве сасвим погрешан. Не ради се о томе да ти правдаш шта је неко рекао да је видео, него да сам дођеш (колко је могуће) до начина на који свет функционише - праском, науком, уметношћу, спекулацијама, интуицијом... У Ведама се каже да су мудри људи проникли у тајне битка.

Niko od nas bio ateista ili vernik ne moze sam da dodje do smisla zivota.

У потпуности не. Но не можемо много ни заједно. Оно што је што се мене тиче кључно то је не веровати безусловно "ауторитетима", кад кажем "сам" то значи да напор чиниш сам, а податке, теорије и сл су ти наравно дали други паметни (и добри) људи. Па докле се стигне...

Ateista zapravo jedino logicno sto moze da kaze je da ga nema. Nema pravde, nema smisla zivota, nema moralnih zakona.

Наравно. Једино је логично за атеисту да буде нихилиста. Узгред, нема ни материјалног света, колики је електрон? :cool:
За правду мислим да Рибар није у праву, но правда је релативан појам, одговорићу њему.

Zamisli da tvoja majka napravi tortu. I ti pozoves mene u goste i rodjake i prijatelje. Recimo da je svako od nas neki naucnik za odredjenu oblast. Ja tu tortu (recimo da sam fizicar) mogu da analiziram tako sto cu da vidim koje se sve cestice nalaze u njoj. Hemicar (neki tvoj rodjak) moze da analizira koja jedinjenja se nalaze u toj torti koje veze vladaju medju atomima itd. Razumes na sta mislim. Mi tu tortu mozemo itekako lepo da je proanaliziramo ali postoji jedno pitanje na koje ne mozemo da odgovorimo To je pitanje: Zasto je tvoja majka napravila tortu. Mi tvoju majku mozemo da skeniramo da je hipoteticki seckamo analiziramo do mile volje (nemoj pogresno da me shvatis ni u ludilu ne bih ucinio tako nesto samo navodim primer) ali ako nam ona sama ne kaze zasto je napravila tortu mi necemo znati. Mozda je povod jer je dobila neku manju sumu novca na lutriji, ili je htela da te iznenadi, svasta moze da bude razlog.

Коректно. Има она парабола како слепци "виде" по једну ногу слона, па мисле да је то шта... храм, а они пипају стубове :lol:

Naravno, ne!
Pravde nigde nema!

Ти беше неки популаризатор науке? Па не даје ли ти наука баш причу о правди. Рецимо Њутнови закони - сила акције следи сила реакције. Сваки узрок има своју последицу.
Или термодинамика. Што рече најуспешнији филозоф међу политичарима "ви можете од акваријума направити рибљу чорбу, али не можете од рибље чорбе акваријум - скували сте рибе, готово је!" Ерго, кад се зајебеш правда је да не можеш тек тако вратити време. Рецимо у недељу ми се заглави веш машина и неће да се отвори док не заврши програм. Ја кренем чекићем да је отварам, и сад је праведно да купим нову бравицу :lol:
Онда "мајмунска теорија" коју си бранио, колко се сећам. Неспособни пропадају, способни преносе гене, шта је ту неправедно?
"Ко се родио тај ће и умрети, мртвима следује да се опет роде, зашто због тога жалити" Махабхарата (добро, то још није научно доказано)
Итд...
Е сад, ако би неку вишу правду од те, па признај ствари чим постоје разликују се. Неправда је онда нужна. Неједнакост. Или можда што тражимо једнакост?
"Неправда никада не лежи у неједнаким правима, него у полагању на 'једнака' права" Фридрих Ниче, Антихрист

Dr.Hawking govori o gravitaciji kao dokazu nepostojanja Boga ,zbog sledeceg.

Gravitacija znaci postojanje mase koja se izrazava gravitonima. Ali. Ni jedan od zakona mehanike ne vazi u Kvantum mehanici jer se osnovni elementi ponasaju sasvim drugacije od elemenata prirode.Ovo ukljucuje i antigraviton. Antigraviton je stvarno, naucno dokazan postojeca cestica -antimaterije.
Zakon gravitacije je odredjen zakonom kvantum mehanike na nivou gravitona, fotona , protona, neutrona,elektrona, pozitrona,neutrina, kvarkova sa razlicitim vrstama okretanja ( spin) i na kraju antigravitona ( koje je jedno vreme Hawking i ostali naucnici zvali- virtual partical. Oni se stalno menjanjaju, krecu ali ne nestaju.cak i kada se od ukupne mase svemira formira crna rupa, gravitacioni zakon pokazuje da i ona mora da kolapsira ( eksplodira ) u novi univerzum.Time je proces stvaranja i umiranja Svemira -ciklican.U tom smislu je Hawking u pravu.I mislim d aje to jedino logicno objasnjenje postanka Univerzuma( mnozina)
Hawking sam nigde ne prica o Creatio ex Nihillo.Tako da Kraus ili nije ukapirao zakone kvantum mehanike ili je bilo osmisljeno za publiku diskoverija da ih zabavlja ta ideja O Nicemu i Nista, Nesto i Necega
Naucno" nista" je jedinstveno i bitno u filozofskim pitanjima i potpuno je ljudski koncept.Ali nema vrednost u pitanjima kvantne mehanike i gravitacije.

