Razgovor sa ateistima

• Začetnik teme Začetnik teme astr0
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ovaj "boldovani deo" mi nije najjasniji , pa Te molim da mi to malo razjasnis ...
Pravoslavlje "ne namece" , vec poucava o putu Spasenja .
Ako ma ko oseca da mu "teoloska dogma" predstavlja "nametanje ili opterecenje" , onda bi mu bilo dusekorisnije da se obrati nekom , a ima ih , dakle - nekom od edukovanijih verskih Otaca Srpske Pravoslavne Crkve i da potrazi i literaturu koje , hvala Bogu , sada ima i na Netu i u slobodnoj prodaji , pa neka dopuni svoje interesovanje i eventualno slabije znanje o tome .

Како не намеће?

Колико је само наших предака пагана побијено? А тек богумила? И одбацило све оне Србе који нисе хтели да буду православци.

Ovaj "boldovani deo" mi nije najjasniji , pa Te molim da mi to malo razjasnis ...
Pravoslavlje "ne namece" , vec poucava o putu Spasenja .
Ako ma ko oseca da mu "teoloska dogma" predstavlja "nametanje ili opterecenje" , onda bi mu bilo dusekorisnije da se obrati nekom , a ima ih , dakle - nekom od edukovanijih verskih Otaca Srpske Pravoslavne Crkve i da potrazi i literaturu koje , hvala Bogu , sada ima i na Netu i u slobodnoj prodaji , pa neka dopuni svoje interesovanje i eventualno slabije znanje o tome .

Prvo mi reci, gde pise u Bibliji rec pravoslavlje ?
Drugo, ako pitas rimo katolika, on ce isto tako reci da rimo-katolicanstvo poucava o putu Spasenja.
Da li ti je poznato da su rani Hriscani imali :
1-Krstenje zrelih ljudi isto kao sto se i Isus krstio;
2- Pomazanje, tj. mazanje svetim uljem odmah posle krstenja ;
3-Pricesce, tj. obredno deljenje vina i hleba;
Znaci samo tri svete tajne.
325-te godine Hriscanstvo je dogmatizovano.
Rani Hriscani su bili podredjeni bratstvu i zajednici, i bili su samo apostoli i ucenici,a od prvog veka od Hrista , pocinje da se javlja hijerarhija.,a kasnije car Konstantin uspostavlja nivoe svestenstva prema ustrojstvu rimske vojske.
Bakonja sta ti govori sledeci stih, Rimljanima 15,
19 U sili znaka i čudesa silom Duha Božijeg; tako da od Jerusalima i naokolo tja do Ilirika napunih jevanđeljem Hristovim.
Gde u Bibliji pise o svecama, zadusnicama,cistilistu, o datumu Isusovog rodjenja, o krstenju male dece ?
Da li znas da je car Justinijan 533-ce proglasio papu za prvoga, a zatim arhiepiskopa carigradskog za drugoga svestenika i da je to stvorilo rivalstvo izmedju zapadne i istocne crkve ?
Da li znas da je koncil u Valencij 1229 godine zabranio da se cita Biblija ,a 1545 je koncil u Trentu izjednacio tradiciju sa Biblijom,a 1854, papa Pije IV, objavio D-O-G-M-U o bezgresnom zacecu Device Marije ?
Da li ti je poznato da je Isus , koji je bio odredjen kao jedinorodjeni Sin od Boga, nije priznavao sveta predanja, ili tradiciju ?

Pises da se obratimo verskim "Ocima"SPC,a sta je Isus izricito naglasio kada je govorio knjizevnicima i farisejima , ko je Otac, a ko Ucitelj, u Matej 23:
8 A vi se ne zovite Ravi; jer je u vas jedan Ravi Hristos, a vi ste svi braća.
9 I ocem ne zovite nikoga na zemlji; jer je u vas jedan Otac koji je na nebesima.
10 Niti se zovite Učitelji; jer je u vas jedan učitelj Hristos.

11 A najveći između vas da vam bude sluga.

Ako verujes u Isusa kojeg je sami Bog, Otac odredio za Spasitelja, ko to moze predstavlajti i na koji nacin na zemlji ?

Bakonja, verujem da si iskren vernik, koji tezi Spasenju i V. zivotu, pa ti preporucujem sledeci stih iz D.Apostolskih, 17:
11 Ovi pak behu plemenitiji od onih što žive u Solunu; oni primiše reč sa svim srcem, i svaki dan istraživahu po pismu je li to tako.

Istrazuj pismo, i proceni da li SPC zivi u skladu sa recju.Biblija je data svima, a sada hvala Stvoritelju, imamo mogucnosti da nadjemo kako na netu , tako i da dodjemo do dobrih knjiga, u oblasti veronauke.

