Razbijena šoferšajbna u Hrvatskoj, implikacije?

Ja sam sa BG tablicama i pre toga stranim prospartao od Prevlake do Umaga i nista se dramaticno nije desilo. Cesto bi ljudi prisli da pitaju sta ima novo u Beogradu i spominjali kako su ga cesto posecivali ili ga i dalje posecuju i da je sjajan grad.
ma ti si i.po Ukrajini vozio uzduž i popreko
iniko te nije zaustavljao
a onda je zazvonio budilnik

Na moru sam u Boki sa još dve porodice mojih prijatelja.

Predložih pre neki dan prijateljima da prošeta do Trebinja, da odemo tamo do manastira Tvrdoš, na ručak u neki restoran na reci i prošeetamo centrom grada.

Predlog je bio usvojen s tim što jedan od prijatelja je eksplicitno zahtevao da pre toga odemo u Cavtat da malo provedemo vreme tamo pa da tek onda odemo u Trebinje.

Tako je i bilo i ako ja nisam imao nikakvu želju da idem tamo . Nerado prihvatih.

Parkirali smo se na javnom parkingu do mora, u centru Cavtat, prošetali malo , popili piće i kad smo se vratili da nastavimo put dalje imali smo šta da vidimo. Prijatelja je na autu sačekala polomljena šoferšajbna.

Znači 20 godina od mog poslednjeg odlaska tamo, ispada da se ništa nije promenilo tamo i da
je i dalje prisutna ogromna mržnja prema Srbima.

Kad god Srbin ode tamo, da se opusti, odmori, rizikuje veliku materijalnu štetu ili nešto gore jer Hrvati i dalje patološki mrze sve Srbe.

Inače dosta vremena provodim na Kopaoniku koji je jedno od najvećih turističkih centara Srbije, ima dosta turista stranaca pa i iz Hrvatske. Nikada nisam čuo da je nekom napravljena bilo kakva šteta - da mu je slomljena šoferšajbna, isečene sve četiri gume, izgrebao auto - što se Srbima u endehaziji redovno dešava.

Zašto po vama Hrvati i dalje ovoliko patološki mrze Srbe?

Autorska tema.
ako ste kasko osigurani onda te bole ćošak

Srbin u Hrvatskoj ima veću šansu da će doživjeti nešto lijepo zato što dolazi iz Srbije, nego nešto ružno.

Kad ljudi vide Bg tablice nekad i mašu, pozdravljaju, drugi su indiferentni, a ima i jedna manjina koja će biti drska, bezobrazna i u najgorem slučaju nasilna. Ako je tvoj auto razbijen, onda to što je to manjina tebi ne znači ništa.

U Istri, Zagrebu ili Varaždinu, šansa da doživiš nešto ružno je minimalna, u Dalmaciji je moguće imati neprijatnosti, ali moguće je i da ti u Dubrovniku donesu račun kao domaćem (manja je cijena za domaće goste, nego za strane).

Kad sam uzeo renta a car s Bg tablicama, imao sam samo lijepa iskustva u Hrvatskoj. Pored jednog đačkog doma su mi djeca mahala, a nekoliko puta se desilo da ljudi na semaforu dignu 3 prsta u znak pozdrava, što me posebno iznenadilo.

Srbin iz Sumadije, iz Braniceva ili Banata nema/nije imao nikakvih problema sa Hrvatima, vidjao ih je samo ako je u staroj SFRJ isao u odmaraliste svoga SOURa negde na hrvatskoj jadranskoj obali. Pri tome verovatno ni 50% tih Srba nikada nije otislo u Hrvatsku jer su isli na more ili u CG ili u Grcku, ako su uopste i isli na more.

Hrvati i Srbi iz te republike bivse SFRJ su se medjusobno mrzeli i ubijali, ta mrznja izmedju dva naroda je nastala tamo i tamo i danas traje. Broj Srba iz Hrvatske koji danas zive u Srbiji nije ni 5-6% od ukupnog stanovnistva Srbije te zato u Srbiji nisu bas i nesto belezeni slucajevi "osvete" po automobilima sa HR tablicama.

Dok se to u HR desava, desavalo se i 70tih, pogotovo u Splitu. Pa dragi nasi kockasti gosti na forumu ( i nesto manje dragi drugosrbijanci) to ponesto i govori. Bez obzira sto je ovaj dogadjaj iz Cavtata verovatno izmisljen.

U svakom slucaju, ko zeli da vas pohodi samo napred, vreme ce verovatno prebrisati sve medjusobne traume i mrznju, za 30-40 god kad pomru danasnji forumasi niko se vise nece secati polomljenih sofersajbni a posebno kad je Zvezda goozila Hajduk i Dinamo.