Mene je dugo interesovalo pitanje prostora.Vreme vise nije naucna misterija. Jer na molekularnom nivou se elektroni i gravitoni ponasaju kao da nema prostora.a to je bas za razmisljanje...

Poslednja izmena:
Ако је Бог за тебе човек, па онда ако му дајеш неке пожељне особине, како рецимо хришћани раде, онда да... Међутим, ако је реч другом нивоу реалности, облику свести о којем ништа не можемо поуздано знати... онда?
Мени се чини да је пут религија Објаве сасвим погрешан. Не ради се о томе да ти правдаш шта је неко рекао да је видео, него да сам дођеш (колко је могуће) до начина на који свет функционише - праском, науком, уметношћу, спекулацијама, интуицијом... У Ведама се каже да су мудри људи проникли у тајне битка.

У потпуности не. Но не можемо много ни заједно. Оно што је што се мене тиче кључно то је не веровати безусловно "ауторитетима", кад кажем "сам" то значи да напор чиниш сам, а податке, теорије и сл су ти наравно дали други паметни (и добри) људи. Па докле се стигне...

Наравно. Једино је логично за атеисту да буде нихилиста. Узгред, нема ни материјалног света, колики је електрон? :cool:
За правду мислим да Рибар није у праву, но правда је релативан појам, одговорићу њему.

Коректно. Има она парабола како слепци "виде" по једну ногу слона, па мисле да је то шта... храм, а они пипају стубове :lol:

Bog za mene nije covek i ne moze da bude covek. Ja iskreno ne znam Hriscanina koji ga smatra covekom ili kako neki misle da ga smatra kao dekicu sa bradom. To je Um. Kao sto sam poprilicno uveren da mi ljudi nismo samo od krvi i mesa vec da postoji Um koji kontrolise nas mozak koji dalje kontrolise telo. Dakle covek je po mom misljenju spoj i materijalnog i nematerijalnog. Ako hoces da kazes da je covek samo materijalne prirode mozemo da razmenimo misljenja na tu temu. Ne znam sta znaci put religija Objave ali ostatak teksta mislim da sam razumeo i itekako se slazem sa tobom sad cu da ti objasnim na koji nacin. Naravno da necu slepo da verujem nekom liku koji je pre par hiljada godina zapisao kako mu se javio Bog i rekao ovo i ono. Prvo sto cu da pogledam je da li to sto taj covek pise ima smisla. Ako mi covek kaze da je u redu razneti sebe i nevernike kako bi dobio 40 devica jasno mi je da ta rec nije Bozija :) Sta smisao zivota je budi dobar da bi spavao sa devicama? Nnnnda... Dakle kada citam tekst gledam da li ima smisla. Drugo sto je jako bitno je da se konkretno u Bibliji navodi da covek treba da bude u vezi sa Bogom ( ne mislim da naravno u ljubavnoj). To lako mozes da testiras ;)

Nisam te razumeo oko ovog u potpunosti ne. Jel se slazem samnom ili ne ako moze malo jasnije :) Naravno da ne treba podlezati autoritetima. Treba diskutovati baviti se umetnoscu knjizevnoscu itd. I videti polako sta ima smisla. Ali opet to su nasa nagadjanja. Cvrsto stojim iza toga da ako Bog postoji i stvorio je sve sa razlogom onda jedini nacin da ga saznamo je da nam on to kaze.

E nisam citao to za elektron ako ti nije problem izbaci link od clanka voleo bih da ga vidim. U svakom slucaju materijalizam se lako pobedjuje (ideja da postoji samo materija i nista vise). Prosto pitaj materijalistu da ti objasni informaciju uz pomoc cestica fizike i hemije ;) Jedino sto ce da ti kaze je da se informacija prenosi pomocu cestica fizike i hemije. Sama informacija je nematerijalne prirode :) Kada napises broj 5 na tabli ta informacija se nalazi na materijalu (tabli) ali je sama informacija nematerijalne prirode. Tu je kraj materijalizma Sto se tice pravde tu cu da sacekam sta ces da napises pa cu da ti vidim sta cu da odgovorim. To je interesantno pitanje mzoemo i o tome malo da prodiskutujemo.

Dakle covek je po mom misljenju spoj i materijalnog i nematerijalnog. Ako hoces da kazes da je covek samo materijalne prirode mozemo da razmenimo misljenja na tu temu.

Баш супротно. Хоћу да кажем да је човек само "духовне", боље рећи информационе природе, као и сав свет који нас окружује. А мишљења можемо разменити. Уосталом, "дух" и "материја", како их виде они који се око тога споре, превазиђене су категорије.

