Casual Observer
Stara legenda
- Poruka
- 88.842
ала је Тихомир наложио![]()
Nzm, sad se sećam da nam je komšija iz sela pričao kako je sedamdesetih služio u JNA na Plesu, i tada je bilo incidenata, zbog uniforme.Konacno jedan realan komentar.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
ала је Тихомир наложио![]()
Nzm, sad se sećam da nam je komšija iz sela pričao kako je sedamdesetih služio u JNA na Plesu, i tada je bilo incidenata, zbog uniforme.Konacno jedan realan komentar.
Neces ni procitati.Ovde su Hrvati zasticena vrsta.Čitam komentare i vidim da mahom svi brane Hrvate, ali ne pročitah ni jedan gde se osuđuje lomljenje šoferšajbne samo zato što su srpske tablice.
Eto vidis..sta sam rekla...opravdanje uvijek postoji.Aj nemoj pricat ka da nijesu vecini auta u Srbiji slomljene sofersajbne i krš![]()
Mr. Lazanjski...zagrebački žargon temelji se dijelom na ekavskom izgovoru..(belo, mleko...). Razlika sa istočnom ekavicom je u "boji tona". Batine u Zagrebu su moguće ali ponajprije od strane kojekakvih naplavina koje su se proteklih godina i decenija doklatile u taj nekada lijep i kulturan grad.U Zagrebu je moguće dobiti batine zbog ekavice, a u Splitu biju i zbog zagrebačkog naglaska. Samo treba naići na odgovarajuće.
Ponegde, i zarez i tačka.Murija kamere odsteta zatvor
Stvar je u tome da lazes.Nije bitno kažu li leba, nego kako kažu. Ako iz tona vidiš da se preseravaju, dobit će kitom po čelu, ali ako to kažu normalno, opušteno i vidi se da nije provokacija, onda je sasvim nebitno kažu li kruha ili leba.
Stvar je u tome da su Srbi inatlije, skloni provociranju i da doista vrlo često namjerno izazivaju sukob i provociraju, a kasnije kao kukaju kako ih je netko napao ni krive ni dužne. Kao da njihov mentalitet prcanja i podjebavanja drugih nije nadaleko poznat.
To debelo laže, debelo...možda je on iz neke šibenske priπzdine ali se ćirilica i te kako učila. Ja sam osnovnu i gimnaziju pohađao u Zagrebu i učenje ćirilice je bilo obvezno. Na satovima u ono vrijeme hrvatsko-srpskog jezika i književnosti pisali su se i kontrolni radovi na ćirilici.Imam kolegu,izbegao iz Šibenika, još 92-ge. Čovek ima blizu, 65 godina. I, kad čuh, da oni uopšte nisu učili ćirilicu u školi, i da je tamo ne znaju, zapitah se, pa u kakvoj smo mi to zajedničkoj državi živeli, jeb.te. To mi je, na primer, čudno i neshvatljivo, za ono vreme.
Ti si etnicki Siptar.Tamo daleko - daleeeeko od mora - tamo je zemlja tvoja, tamo je Srbija
Uvijek normalna braća Srbi su dobrodosli kod nas etnickih Crnogoraca na crnogorsko more![]()
Neki jesu.Ovom realnom. Za te tvoje, ne znam. A to da ste očajnički željni naše ljubavi i priznanja, to je jasno i pticama na grani.![]()
Mozda ide zbog onih koji nisu ubijali.Nemoj ići ni u Njemačku. Nijemci su dolazili ubijati Srbe. Ni u Austriju. Mađarsku, isto. A tek Tursku.![]()
Parkirali smo se na javnom parkingu do mora, u centru Cavtat, prošetali malo , popili piće i kad smo se vratili da nastavimo put dalje imali smo šta da vidimo. Prijatelja je na autu sačekala polomljena šoferšajbna.
Znači 20 godina od mog poslednjeg odlaska tamo, ispada da se ništa nije promenilo tamo i da
je i dalje prisutna ogromna mržnja prema Srbima.
На оваква искуства, "дежурни аутошовинисти" међу Србљем зањиште "па тога свуда има", "изолован инцидент" или "увијек на будалу можете налетјети". Истина, у сваком граду у било којој политичкој творевини можеш на проблематичног лика налетјети, може ти неко загорчати живот. Само што је вјероватноћа да као Србин награишете у Хрватској кудикамо већа него ли у другим ситуацијама.Ne treba ti 100 Hrvata da ti upropasti letovanje. Dovoljan je jedan.
Gdje se drugo moglo ici?Kako nije postojala? Imala je svoj teritorij, granice, zastavu, grb, čak i himnu što vi niste imali. Nego, reci ti nama, zašto ste za vrijeme Jugoslavije išli kod ustaša na more?
Nesto slicno ovom danas sto neki rade sami sebi.Ko nama kriv što smo hapsili sami sebe ako neko u kafani naruči pesmu Marširala kralja Petra garda![]()
Ako laže, laže sebe. I meni je to delovalo neverovatno.To debelo laže, debelo...možda je on iz neke šibenske priπzdine ali se ćirilica i te kako učila. Ja sam osnovnu i gimnaziju pohađao u Zagrebu i učenje ćirilice je bilo obvezno. Na satovima u ono vrijeme hrvatsko-srpskog jezika i književnosti pisali su se i kontrolni radovi na ćirilici.
