Ratko Mladić heroj?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Izdajnik i kukavica.
Sa onom tehnikom je mogao sravniti sa zemljom ceo grad ,srusiti branu , potopiti ceo Varazdin pa da vidimo da li se ustase drznule da ga pipnu da su videli da je odlucan to da ucini.

e moj prijatelju !!!
pa znas li ti koliko od tih vajnih generala zivi usrbiji i ima sve privilegije---stanove koji vrede poneki i po 2 mil.evra...obezbedjenje....penzije preko 1500 evra...svi su oni tu kod nas na pansionu iz bivse SFRJ...a ima ih 750..???????? koliko znam ode samo tus i tudjman....mozda ima i onih koji su se borili na strani hrvata....to niko niti proverava niti zna...to je tabu tema....a vise od polovine je trebalo razalovati zbog nesposobnosti i dezerterstva.....pa generalski cinovi su se lepili samo tako..od 91 pa do 95 pojedinci su od pukovnika ili potpukovnika dosli do generalpukovnika---a izgubili teritoriju ....jadan zukov on da bi dobio cin generalpukovnika morao je da pobije 4.5 miliona nemaca...????

bivši general JNA Vlado Trifunović, koji se burne 1991. godine našao na mestu komandanta Varaždinskog korpusa. Tih sudbonosnih sedam dana, od 15. do 22. septembra 1991. godine, tokom kojih su vođeni i uspešno okončani pregovori o mirnom izmeštanju jedinica Varaždinskog garnizona JNA i povratku u Srbiju, doveli su generala Trifunovića u apsurdnu situaciju, nezabeleženu u vojnoj, a verovatno ni u civilnoj istoriji.

Nakon povratka u Srbiju, general Vlado Trifunović je od ovdašnjeg vojnog pravosuđa optužen za izdaju, odnosno za »podrivanje vojne i odbrambene moći zemlje«. Istovremeno, u Hrvatskoj je protiv njega podignuta optužnica za počinjene ratne zločine u Varaždinu. Ironijom sudbine, u Srbiji je nakon dve oslobađajuće presude i trećeg suđenja osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu, a takođe i u Hrvatskoj, čime je de jure postao i izdajnik i ratni zločinac.

Прво драги моји увек погледам ко је постављач теме и шта жели са том темом.И на жалост као и до сада увек је било пусти Србе на Србе и посао ће бити без по муке обављен.Уходаним начином то се и даље ради.А фитиљ прекратак и наравно да су неминовне експлозије.И оно сто је нај горе а то је да нико не извуче наук за убудуће већ и даље иде истом стратегијом која је чини ми се била погубна за Србски народ.Словенци и Хрвати су се годинама спремали за рат и наоружавали се.Чињеница је да то Срби нису знали и никада ми неће бити јасно како су смели себи да дозволе да не открију на време шта се спрема.
Једино што ми је потпуно јасно је да војник који је положио заклетву својој земљи да ако треба за њу и живот свој да треба да има снагу а не да постане флоскула или поштапалица.Лазар је на Косово отишао да се не врати'и дао своју главу зарад будућих поколења која ће доћи.Само што тадашњи Бранковићи нису нам отворили довољно очи.Трифуновић је ишао логиком ЌО ЛИ ЋЕ ПОБЕДИТИ?И зато је издао и себе и земљ_да је ишао логиком правог и честитог војника ишао би логиком да је за своју земљу часно и живот дати као у случају Тепића.
БОЈ НЕ БИЈЕ СВИЈЕТЛО ОРУЖЈЕ ВЕЋ БОЈ БИЈЕ СРЦЕ У ЈУНАКА.Код њега је у грудима тукла калкулација и то му је резултат погубан .

...

Затим,
кад испалиш сву муницију, а непријатељ и даље наступа, ШТА? На бајонет!
Кад ти сломе бајонет, ШТА? На руке! Кад ти поломе обе руке, ШТА? На
зубе! На зубе! Јасно! Кад те смртно погоде и тад буди користан, гледај
да им паднеш на сред пута, да те, Шта?! Да те заобилазе, да те
прескачу, да те склањају – да им шта?! Да им – МРТАВ СМЕТАШ! Да и мртав
будеш Отаџбини од користи!