Ako mi covek kaze da je u redu razneti sebe i nevernike kako bi dobio 40 devica jasno mi je da ta rec nije Bozija

Али шта ако СТВАРНО добије 40 девица? :lol: Шалим се мало, али има ту збиље - ако неко у то стварно верује, а сјебан је у животу, онда ту његову веру посматрај као веома јаку овоземаљску силу.

Jel se slazem samnom ili ne ako moze malo jasnije

Да не можеш сам доћи до смисла живота?
Па да, мислим да углавном нико не може, мада можда су неки дошли до тога али то свеједно не можемо проверити нити нам се то може пренети. А нема ни готових решења, тако да...

E nisam citao to za elektron ako ti nije problem izbaci link od clanka voleo bih da ga vidim.

Ма гугл све нађе, а нешто ми пише у потпису :)
https://en.wikipedia.org/wiki/Classical_electron_radius

Jedino sto ce da ti kaze je da se informacija prenosi pomocu cestica fizike i hemije. Sama informacija je nematerijalne prirode

Да, у томе је поента.
Мада ја немам ништа против да концепт "материје" укључи и информацију, односно да је стави на прво место јер само тако може. Како ћемо шта звати није битно, ако знамо о чему говоримо...

Gravitacija znaci postojanje mase koja se izrazava gravitonima. Ali. Ni jedan od zakona mehanike ne vazi u Kvantum mehanici jer se osnovni elemnti ponasaju sasvim drugacije od elemenata prirode.Ovo ukljucuje i antigraviton.Antigraviton je stvarno, naucno dokazan postojeca cestica -antimaterije.
Zakon gravitacije je odredjen zakonom kvantum mehanike na nivou gravitona, fotona , protona, neutrona,elektrona, pozitrona,neutrina, kvarkova sa razlicitim vrstama okretanja ( spin) i na kraju antigravitona ( koje je jedno vreme Hawking i ostali naucnici zvali- virtual partical. Oni se stalno menjanjaju, krecu ali ne nestaju.cak i kada se od ukupne mase svemira formira crna rupa, gravitacioni zakon pokazuje da i ona mora da kolapsira ( eksplodira ) u novi univerzum.Time je proces stvaranja i umiranja Svemira -ciklican.U tom smislu je Hawking u pravu.I mislim d aje to jedino logicno objasnjenje postanka Univerzuma( mnozina)
Hawking sam nigde ne prica o Creatio ex Nihillo.Tako da Kraus ili nije ukapirao zakone kvantum mehanike ili je bilo osmisljeno za publiku diskoverija da ih zabavlja ta ideja O Nicemu i Nista, Nesto i Necega
Naucno" nista" je jedinstveno i bitno u filozofskim pitanjima i potpuno je ljudski koncept.Ali nema vrednost u pitanjima kvantne mehanike i gravitacije.

Mene je dugo interesovalo pitanje prostora.Vreme vise nije naucna misterija. Jer na molekularnom nivou se elektroni i gravitoni ponasaju kao da nema prostora.a to je bas za razmisljanje...

Cuo sam i ja za sve te cestice i cuda. I ucio malo o njima. I resavao Sredingerovu jednacinu hehe :)

Da znam da neki naucnici misle da je proces stvaranja i umiranja svemira ciklican. Medjutim i ta ideja je skoro prevazidjena zbog filozofskih problema oko toga da vreme nema pocetak. A i standardno je misljenje naucnika danas da je postojao pocetak prostora i vremena. Ideja o vecnom i jednom i drugom je prevazidjena. Da se razumemo Hoking je genije sto se tice fizike ali kad hoce da iskljuci postojanje Boga onda mu filozofija nije jaca strana :) Dakle kao sto rekoh ta ideja o ciklicnom univerzumu je prevazidjena. Sto se tice multiverzuma (ideje da ovo nije jedini univerzum vec da ima vise njih znas ti to nego pricam zbog drugih) neki naucnici hoce da dokazu da Bog nepostoji zbog toga. Dakle sada ne kazu da je nas svemir nastao ni iz cega vec da je jos mnogo univerzuma nastalo ni iz cega :D A cak i da postoji jos koji univerzum kakve to ima veze sa postojanjem Boga. Bog valjda moze da stvori koliko god univerzuma hoce.

Ma kraus je komedija tako jednom ga pitaju sta je nista a on rekao da je to kvantni vakuum. Kvantni vakuum nije nista to je nesto :D prazan prostor. ali eto...

A vratio bih se na Hokinga opet. Itekako prica o nastanku univerzuma ni iz cega pa pisao je knjigu o tome. Procitaj onu recenicu koja mu je centralni argument opet. ... svemir moze i hoce da stvori sebe NI IZ CEGA. Nemoj da pricas nesto sto nije tacno :)

Ma prostor i vreme su fascinantni. I meni je isto fascinantno kako kada zadjes u taj mikrosvet vladaju drugi zakoni. Cula si verovatno za double slit experiment. Fascinantno zaista. I vreme je jos uvek misterija. Da je neko objasnio vreme dobio bi Nobelovu nagradu :).