I ti si izgleda pocela ponesto da primjecujes.I zato mi svi volimo Thompsonanjegove pesmice su jako miroljubive, šire mir i spokojstvo
Al nisam primetila da je neko reagovao na te ''empatične'' pesme osudom.
Tito je bio Srbin?Nisam znala.Da, bilo je mnogo pristalica jugoslavenstva među Hrvatima i iskrenih zagovaratelja ujedinjenja. Zanimljivo je da Srbi nisu bili iskoristili tu prednost i srdačne osjećaje Hrvata prema Srbima, već su uspjeli do 1921. godine ogaditi jugoslavensku ideju velikoj većini Hrvata o čemu su izvještavali i francuski diplomati. To najbolje pokazuje da Srbi nisu bili ni zreli ni sposobni voditi jugoslavensku državu. Taj zadatak je trebao biti predan ili Slovencima ili Hrvatima. Zapravo, bilo kome osim Srba.
Na Visu se stanovništvo posvadilo s lokalnim rimokatoličkim svećenikom vezano uz crkvena davanja, za koja su vjerovali da su previsoka pa su za dišpet odlučili priječi u pravoslavlje. Taj događaj nema nikakve veze sa Srbima ili naklonosti prema Srbima. Tu se radi o otočkoj svađi.
Kako nije postojala? Imala je svoj teritorij, granice, zastavu, grb, čak i himnu što vi niste imali. Nego, reci ti nama, zašto ste za vrijeme Jugoslavije išli kod ustaša na more?
Na moru sam u Boki sa još dve porodice mojih prijatelja.
Predložih pre neki dan prijateljima da prošeta do Trebinja, da odemo tamo do manastira Tvrdoš, na ručak u neki restoran na reci i prošeetamo centrom grada.
Predlog je bio usvojen s tim što jedan od prijatelja je eksplicitno zahtevao da pre toga odemo u Cavtat da malo provedemo vreme tamo pa da tek onda odemo u Trebinje.
Tako je i bilo i ako ja nisam imao nikakvu želju da idem tamo . Nerado prihvatih.
Parkirali smo se na javnom parkingu do mora, u centru Cavtat, prošetali malo , popili piće i kad smo se vratili da nastavimo put dalje imali smo šta da vidimo. Prijatelja je na autu sačekala polomljena šoferšajbna.
Znači 20 godina od mog poslednjeg odlaska tamo, ispada da se ništa nije promenilo tamo i da
je i dalje prisutna ogromna mržnja prema Srbima.
Kad god Srbin ode tamo, da se opusti, odmori, rizikuje veliku materijalnu štetu ili nešto gore jer Hrvati i dalje patološki mrze sve Srbe.
Inače dosta vremena provodim na Kopaoniku koji je jedno od najvećih turističkih centara Srbije, ima dosta turista stranaca pa i iz Hrvatske. Nikada nisam čuo da je nekom napravljena bilo kakva šteta - da mu je slomljena šoferšajbna, isečene sve četiri gume, izgrebao auto - što se Srbima u endehaziji redovno dešava.
Zašto po vama Hrvati i dalje ovoliko patološki mrze Srbe?
Autorska tema.
Jesu,jesu...samo im ustase izabra neko drugi.Zar vi niste bili oduvijek nezavisni u svojim granicama?![]()
Samo 90%.To isto možemo reći i za Pavelića. Postavljen je od Nijemaca da upravlja onim što su Saveznici službeno definirali "okupiranim teritorijem". Također, nije predstavljao ogroman broj Hrvata.
Ispravak netocnog navoda!Imam kolegu,izbegao iz Šibenika, još 92-ge. Čovek ima blizu, 65 godina. I, kad čuh, da oni uopšte nisu učili ćirilicu u školi, i da je tamo ne znaju, zapitah se, pa u kakvoj smo mi to zajedničkoj državi živeli, jeb.te. To mi je, na primer, čudno i neshvatljivo, za ono vreme.
Ti se protiviš metropolizaciji i želeo bi ostati u XIX stoleću. Sad kad nagrnu ovi iz Nepala i crni ljudi odasvud ovi sa kamena će biti kao melem na ranu.Mr. Lazanjski...zagrebački žargon temelji se dijelom na ekavskom izgovoru..(belo, mleko...). Razlika sa istočnom ekavicom je u "boji tona". Batine u Zagrebu su moguće ali ponajprije od strane kojekakvih naplavina koje su se proteklih godina i decenija doklatile u taj nekada lijep i kulturan grad.
U Zagrebu sam živio 20 god...1965-85 god. a i sada nisam daleko. Nekada su ljudi iz Srbije dolazili prodavati sir, kajmak, rakiju....na Dolcu, Kvatriću, Branimircu.
U međuvremenu je Zagreb izgubio taj "purgerski" štih i postao naseobina kamenjaraca, erostanaca, janjevaca, romulanaca...Takvi se deru..."ubi Srbina" a u autu mu trešti Ceca, Karleuša, Baja i slični.
U ostalom.. kao i Beograd...domicilno stanovništvo zamijenili oklenderi, baje , zelenbabe i sl
Haha..tko o čemu..Jesu,jesu...samo im ustase izabra neko drugi.![]()