gospodjice ili gospodjo !!!
nemam nameru da se raspravljam sa nekim na emocionalnoj osnovi .....ne ulazim u to da li je trifunovic izdajnik ili heroj.....ja kao bivsi staresina kazem da JE TRIFUNOVIC DEZERTER!!
sramota je da su takvi ljudi mogli ikad postati i porucnici a akmo li generali....covek je dao zakletvu koju je pogazio pobogu....posle pada varazdinskog korpusa , sto zbog nepreduzetih mera protiv dezertera sto zbog pada morala palo je mnogo kasarni....mnogi od vas nisu kompetentni da komentarisu sa vojog stanovnistva ovaj slucaj , vec za dozom emocija pristupate problemu....
navescu vam jedan drugi primer.....komandant aerodruma u mostaru nakon nekoliko pokusaja zauzimanja aerodroma naredio je poletanje borbenih aviona...dejstvo po napadacima...naredio je da se sva ubojna srdstva iznesu na stajanku/ima li iko prestavu sta to znaci ???/ obavestio napadace ako nastave napade samo jedan pistoljski metak moze dici ceo mostar i okolinu u vazduh..... i sta se desilo...napadi prestali...aerodrom odblokiran...JNA izvukla sve sa aerodroma--i tehniku i ubojna srestva....
da je vrli general u varazdinu pokusao nesto slicno---garantujem da bi mu varazdinci pomogli da natovari sve do poslednjeg metka i evakuise kasarnu.....
MERAL VOJSKE MOZE DA UNISTI VISE JEDAN DEZERTER NEGO NEPRIJATELJSKA DIVIZIJA !!!!!!

ovo za mostar je bajka nevidjenih razmjera i sto je jos zalosnije,supljaci nevidjenih razmjera kao dusevna hrana dijela populacije srbije.

sa aerodroma i iz podzemnih hangara su izvuceni avioni i tehnika prije pocetka sukoba u mostaru i odpremljeni za srbiju.

dignut ce mostar u zrak preko aerodroma :hahaha:

veliki junaci pobjegose iz kasarne u centru grada cim su pukle prve srpske linije.ta kasarna "sjeverni logor" je bila tako utvrdjena i opremljena da je se mogla braniti mjesecima bez ikakvih problema.predoci sebi sta su tu sredstava ostavili.

vidim spominje se i akcija izvlacenja vojnika u capljini.kasarna se nije predavala jer je srpska linija bila skroz blizu kasarne.kad su proboji do kasarne propali onda dolazi do izvlacenja helikopterima.ova kasarna isto nije dignuta u zrak,zamisli sta je sve bilo u njoj.

i za kraj odakle ti pomisao da je ta vojska,oprema i tehnika srpska junace,uplacivali srbi 50 godina sami za tu vojsku.

Nisam kompetentan da mogu da nepobitno procenim da li je bolje ovako ili onako, ali bih voleo da znam detalje predaje, polozaja u kom se nasao oficir, zasto je tako postupio, da li je bilo ikakve logisticke podrske, itd. Moze li biti da je u tih 300 vojnika bilo Siptara, koji ne verujem da bi ratovali zbog SFRJ, Makedonaca, muslimana iz Bosne, u stvari koliko je zaista bilo Srba u kasarni. Zatim me interesuje da li je moguce da jedan oficir ukoliko nema podrsku vojske sam ili uz pomoc nekolicine izvede sabotazu, proboj, napad, sta god, jer ipak je tu bilo, cini mi se 70 i vise tenkova i sijaset oklopnih vozila, a da je recimo imao opoziciju medju svojim vojnicima. Da li je bilo moguce da se svo naoruzanje iznese i izveze iz Varazdina i jos mirno stigne na bezbedno...

ma kakav oficir..!!!
covece predat je korpus kompletan ej!!!! pa koliko korpusa sada ima hrvatska,a koliko srbija...a on je predao ceo korpus....kao komandant on je morao imati kompletnu procenu situacije od cisto svojih ljudi ne sa strane....imao je svoje bezbednjake,vojne policajce...izvidjace...sam je planirao nabavku hrane i ostalog...sam je bio zaduzen za popunu.....taj varazdinski korpus je trebao da zadrzi madjarsku armiju a kamo li sacicu pijanih zengovaca....samo da je upalio sva borbena vozila u varazdinu bi bio zemljotres jacine barem 4 stepena merkalijeve skale...da je hteo mogao je sam da udje u zagreb !!!

ma kakav oficir..!!!
covece predat je korpus kompletan ej!!!! pa koliko korpusa sada ima hrvatska,a koliko srbija...a on je predao ceo korpus....kao komandant on je morao imati kompletnu procenu situacije od cisto svojih ljudi ne sa strane....imao je svoje bezbednjake,vojne policajce...izvidjace...sam je planirao nabavku hrane i ostalog...sam je bio zaduzen za popunu.....taj varazdinski korpus je trebao da zadrzi madjarsku armiju a kamo li sacicu pijanih zengovaca....samo da je upalio sva borbena vozila u varazdinu bi bio zemljotres jacine barem 4 stepena merkalijeve skale...da je hteo mogao je sam da udje u zagreb !!!