Srbin u Hrvatskoj ima veću šansu da će doživjeti nešto lijepo zato što dolazi iz Srbije, nego nešto ružno.
Kad ljudi vide Bg tablice nekad i mašu, pozdravljaju, drugi su indiferentni, a ima i jedna manjina koja će biti drska, bezobrazna i u najgorem slučaju nasilna. Ako je tvoj auto razbijen, onda to što je to manjina tebi ne znači ništa.

OK, slozili smo se deklarativno ( i vi komsije koji dolazite na ovaj forum i "nasi" drugosrbijanci, dok se oni trude da budu veci Hrvati od vas samih Hrvata) da se Srbima pa cak i vama Hrvatima nista nece desiti sa kolima BGD tablica u lijepoj vasoj. No, Amerikancima sa takvim kolima hoce. Jbg.

Pa mene strasno interesuje kako je taj zagrebacki jaran koji je ostetio ovom Amerikancu kola (dva puta) znao da njih ne vozi ni Srbin, ni Hrvat nego mrski vam Amerikanac? CIA, BIA, FSB? I to dva puta u sest meseci na dve razlicite lokacije u glavnom gradu lijepe njihove...

Ne trebaš tražit,nema u Cavtatu huligana.Lažu.
Znam da je negdje kod Dubrovnika, što ih apriori čini manje sumnjivim od ostalih dijelova Dalmacije.
Glavina Donja, Dicmo, Dugopolje, Imotski, Proložac, Zmijavci, Podbablje plus ostala dalmatinska mjestašca rustikalnih naziva... uglavnom, the usual suspects.

U Istri, Zagrebu ili Varaždinu, šansa da doživiš nešto ružno je minimalna, u Dalmaciji je moguće imati neprijatnosti, ali moguće je i da ti u Dubrovniku donesu račun kao domaćem (manja je cijena za domaće goste, nego za strane).

Kad sam uzeo renta a car s Bg tablicama, imao sam samo lijepa iskustva u Hrvatskoj. Pored jednog đačkog doma su mi djeca mahala, a nekoliko puta se desilo da ljudi na semaforu dignu 3 prsta u znak pozdrava, što me posebno iznenadilo.
U Zagrebu je moguće dobiti batine zbog ekavice, a u Splitu biju i zbog zagrebačkog naglaska. Samo treba naići na odgovarajuće.

Koliko ima incidenata sa RS tablicama u RH u odnosu na HR tablice u RS?
Ti incidenti sa oštećivanjem auta se dešavaju jako retko, ali kad se dese, svaki otpad od novina tipa Informera i ALO-a to objavi kao udarnu vest, tako da se stiče utisak da se to dešava često. A realno, takvi incidenti su jako retki i mogu se nabrojati na prste jedne ruke.

Ako uračunamo broj vozila iz SR koji uđe u HR tokom svake godine, ispada statistički da je veća šansa da ti padne saksija na glavu nego da ti neko ošteti srpski auto u Hrvatskoj.

Ali problem je što međedi slabo znaju statistiku, jer su međedi.

Trojica genija su dosli kao kec na deset na sveopstu kroasansku mrznju ka pojmu Srbin. A ta mrznja nije od 1991-ve, datira od ranije, od 1941, pa od 1971, lepo se to krckalo decenijama, dzaba pojam "bratstvo i jedinstvo" koji je pokusao copavi Joza da naturi. Doduse nisu bas toliko mrzeli Srbe iz Novog Sada recimo kao Srbe iz Beograda a pogotovo Benkovca ili Knina ali su realno mrzeli sve nas. Danas nas tek mrze, posle 1991-95, posle svakodnevnih pumpanja protiv Srba i Srbije. No, to ne znaci da ce ti bas svako razbiti automobil sa BGD tablicama, nisu svi ljudi nasilni i osvetoljubivi, to ce uraditi pojedinci. Ali ne zvaravajmo se, tamo Srbe ne vole.
Konacno jedan realan komentar.

Razbijalo se to neovisno o navijačima. Nije ugodno biti u Splitu s autom sa ZG tablicama, ali zadnjih godina oni to rade i nama po Zagrebu. Nekidan su negdje na obali jednoj obitelji iz Zagreba uništili auto i ukrali mali privjesak s Dinamovim grbom koji je visio iznad volana. Majka je preko društvenih mreža "zahvalila" huliganima što su njenoj djeci uništili ljetovanje. Rekla je i da je taj privjesak bio uspomena od njenog pokojnog oca.
Hoces reci da je divljastvo prilicno prisutno u Hrvatskoj?

Back