Баш супротно. Хоћу да кажем да је човек само "духовне", боље рећи информационе природе, као и сав свет који нас окружује. А мишљења можемо разменити. Уосталом, "дух" и "материја", како их виде они који се око тога споре, превазиђене су категорије.

Али шта ако СТВАРНО добије 40 девица? :lol: Шалим се мало, али има ту збиље - ако неко у то стварно верује, а сјебан је у животу, онда ту његову веру посматрај као веома јаку овоземаљску силу.

Да не можеш сам доћи до смисла живота?
Па да, мислим да углавном нико не може, мада можда су неки дошли до тога али то свеједно не можемо проверити нити нам се то може пренети. А нема ни готових решења, тако да...

Ма гугл све нађе, а нешто ми пише у потпису :)
https://en.wikipedia.org/wiki/Classical_electron_radius

Да, у томе је поента.
Мада ја немам ништа против да концепт "материје" укључи и информацију, односно да је стави на прво место јер само тако може. Како ћемо шта звати није битно, ако знамо о чему говоримо...

E slazem se sa tobom moguce je i to da postoji samo nematerijalno a da je sve materijalno plod tog nematerijalnog. Cuo sam za neke teorije oko toga moguce je ne iskljucujem mogucnost :) U svakom slucaju cist materijalizam je sigurno pogresan ;) Hvala na linku :) Sto se tice ostalog slazem se sa svim sto rece :)

Poslednja izmena:

Gravitacija znaci postojanje mase koja se izrazava gravitonima. Ali. Ni jedan od zakona mehanike ne vazi u Kvantum mehanici jer se osnovni elementi ponasaju sasvim drugacije od elemenata prirode.Ovo ukljucuje i antigraviton. Antigraviton je stvarno, naucno dokazan postojeca cestica -antimaterije.

Чекај мало, морамо бити егзактнији.
Прво, то да је антигравитон научно доказан ми је веома чудно, пошто сад проверих (а то сам већ знао) да је и гравитон спекулативна честица (што не значи да не постоји). In physics, the graviton is a hypothetical elementary particle that mediates the force of gravitation in the framework of quantum field theory...
https://en.wikipedia.org/wiki/Graviton
Е сад, оно што рече Хокинг је поприлично коректно, а ја сам га читао одавно, али шта он ту стварно демантује (ако демантује)? Демантује Постање које се у нечему поклапа са теоријом (апсолутног) Великог Праска као почетка времена. Рецимо тако. Мада није тако једноставно... Али, пази форе, форумски и многи други верници се ругају теорији ВП, зашто ни ја не знам :roll:
Тачно је да не прича о Creatio ex Nihillo, али да ли је демантовао (ево све оћу да откуцам: надмудрио) Крауса, рано је рећи. Није да ми је овај други бољи физичар, него шта стварно знамо о томе?
Па нама је једини доказ за тамну материју и тамну енергију чудно понашање гравитације на великим удаљеностима, а још нисмо уклопили гравитацију у Стандардни модел. Шта ако она не опада само са квдратом удаљености него има неки нелинеаран (рецимо синусоидан) члан па је на одстојањима типа једне галаксије јача него што је рачунамо, а на међугалактичким много слабија? Чак сам слушао једног физичара да говори о томе.
Ја јесам неко ко је скептичан према покушајима да се олако објасни свет науком, најлакше би ми било да кажем "па наука објашњава само 5% енергије", али уопште нисам сигуран да је тако - тј. да нека тамна материја или енергија уопште постоје.
Мислим да је проблем што је сада у научним круговима спекулација веома ружна реч, а теорије ма колико матиш стајао иза њих, нису много више од тога. И чисто да се зна, то каже човек који пасионирано прати све то, квантна физика и космологија су ми занимљиве, али далеко смо од коначних одговора. Ако ћемо им се икада приближити...
И да, духовност може да се базира и на свету који постоји одувек. Рецимо будизам. Или Х.П. Блавацка, која је била ближа истини од научника њеног времена :lol:

Чекај мало, морамо бити егзактнији.
Прво, то да је антигравитон научно доказан ми је веома чудно, пошто сад проверих (а то сам већ знао) да је и гравитон спекулативна честица (што не значи да не постоји). In physics, the graviton is a hypothetical elementary particle that mediates the force of gravitation in the framework of quantum field theory...
https://en.wikipedia.org/wiki/Graviton
Е сад, оно што рече Хокинг је поприлично коректно, а ја сам га читао одавно, али шта он ту стварно демантује (ако демантује)? Демантује Постање које се у нечему поклапа са теоријом (апсолутног) Великог Праска као почетка времена. Рецимо тако. Мада није тако једноставно... Али, пази форе, форумски и многи други верници се ругају теорији ВП, зашто ни ја не знам :roll:
Тачно је да не прича о Creatio ex Nihillo, али да ли је демантовао (ево све оћу да откуцам: надмудрио) Крауса, рано је рећи. Није да ми је овај други бољи физичар, него шта стварно знамо о томе?
Па нама је једини доказ за тамну материју и тамну енергију чудно понашање гравитације на великим удаљеностима, а још нисмо уклопили гравитацију у Стандардни модел. Шта ако она не опада само са квдратом удаљености него има неки нелинеаран (рецимо синусоидан) члан па је на одстојањима типа једне галаксије јача него што је рачунамо, а на међугалактичким много слабија? Чак сам слушао једног физичара да говори о томе.
Ја јесам неко ко је скептичан према покушајима да се олако објасни свет науком, најлакше би ми било да кажем "па наука објашњава само 5% енергије", али уопште нисам сигуран да је тако - тј. да нека тамна материја или енергија уопште постоје.
Мислим да је проблем што је сада у научним круговима спекулација веома ружна реч, а теорије ма колико матиш стајао иза њих, нису много више од тога. И чисто да се зна, то каже човек који пасионирано прати све то, квантна физика и космологија су ми занимљиве, али далеко смо од коначних одговора. Ако ћемо им се икада приближити...
И да, духовност може да се базира и на свету који постоји одувек. Рецимо будизам. Или Х.П. Блавацка, која је била ближа истини од научника њеног времена :lol:

