Da, samo meni nije problem da napišem da su debelo omašili sa procenom ovi sa zapada. Mada više "stručnjaka" je prognoziralo pobedu Rusije i okupaciju kijeva tokom jedne, eventualno dve sedmice. Ko se tu više zeznuo? Evo već 3 godine po malo se pomeraju.
U kojim gradovima žive ti ljudi? Ako je Moskva u pitanju, to ti nije merodavno.
A u vezi cene ratovanja, ako je USA odustala od Vijetnama zbog prevelikih troškova a ekonomski je u to vreme bila barem 10x od Rusije, kako onda očekuješ još ne znam koliko godina ratovanja? Preskupa je to rabota, tvrdim. I neće još dugo potrajati, gleda putin da se izvuče što pre.
Ма нису омашили већ је била почетна пропаганда у питању, да се не лажемо обе стране су свашта нешто лагале јер су тако добијалe на времену поготово код своје јавности да то тако мора.
Ја немам проблем рећи да су Руси обавјештајно подбацили и испали наивни,поготово јер нису имали спремне залихе дронова, резерве шта ако не прође преврат у Кијеву како су они то замислили а економски изненадили јер нису тропнули код пребацивања на унутрашњи банкарски промет што није било једноставно јер је Русија велика извозница али и увозница за много шта па јој је свакако било битно остати у међународном промету на овај или онај начин.Санцкије су биле до сада невиђене, та почетна хистерија и русофобија је била просто на граници лудила као да је ово први рат -сукоб комшија у историји.Зашто је Украјина толико битна за запад?Ја ти могу рећи али одговор ти се неће свиђати.
Оно што многи не знају у Русији је маса ствари дигитализовано, чак се и градски бус плаћа картицама што је ниво неколико левела изнад нашег.Зашто су подбацили?Јер су кренули мекано играјући на карту неких нових преговора при томе подценили су помоћ НАТО пакта и осовине САД, ЕУ, Канада, Јапан, Јужна Кореја, Аустралија.Играли су на карту да ће све проћи као на Криму.Међутим овај пут запад је био спреман, сви су помогли економски и војно и та помоћ је на граници лудила, као да смо у светском рату.Зато смо сви и осјетили инфлацију и енергетску кризу.Зато ме и нервира она прича како је Русија небитна мала држава регионалног карактера.Не Русија је врло битна држава по питању многих ствари и није случајно стална чланица Савјета безбједности.
Писао сам некада раније брат од супруге ми је на релацији Сант Петерсбург, Мурманск и далеки исток Гиданска полуострва ( највеће налазиште гаса на свијету).Машински инжењер је по професији.Не бих сада да убацујем слике са терена јер су неке и забрањене поготово са гиданских полуострва, само ћу ти рећи да то није тако црно како се чини по Русе и да они овај рат у позадини и не осјете превише.Ту лежи моћ Русије и велика реална шанса да на крају сломе Украјину
пре свега економски па онда војно на крају баладе а да нису прогласили некакву озбиљну мобилизацију.
У Украјини гине народ окосница неке нове Украјине, други дио елите је побјегао по бијеломе свијету а у Русији гину добровољци, плаћеници - више групација које раде за разне корпорације по узору на америчке, затвореници, азиланти и ко све не , најмање регуларна војска.Да ли су имали штете, наравно да су имали, сваки рат је скуп али немој заборавити да и шљака индустрија поготово војна.Имали су и користи.Овај темпо могу издржати још то је најбитније, а да је тако говоре нам и цифре за буџет 2025 и пројекције за 2026. годину.Русија је крварила али Украјина је искрварила и то су главне кључне разлике.Да ли је морало овако, наравно да није.Али некада мора и тврдо да би ратоборни НАТО сјео за сто.
И на крају ће сјести, све сам ја ово писао на почетку, многи су се смијали и говорили Путин психопата готови су, Руси о*рци, џа бу, ја сам понављао запад ће појести г*овно када буде морао поново сјести са Путином и договорити се о Украјини након ко зна колико стотина хиљада погинулих Украјинца и ко зна колико километара квадратних изгљубљених на терену.Путин је једном приликом тамо око средине сукоба када су се чак и повлачили Руси на појединим мјестима изјавио : Ок одлучили су да нас покушају побиједити ратом, нека пробају али ја им не бих савјетовао јер ми још ништа нисмо озбиљно почели.Али прихватамо и ескалацију ако је то једина опција.
Онда су почели појачавати калибар до ФАБ разарања па смо дошли до тога да Руси сада не да користе више дронове већ им чак и војна производња ради у три смјене, штанцају свега и имају више свега од Украјине.Било је и чистки и промашаја али се кале на терену и на крају ће војно изаћи не слабији како појединци навијачи тврде већ јачи прочишћени.А онда и апетити расту.Зато је крајње вријеме да се почну напокон слушати руски захтјеви по питању Украјине јер друга опција повољна за крај рата не постоји.Све су опције исцрпљење.