srpski oklop,kojom logikom?

taj varazdinski korpus je trebao da zadrzi madjarsku armiju a kamo li sacicu pijanih zengovaca....samo da je upalio sva borbena vozila u varazdinu bi bio zemljotres jacine barem 4 stepena merkalijeve skale

Mene to i interesuje, da li je moguce da jednostavno nije imao dovoljnu podrsku medju vojnicima, tacnije, da je glavnina vojnika odbila da to uradi, pa je onda mogao da izveze recimo desetak. Ne znam je li to poznato, da li su vojnici ista rekli o postupku svog nadredjenog?

ovo za mostar je bajka nevidjenih razmjera i sto je jos zalosnije,supljaci nevidjenih razmjera kao dusevna hrana dijela populacije srbije.

sa aerodroma i iz podzemnih hangara su izvuceni avioni i tehnika prije pocetka sukoba u mostaru i odpremljeni za srbiju.

dignut ce mostar u zrak preko aerodroma :hahaha:

veliki junaci pobjegose iz kasarne u centru grada cim su pukle prve srpske linije.ta kasarna "sjeverni logor" je bila tako utvrdjena i opremljena da je se mogla braniti mjesecima bez ikakvih problema.predoci sebi sta su tu sredstava ostavili.

vidim spominje se i akcija izvlacenja vojnika u capljini.kasarna se nije predavala jer je srpska linija bila skroz blizu kasarne.kad su proboji do kasarne propali onda dolazi do izvlacenja helikopterima.ova kasarna isto nije dignuta u zrak,zamisli sta je sve bilo u njoj.

i za kraj odakle ti pomisao da je ta vojska,oprema i tehnika srpska junace,uplacivali srbi 50 godina sami za tu vojsku.
a ko ti je spominjao ijednig momenta srpsku vojsku ???? koliko ja znam jos je postojala SFRJ sa legalnom JNA ???
a za mostar....malo lupetas....koliko je samo goriva moglo biti upaljeno....a ubojnih srestava na aerodromu i skladistima oko mostara ?????
najlogicnija stvar je da se u slucaju neposredne opasnosti za napad na kasarnu ista evakuise i ljudstvo se razvija za borbu na rezervnom polozaju !!!! tu je i osnovna greska svih komandanata koji su cekali u kasarnama....

Зашто није сво наоружање уништио ако је већ наумио да се преда?Добро си рекао.

1. предао се
2. наоружао усташију

Овако је од, тог оружија, ко зна колико људи изгубило живот.

Mene to i interesuje, da li je moguce da jednostavno nije imao dovoljnu podrsku medju vojnicima, tacnije, da je glavnina vojnika odbila da to uradi, pa je onda mogao da izveze recimo desetak. Ne znam je li to poznato, da li su vojnici ista rekli o postupku svog nadredjenog?

apsolutno nebitno !!!
zakonski je sve jasno predvidjeno i precizirano....komandant korpusa je imao mogucnost da svoje prve oficire sam bira...znaci u oficirski kadar koji je sam birao valjda nije ni sumnjao...za nizi oficirski sastav kompletnu bezbednosnu procenu je imao od svojih bezbednjaka,kao i za vojnicki sastav...
a i tada je svuda radjeno po sistemu ko nce da se bori slobodan je.....tako je bilo i u karlovcu,bjelovaru....ti mladici cu se svuda pokazali kao izuzetni...vaditi se na njih je nekorektno.....imao sam prijatelja u bjelovaru koji je samarima najurio mledice koji su bili jedinci da napuste kasarnu i idu kuci....druga stvar je ovde bitnija....hrvati su ucenjivali staresine preko njihovih porodica....zato je treifunoviceva porodica i dan danas u zagrebu a on u beogradu.....to je sustinski odgovor....mesani brakovi itd.....

a ko ti je spominjao ijednig momenta srpsku vojsku ???? koliko ja znam jos je postojala SFRJ sa legalnom JNA ???
a za mostar....malo lupetas....koliko je samo goriva moglo biti upaljeno....a ubojnih srestava na aerodromu i skladistima oko mostara ?????
najlogicnija stvar je da se u slucaju neposredne opasnosti za napad na kasarnu ista evakuise i ljudstvo se razvija za borbu na rezervnom polozaju !!!! tu je i osnovna greska svih komandanata koji su cekali u kasarnama....

sfrj,jna,legalna vojska,lazes samog sebe,da se razumijemo....al necemo sad o tome.

lupetam za mostar hehe pa bio sam tu :mrgreen:

nije bilo potrebe dizati kasarne kako bi se sravnio grad,jer je grad vec bio sravljen.