To oko gravitona cini mi se da su nasli neku cesticu nzm dal su je bas tako nazvali ali nasli neku cesticu u junu pre par godina cini mi se. ili u julu. Ne mog se setim :)

Ne znam ni ja zasto se rugaju teoriji VP kad im ona ide u prilog. Do pre 50 godina se mislilo da je svemir beskonacno tu tj preovladjivalo je Aristotelovo ucenje dok se nisu pojavili dokazi da je postojao pocetak. Interesantno je navesti sta je vodja tog projekta rekao 1960-ih godina. "Ne smemo da izadjemo sa ovim rezultatima u javnost jer ce ohrabriti one koji veruju u Bibliju".

Sto se tice tamne materije i energije tu znam nesto malo pa nisam hteo da je ispravljam ako je nesto rekla jer ne znam. Meni je poznato ovo sto je i tebi poznato - znamo da postoji jer se gravitacija cudno ponasa na velikim udaljenostima. Nisam cuo za taj sinusoidalan can cuo sam samo od profesora da ne opada uvek sa kvadratom udaljenosti :) Sto mi je bilo fascinantno.

Само да додам ово за синусоидно је моја инвенција :lol: Једноставно пало ми напамет да би то било то, а постоји теорија да гравитација не пада униформно с квадратом удаљености, мада нисам видео никакву предложену формулу.

Meni je profesor rekao da opada cini mi se jos brzo nakon nekog rastojanja ali stvarno ne mogu da tvrdim 100%. 100% sam siguran da ne opada uvek sa kvadratom rastojanja a da li posle nekog rastojanja opada brze ili sporije to ne mogu sa sigurnoscu da potvrdim. Tu je gugl :D

A sto se tice ovog kako su otkrili postojanje Dark energy cini mi se da su racunarom hteli da simuliraju nasu galaskiju i otkrili da sa jacinom gravitacije za koju mi mislimo da uvek vazi sistem jednostavno ne funkcionise :)

Poslednja izmena:
Meni je profesor rekao da opada cini mi se jos brzo nakon nekog rastojanja ali stvarno ne mogu da tvrdim 100%. 100% sam siguran da ne opada uvek sa kvadratom rastojanja a da li posle nekog rastojanja opada brze ili sporije to ne mogu sa sigurnoscu da potvrdim. Tu je gugl :D

A sto se tice ovog kako su otkrili postojanje Dark energy cini mi se da su racunarom hteli da simuliraju nasu galaskiju i otkrili da sa jacinom gravitacije za koju mi mislimo da uvek vazi sistem jednostavno ne funkcionise :)

pa ne pada! fora je sto se svemir sve brze udaljava, tj. galaksije se udaljavaju sve brze, sto je suprotno ponasanju gravitona ali tipicno podlozi od antigravitona.

Medjutim imam utisak da se misli kako najveci umovi koji se bave velikim pitanjima, po misljenju forumasa, bave se time da bi dokazali (potvrdili) postojanje Boga.A to je suludo.

Sto se tice evolucije, kojoj se moram vratiti da ne bi zaglavili na astrofizici imam pitanja za Bozije sluge .:-)

Zato muskarci imaju bradavice i zakrzljale tj.nerazvijene mlecne zlezde?
Kako objasnjavate iz verske perspektive atavizam?
Kako i gde smestate hermafrodite u Bozijoj kreaciji?
Da li je ratar koji se bavi ukrstanjem i kreiranjem boljih vrsta mahuna, ovci, ruza..etc. nevernik?

