Koliko sam procitao modifikovane su valjda 2023 i sada imaju preko 2.000kg i oko 800kg.eksploziv, ovde stoji podatak 1.600kg masa rakete, znaci ipak ima vecu moc razaranja.Каква бре концентрације војника око болницe?
Овде није битно да ли је бојева глава 500 кг или 800 кг. Бојева глава Кh-101 je високоексплозивна - фрагментарна. Такво разарње не може да изазове ПВО ракета или артиљеријски пројектил калибра 150 мм.
Да би се повећао деструктивни ефекат модификоване верзије, ракета је додатно опремљена касетном главом. Касетна муниција најозбиљније утиче на живе силе на отвореном простору. У граду, наравно, касете неће бити ефикасни као на отвореном месту, али ће повећати радијус уништавања зграда и опреме. Касетна субмуниција може да варира од 1 кг до 17-18 кг. Али као део ракетне бојеве главе, радијус пораза је око 100-120 метара. Нико не зна који се касете користе у новом Kh-101, али највероватније субмуниција са „тешким“ фрагментима и појачаним ударним таласом.
Да ли je ова ракета имала касетну бојеву главу ускоро ћемо чути. Чињеница да неки од субмуниција можда неће експлодирати није разлог зашто Руси не би употребили оваква пуњења, као што се види на фотографији испод из Харкова - празни касетне део пројектила.
Ево калкулатора који грубо израчунава степен разарења, не узимајући у обзир ефекат фрагментације, само фугасност. Такође ова калкулације не узима у обзир никакве вештачке или природне баријере у граду. Пуњење пројектила има фугасност око 2-3 пута већу од ТНТ.
Pogledajte prilog 1578763Pogledajte prilog 1578765
Odakle se pojavilo toliko vojnika, u nekin drugim slucajevima uglavnom bude policija i druge sluzbe i civili i malo i vojske, mislis da su iz nekog drugog kraja grada dovozili toliko vojnika da rasciscavaju, tesko.
Taj dan je bilo vise kh 101 po raznim ciljevima, interesuje me da li i drugi ciljevi imaju delovi klaster ili navodno samo ovde, i postoji problem da se veruje izvestajima Ukrajinaca iz sasvim ociglednih razloga.
Gde je onda epicentar udara, po ovome ovde upravo ta pomocna zgrada koja je i dosta stara gradjevina.
I urusila se oko trecina zgrade iako je prakticno direktno pogodjena sa kh 101, stvarno deluje neverovatno da je samo tako 'malo' razaranje, Rusi koji poznaju mnogo bolje eksplozivnu moc ove rakete su vec rekli da je pogodjena zgrada bila bi skroz srusena. Mislim da je cilj bio neki objekat pored kompleksa bolnice i ovo su pojave udarnog talasa.
Ovde dole je video AIM - 120 prati kh 101, meni dosta lici na raketu sa snimka kako ponire na bolnicu.