Slazem se, rat je stasna stvar, nema tu neke velike srece.Ma znam ja dobro o cemu je rijec, ali ne moze se rusiti stambeni blok zbog dva tenka izmedu zgrada, mislim moze, ali to je ratni zlocin, jbg...
Uvijek mi u ovakvim slucajevima padne na pamet ona srpska baba sto je mitraljezom branila svoje dvoriste, jbg, mozda je pokosila jednog, dvojicu, ali nakon toga su ostali prvo pucali po babama a tek onda gledali ima li baba mitraljez ili nema, ako cemo pravo ubiti babu je ratni zlocin, ako cemo pragmaticno ne znas sta baba ima iza leđa...
Rat je zaebana stvar![]()
Ali, nisi me razumeo, nece da se srusi stambeni blok, ali ne moze vojnik u situaciji kada tenk topovski puca na njega iz prolaza zgrade, sada da stane i da cilja polako i smireno na tenk da ne osteti i zgradu, ili ce drugi tenk sada polako ciljati taj tenk u prolazu zgrade, ili ce se pozvati vazdusna pomoc koja ce ciljati tenk u milimetar, nego ce se odmah zapucati u tom pravu tenka kako bi se sto pre unistio, niko nece u ratu valjda cekati da ga drugi kokne.
Pa, ako nazalost strada i zgrada, to je mozda kolateralna steta, ali cak je i legitimni cilj jer se koristi u svrhu borbenih dejstava i meni se cini da moze da bude pod Pravilo 7,8,9,10.
ratno pravo
I sta sad ako se cela zgrada koristi u vojne svrhe, pa postaje legitimni vojni cilj iako mozda i ima nekih civila u zgradi, osuda je na strani vojske tih civila sto koriste njihovu zgradu u vojne svrhe, oni rade prakticno protiv svojih civila, ako gubis rat nemas pravo da se krijes medju civilnim objektima, ili se predaj i kapituliraj, ili ovako postajes odgovoran i za civilne zrtve ako se krijes medju civilnim objektima, vec imamo neke snimke kako se civili bune sto koriste zgrade u vojne svrhe.
E, to sa babama, vec sam nesto komentarisao, secas se oni ruski vojnici koji su usli u dvoriste i deda i baba ih poterali napolje i oni kao male mace se povukli, i sta da je baba imala jednu bombu u djepu ili da su se krili ukrajinski vojnici u kuci, ti vojnici bi stradali ko golubovi, ali eto na svoju stetu su radili, imaju naredjenje da se maximalno stite civili, danas sam citao da je zvanicno u Ruskoj vojsci proklamovano da se maximalno koliko je moguce stite civili u borbama.