Ne bih za sebe rekao da verujem u Boga vec pre nesto izmedju agnostika i vernika ili mozda bolje receno poprilicno mislim da Bog postoji ali ne predstavljam se kao vernik. Zelim da delim svoja misljenja a i da cujem misljenja ateista zasto ne veruju u postojanje Boga i da diskutujemo to koliko je moguce u nadi da cu naci istinu za kojom valjda traga i svako od nas. Unapred najavljujem da nisam arogantan i da moze da se vodi dobar razgovor. Pa eto izvolte
Nisi arogantan??? Da nisi malo pretenciozan. Zasto mislis da bih ja trebalo da znam kako i koliko verujes i u koje bozanstvo. To bi trebalo da se smatra tvoja licna, intimna stvar da li ces da verujes u boga pacova, u boga coveka ili u neku alu i vranu. Inace, ovde ima dosta ateista koji, iz ovih ili onih razloga, ali uvek logicki i racinalno, ne veruje da postoje bilokakvii bogovi pa ni tvoj u koga “poprilicno mislis da postoji”. Zasto ne veruju? Pitanje vapi za uzvratno pitanje - a zasto bi verovali. Zive u 21. veku u kome se cudesa i raznororazni duhovi ne dozivljavaju izuzev u Homoljskim planinama ili Amazonskoj dzungli.

NB. Ovo je moje direktno reagovanje na tvoj uvodni post koji je trebalo da bude Tema, a ne caskanje.

Слободно ослободи се дилеме Бог не постоји јер су га измислили јевреји и хибрид је других божанстава.
Kolega CopyRights, Astro zna ateisticko ubedjenje da bogova nema, ali ne zna zasto on sam veruje da bog postoji. Od novajlije treba ocekivati da prosvetli ateiste i da im dokaze da njegov bog, u koga on poprilicno cvrsto veruje, postoji. Svi znamo, pozvace se na Bibliju, preciznije receno na Novi Zavet... ali, da prepustimo kolegi "drugaru" da ateiste privede pameti.

Ok hvala da zatvorim temu? To mi drugar i nije odgovor na pitanje zasto si ateista Mene interesuju razlozi zasto ne verujes u postojanje Boga. Pa cu ti onda ja reci zasto mislim da nisi u pravo ako budem mislio da nisi u pravu tj ako budem mislio da ti argumenti nisu valjani pa ces ti onda da das svoje misljenje zasto budes mislio ako budes mislio zasto moji argumenti nisu valjani itd tako to ide ovaj odgovor Bog ne postoji kraj price ili Bog postoji kraj price mi nije privlacan
Da li sam ja ovo dobro razumeo, “drugar”, ti si zacrtao ceo sinopsis kako ce se odvijati tvoj i CopyRightsov dijalog. A sta ako se neko treci “umuva” u storiju?

E bas si nasao koga da pitas.
Evo ja neverujem da ateisti postoje,pa postoje,u cemu je fora?
Nadam se da nas novi kolega "drugar" nece zameriti vec iskusjoj domacici na ovakav neodmeren ispad. Nekada su muzevi, u ona stara, dibra vremena, govorili svojim zenama, - “zeno, za tebe je kuhinja i varjaca, ne mudruj kad te bog nije za to stvorio (zapamti, od mog rebarceta si napravljena), vec da brines o muzu.".

ako ne verujes u evoluciju,a kazes da je to cinjenica,da nisi kontradiktorna?
Evo zasto je s tobom tesko diskutovati. Lepo ti koleginica kaze da je evolucija cinjenica, proces koji traje, i nema potrebe da se u to veruje, to se zna. U ono sto postoji se ne veruje, to su notorne cinjenice.

Zaprepascena sam sveopstom zatucanoscu i osnovnim neznanjem ljudi koji zele ovde da sire "misljenje", imaju "stavove" a na zalost ne znaju sami preracunati razdaljine od prvog gasnog oblaka do nase planete u svetlosnim godinama.

Takodje tvrde da se naucnici oslanjaju.. na teoriju evolucije.. Teorija vise nije, vec dugo nije teorija, barem u naucnim krugovima. Kod polupismenih jos vlada "majmunska vizija" sa pljuvanjem tipicnim zaostaloj viziji sveta kakvu su imali i Englezi krajem devetnaestog veka.
I ti si jos uvek sveza ovde, navicices se na razne nesuvislosti, na nepoznavanje osnovnih naucnih postulata, na neracionalno verovanje u postojanje nebeskog carstva, nebeskih careva i kraljeva, itd. itd. Budi strpljiva i shvatices zasto su toliko zagrizeni u svoje verovanje. Recimo da, primera radi, vernica poput bankaia nema pojima o Teoriji evolucije, jer joj je bilo tesko da se izbori i zapamti sve cinjenice na kojima je ta Darvinova teorija, a sada nauka izgradjena, ali zato zna ono sto joj je pop govorio o stvaranju sveta (Prva od pet Mojsijevih knjiga). Zato vernici ne veruju u TE, jer im je tesko da prihvate komplikovane cinjenice i ne mogu da shvate taj kontinuirani proces zapocet od nastanka nase planete pre nekih 4,6 milijardi godina.

Poslednja izmena:
Sto se tice evolucije, kojoj se moram vratiti da ne bi zaglavili na astrofizici imam pitanja za Bozije sluge .:-)

Zato muskarci imaju bradavice i zakrzljale tj.nerazvijene mlecne zlezde?
Kako objasnjavate iz verske perspektive atavizam?
Kako i gde smestate hermafrodite u Bozijoj kreaciji?
Da li je ratar koji se bavi ukrstanjem i kreiranjem boljih vrsta mahuna, ovci, ruza..etc. nevernik?

