Rat u Ukrajini (38)

Kako će se rat završiti za Ukrajinu?

• Podelom Ukrajine na dva dela (korejski scenario)

glasova: 21 23,6%
  • Po ugledu na Abhaziju i Osetiju (gruzijski scenario)

glasova: 3 3,4%
  • Proruska opcija dolazi na vlast (beloruski scenario)

glasova: 6 6,7%
  • Dugotrajni rat sa povremenim primirjem (izraelski scenario)

glasova: 8 9,0%
  • Povlačenjem Rusije iz Ukrajine (sirijski scenario)

glasova: 12 13,5%
  • Federalizacijom ili autonomijama u Ukrajini

glasova: 5 5,6%
  • Cela Ukrajina će biti pripojena Rusiji

glasova: 24 27,0%
  • Proširiće se rat van Ukrajine, sledi Treći svetski

glasova: 10 11,2%

• Ukupno glasova
    89
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Američki State Department odobrio je prodaju projektila zrak-zrak ERAM i opreme Ukrajini u vrijednosti od 825 milijuna dolara. Ugovor uključuje isporuku 3350 projektila produženog dometa (240–450 km), isti broj GPS/INS sustava sa SAASM modulima, kao i pripadajuću opremu

20250828_224205.jpg

Xexexexe
Demilitarizacja!

Poručnik Kolesnikov Aleksej diplomirao je u prosincu 2024., na svoju prvu borbenu misiju otišao je 6. kolovoza, a eliminiran je u Vasiljevki u Ukrajini 10. kolovoza 2025.

20250828_224851.jpg

Prosječan životni vijek ruskog okupatora:
4 dana
Ajmo Putine, šalji još, znam da imaš!

Мерц: Неће бити састанка Путина и Зеленског​

677z381_13289623.jpg

Фридрих Мерц, EPA/CLEMENS BILAN

Немачки канцелар Фридрих Мерц изјавио је данас да је постало очигледно да се састанак између руског председника Владимира Путина и украјинског председника Володимира Зеленског неће догодити, супротно договору руског лидера и председника Сједињених Америчких Држава Доналда Трампа.

Он је то изјавио на заједничкој конференцији за новинаре у Паризу са француским председником Емануелом Макроном, истичући недостатак напретка ка директним мировним преговорима између Русије и Украјине, а посебно након синоћњег напада Русије на Украјину, преноси Фигаро.

Зеленски је претходно рекао да је Украјина спремна да се укључи у разговоре на највишем нивоу, али инсистира да сваки процес мора да почне повлачењем руских снага са територија које тренутно контролишу у Украјини.

To je čak blaga formulacija - "od svjetske važnosti"....ovdje su toliki ulozi u pitanju, da se to ne vidja za života...da li smo privilegovani da budemo svjedoci toga, ili pak nesrećnici koji će samo svjedočiti kraju, vidjećemo....
"Opusti se i uzivaj!"
Niko nas nije pitao niti za pocetak, pa nece niti za kraj moderne civilizacije.
Ovi tockici imaju pravo da se opuste i uzivaju u svakom danu zdravlja i mira koji nam drugi dopusti.
Nasmijesi se strancu, pozdravi komsiju, ocisti svoju okolinu, pomozi nemocnom...
Bogat je onaj kome malo treba.

Američki State Department odobrio je prodaju projektila zrak-zrak ERAM i opreme Ukrajini u vrijednosti od 825 milijuna dolara. Ugovor uključuje isporuku 3350 projektila produženog dometa (240–450 km), isti broj GPS/INS sustava sa SAASM modulima, kao i pripadajuću opremu

Pogledajte prilog 1776794

Xexexexe
Demilitarizacja!
Xexexexe

Let mi ges, čim dođu Rusija pada koliko najkasnije sutra? :D

Šta misliš čija batina je veća?

:ceka:

Slučajno mi je ostao uključen RTS posle utakmice pa sam imao priliku da čujem vesti

Zanima me kada je to tačno došlo do promene narativa na RTS-u, jer vidim da se Rusija označava kao agresor i vrlo se oštro kritikuje noćašnji napad na Kijev.
Realno, koga briga za lupetanja te trovačnice? Izlapotinama koje veruju RTS-u možeš pričati šta hoćeš.