ako imas u cilju da tu ostanes,onda ti ne pada na pamet da rezes drvo na kojem sjedis.srpsko vodstvo je bilo ubjedjeno u to i tu su nakanu osigurali ogromnim vojnim kapacitetima,pricam o mostaru.
druga stvar je rasulo koje se desilo kad je hvo probio linije i potkopao san o nedodirljivosti,uslijedila je bjezanija koja nije omogucila unistavanje svog mts-a,izvukli su sto su mogli,minirali sto su stigli.

sfrj,jna,legalna vojska,lazes samog sebe,da se razumijemo....al necemo sad o tome.

lupetam za mostar hehe pa bio sam tu :mrgreen:

nije bilo potrebe dizati kasarne kako bi se sravnio grad,jer je grad vec bio sravljen.

ako imas u cilju da tu ostanes,onda ti ne pada na pamet da rezes drvo na kojem sjedis.srpsko vodstvo je bilo ubjedjeno u to i tu su nakanu osigurali ogromnim vojnim kapacitetima,pricam o mostaru.
druga stvar je rasulo koje se desilo kad je hvo probio linije i potkopao san o nedodirljivosti,uslijedila je bjezanija koja nije omogucila unistavanje svog mts-a,izvukli su sto su mogli,minirali sto su stigli.
opet nisam bio dosledan ..!!!
stalno sebi govorim da je sizifov posao ubedjivati takve kao ti u nesto....vi ste jednostavno programirani na samo vasu istinu...na vecitu iskompleksiranost prema svemu sto ima srpski predznak....ta propaganda koje je bila usmerena na srbe od strane hrvatske i njenih rezisera vama se toliko primila da je to za neverovati....sto se mene tice zavrsili smo....dobili ste sta ste trazili..srecno vi bilo....daleka vam lepa kuca !!!!

opet nisam bio dosledan ..!!!
stalno sebi govorim da je sizifov posao ubedjivati takve kao ti u nesto....vi ste jednostavno programirani na samo vasu istinu...na vecitu iskompleksiranost prema svemu sto ima srpski predznak....ta propaganda koje je bila usmerena na srbe od strane hrvatske i njenih rezisera vama se toliko primila da je to za neverovati....sto se mene tice zavrsili smo....dobili ste sta ste trazili..srecno vi bilo....daleka vam lepa kuca !!!!

strasan odgovor,mnogo govori o tebi kao takticaru i poznavatelju situacije.

dobili smo sto smo htjeli,ali je moglo i sa mirnim povlacenjem za beograd,pa se nebi ovoliko krvi prolilo

a ti i dalje proucavaj sta je moglo,kako je moglo.

selam

Ne samo na ovoj temi već i na ranijim obožavatelji hrvatskih dragovoljaca,srpskih gardi i muslimanskih zelenih se ubiše od dokazivanja i prebrojavanja gde je više ili manje ubijeno ljudi.I sada ima ljudi žednih krvi pa se čude što je spašeno 300 vojnika,jer je to je za njih samo broj.Dok su se političari dogovarali,krojili mape,dotle je narod ginuo a jedinu korist od toga su izvukli ratni profiteri,krimosi,kvazipatriote,nabeđeni naciopolitičari.
Vidim i Hrvatska i Srbija i BIH imaju koristi od raznih tompsona,glavaša,legije,arkana,mladića,orića koji se veličaju;cveta kriminal,korupcija,ubistva,sumnjive privatizacije,loša ekonomija,nalaze se na poslednjim mestima od evropskih zemalja,ne zna se ko je gora država.

Ne smaraj sa tim opstim mestima i coktanjem nad "sumnjivim privatizacijama" koje sprovode tvoji politicki puleni.

Ni jedan cestit i normalan oficir ne predaje neprijatelju pun arsenal sa pedeset tenkova, vbr i ko zna cime sve. Nema "ali", nema "ako", nema "sumnjiva privatizacija". To oficir ne radi. Tacka. Punkt.

Ne smaraj sa tim opstim mestima i coktanjem nad "sumnjivim privatizacijama" koje sprovode tvoji politicki puleni.

Ni jedan cestit i normalan oficir ne predaje neprijatelju pun arsenal sa pedeset tenkova, vbr i ko zna cime sve. Nema "ali", nema "ako", nema "sumnjiva privatizacija". To oficir ne radi. Tacka. Punkt.

Život je najvažniji. Ostalo je budalaština, dogma ili propaganda!

Nesrećniče,što ti nisi bio među tih 300 okružen hrvatskim snagama a JNA ni blizu.I tebi su oni broj koji su trebali da završe u grobovima.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back