Atavizmi, kada je u pitanju priča o evoluciji, ne dokazuju ništa, dok bi evolucionisti morali da razmisle o sledećim činjenicama:

- Gos'n Slučaj i "Majka priroda" nisu živa i inteligentna bića, te nisu ni sposobni da ih stvore;

- Zakon verovatnoće apsolutno isključuje mogućnost da ijedan složeniji element (a kamoli, dakle, živi organizam) nastane slučajno;

- Za selekciju je neophodna inteligencija, koju uvaženi (te i upravo pomenuti) par, po opštem priznanju, nema;

- Danas postoji bezbroj vrsta savršenih stvorova, a nijedan nije izrod do mere da bi bio tek "prelazna forma", odnosno međuvrsta;

- Prelazne forme jesu nesavršeni organizmi, koji, budući takvi, ne bi ni mogli da opstanu;

- Genetski kod strogo određuje građu, oblik i funkciju i najmanjih delova tela svakog živog bića (uključujući, dakle, i biljke), te je i to dovoljan dokaz da je priča o evoluciji (ateistička) budalaština...

LJudska mudrost

Što najviša mudrost ljudska nudi ateisti,
to najniža mudrost Božja daje realisti!
Od slave je ljudske Božja utoliko veća,

nek' se svaki ateista toga uvek seća.

Živo samo od živoga - čuše i od Luja,
al' i njih je, kao Evu, prevarila guja!
Jer da zmije ne govore - i to znaju deca,
u plitkoj se vodi zato ljudska pamet peca!

No iz nje se, kažu oni, najpre k'o ameba,
nakon bezbroj leta borbe začela i beba!
Nit' dojilju, nit' dadilju, videli joj nisu,
a potomci njeni - valjda sami nastali su!?

Jer, koliko je to ljudi, u početku, "Majka priroda" (naravno, u kohabitaciji sa Gos'n Slučajem) uspela da stvori, te otkud joj ideja da stvori baš par, koji tek odgovarajućim spojem savršenog reproduktivnog materijala može da produži vrstu - to jest - da stekne potomstvo? Verovatno je, u svemu tome (naročito u istovremenom stvaranju dvaju ljudskih - te i svih drugih - bića suprotnih polova), bila presudna uloga Gos'n Slučaja... :think:

Više o velikom prasku i evoluciji:

http://forum.krstarica.com/showthrea...1#post30485499

To za udaljavanje galaksija stoji a sto se tice gravitacije poprilicno sam siguran da nije konstantna. Osim ako zelis da ucis profesora na fakultetu da jeste (nisam ja profesor ali me je ucio jedan).

Nemoguce je dokazati da Bog postoji. To prvo to sam vec ranije i rekao. Drugo, ne misli se to sto si napisala ne znam odakle ti to, vec se radi upravo suprotno. Pokusava se na sve nacine da se oslobodi mogucnosti da Bog postoji.

Vidim ja da ti volis evoluciju ok je to nego takodje sticem poprilican utisak da i dalje mislis kako sva ova pitanja koja si navela pokazuju kako Bog ne postoji. To smo valjda resili ranije da evolucija (makroevolucija) bila tacna ili ne nema nikakve veze sa postojanjem Boga.

1. pitanje ne znam odgovor. Dodao bih da nisu u pitanju samo muskarci vec kolko mi poznato svaka muska jedinka bilo koje zivotinje ima bradavice.
2. Pa sigurno da od majke i oca nasledimo neke fizicke osobine. Sto se tice ovih mentalnih osobina ni u tome ne vidim problem. Nasledis gene od svog oca i mozak ti se bolje razvije u odnosu na neku drugu osobu. Tako je tvom Umu lakse da radi operacije i sta vec. Mozda si cula desi se da se coveku povredi neki deo mozga odgovoran za neku radnju. Koliko sam citao upornom vezbom i radom neki ljudi koji imaju tu povredu i izgubili su mogucnost na primer pomeranja jedne noge da neki drugi deo mozga razviju tako da on moze da kontrolise nogu. Zaista fascinantno. Sta je snaga uma :)
3. Sto se tice hermafrodita to je jako interesantno. Ne vidim u cemu je problem. Verovatno mislis na to da je to jos jedan dokaz evolucije. Ako je to nastalo evolutivnim putem (za sta sumnjam) to ne iskljucuje Boga evo treci put :D. Ako nije nastalo tim putem Bog moze da stvori sta hoce :).
4.Za ovo pitanje nisam siguran. Ukrstanjem slicnih vrsta za koje znamo da se desava i u prirodi npr ukrstimo ovu rasu ovce sa ovom nije problem. Isto i kad kalemimo ne vidim problem. Problem moze da bude GMO i ukrstanje vrsta koje se u normalnim okolnostima nikad ne bi ukrstile. To je jako dobro pitanje pogledacu sta drugi kazu na to.