Gledajući nedavna događanja, posebno: (1) curenje podataka o žrtvama u Ukrajini koje pokazuje astronomskih 1,7 milijuna ubijenih/nestalih; i (2) ukrajinski kolaps sjeverno od Pokrovska - pomislio sam da bih trebao ponovno promisliti o jednoj mračnoj misli koju sam imao prije nekog vremena, naime da je "možda samo ubijanje poanta svega ovoga".

Već sam rekao da su Rusi vodili izvanredno čist rat u Ukrajini, ali treba shvatiti da u toj procjeni postoji vrlo legalistička nijansa. Ubili su vrlo malo civila, a ukrajinski propagandisti neprestano se odbacuju pokušavajući se pretvarati da uobičajena jednoznamenkasta šačica ozlijeđenih civila koji prate najnoviji napad korištenjem stotina oružja ispaljenog u gradska središta (što proizvodi sekundarne eksplozije vidljive iz svemira dok se vojni ciljevi skriveni među civilnom infrastrukturom uništavaju kirurškom preciznošću) nekako predstavljaju gEnOcID, a ne neke od najkontroliranijih ratnih borbi u povijesti ovog posla. Međutim, postoji i druga, daleko mračnija strana ruskog "čistog" rata.

Razmotrimo sudbinu Oružanih snaga Ukrajine - svih legalnih boraca, koje Rusi mogu i ubijaju bez ograničenja. Već sam ranije spomenuo curenje podataka o žrtvama, ali smatram da se tu mora povući crta - 1,7 milijuna pripadnika pripadnika Oružanih snaga Ukrajine ubijenih ili nestalih u akciji u Oružanim snagama Ukrajine tijekom rata. 1,7 MILIJUNA. Sedam ili osam posto predratnog stanovništva Ukrajine, vjerojatno nešto poput četvrtine cijele nacionalne skupine vojno sposobnih muškaraca, mrtvih ili nestalih. Žrtve u razmjerima genocida, dovoljne da trajno osakate bilo koju poslijeratnu ukrajinsku naciju. Žrtve višestruko veće od onih koje sam prije dvije godine procijenio kao dovoljne da razbiju Oružane snage na temelju iskustva nacističke Njemačke.

To me dovodi do ukrajinskog sloma sjeverno od Pokrovska prije dva tjedna, u kojem je običan ruski napad prošao kroz dvadeset kilometara ukrajinskih obrambenih pojaseva i ušao u otvoreno područje. Ukrajinski propagandisti su se nosili s tim kukajući kako je najvažniji sektor fronte za AFU nekako "ostao bez pješadije". Ali jesu li Rusi ubacili mobilnu rezervu kako bi srušili frontu i potjerali AFU natrag do Dnjepra, unatoč tome što su nedvojbeno dobro znali što se događa? Ne, nisu - konsolidirali su se u proboju i čekali neizbježan, panični ukrajinski protunapad, u kojem bi imali priliku uništiti preostale elitne ukrajinske trupe.

Što me dovodi do mog zaključka. Rusi su imali bezbroj prilika za veliki napredak u ovom ratu, posebno nedavno - ukrajinska linija fronte je u potpunom kaosu, a njihova taktika "zida dronova" će posustati pred bilo kakvim ozbiljnim napadom. AFU je toliko neučinkovit da se vrlo malo ruskih poteza na frontu suočava s ozbiljnim otporom ovih dana, pri čemu većina geolokacija ruskog napredovanja pokazuje da su već etablirani na svojim mjestima i da se nose s uznemiravanjem bespilotnim letjelicama nakon što su bez prolijevanja zauzeli položaje. Rusi su zapravo dosljedno odustajali od probijanja fronte i zauzimanja dijelova zemlje u korist ubijanja najvećeg mogućeg broja ukrajinskih vojnika na postojećoj liniji fronta u okviru postojeće dinamike borbe iscrpljivanja.

Ova "taktička direktiva" vrijedila je čak i tijekom bitke kod Sudže-Koreneva, koja se vodila u predratnoj Rusiji. Umjesto agresivnog protunapada kako bi istjerali AFU, Rusi su vidjeli priliku da ubiju ogroman broj Ukrajinaca u zamci iz koje se neprijatelj ne bi mogao izvući iz ideoloških razloga i iskoristili su je. Ta se bitka na kraju pokazala kao devet mjeseci užasno jednostranog klanja koji je slomio leđa AFU-u.