Ovaj ti je odgovor je za trojcicu, moras malo vise da radis.

- - - - - - - - - -

А да ли ти знаш сва имена оних који су погинули у првом и у другом српском устанку?

:hahaha::hahaha::hahaha:

- - - - - - - - - -

ovde imamo i crnih komedija, interesantno, zar ne ?

Jesi izneo svoj stav ali nisam cuo razloge. Sigurno ih imas. Ne verujem da si dilemu postojanja Boga resio tako sto si rekao "e ovi su to izmislili Bog ne postoji kraj price"...
Zar mora da postoji razlog? Da li si ti sebe priupitao zasto si agnostik, a ne ateista? Da nije popova, krstavanja, slavljenje kucnih polubogova (krsna slava), zidanje crkava i u najzabacenijim selima, osvecivanje svega postojeceg, od magarca pa do aviona, uspostavljanje drzavno-verskih praznika, itd. itd. ti ne bi bio ni vernik, a jos manje hriscanin. Da si kojim slucajem rodjen u Turskoj, verovatno bi bio dobar musliman. Sve su to pitanja na koja ateista ne moze da dobije odgovor zasto je sve to tako. Kome su potrebni bogovi (hriscanin ih ima tri i bezbroj polubogova), kome su potrebni popovi, koje dobro oni donose drustvu u kome deluju? Ako su posrednici izmedju obicnog laika i boga, zasto su zaposlenici, zasto pripadaju organizovanoj religioznoj, nevladinoj, lukretivnoj organizaciji. Zasto su hijerarhizovani, zasto njihovim vrhovnim sastancima ne prisustvuje javnost? Mali milion pitanja na koja ti nemas odgovor. Ja, jednostavno, kao i moji sugradjani atisti smo dosli do odredjenog stupnja svesti kada mi niko ne moze dokazati da na nebu postoji bilo kakvo carstvo sa trolicnim bogom na prestolu. Niko zivi ne moze da dokaze da posle ovog zemaljskog, sledi nebeski veciti zivot u neizmernom blagostanju. Danas pismen, ili bolje reci, polupismen covek veruje da je Biblija bozja rec. Ako tvrdis da jeste – dokazi. Ne trazi od mene da ja dokazujem negativno, tj. nepostojanje necega sto niko do sada nije dokazao da postoji. Osim, naravno, onih koji umno vode “diskusiju” sa bogom i “zive” u Isusu Hristu.

Uostalom pitam se kako bi reagovao da ti neki vernik odgovori Bog postoji Hriscanstvo je tacno ili Kuran je Bozija rec kraj price i da ti ne navede razloge. To bi bila slepa vera zar ne? Naravno ako ne zelis da ih iznosis ili te mrzi to je u redu, tvoje pravo, naci ce se neko drugi za razgovor.
Kao sto rekoh, negativno se ne dokazuje. U ovom citiranom slucaju vernik tvrdi da bog postoji, neka dokaze. U protivnom, smatracu ga za ne…… ne znam kako da se tacno izrazim, a da ga ne povredim. Mislim da bi odgovaralo ako mu kazem da zivi u mitolsokoj bajci i da je lakoveran, a mozda i zastrasen bozjom tiranijom, obuzet fobijom.

Do duse, veliki broj vernika tvfdi da VERUJE da bog postoji. To vec nesto govori da su na dobrom putu.

Ne postoje ljudi,koji niusta ne veruju. Ti ljudi,koji sebe nazivaju ateistima,ne veruju u Boga,u Hriscansku religiju.Ali oni opet veruju.Oni su verovanje u Boga,samo
ZAMENILI verovanjem u sefa svoje politicke partije.Pa sta je bio JB.Tito,za takozvane komuniste.On je bio njihov Bog.Komunisticka partija,bila je njihova
religija.To je samo zamena teza.

Covek je jedno jadno,bespomocno bice.On MORA u nesto,u nekoga da veruje.Sve politicke partije,imaju svoga Boga.To je sef njihove partije.Znaci,oni koji za sebe
kazu da su ateisti,samo su zamenili mesta.U svojim glavama,odrekli su se Boga,a na njegovo mesto,stavili drugog Boga,koji je ustvari,gresni covek,i koji nikako
ne moze zameniti,pravoga Boga.
Zar ovo nije farsicno. Religija moze i da zariba covecju logiku i racio. On od svega vidi JBT, a ne vidi da sve partije imaju svoje bogove i svoje vernike. Religija zamagljuje vidike. Ne vidi ni dva koraka ispred sebe. Ubedjen je da ce mu Vucic stvoriti raj od Srbije.

Back