nadam se da ce ti neko dati obrazlozenije odgovore na ovo :)

Poslednja izmena:
Nisi arogantan??? Da nisi malo pretenciozan. Zasto mislis da bih ja trebalo da znam kako i koliko verujes i u koje bozanstvo. To bi trebalo da se smatra tvoja licna, intimna stvar da li ces da verujes u boga pacova, u boga coveka ili u neku alu i vranu. Inace, ovde ima dosta ateista koji, iz ovih ili onih razloga, ali uvek logicki i racinalno, ne veruje da postoje bilokakvii bogovi pa ni tvoj u koga “poprilicno mislis da postoji”. Zasto ne veruju? Pitanje vapi za uzvratno pitanje - a zasto bi verovali. Zive u 21. veku u kome se cudesa i raznororazni duhovi ne dozivljavaju izuzev u Homoljskim planinama ili Amazonskoj dzungli.

NB. Ovo je moje direktno reagovanje na tvoj uvodni post koji je trebalo da bude Tema, a ne caskanje.

Kolega CopyRights, Astro zna ateisticko ubedjenje da bogova nema, ali ne zna zasto on sam veruje da bog postoji. Od novajlije treba ocekivati da prosvetli ateiste i da im dokaze da njegov bog, u koga on poprilicno cvrsto veruje, postoji. Svi znamo, pozvace se na Bibliju, preciznije receno na Novi Zavet... ali, da prepustimo kolegi "drugaru" da ateiste privede pameti.

Da li sam ja ovo dobro razumeo, “drugar”, ti si zacrtao ceo sinopsis kako ce se odvijati tvoj i CopyRightsov dijalog. A sta ako se neko treci “umuva” u storiju?

Nadam se da nas novi kolega "drugar" nece zameriti vec iskusjoj domacici na ovakav neodmeren ispad. Nekada su muzevi, u ona stara, dibra vremena, govorili svojim zenama, - “zeno, za tebe je kuhinja i varjaca, ne mudruj kad te bog nije za to stvorio (zapamti, od mog rebarceta si napravljena), vec da brines o muzu.".

Evo zasto je s tobom tesko diskutovati. Lepo ti koleginica kaze da je evolucija cinjenica, proces koji traje, i nema potrebe da se u to veruje, to se zna. U ono sto postoji se ne veruje, to su notorne cinjenice.

I ti si jos uvek sveza ovde, navicices se na razne nesuvislosti, na nepoznavanje osnovnih naucnih postulata, na neracionalno verovanje u postojanje nebeskog carstva, nebeskih careva i kraljeva, itd. itd. Budi strpljiva i shvatices zasto su toliko zagrizeni u svoje verovanje. Recimo da, primera radi, vernica poput bankaia nema pojima o Teoriji evolucije, jer joj je bilo tesko da se izbori i zapamti sve cinjenice na kojima je ta Darvinova teorija, a sada nauka izgradjena, ali zato zna ono sto joj je pop govorio o stvaranju sveta (Prva od pet Mojsijevih knjiga). Zato vernici ne veruju u TE, jer im je tesko da prihvate komplikovane cinjenice i ne mogu da shvate taj kontinuirani proces zapocet od nastanka nase planete pre nekih 4,6 milijardi godina.

Za tebe se sa neba vidi da si iskompleksiran. Ateista a zivot posvetio debatanju o religiji. Ti ne verujes u Boga a non stop pricas o njemu. Pogledaj samo tvoje poruke na teme. Ti si opsednut religijom :D
Sticem utisak kao da pricam sa klincem od 10 godine.

Zasto mislim da bi ti trebalo da znas u sta ja verujem? Izvini jel sam se ja obratio tebi diretno? Sta ti mislis da si? Opet se sam nalazis prozvan. Ja doso da podelim misljenje sa drugima a ako te ne interesuje zaobidji :D Koga interesuje neka razmeni misljenje samnom koga ne nikom nista. Ako te ne interesuje u sta verujem sta si doso onda? Zasto verujem sam vec napisao ti da si citao znao bi zasto verujem. Ja ne znam zasto verujem da postoji? :D Hoces jos ti da mi kazes u sta ja verujem :D

Kako drugima nije smetalo nista dosad vec smo lepo razmenjivali misljenja a tebi odjednom sve smeta? Leci komplekse drugar :)

- - - - - - - - - -

Celokupna tvar dokazuje postojanje Tvorca (Zakon Uzroka i posledice).

19:1 Nebesa kazuju slavu Božju, i dela ruku Njegovih glasi svod nebeski.

Psalam 19.

1:20 Jer šta se na Njemu ne može videti, od postanja sveta moglo se poznati i videti na stvorenjima, i Njegova večna sila i božanstvo, da nemaju izgovora.

Rimljanima 1.

Vec sam napisao to ranije. Najbolji pokazatelj Bozijeg postojanja vec imamo. I to su ovi stihovi koje si naveo :). Neko ce to prihvatiti neko odbaciti meni je sasvim dovoljan razlog.

Back