Sve to čini promatranje rata više nego pomalo ludim, ali to je dosljedan obrazac ponašanja koji traži objašnjenje. Dakle, evo moje teorije.

Ruska vlada dosljedno je nastojala okončati rat mirovnim sporazumom s postojećom ukrajinskom vladom, a ne promjenom režima, izravnim osvajanjem ili čak ubijanjem dovoljnog broja pripadnika te vlade kako bi pronašli fleksibilnijeg sugovornika među Majdanovcima. Putin očito želi sporazum sa Zelenskim. Rusi su također dosljedno postavljali zahtjeve ukrajinskoj vladi - i njezinim NATO sponzorima - koji su apsolutno politički neprihvatljivi za režim iz doba Majdana i koje taj režim, po svojoj prirodi, jednostavno ne može prihvatiti. Pravo na ruski jezik, prava pravoslavne vjere, demilitarizacija, veliki teritorijalni ustupci koji bi značili da Oružane snage predaju ogromna urbana područja bez ispaljenog metka. Pa ipak, Rusi inzistiraju i nastavit će ubijati ukrajinske vojnike u sve neravnomjernijim omjerima dok ne dobiju ono što žele.

Što me dovodi do brutalnog zaključka: Putin ne želi da Ukrajina bude osvojena. Nikada nije javno izrazio želju za tim. Dosljedna ruska politika je umjesto toga vidjeti Ukrajinu - "slobodnu" i "neovisnu" Ukrajinu, koja je došla u ovu slijepu ulicu vlastitom suverenom voljom - potpuno poniženu. Putin želi natjerati Zelenskog da obuče odijelo, dođe ponižavajući pred Kremlj i potpiše sporazum kojim će majdanistička vlada predati oružje, vratiti ogromne količine teritorija i preokrenuti svaki antiruski politički stav koji je ikada imala. Ukrajinski nacionalizam bit će diskreditiran preko noći rukama istih tih nacionalista, a ekonomski nebitna, demografski razbijena ostatak države bit će usisan natrag u rusku političku orbitu za nekoliko dana.

Dakle, naravno, Rusi napreduju samo na najležerniji mogući način. Njihov je cilj dovesti ukrajinsku vladu u vojno neodrživu situaciju kako bi ih nametnuli blještavo ponižavajući mirovni sporazum koji uključuje velike teritorijalne ustupke izvan linije kontrole - ultimativni ukrajinski tabu - te tako diskreditirali ukrajinski nacionalizam od strane istih ultranacionalista koji su njihovu naciju uopće odveli u rat.

rusi se brzo prilagođavaju
...
Rusko Ministarstvo obrane izvještava da je mornarički dron udario u srednji izviđački brod ukrajinske mornarice "Simferopolj" na ušću rijeke Dunav. Tvrdi se da je brod potonuo.

Kasnije su ukrajinske oružane snage potvrdile napad, navodeći da je jedan mornar poginuo, a nekoliko ih je nestalo.

Situaciju je komentirao i ukrajinski stručnjak za komunikacije Sergej Beskrestnov (Flash), koji je napomenuo da je napad možda izveo "vodeni" "Rubikon". Ranije je stručnjak izjavio da je ruski centar za dronove "Rubikon" usvojio bespilotne jurišne brodove. Prema njegovoj procjeni, u budućnosti je moguć istovremeni napad 400 podvodnih i površinskih brodova, slično "Šahedima", usmjeren na ukrajinske luke, platforme za platformu, brodove i drugu pomorsku infrastrukturu.
1756451651491.png

Kamp Bandera 2025. Suorganizator ovog takozvanog „nacionalno-domoljubnog“ kampa je studentsko tijelo Nacionalnog sveučilišta Ivan Franko u Lavovu, uz podršku lokalnih vlasti.
Sudionici su dobili majice s oznakama „Banderivets“ (muškarci) i „Banderivka“ (žene) 🤡

Pitam se - kako danas izgleda obrazovanje o Holokaustu na ovom sveučilištu? I kako se to točno usklađuje s veličanjem fašista Bandere, suodgovornog za etničko čišćenje Poljaka i druge zločine protiv čovječnosti koje je počinila OUN?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back